30/8/10

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Να επαναλειτουργήσει η Χάλκη

Τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας εικαστική έκθεση στο χώρο της ιστορικής σχολής.

«Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλ΄ ουδέν πλέον τούτου-τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν», είπε.

Ο Πατριάρχης επανέλαβε, με σημασία, ότι ο λόφος στον οποίον βρίσκεται η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου καταισχύνει».

«Για τη δύναμη της δημιουργίας της πίστης και την προαναγγελία νέων εποχών που θα μας κάνουν όλους, Έλληνες και Τούρκους, να αισθανθούμε υπερήφανοι», μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Παρατήρησε ότι η έκθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί «ένα γεγονός ρουτίνας, αν τα θέματα και ο χώρος με τα οποία ασχολείται, δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν θέματα έντασης». «Δεν θα ξέρουμε για πολύ καιρό ακόμα αν οι στιγμές αυτές που ζούμε είναι ιστορικές», είπε ο υπουργός και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας των δημιουργών των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, ο δήμαρχος των Πριγκιποννήσων, ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, πολλοί καλλιτέχνες Έλληνες και Τούρκοι ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια και τη δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους της Θεολογικής Σχολής.

Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα.

Συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, λέει η Αναστασία Μάνου, που την εμπνεύσθηκε και την οργάνωσε.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Nooz.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο καθένας έχει τον νταλγκά του... άλλος τρελαίνεται για χάντρες και καθρεφτάκια και άλλος για εξουσία και επιβολή... διαλέγετε και παίρνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.