30/8/10

Τελετή θεμελίωσης για το νέο διαστημικό κέντρο της Ρωσίας

Εκτοξεύσεις από την Άπω Ανατολή
http://www.russianspaceweb.com/images/vostochny_downrange_1.jpg
Μόσχα, Ρωσία
Το 2015 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκτοξεύσεις από το νέο διαστημικό κέντρο που κατασκευάζει η Ρωσία στο Βοστότσνι, μια αραιοκατοικημένη περιοχή 5.800 χλμ ανατολικά της Μόσχας και λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Κίνα.
Οι επανδρωμένες αποστολές της Ρωσίας και όλες οι εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων πραγματοποιούνται σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ που βρίσκεται στο Καζακστάν. Η Ρωσία πληρώνει ενοίκιο στη γειτονική χώρα μέχρι το 2050 για τη σοβιετικής κατασκευής εγκατάσταση. Ένα δεύτερο, μικρό κέντρο στη βόρεια Ρωσία χρησιμοποιείται για τις εκτοξεύσεις στρατιωτικών δορυφόρων.
Στο πλαίσιο συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. τα ρωσικά σκάφη Soyuz θα εκτοξεύονται σύντομα και από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα της Νοτίου Αμερικής.
Μιλώντας στην τελετή θεμελίωσης του νέου κέντρου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη «στρατηγική» ανάγκη για ένα νέο κέντρο που θα προσφέρει στη Μόσχα «ανεξάρτητη πρόσβαση στο Διάστημα».
Όπως ανακοίνωσε, οι πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές από το Βοστότσνι θα πραγματοποιηθούν το 2015, ενώ οι επανδρωμένες πτήσεις θα ακολουθήσουν το 2018. Χάρη στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, το νέο κοσμοδρόμιο θα είναι έως και δέκα φορές μικρότερο σε έκταση από το Μπαϊκονούρ.
Τα αρχηγεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα, ενώ το κέντρο ελέγχου βρίσκεται στη γειτονική πόλη Κορολιέφ. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Αστροναυτών βρίσκεται στο Σταρ Σίτι, περίπου 30 χλμ από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

  1. Μπέστε στο GOOGLE EARTH και δέστε πως το ελληνικό έδαφος προσφέρεται(απο τεχνικής πλευρας) για δημιουργιά κοσμοδρομιων ή διαστημικων κέντρων.Η Κρητη πχ βρίσκεται πολύ πιο κοντα στον Ισημερινο με αποτελεσμα οι διαστημικές εκτοξευσεις να κοστίζουν λιγότερο και να εκτοξεύεται μεγαλυτερο φορτίο στο διάστημα. Η Κινα σε συνεργασια με τους Ρωσους εκτόξευσε στο διαστημα το πρωτο διαστημοπλοιο της.
    Ονειρα κάνω αλλα γιατι οχι και η Ελλάδα; Γιατι να μην προτείνει η Ελλαδα στους Ρωσους να ερθουν στην Ελλάδα (3000 νησια υπάρχουν, ακομα..)και να χτησουν εδω το Διαστημικο τους κέντρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τελετή θεμελίωσης για το νέο διαστημικό κέντρο της Ρωσίας"



    επιτέλους,

    ποιοι αμόρφωτοι δημοσιογράφοι συντάσσουν κείμενα και κάνουν μεταφράσεις;;;(η ευθύνη τους είναι πολύ μεγάλη)

    "Τελετή θεμελίωσης ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ",
    λέμε στα ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.