28/8/10

Θρίλερ με κατάσκοπο

Ανακάλυψαν το πτώμα του κοντά στο αρχηγείο της ΜΙ6

Γιώργος Αγγελόπουλος
Οι ντετέκτιβ που αναζητούσαν έναν αγνοούμενο βρετανό κατάσκοπο ανακοίνωσαν χθες πως άρχισαν έρευνες για φόνο αφού ανακάλυψαν το πτώμα του μέσα σε έναν σάκο στο διαμέρισμά του, το οποίο βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο της ΜΙ6, της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας.
Το πτώμα του Γκάρετ Ουίλιαμς, ο οποίος ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, βρέθηκε την Τρίτη σε αποσύνθεση μέσα σε έναν μεγάλο αθλητικό σάκο στο μπάνιο του διώροφου διαμερίσματός του στο Πίμλικο, μια ακριβή γειτονιά στο κέντρο του Λονδίνου, όπου ζουν πολλοί πολιτικοί και τραπεζίτες και τα σπίτια κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες (1,2 εκατομμύρια ευρώ). Εγινε γνωστό πως είχε μαχαιρωθεί, πιθανόν αρκετές φορές, ενώ ενδέχεται το πτώμα του να ήταν διαμελισμένο. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν κοντά στο πτώμα αρκετές κάρτες SΙΜ όταν εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Συνάδελφοι του Ουίλιαμς είχαν έρθει τη Δευτέρα σε επαφή με τις αρχές καθώς είχαν να τον δουν αρκετό καιρό.

Ηταν αποσπασμένος
Ο Ουίλιαμς είχε αποσπαστεί προσωρινά στη ΜΙ6, τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SΙS), από την GCΗQ, την υπηρεσία υποκλοπών, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Απαντες αρνήθηκαν να πουν τι ακριβώς έκανε ή πόσον καιρό εργαζόταν για την κυβέρνηση, σχολίασαν όμως ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του δεν συνδέεται με τη δουλειά του ή με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και πως εξετάζονται οι λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής.
Η αστυνομία είχε αποκλείσει χθες την περιοχή και εκτιμά ότι ο Ουίλιαμς μπορεί να ήταν νεκρός εδώ και δύο εβδομάδες. «Τα παράθυρα του διαμερίσματος ήταν πάντα κλειστά», είπε η γειτόνισσά του Λόρα Χότον, ηλικίας 30 ετών, προσθέτοντας πάντως πως ήταν «εξαιρετικά φιλικός» τη μία φορά που είχαν συνομιλήσει. «Δεν ήξερα ποτέ αν ήταν στο διαμέρισμα. Ηταν παράξενο ότι δεν τον βλέπαμε ποτέ να μπαινοβγαίνει», πρόσθεσε.

Ιδιωτική εταιρεία
Τα έγγραφα στο υποθηκοφυλακείο δείχνουν ότι το κτίριο στο οποίο ζούσε και βρέθηκε νεκρός ο Γκάρετ Ουίλιαμς ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία, τη Νew Rodina, η οποία είναι καταγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η λέξη rodina σημαίνει «μητέρα πατρίδα» στα ρωσικά και στα βουλγαρικά.
Η ιδιοκτησία, η οποία έχει τρία διαμερίσματα, αγοράστηκε το 2000 έναντι 675.250
στερλινών με υποθήκη από τη Royal Βank of Scotland και έκτοτε έχει υποθηκευτεί άλλες δύο φορές, τον Σεπτέμβριο 2005 και τον Φεβρουάριο 2006. Ο ιδιοκτήτης ενεργούσε μέσω μιας νομικής εταιρείας, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Σκότλαντ Γιαρντ με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών. Η Βρετανία είναι γνωστή ως άντρο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πιστεύεται πως οι Ρώσοι έχουν εκατοντάδες πράκτορες στο Λονδίνο. Ο τελευταίος κατάσκοπος που σκοτώθηκε σε βρετανικό έδαφος ήταν ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSΒ) Αλεξάντρ Λιτβινένκο, το 2006. Είχε δηλητηριαστεί με πολώνιο-210.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.