29/8/10

Το εβραϊκό λόμπι θα στηρίξει την Ελλάδα

Το εβραϊκό λόμπι κατά Ερντογάν
Προσβλέπουμε σε στρατηγική συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας, λέει ο διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής


Του Αθανασιου Eλλις
Η επιλογή Ερντογάν να στηρίζει το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, προκαλεί λύπη και απογοήτευση στην εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη διακόψει την παραδοσιακή στήριξη που παρείχε στην Αγκυρα, ενώ ανάλογα συναισθήματα επικρατούν σε όλα τα
κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» το κορυφαίο στέλεχος του εβραϊκού λόμπι, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος μιλάει για στενή συνεργασία με το ελληνικό λόμπι και για κινήσεις στήριξης της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής», ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία, θεωρεί μη αποδεκτή την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, μιλάει για στρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις που μπορεί να προκύψουν για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για ένταση που μπορεί να προκαλέσουν οι αβάσιμες διεκδικήσεις που εγείρουν «άλλες χώρες» της περιοχής.

– Πώς βλέπει η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ την Ελλάδα;
– Ολοι, όχι μόνον οι Εβραίοι, τη βλέπουν ως το λίκνο της δημοκρατίας, ελκυστικό τουριστικό προορισμό, παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ, υπολογίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ, και ευπρόσδεκτη όαση σταθερότητας στα Βαλκάνια.

– Τι έχει αλλάξει στο γεωπολιτικό σκηνικό μετά τις επισκέψεις Παπανδρέου και Νετανιάχου και τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων;
– Πολλά έχουν αλλάξει. Οσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων γνωρίζουν ότι η Αθήνα είχε τηρήσει ψυχρή στάση κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης του Ισραήλ. Αυτό άρχισε να αλλάζει υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πριν από είκοσι χρόνια. Με την πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Νετανιάχου και τη συζήτηση για στρατηγική συνεργασία, εισερχόμαστε σε ένα εντελώς νέο και ευπρόσδεκτο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

– Πόσο χρήσιμη θεωρείτε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής –συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής– συνεργασίας;
– Πολύ χρήσιμη. Και οι δύο χώρες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη δημοκρατία και φοβούνται την εξάπλωση του εξτρεμισμού από τη Μ. Ανατολή, ενώ έχουν να μοιραστούν πολλά στη γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ασφάλεια και την επιστημονική έρευνα.

– Πόσο έχει ενοχλήσει η στάση του κ. Ερντογάν;
– Θαύμαζα πάντα το όραμα του Ατατούρκ για μια σύγχρονη, δημοκρατική Τουρκία με δυτικό προσανατολισμό. Εχω πολλούς φίλους στην Τουρκία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’99, η AJC συγκέντρωσε χρήματα για την ανέγερση σχολείου στην πληγείσα περιοχή. Με αυτό το δεδομένο, η αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας μας λυπεί. Είναι το Ιράν, η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, φυσικοί φίλοι και εταίροι της Τουρκίας; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Το να βλέπει κανείς την Τουρκία να ψηφίζει με το Ιράν ενάντια στην παγκόσμια πλειοψηφία στο Σ. Α. του ΟΗΕ ήταν ιδιαίτερα επώδυνο. Η Τουρκία έπρεπε να είναι η πρώτη, όχι η τελευταία χώρα που να ανησυχεί για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

– Η δραματική επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα οδηγήσει στον τερματισμό της υποστήριξης που παρείχε η εβραϊκή κοινότητα στην Αγκυρα;
– Πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής έχουν επανεξετάσει την παραδοσιακή υποστήριξη προς την Τουρκία, ενώ ελπίζουν ότι αυτή η φάση θα αποδειχθεί προσωρινή. Πολλές εβραϊκές οργανώσεις έχουν διακόψει κάθε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους. Δεν είμαστε μεταξύ αυτών, καθώς πιστεύουμε στην ανάγκη διαύλων επικοινωνίας. Παραταύτα, υπάρχει ευρεία απογοήτευση που δεν περιορίζεται μόνο στους Αμερικανοεβραίους. Ρωτήστε όλους τους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον πώς αισθάνονται για την ψήφο της Τουρκίας στο Σ. Α. για το Ιράν.

– Πώς βλέπετε τον ρόλο της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την Τουρκία;
– Σαφώς η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν πολλά κοινά και είναι ευπρόσδεκτη η εξελισσόμενη σύσφιγξη των σχέσεων. Ως ζήτημα αρχής, είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς την έννοια ενός μόνιμα διαιρεμένου νησιού και την παρουσία μεγάλης δύναμης Τούρκων στρατιωτών εδώ και τόσες δεκαετίες.

– Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συνεργασία για εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο;
– Εάν αυτά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου βρεθούν όχι μόνο στα ισραηλινά ύδατα, αλλά και στα ελληνικά και στα κυπριακά, τότε αυτό θα έχει ριζικές στρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πάντως, πρέπει να παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή την απόπειρα άλλων χωρών να εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.

Θα στηρίξουμε την οικονομία σας

– Τι συζητήσατε με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά;
– Γνωρίζω και τους δύο πολλά χρόνια. Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις οικονομικές προκλήσεις, τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για το πώς βλέπουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας. Συζητήσαμε την απειλή από το Ιράν. Φανταστείτε ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά όπλα. Οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα παραμείνουν απαθείς ή θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν και αυτές πυρηνικά; Μιλήσαμε για το νέο κεφάλαιο στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, το οποίο και οι δύο υποστηρίζουν, ενώ θίξαμε επίσης τις ανησυχίες της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας.

– Τι εικόνα έχετε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα;
– Πάντα είχαμε στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Με ηγέτες της, όπως ο Αντι Αθενς και ο Αντι Μάνατος, είμαστε φίλοι και εταίροι εδώ και πολλά χρόνια. Εχουμε συνεργασθεί σε πολλά θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες. Βλέπουμε με υπερηφάνεια τους πολλούς καρπούς της συνεργασίας μας και προσβλέπουμε με ενθουσιασμό και σε άλλες κοινές προσπάθειες.

– Η διαφαινόμενη συνεργασία εβραϊκής και ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα επικεντρωθεί και στην ελληνική οικονομία;
– Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Η ελληνική οικονομία περνά δύσκολες στιγμές. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα, περισσότερο τουρισμό και διερεύνηση οικονομικών ευκαιριών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21 σχόλια:

  1. >Ο εκτελεστικός διευθυντής της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής», ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία, θεωρεί μη αποδεκτή την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, μιλάει για στρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις που μπορεί να προκύψουν για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για ένταση που μπορεί να προκαλέσουν οι αβάσιμες διεκδικήσεις που εγείρουν «άλλες χώρες» της περιοχής.<
    -------------
    -------------
    Αφιερωμενο και στον τελευταιο ακομα
    που συνεχιζει να δυσπιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΑ ΧΑΑ ΧΑΑ! Ο ΦΙΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. Ο ΕΧΘΡΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αγαπητέ sterg, ας προσέξουμε ότι ο κ. Χαρις δεν μιλάει για απομάκρυνση των στρατιωτικών (κατοχικών) δυνάμεων αλλά λεει ότι "ως ζήτημα αρχής είναι δυσκολο να δεχθεί κανείς...την παρουσία μεγάλης δύναμης Τουρκων στρατιωτων".
    Επίσης είναι σαφές τι περιμένει από εμάς το Ισραηλ: επίκρισεις κατά της Τουρκίας για τη σχεση με Χαμας-Χεζμπολά. Τι μας προσφέρει; " μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα (στα οικονομικά)περισσότερο τουρισμόκαι διερεύνηση οικονομικών ευκαιριών". Αόριστα πράγματα γιατην ώρα. Τέλος όντως μιλάει για αβάσιμες διεκδικήσεις (για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου)αλλά δεν υπόσχεται απολύτως τίποτα-δημοσιώς τουλάχιστον.
    Εν ολίγοις: Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το περιεχόμενο της προσέγγισης με Ισραηλ. Πρέπειεπίσης να καταλάβουμε τι μπορεί να ζητάει η κυβέρνηση η οποία δεν απομακρύνβεται προσώρας από την στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων έανντι της Τουρκιας-υποστήριξη της έτναξης κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Διευθυντά μόνο να προσέξετε γιατί υπάρχουν πολλοί τρύπιοι εδώ.
    Κανένα Ισραηλινό σήριαλ έχετε να μας στείλετε; Σοβαρολογώ.

    Δωμάτιον.
    Από την κατεχόμενη από 3,5 εκατ. μουσουλμάνους Ελλάδα. Και συνεχίζουν να έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιουδαιοχριστιανικό τόξο επιδιώκει να «χτίσει» στα Βαλκάνια το Ισραήλ.

    Η απάντηση στο νεοθωμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας.

    Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου.

    Α' ΜΕΡΟΣ

    Η πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα, η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, γίνεται λίγες εβδομάδες μετά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και την όλο αυξανόμενη όξυνση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

    Η «Ισοτιμία» είχε επισημάνει εγκαίρως, μετά το τουρκικό άνοιγμα προς Συρία και Ιράν και το επεισόδιο στο τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Γάζας και όσα επακολούθησαν, ότι το Ισραήλ θα κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ελλάδα, κάτι που η χώρα μας μπορεί πολλαπλώς να αξιοποιήσει. Ήδη οι επισκέψεις των δυο πρωθυπουργών και οι συμφωνίες που υπήρξαν επαληθεύουν τις πληροφορίες μας. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ αποκαλύπτει στην «The Jerusalem Post» ότι ο Κος Νετανιάχου συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πέραν των άλλων «στρατηγική συνεργασία στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών και συντονισμό των ενεργειών τους στο πεδίο των διεθνών οργανισμών».
    Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με τους Άραβες και γενικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά οι νέες συνθήκες ευνοούν τη συνεργασία με το Ισραήλ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ήδη πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες αλλάζουν προορισμό και αντί της Τουρκίας έρχονται στη χώρα μας. Επίσης οι ελληνοΐσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξήγοντο στον ελλαδικό εναέριο χώρο και διακόπηκαν μετά το επεισόδιο στη Γάζα, θα συνεχιστούν τον προσεχή Οκτώβριο. Οι Εβραίοι παραδοσιακά είχαν άριστες σχέσεις με την Τουρκία, τόσο όταν υπήρχε ακόμη η Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και επί Κεμάλ και μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αντίθετα, βρίσκονταν συνήθως απέναντι από τους Έλληνες, που τους έβλεπαν ανταγωνιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο Εβραίος δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Μωυσής Κοεν τουρκοποίησε το όνομα του σε Τεκίν Αλπ και δημοσίευσε τον «Δεκάλογο του καλού Ιουδαίου Τούρκου», στον οποίο συνιστά στους ομόδοξους και ομοεθνείς του «να τουρκοποιήσουν το όνομα τους, να μι¬λάνε τα τουρκικά, να προσεύχονται στα τουρκικά, και να τουρκοποιήσουν την εκπαίδευση τους».

    Η νεοοθωμανική στρατηγική Ερντογάν - Νταβούτογλου έφερε την κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση Ισραήλ - Ελλάδας. Το Ισραήλ δεν αρκείται στη βελτίωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Επιχειρεί να προωθήσει στα Βαλκάνια ένα
    «ιουδαιοχριστιανικό τόξο» σε απάντηση προς το «ισλαμικό τόξο», το οποίο προωθεί η Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Βοσνία. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις προσπάθειες της σε πολιτισμικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό, πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο για την υπό την ηγεσία της ενότητας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία, στα Σκόπια στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιουδαιοχριστιανικό τόξο επιδιώκει να «χτίσει» στα Βαλκάνια το Ισραήλ.

    Η απάντηση στο νεοθωμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας.

    Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου.

    Α' ΜΕΡΟΣ

    Η πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα, η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, γίνεται λίγες εβδομάδες μετά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και την όλο αυξανόμενη όξυνση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

    Η «Ισοτιμία» είχε επισημάνει εγκαίρως, μετά το τουρκικό άνοιγμα προς Συρία και Ιράν και το επεισόδιο στο τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Γάζας και όσα επακολούθησαν, ότι το Ισραήλ θα κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ελλάδα, κάτι που η χώρα μας μπορεί πολλαπλώς να αξιοποιήσει. Ήδη οι επισκέψεις των δυο πρωθυπουργών και οι συμφωνίες που υπήρξαν επαληθεύουν τις πληροφορίες μας. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ αποκαλύπτει στην «The Jerusalem Post» ότι ο Κος Νετανιάχου συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πέραν των άλλων «στρατηγική συνεργασία στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών και συντονισμό των ενεργειών τους στο πεδίο των διεθνών οργανισμών».
    Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με τους Άραβες και γενικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά οι νέες συνθήκες ευνοούν τη συνεργασία με το Ισραήλ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ήδη πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες αλλάζουν προορισμό και αντί της Τουρκίας έρχονται στη χώρα μας. Επίσης οι ελληνοΐσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξήγοντο στον ελλαδικό εναέριο χώρο και διακόπηκαν μετά το επεισόδιο στη Γάζα, θα συνεχιστούν τον προσεχή Οκτώβριο. Οι Εβραίοι παραδοσιακά είχαν άριστες σχέσεις με την Τουρκία, τόσο όταν υπήρχε ακόμη η Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και επί Κεμάλ και μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αντίθετα, βρίσκονταν συνήθως απέναντι από τους Έλληνες, που τους έβλεπαν ανταγωνιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο Εβραίος δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Μωυσής Κοεν τουρκοποίησε το όνομα του σε Τεκίν Αλπ και δημοσίευσε τον «Δεκάλογο του καλού Ιουδαίου Τούρκου», στον οποίο συνιστά στους ομόδοξους και ομοεθνείς του «να τουρκοποιήσουν το όνομα τους, να μι¬λάνε τα τουρκικά, να προσεύχονται στα τουρκικά, και να τουρκοποιήσουν την εκπαίδευση τους».

    Η νεοοθωμανική στρατηγική Ερντογάν - Νταβούτογλου έφερε την κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση Ισραήλ - Ελλάδας. Το Ισραήλ δεν αρκείται στη βελτίωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Επιχειρεί να προωθήσει στα Βαλκάνια ένα
    «ιουδαιοχριστιανικό τόξο» σε απάντηση προς το «ισλαμικό τόξο», το οποίο προωθεί η Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Βοσνία. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις προσπάθειες της σε πολιτισμικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό, πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο για την υπό την ηγεσία της ενότητας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία, στα Σκόπια στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β' ΜΕΡΟΣ

    Στενές επαφές με Σκόπια, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Κροατία.

    ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ αναλυτές δείχνουν εντυπωσιασμένοι από τις κινήσεις του Ισραήλ στα Βαλκάνια. Στις αρχές του 2010 ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι επισκέφτηκε το Ισραήλ και ο εκεί υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν μετά τη συνάντηση τους δήλωσε ότι «οι μουσουλμάνοι προετοιμάζουν ιερό πόλεμο –τζιχάντ - στα Βαλκάνια, με χρηματοδότες το Ιράν και τους φανατικούς της Σαουδικής Αραβίας» και ότι, προς τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσουν τους ισλαμιστές της Βοσνίας, του Κοσσυφο¬πεδίου και των Σκοπίων. Ο κ. Λίμπερμαν επισκέφθηκε τα Σκόπια τον περασμένο Μάιο και επανέλαβε ότι μπορεί τα σοβαρότερα προβλήματα τρομοκρατίας να μην προέρχονται από τα Βαλκάνια, αλλά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην περιοχή επικρέμαται πάντα ο κίνδυνος ενός ιερού πολέμου εκ μέρους των μουσουλμάνων και ότι καλό είναι, ως αντίδοτο προς τον κίνδυνο αυτό, να διευρυνθεί η συνεργασία των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

    Εκτός από τα Σκόπια και την Ελλάδα το Ισραήλ μέσα στο 2010 ενίσχυσε τις προσπάθειες του για βελτίωση των σχέσεων του και με τις άλλες χώρες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο το Ισραήλ και συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα,
    «συμπεριλαμβανομένων αυτών της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής». Επίσης ο κ. Μπορίσοφ συζήτησε τη δυνατότητα συνεργασίας με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και της χρήσης των αεροδρομίων της χώρας του στις ασκήσεις της. Μετά δηλαδή την Ελλάδα και τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της, η εξασφάλιση και της χρήσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας προσφέρει ευρύ ζωτικό εναέριο χώρο για το Ισραήλ, που είχε περιοριστεί εξαιρετικά μετά τη ρήξη των σχέσεων του με την Τουρκία.

    Στη συνεργασία με τη Βουλγαρία σημαντικό ρόλο παίζει και η εκ μέρους του Ισραήλ υπόσχεση πως ένα μεγάλο μέρος των τουριστών του που θα πήγαινε στην Τουρκία θα επισκεφθεί την εν λόγω χώρα. Τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκαν εξάλλου οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του Ισραήλ με τη Σερβία και με τους Σέρβους της Βοσνίας. Επίσης υπήρξε μεγάλη κινητικότητα για βελτίωση των σχέσεων του με τη Ρουμανία, την Κροατία το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

    Εφημερίδα: ΙΣΟΤΙΜΙΑ – ΣΕΛ.38 – 28.08.2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συλλογισμενοι.
    Οχι στους προστατες,
    Για το συμφερον μας.
    οι Πνευματικοι και αλλοι ταγοι,
    υπερασπιζονται τις αγορες -παγκοσμιο-τητα ,σε βαρος της
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .[καποιοι εχουν μια τσαντα ,,,μαλλον δεν ειναι δικη τους ,αλλα του κυριου..καθηγητη].
    Γεματοι ιδεες.
    Η κοινωνια ειναι ενα ποταμι
    που κοιλαει συνεχως...
    Αυτο που φοβαται το τωρινο συστημα
    ειναι μηπως ξεσπασει η καταιγιδα
    και παρασυρει τα παντα.Ο φοβος
    τους,βοηθεια μας.
    Η κοινωνια ειναι στριμωγμενη-αδυναμη .Φερουν μεγαλη ευθυνη τα
    κομματα,που την εχουν δεσει...
    με τους εγκαθετους στο συστημα.
    Ως ποτε ομως?
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.ΟΛΟΙ ΟΙ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ
    ΣΥΝΘΕΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πρόβατα Ελληνες συνεχίστε να πιστευετε οτι το Ισραήλ και οι Εβραίοι ειναι φιλοι μας.Αυτά τα μυαλά εφεραν την Ελλάδα σ'αυτή την κατάσταση.Και οσο δεν αλλάζουν τα μυαλά ουτε και η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο.

    ΥΓ Οι εβραίοι τα λεφτά τους θα τα πάρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ''οι μουσουλμάνοι προετοιμάζουν ιερό πόλεμο –τζιχάντ - στα Βαλκάνια, με χρηματοδότες το Ιράν και τους φανατικούς της Σαουδικής Αραβίας» και ότι, προς τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσουν τους ισλαμιστές της Βοσνίας, του Κοσσυφο¬πεδίου και των Σκοπτα''

    τα 3.000.000 λαθρο μουτζαχεντιν της ελλαδας γιατι δεν τους αναφερουν?αυτοι δηλαδη θα καθονται στα φαναρια και θα καθαριζουν τζαμια?


    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτους δεν πρεπει ο Ελλην να τους εμπιστευεται ουτε αν εχουν σταμπαρισμενη στην γλωσσα τους συμβολαιογραφικη σφραγιδα.
    Απο αρχαιοτατων χρονων ειναι τα ιδια ερπετα που υποσκαπτουν οποιαδηποτε ανθρωπινη αξια. Αυθεντικοι εχθροι του Χριστιανισμου και του Ελληνισμου.
    Υπαρχει η λεξη στο αγγλικο λεξιλογιο "Perfidious" ειδικα για να περιγραφη τους εβραιους. Στα Ελληνικα μεταφραζεται: ο δολιος, ο υπουλος, ο μη εχων ουδεμιαν πιστην.



    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.youtube.com/watch?v=m8mubnBsD-I&feature=player_embedded#!
    Ξεπουλάνε τα νησιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Δωμάτιον.
    Από την κατεχόμενη από 3,5 εκατ. μουσουλμάνους Ελλάδα. Και συνεχίζουν να έρχονται...


    Είναι ευρύχωρο το δωμάτιο να μπώ και γώ μέσα; Μόλις μου έκανε έξωση ο ισραηλινός σπιτονοικοκύρης μου.
    Θέλει να βάλει δικούς τους μέσα. Το διαμέρισμα μου βρισκότανε απέναντι από την Ιρανική Πρεσβεία.


    Άστεγος πρός το παρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την συνέντευξη: "– Η δραματική επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα οδηγήσει στον τερματισμό της υποστήριξης που παρείχε η εβραϊκή κοινότητα στην Αγκυρα;
    – Πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής έχουν επανεξετάσει την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ενώ ελπίζουν ότι αυτή η φάση ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ."

    Αν τα παραπάνω τα έλεγε κάποιος απο εμάς θα τον αποκαλούσαν εθνικιστή και αντι-εβραίο, έλα όμως που τα παραδέχεται ο εκπρόσωπός τους αυτοπροσώπως...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και ενω ο Πουτιν και ο αλλος ο κολητος του ο Μεντβεντεφ εχουν υπογραψει πριν δυο μηνες με την Τουρκια το σχετικο πρωτοκολο που δημιουργει ομαδα 3 εταιρειων(2 Ρωσσικες και 1 Τουρκικη) που μεχρι το 2016-18 θα κατασκευασει Πυρηνικο
    Εργοστασιο στην Μερσινη της Τουρκιας παραγωγης 2 gW ,το Ισραηλ
    εχει κοινητοποιηθει και πραγματι
    δημιουργει ΙουδαιοΧριστινικο Αξονα
    σε ολα τα Βαλκανια.Και φυσικα ο
    Τουρκικος επεκτατισμος θα φρεναρει στην περιχη μας.Σε λιγο το Ισλαμ
    του Τζιχαντ θα καταλαβει οτι αρχισε
    στην δραση του η αντιδραση.Αυτος ειναι και φυσικος νομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ιουδαιοχριστιανικό τόξο επιδιώκει να «χτίσει» στα Βαλκάνια το Ισραήλ".


    Μην τα μπερδεύετε. Η Σφεντόνα του άξονα του φυσικοδίφη sterg είναι όχι τόξο.



    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 08:30, ότι σας φωτίσει ο Αλλάχ. Αν θέλετε καντε παράπονα στον κ. Ερντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακόμη δεν τους μάθατε τους εβραίους;;; Θα μας χρησιμοποιήσουν όσο μας χρειάζονται να πείσουν τη τουρκία ν'αλλάξει στάση, αν χρειαστεί θα ρίξουν και τον ερντογάν, και κατόπι θα πάνε πάλι με το μέρος των τούρκων, εφόσον έχουν περισσότερα συμφέροντα απ'αυτούς, και εφόσον ιστορικά πάντα συνεργαζόταν εναντίον των Ελλήνων, και όσο για μας, μας έχουν έτοιμους για συνεργασία όποτε θελήσουν με τους προδότες που τοποθετούν στην εξουσία κάθε φορά, μια σημίτη μια γιωργάκη.
    Πρέπει να πάρουμε απο όποια συνεργασία με το Ισραήλ τα μέγιστα, με μακροχρόνιες εγγυήσεις, και μέχρι του σημείου που δεν θα διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις μας με τους άραβες. Άρπα κόλα συνεργασίες αψυχολόγητων προδοτών εβραιοαμερικανών σαν το πρωθυπουργό μας, το μόνο που θα ωφελήσουν είναι το ισραήλ, μακροπρόθεσμα τη τουρκία και ασφαλώς επίσης άμεσα, τα σχέδια των αμερικανών ομοεθνών του γιωργάκη. Εμείς όπως πάντα θα ξαναπεταχτούμε στο καλάθι όταν τελειώσει η χρήση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι θετικές προθέσεις, καλό είναι να ακούγονται με ψυχραιμία και να εξετάζονται σταδιακά και με προσοχή, ώστε να προωθηθούν εάν προωθηθούν σε ισότιμες βάσεις. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη τα οποία πιθανόν εκδηλώσουν θετικές προθέσεις συνεργασίας μαζί μας και όχι μόνο για το Ισραήλ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είμαι ο ΜΠΡΟΥΝΟ και ξέχασα να υπογράψω το σολιο μου
    30 Αυγούστου 2010 2:05 π.μ.


    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α)Οποιοσδηποτε μπορει να μας βοηθησει εναντιον των Τουρκων ειναι ευπροδεκτος υπο τον ορο να ειναι μην μενει στα λογια αλλα να μετουσιωνει τις υποσχεσεις του ΣΕ ΕΡΓΑ
    Β)προς stεrg η λυση δυο κυριαρχων κρατων ειναι ισως η μοναδικη λογικη και βιωσιμη λυση στο προβλημα της Μεσης Ανατολης.Τωρα για τα Ιεροσολυμα φρονω οτι η μια ενδιαφερουσα λυση θα ηταν να τεθει ολη η πολη υπο την εποπτεια του Πατριαρχη Ιεροαλομων κατα το προτυπο της μεσαιωνικης πολης κρατους του Novgrod στην Ρωσσια με διεθνη εγγυηση.
    Γ)για το γνωστο τρολλ που αρεσκεται στον δαμασμο του δια των πλαινδρομικων κινησεων των αλλων για μια φορα ακομα επιδεικνυει την ΑΜΑΘΕΙΑ του αυτοεξευτελιζομενος δεδομεμου οτι το perfidious προερχετια απο το γαλλικο perfide (αναξιοπιστος) και πιο συγκεκριμενα απο την γαλλικη εκφραση του 18ου αιωνα "Αlbion perfide" (αναξιοπιστη Αλβιων,δηλαδη Αγγλια καθως Albion ειναι παλαιο ονομα της Βρεττανιας -Αγγλιας κελιτκης προλευσης (Alba στα κελτικα)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.