28/8/10

«Τελειώνει ο πόλεμος στο Ιράκ» δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα

Λήγει η μάχιμη αποστολή

Μασαχουσέτη
«Ο πόλεμος τελειώνει» δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα τρεις ημέρες πριν από την επίσημη λήξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Η μάχιμη αποστολή των ΗΠΑ τερματίζεται επτάμισι χρόνια μετά την επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η λήξη των επιχειρήσεων βρίσκει ωστόσο τη χώρα σε κατάσταση ύψιστου
συναγερμού με μπαράζ επιθέσεων και φόβο αιματοχυσίας.
«Την Τρίτη, έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα θέσουν τέλος στη στρατιωτική αποστολή τους στο Ιράκ και θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τον υπεύθυνο τερματισμό του πολέμου» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο μήνυμά του μέσω ραδιοφώνου και Διαδικτύου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι «το Ιράκ, χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη, είναι σε θέση να σχεδιάσει τη δική του πορεία», και υπενθυμίζει προς τους Αμερικανούς ότι τήρησε την υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008 για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
«Όταν ήμουν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, είχα υποσχεθεί ότι θα θέσω τέρμα στον πόλεμο. Ως πρόεδρος, είναι αυτό που κάνω. Φροντίσαμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους περισσότεροι από 90.000 στρατιώτες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου» δήλωσε.
Η επίσημη λήξη της αμερικανικής αποστολής θα συνοδευτεί από ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης.
Ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέρασε αυτή την εβδομάδα κάτω από το συμβολικό όριο των 50.000 στρατιωτών. Περισσότεροι από 4.400 από τους συντρόφους τους σκοτώθηκαν στη χώρα από την εισβολή του 2003.
Σύμφωνα με τη δέσμευση Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν «θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα στα τέλη του 2011.
«Σε τελική ανάλυση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πόλεμος τελειώνει. Όπως κάθε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το Ιράκ είναι ελεύθερο να λάβει τις δικές του αποφάσεις για το μέλλον του. Και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, όλοι οι στρατιώτες μας θα έχουν επιστρέψει» υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος περνά το Σάββατο την τελευταία ημέρα διακοπών του στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης πριν επιστρέψει την Κυριακή στο Λευκό Οίκο.
Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έχει κηρύξει κατάσταση ύψιστου συναγερμού, προειδοποιώντας για συνωμοσίες με στόχο να σπείρουν το φόβο και το χάος τη στιγμή που τερματίζονται οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Φόβους για νέες επιθέσεις εκφράζει ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Στο Ιράκ καταγράφονται δεκάδες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη παραμένει η ασφάλεια στη χώρα.
Ταυτόχρονα οι Ιρακινοί πολιτικοί συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις όσον αφορά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου, από τις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κατευθυνόμενη παγκόσμια απάθεια για την ΑΥΞΗΣΗ των ηφαιστειακών εκρήξεων...:  Thousands flee as Indonesia volcano erupts - http://news.yahoo.com/s/afp/indonesiavolcano
    Σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί το 1996, η θερμόσφαιρα ψύχθηκε κατά 41 βαθμούς Κελσίου το 2008 και συρρικνώθηκε σε πάχος κατά 30%, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.
    H ψύξη και η συρρίκνωση «ήταν εντονότερες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 43 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης» γράφουν. Περιμένουμε να έχουμε εξασθενημένους ηλιακούς κύκλους τα επόμενα 10 με 30 χρόνια... http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231056884
    http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη στιγμή που ο πόλεμος με το Ιράν φένεται να είναι όλο και ποιό πιθανός οι ΗΠΑ αποφασίζουν και φεύγουν απο το Ιράκ,η μόνη χώρα που είναι ανάμεσα σε Ισραήλ-Ιράν,έχει κανείς ιδέα τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην απλή Ελληνική Κικο λένε ΨΕΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.