30/8/10

Την απάντησή της στις προτάσεις Χριστόφια ετοιμάζει η Αγκυρα

Κινήσεις αντιπερισπασμού στην πρόταση Χριστόφια για την Αμμόχωστο φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Φιλελεύθερος" και "Πολίτης".
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, στο τρίπτυχο των προτάσεών του, περιέλαβε την επιστροφή της κλειστής περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της έναντι του ανοίγματος του λιμανιού της πόλης υπό την εποπτεία της ΕΕ και ξεπαγώματος των οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προτείνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, με τον ιστορικό και αρχαιολογικό της χαρακτήρα, μια κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Η τουρκική πλευρά ωστόσο, έχει απορρίψει ευθύς εξαρχής την πρόταση και εντάσσει το ζήτημα της Αμμοχώστου στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η Άγκυρα, διά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα προχωρήσει -κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο- και θα δηλώσει ετοιμότητα να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και να ασχοληθούν με τη μελέτη για την ανοικοδόμηση της. Αυτό, όπως θα καθίσταται σαφές, "δεν θα συνεπάγεται και αλλαγή του σημερινού κατοχικού status quo". Δηλαδή, δεν θα προβλέπεται, όπως προνοεί η πρόταση Χριστόφια, και μεταβίβαση του ελέγχου της κλειστής πόλης στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι προφανές ότι θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν την κίνηση αυτή αποκλείοντας την προοπτική επιστροφής της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της, σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενδέχεται το θέμα της Αμμοχώστου να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι εν δυνάμει μεσολαβητές εκτιμούν πως σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο η συζήτηση του θέματος της κλειστής περιοχής της πόλης, τόσο σε σχέση και με το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο όσο και σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αυτό, σημειώνεται, το γνωρίζει η Άγκυρα και κινείται προληπτικά και αποτρεπτικά.
Για το ίδιο ζήτημα η εφημερίδα "Πολίτης" γράφει ότι η τουρκική πλευρά επεξεργάζεται τα δικά της σενάρια για την Αμμόχωστο, τα οποία θα εφαρμόσει στην περίπτωση, που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Το σενάριο, για το οποίο έλαβαν ανεπίσημα γνώση και τα Ηνωμένα Έθνη υπό μορφή πληροφορίας, αναφέρεται στο άνοιγμα της πόλης -χωρίς την επιστροφή της - και την πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Η τουρκική πλευρά θα εμμείνει στον κανονισμό για το εμπόριο, έναντι της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και του ξεπαγώματος όλων των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και στη συνολική άρση του "οικονομικού εμπάργκο", περιλαμβανομένης της νομιμοποίησης του αεροδρομίου Ερτζιάν.
Πληροφορίες του "Πολίτη" φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να είναι κάθετα "αντίθετα" στην "αμμοχωστοποίηση" του Κυπριακού, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση των συνομιλιών. Η εκτίμηση του ΟΗΕ είναι πως οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία (πρόταση Χριστόφια) ή μονομερής κίνηση (πρόθεση τουρκικής πλευράς) θα δώσει παράταση στο status quo, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός της συνολικής λύσης. Αυτό είναι, σύμφωνα με τον "Πολίτη", και το μήνυμα που ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να στείλει στον Πρόεδρο Χριστόφια, στην απαντητική επιστολή του για το τρίπτυχο των προτάσεών του, με την οποία τον παρότρυνε να θέσει τα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο τη συνολική λύση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

10 σχόλια:

  1. Ξεκίνησε η παγίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας !!

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να κλείση τα οδοφράγματα τώρα !!

    Αυτή θα είναι επίδειξη ισχύος,και μια κίνηση ματ,την οποία δεν θα περιμένει κανείς στην Τουρκία!!

    Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση τώρα!!

    Δεν πρέπει να προλάβει να εξελιχθεί η κίνηση αυτή της Τουρκίας!!
    Αν αυτό συμβεί τότε οι Έλληνες της Κύπρου θα πρέπει να διαλέξουν.
    Η πηγαίνουν στις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο η τις χάνουν για πάντα.
    Η μέχρι στιγμής εξελίξεις σε σχέση με την υποτιθέμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχώμενα,μας δείχνη ότι ενα σημαντικό ποσοστό απο ελληνοκύπριους πρόσφυγες θα δεχτεί να επιστρέψει στην Αμμόχωστο προκειμένου να μην χάσουν για πάντα την περιουσία τους!!
    Τι θα κάνει τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας;
    Θα τους πεί να μην πάνε;
    Δυστυχώς υπάρχει μια μερίδα Ελληνοκυπρίων οι οποίοι θα βάλουν το οικονομικό όφελος πιο πάνω απο το Εθνικό!!
    Να κλείσουν τα οδοφράγματα τώρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι θεμα "οικονομικου οφελους" εναντι του "Εθνικου" οπως λες.

    Ναι, ακομα και υπο τ/κ διοικηση θα επιστρεψουμε στην Προγονικη γη της Αμμοχωστου.
    Καλυτερα ραγιας και στη Πατριδα μου, παρα
    "ελευθερος" σε ξενο τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιό μου !!Δεν ήταν αρεστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αφού νιώθεις καλύτερα «ραγιάς και στη Πατρίδα σου, παρά
    ελευθερος σε ξενο τοπο» γιατί δεν πας να ζήσεις στα κατεχόμενα να καθαρίσει και ο τόπος (ο ξένος τόπος, δηλαδή η ελεύθερη Κύπρος) ?

    Στελιος - Λευκωσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απευθύνωμαι ξανά στο " Ινφογνώμων Πολιτικά "

    Δεν σας άρεσε το σχόλιο που έγραψα εχθές;
    Γιατί δεν το βάλατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν είδα κανένα σχόλιό σου.
    Στείλτο τώρα να το αναρτήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού νιώθεις ραγιάς σε ξένο τόπο τότε καλά έκαναν οι Τούρκοι και σου πήραν το σπίτι!
    Διαλέγεις η ραγιάς και ζητιάνος στην ΤΔΒΚ η αξιοπρεπής και ελεύθερος στην Κυπριακή δημοκρατία!
    Ελπίζω να μην ανήκεις στην κατηγορία των δειλών-λυποτακτών-φυγόστρατων της Ε.Φ.
    Όταν θα πας στην ΤΔΒΚ δεν θα δικαιούσαι οικονομική βοήθεια για να φτιάξεις το σπίτι σου,αλλά ουτέ θα μπορείς να έχεις την ιδιότητα του εγκλωβισμένου!
    Δεν θα δικαιούσαι δηλαδή καμμιάς μορφής βοήθεια απο την ξένη Κυπριακή Δημοκρατία.
    Επίσης εαν είσαι πρόσφυγας θα χάσεις την προσφυγική ιδιότητα.
    Επίσης ελπίζω να μην είσαι απο αυτούς που καταδέχωνται να ζουν στον κατακτήτη του 3% της Κυπριακής Δημοκρατίας που ονομάζεται Αγγλία!
    Τώρα βέβαια θα μου πείς ότι αισθάνεσαι ραγιάς αρα δεν θα είχες και πρόβλημα να ζείς και στην Αγγλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ραγιαδισμός έχει προκαλέσει εθνικές καταστρόφες στον Ελληνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.