26/9/10

Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ

Με την επιχείρηση κατά των δωσιλόγων η αντιστασιακή οργάνωση τόνωσε το ηθικό του χειμαζόμενου ελληνικού λαού

Επιμέλεια: Στεφανος Xελιδονης
Σήμερα, περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί κανείς να προσέξει στη γωνία της Πατησίων με τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος μία επιγραφή σε σχήμα ανοιχτού βιβλίου. «Εδώ ήταν στην Κατοχή 1941-1944 το Αρχηγείο της Ναζιστικής ΕΣΠΟ. Ανατινάχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 από την Αντιστασιακή Οργάνωση ΠΕΑΝ - Πανελλήνιος Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων» αναγράφεται στη μία σελίδα. Λίγο πιο πέρα ορθώνονται δύο στήλες. Στη μία δεσπόζει η προτομή του Κώστα Περρίκου, αρχηγού της ΠΕΑΝ. Τη δεύτερη στήλη αγκαλιάζουν τα πορτρέτα των Ιουλίας Μπίμπα, Διονύση Παπαδόπουλου, Δημήτρη Λόη και Γιάννη Κατεβάτη. Σήμερα, τραπεζάκια, καρέκλες, ομπρέλες και η τέντα από διπλανό φούρνο πνίγουν τα μοναδικά μνημεία στην Ελλάδα για την ανατίναξη της Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργανώσεως πριν από 68 χρόνια. Τότε, νέοι πατριώτες ρίσκαραν τις ζωές τους -πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια εκτελέστηκαν- για να χτυπήσουν την ΕΣΠΟ, που προσπαθούσε να στρατολογήσει Ελληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στην ΕΣΣΔ. Από την έκρηξη της βόμβας που τοποθέτησαν στα γραφεία της ΕΣΠΟ σκοτώθηκαν δεκάδες συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και Γερμανοί αξιωματικοί, ενώ η δωσιλογική οργάνωση διαλύθηκε οριστικά. Τότε, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Λονδίνο και τη Μόσχα μιλούσαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη
Του Ευανθη Xατζηβασιλειου*


Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αντίσταση εναντίον του φασισμού και του ναζισμού αποτέλεσε ένα πολύμορφο φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη. Ετσι και στην Ελλάδα, πέραν των αντάρτικων σωμάτων, δράση ανέπτυξαν οι οργανώσεις δολιοφθορών και κατασκοπείας, καθώς και οι ομάδες της πολιτικής αντίστασης. Οι τελευταίες -ενεργές ιδιαίτερα στην Αθήνα- αποσκοπούσαν να διατηρήσουν υψηλό το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, αλλά και να θέσουν ουσιαστικά εμπόδια στη δράση των κατοχικών αρχών. Η δράση τους χαρακτηρίστηκε από ένα διαρκές «κρυφτό» με τους κατακτητές: διανομή παράνομου Τύπου και προκηρύξεων, συλλογή πληροφοριών, εξορμήσεις για αναγραφή συνθημάτων μέσα στην πλήρη συσκότιση της νύχτας της κατεχόμενης Αθήνας. Κορυφαία στιγμή τους ήταν η ανατίναξη, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, των γραφείων της δωσιλογικής Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργανώσεως (ΕΣΠΟ) από τον Ουλαμό Καταστροφών της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ).

Η ΠΕΑΝ ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1941, από τον Κώστα Περρίκο, απότακτο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τους Αθανάσιο Σκούρα, Ιωάννη Κατεβάτη, Διονύσιο Παπαβασιλόπουλο, Γεώργιο Αλεξιάδη. Οι αρχηγοί της προέρχονταν από το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Αν και διατήρησαν επίζηλα την οργανωτική αυτονομία της ΠΕΑΝ, οι ιδέες που εξέπεμψε η τελευταία (όπως και η «αδελφή» οργάνωση, η πρώτιστα φοιτητική Ιερή Ταξιαρχία) συνδέονταν με τον «ενωτισμό» του κανελλοπουλικού κύκλου: αντιφασιστικός και απελευθερωτικός αγώνας· αδιαπραγμάτευτη εμμονή στη δημοκρατική ιδέα· μετά τον πόλεμο και την ήττα του φασισμού, γενναία μεταρρύθμιση του αποστεωμένου πολιτικού συστήματος· αναμόρφωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μέσω μιας αναπτυξιακής παρέμβασης στην οικονομία, της κατοχύρωσης ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες, της ανάδειξης της «νέας γενιάς». Εως το καλοκαίρι του 1942, η ΠΕΑΝ είχε προσελκύσει την υποστήριξη πολλών νέων ανθρώπων. Η παράνομη εφημερίδα της, η «Δόξα» είχε αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αντιστασιακά έντυπα.

Ενοπλο τμήμα
Παράλληλα, ο Περρίκος συγκρότησε το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης. Από τον Μάρτιο του 1942, μια ομάδα της ΠΕΑΝ είχε ξεκινήσει σαμποτάζ, κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα, ο Ουλαμός Καταστροφών, επίσης υπό την ηγεσία του, στόχευσε τις δωσιλογικές οργανώσεις. Οι κυριότερες ήταν η Οργάνωσις Εθνικοσοσιαλιστικών Δυνάμεων Ελλάδος (ΟΕΔΕ) και η ΕΣΠΟ, υπό την ηγεσία του ιατρού Σπύρου Στεροδήμου, η οποία έδρευε στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων. Η ΕΣΠΟ προσπαθούσε να μετεξελιχθεί σε ελληνικό εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα: σκόπευε να μεταφέρει εργάτες στη Γερμανία και να συγκροτήσει ελληνικά μαχητικά τμήματα για τον ναζιστικό αγώνα.

Ο Περρίκος εξασφάλισε εκρηκτικές ύλες από έργα οδοποιίας· η πηγή δεν ήταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες η ΠΕΑΝ δεν διατηρούσε επαφή. Η πρώτη επιχείρηση του Ουλαμού Καταστροφών ήταν η ανατίναξη της Λέσχης Αξιωματικών του Υγειονομικού του γερμανικού στρατού, στη γωνία των οδών Πατησίων και Βασιλέως Ηρακλείου, στις 15 Αυγούστου 1942 -επέτειο του τορπιλισμού της «Ελλης»- από τους Αντώνη Μυτιληναίο, Ιωάννη Νικολόπουλο και Γ. Παπαγιάννη. Στις 22 Αυγούστου, Σάββατο βράδυ, έγινε η δεύτερη ανατίναξη, των γραφείων της ΟΕΔΕ, στην περιοχή της Ομόνοιας, από τους Μυτιληναίο, Παναγιώτη Μιχαηλίδη και Νίκο Μούρτο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 ήρθε η σειρά της ΕΣΠΟ. Η επιχείρηση θα γινόταν Κυριακή πρωί, όταν συνεδρίαζε η ΕΣΠΟ, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος αθώων, αλλά και να προκληθούν θύματα μεταξύ των δωσιλόγων. Η βόμβα, δέκα οκάδες δυναμίτιδα, μεταφέρθηκε από το σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα στο Κουκάκι ώς την πλατεία Κάνιγγος, από την ίδια και τον Μυτιληναίο, σε μια πάνινη τσάντα για ψώνια, σκεπασμένη με χόρτα. Στην επιχείρηση μετείχαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Μπίμπα, Μούρτος, και οι φοιτητές Μιχαηλίδης (Χημείας), Σπύρος Γαλάτης (Νομικής), Νίκος Λάζαρης (Νομικής), Σπύρος Στανωτάς (ΑΣΟΕΕ). Η ανατίναξη έγινε στις 12 το μεσημέρι, και το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες. Σκοτώθηκαν πολλά μέλη της ΕΣΠΟ, μεταξύ τους και ο αρχηγός της, Στεροδήμος.

Μείζονα αποτελέσματα
Η καταστροφή υπήρξε ολοκληρωτική, και ποτέ πια οι προδότες συνήλθαν από το πλήγμα. Ηταν το τέλος των προσπαθειών για δημιουργία ενός ελληνικού ναζιστικού κινήματος, και επομένως η ενέργεια της ΠΕΑΝ προκάλεσε μείζονα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της Κατοχής. Το ηθικό του χειμαζόμενου λαού τονώθηκε· οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί ύμνησαν την επιχείρηση, που άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο έως τότε σαμποτάζ σε πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης. Μόνη παραφωνία, η αποκήρυξη του σαμποτάζ από το ΕΑΜ, που το χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια της Γκεστάπο», ενώ αποκάλεσε την ΠΕΑΝ «αντεθνική οργάνωση». Φαίνεται ότι το ΕΑΜ ενοχλήθηκε από την πιθανή εμφάνιση ενός εναλλακτικού πόλου στην αθηναϊκή Αντίσταση.

Ο ηρωικός θάνατος του Περρίκου, ένα παράδειγμα για τον αγώνα
Η ίδια η ΠΕΑΝ πλήρωσε ακριβά τον θρίαμβο της ανατίναξης της ΕΣΠΟ. Ο Περρίκος και πολλά στελέχη της οργάνωσης συνελήφθησαν από τους Γερμανούς τον Νοέμβριο. Τέσσερις εκτελέστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 1943 - Σκούρας, Κατεβάτης, Δημήτρης Λόης και Διονύσιος Παπαδόπουλος ενώ η Μπίμπα, εκτελέστηκε αργότερα με πέλεκυ. Ο ίδιος ο Περρίκος τουφεκίστηκε ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου 1943. Γνωρίζουμε ότι, πριν από την εκτέλεση, ο Περρίκος στράφηκε προς τους Γερμανούς αξιωματικούς που διοικούσαν το απόσπασμα και τους είπε: «Είμαι Ελλην αξιωματικός, έκαμα το καθήκον μου». Εκείνοι χαιρέτισαν στρατιωτικά και έδωσαν την εντολή για πυρ. Εξίσου συγκλονιστικές είναι οι επιστολές του Περρίκου, μέσα από το κελί του, προς την οικογένειά του. Στη στάση του εμπρός στον θάνατο, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις επιστολές, υπάρχουν πολλά αξιομνημόνευτα στοιχεία. Η αγάπη και η αφοσίωση στη σκλαβωμένη πατρίδα. Η εμμονή στα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της διεθνούς συνεργασίας. Η αγωνία του ώστε να προσφέρει στους «στρατιώτες» του -στην ΠΕΑΝ- αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό, ένα θάνατο ηρωικό, ένα παράδειγμα για τον υπέρτατο αγώνα που θα συνεχιζόταν και μετά τον δικό του χαμό. Παράλληλα, όμως, η ετοιμότητά του να συγχωρήσει τους εκτελεστές του. Και βέβαια, η εκπληκτική διατύπωση της ελπίδας του ότι θα ερχόταν η ώρα που τα εμπόλεμα ευρωπαϊκά έθνη του 1943 -και αυτή η Γερμανία- θα αναζητούσαν μια νέα αρχή στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Και όλα αυτά, δοσμένα μέσα από την απελπισμένη αγάπη του για την οικογένεια που έχανε, για τη σύζυγο που άφηνε, για τα παιδιά του που δεν θα έβλεπε να μεγαλώνουν. Μετά τον θάνατό του, η ΠΕΑΝ αναδιοργανώθηκε υπό την ηγεσία του Γ. Αλεξιάδη και συνέχισε τη δράση της έως και μετά την Απελευθέρωση.

Γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων, υπάρχει σήμερα το μοναδικό μνημείο της ΠΕΑΝ, που δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Μ. Εβερτ. Είναι αμφίβολο εάν η πλειοψηφία των βιαστικών περαστικών γνωρίζει τι αποδίδει. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, λέξεις όπως «άθλος», «ηρωισμός», «ηθικό μεγαλείο», τετριμμένες από την υπερβολική χρήση, δεν αρκούν για να αποδώσουν επαρκώς το γεγονός και τον συμβολισμό του. Πιο εύγλωττη, η αναφορά ενός μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, της Ιωάννας Τσάτσου, που κατέγραψε στο ημερολόγιό της τις ώρες εκείνες της οδύνης, αλλά και του αγώνα και της ελπίδας: «Είναι από τα καλύτερα παλληκάρια μας. Ο αεροπόρος Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ και οι φίλοι του […] φύλακες της τιμής μας, αφού δεν έχομε πια γη».

Από το κελί των μελλοθάνατων
Αγαπημένο μου παιδί, Μίμη μου:

Ο πατέρας σου έπεσε για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Εφυγε απ' τον κόσμο με την ικανοποίηση πως αν δεν έκαμε το χρέος του όπως έπρεπε, πάντως το έκαμε όσο μπορούσε. Το χρέος αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Αν ζούσε θα εξακολουθούσε τις προσπάθειές του και κατά την περίοδο της ειρήνης. Τον ρόλο αυτό επεφύλαξε η Μοίρα για σένα. Δούλεψε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύση και να ευτυχίση ο κόσμος. Δούλεψε για να καταργηθούν οι τεχνητοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και σε άπειρες περιπτώσεις ματαιώνουν την πρόοδο των αξίων. Δούλεψε για την επικράτηση της Δημοκρατίας. Αφιέρωσε τη ζωή σου στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα.

Κ. Περρίκος προς Δημήτρη Περρίκο, Φυλακαί Αβέρωφ, κελί 12,
23 Ιανουαρίου 1943, Αρχείο Κ. Περρίκου, στην κατοχή της οικογένειας Περρίκου.

Μαρία μου:
Μου μένουν ακόμη λίγα λεπτά ζωής. Και στις τελευταίες μου στιγμές θα σ' αγαπώ και θα σε θυμάμαι. Φίλησέ μου τ' αγγελούδια μας. Οι φίλοι μου ας κάμουν το χρέος τους. Πεθαίνω για την Ελλάδα και θυμάμαι την τελευταία στροφή του ύμνου του Μιστράλ: «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, τι θεία δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει».

Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι' εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίση αλλά να μας ενώση στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους.

Κ. Περρίκος προς Μαρία Περρίκου, Φυλακαί Αβέρωφ, κελί 12, 4 Φεβρουαρίου 1943, ώρα 5.20΄ π.μ., Αρχείο Κ. Περρίκου.

* Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. ..Φαίνεται ότι το ΕΑΜ ενοχλήθηκε από την πιθανή εμφάνιση ενός εναλλακτικού πόλου στην αθηναϊκή Αντίσταση....

    Η Ιδια Ενόχληση θα καταγράφει απο τους Αγγλους και την κυβέρνηση του Καιρου με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.Για χρόνια αποσιωπάται η συμμετοχή του ΕΛΑΣ σε αυτή.

    Ο Κος Xατζηβασιλειου σωστά αναφέρει την στάση του ΕΑΜ μόνο που ξεχνάει ποιό κόμμα ήταν πίσω απο αυτή ηγεσία της αντιστασιακής Οργάνωσης, έτσι ουσιαστικά κάνει το ίδο λάθος.Ενα λάθος που γίνεται συνειδητά για να είναι αθώο.Χρωματίζει την Εθνική Παλλαική Αντίσταση κατα των κατακτητών.Την υποβιβάζει και αυτός (μαζί με πολλούς άλλους και της Αριστεράς) στο επίπεδο διαπάλης πολιτικών χώρων για την Εξουσία.

    θά ήθελα να δώ την ανάλυση του Κου ΚΑΘΗΓΗΤΉ στο κάψιμο του Υπουργείου Εσωτερικών, στην διαδήλωση κατά της Βουλγαρικής κατοχής της Μακεδονίας, στο διάταγμα που υπεγράφη και που έθετε την Μακεδονία υπο Βουλγαρική κατοχή.
    Μιλώ για τον απλό άδολο πατριώτη Ελληνα εαμίτη και όχι για τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ για τα οποία δεν τρρέφω καμιά εκτίμηση

    Ας ανατρέξουν κάποιοι στον Ανταίο κατά κόσμο Κυριάκο Σιμόπουλο για να ανακαλύψουν τον εκάστοτε ρόλο των διανουομένων και να ξέρουν ότι φέρουν ακέραιο το βάρος του ευτελισμού της ελληνικής κοινωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβιετικο παραληρημα!!!!
    Αριστεριστικες μπουρδες!!!
    Η ΕΣΠΟ ηταν πατριωτικη οργανωση κατα την αντιληψη της.
    Ηθελε να πολεμησει με τους Γερμανους στο ανατολικο μετωπο, ωστε σε περιπτωση νικης της Γερμανιας, να παρει εδαφη απο την Βουλγαρια, την Β.Ηπειρο,και την Κυπρο.
    Και μιλανε τωρα οι Εαμοβουλγαροι,οι συνεργατες Γερμανων Ιταλων Αλβανων και Βουλγαρων κατακτητων, για πατριωτισμο και εθνικη αντισταση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί άνθρωποι με τις πράξεις τους αποτελούν την μεγαλύτερη εγγύηση ότι τούτος ο τόπος σκλαβωμένος δεν μπορεί να μείνει,απο κανέναν,αλλά είπαμε,με τις ΠΡΑΞΕΙΣ τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. Επικράτησε μεγάλη σύγχυση και πανικός, ώστε οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά. Η πυροσβεστική ξέθαβε νεκρούς από τα ερείπια: 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.
    Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Αν δεν υπήρχαν Έλληνες ασυνείδητοι, άπληστοι για κέρδος, πολλές εκατοντάδες αγωνιστές πατριώτες δεν θα παραδίδονταν στους κατακτητές και στο θάνατο... Ένας υπαξιωματικός της χωροφυλακής που είχε ενταχθεί στην αντιστασιακή ομάδα Όμηρος και εχρησιμοποιείτο ως σύνδεσμος με την ΠΕΑΝ, ο Πολύκαρπος Νταλιάνης για τρεις λίρες το κεφάλι αποκεφάλισε ολόκληρη την ηγεσία της ΠΕΑΝ. Δύο εβομάδες περίπου μετά τη μεγάλη έκρηξη οι Γερμανοί τους συνέλαβαν όλους και τους μετέφεραν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας) όπου υπήρχε και μία σειρά κελιά.
    Από εκεί ο Μυτιληναίος κατόρθωσε έπειτα από μιας εβδομάδας ανακρίσεις και βουρδουλιές στην πλάτη, μολονότι διαρκώς δεμένος με χειροπέδες, να δραπετεύσει καθώς η κυρία είσοδος δεν εφρουρείτο κι όταν έφευγαν οι διερμηνείς έμενε μόνον ένας αξιωματικός υπηρεσίας στον πρώτον όροφο. Επειδή κανείς δεν μίλησε, παρά τα βασανιστήρια, απαλλάχθηκαν μερικοί, αλλά πρόλαβαν να τους τουφεκίσουν σε αντίποινα για κάποιο σαμποτάζ. Στις 7 Ιανουαρίου 1943 εκτελέστηκαν οι : Θάνος Σκούρας, Γιάννης Κατεβάτης, Δημήτρης Λόης και ο Διονύσης Παπαδόπουλος. Από το γερμανικό στρατοδικείο των Αθηνών στον Παρνασσό ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κ. Περρίκος καταδικάστηκε 3 εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά, η Ι. Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά και ο Γαλάτης εις θάνατον και 5 χρόνια δεσμά αλλά τελικά του δόθηκε χάρη αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1000 λίρες στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία. Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 τουφεκίστηκε ο Περρίκος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε στη Γερμανία γιατί εδώ οι ελληνικοί νόμοι δεν επέτρεπαν την εκτέλεση διά πελέκεως αλλά δεν είναι γνωστό πού ακριβώς εκτελέστηκε. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.

    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΥΣ
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. Επικράτησε μεγάλη σύγχυση και πανικός, ώστε οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά. Η πυροσβεστική ξέθαβε νεκρούς από τα ερείπια: 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.
    Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Αν δεν υπήρχαν Έλληνες ασυνείδητοι, άπληστοι για κέρδος, πολλές εκατοντάδες αγωνιστές πατριώτες δεν θα παραδίδονταν στους κατακτητές και στο θάνατο... Ένας υπαξιωματικός της χωροφυλακής που είχε ενταχθεί στην αντιστασιακή ομάδα Όμηρος και εχρησιμοποιείτο ως σύνδεσμος με την ΠΕΑΝ, ο Πολύκαρπος Νταλιάνης για τρεις λίρες το κεφάλι αποκεφάλισε ολόκληρη την ηγεσία της ΠΕΑΝ. Δύο εβομάδες περίπου μετά τη μεγάλη έκρηξη οι Γερμανοί τους συνέλαβαν όλους και τους μετέφεραν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας) όπου υπήρχε και μία σειρά κελιά.
    Από εκεί ο Μυτιληναίος κατόρθωσε έπειτα από μιας εβδομάδας ανακρίσεις και βουρδουλιές στην πλάτη, μολονότι διαρκώς δεμένος με χειροπέδες, να δραπετεύσει.
    Επειδή κανείς δεν μίλησε, παρά τα βασανιστήρια, απαλλάχθηκαν μερικοί, αλλά πρόλαβαν να τους τουφεκίσουν σε αντίποινα για κάποιο σαμποτάζ. Στις 7 Ιανουαρίου 1943 εκτελέστηκαν οι : Θάνος Σκούρας, Γιάννης Κατεβάτης, Δημήτρης Λόης και ο Διονύσης Παπαδόπουλος. Από το γερμανικό στρατοδικείο των Αθηνών στον Παρνασσό ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κ. Περρίκος καταδικάστηκε 3 εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά, η Ι. Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά και ο Γαλάτης εις θάνατον και 5 χρόνια δεσμά αλλά τελικά του δόθηκε χάρη αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1000 λίρες στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία. Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 τουφεκίστηκε ο Περρίκος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε στη Γερμανία γιατί εδώ οι ελληνικοί νόμοι δεν επέτρεπαν την εκτέλεση διά πελέκεως αλλά δεν είναι γνωστό πού ακριβώς εκτελέστηκε. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΥΣ
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. Επικράτησε μεγάλη σύγχυση και πανικός, ώστε οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά. Η πυροσβεστική ξέθαβε νεκρούς από τα ερείπια: 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.
    Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Ένας υπαξιωματικός της χωροφυλακής που είχε ενταχθεί στην αντιστασιακή ομάδα Όμηρος και εχρησιμοποιείτο ως σύνδεσμος με την ΠΕΑΝ, ο Πολύκαρπος Νταλιάνης για τρεις λίρες το κεφάλι αποκεφάλισε ολόκληρη την ηγεσία της ΠΕΑΝ. Δύο εβομάδες περίπου μετά τη μεγάλη έκρηξη οι Γερμανοί τους συνέλαβαν όλους και τους μετέφεραν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας) όπου υπήρχε και μία σειρά κελιά.
    Από εκεί ο Μυτιληναίος κατόρθωσε έπειτα από μιας εβδομάδας ανακρίσεις και βουρδουλιές στην πλάτη, μολονότι διαρκώς δεμένος με χειροπέδες, να δραπετεύσει.
    ΣΤΑΥΡΟΣ 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις 7 Ιανουαρίου 1943 εκτελέστηκαν οι : Θάνος Σκούρας, Γιάννης Κατεβάτης, Δημήτρης Λόης και ο Διονύσης Παπαδόπουλος. Από το γερμανικό στρατοδικείο των Αθηνών στον Παρνασσό ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κ. Περρίκος καταδικάστηκε 3 εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά, η Ι. Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά και ο Γαλάτης εις θάνατον και 5 χρόνια δεσμά αλλά τελικά του δόθηκε χάρη αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1000 λίρες στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία. Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 τουφεκίστηκε ο Περρίκος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε στη Γερμανία γιατί εδώ οι ελληνικοί νόμοι δεν επέτρεπαν την εκτέλεση διά πελέκεως αλλά δεν είναι γνωστό πού ακριβώς εκτελέστηκε. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΥΣ
    ΣΤΑΥΡΟΣ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αείμνηστος Χρήστος Ζαλοκώστας, ο οποίος υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και έδωσε στον αγώνα το μονάκριβο γιό του (ο γιός του Λοχίας Ζαλοκώστας σκοτώθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή τους Ιταλούς στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο)) αξιόλογος λογοτέχνης, και πολιτευτής στο βιβλίο του «Χρονικό της Σκλαβιάς» εξιστορεί την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ.
    Επίσης, αναφέρει πως κατάφεραν να λυγίσουν τον Περρίκο - μεταξύ των άλλων τον κάθισαν και τον έψηναν πάνω σε μια καυτή ηλεκτρική πλάκα - να ομολογήσει ότι συμμετείχε σ’ αυτήν την πατριωτική πράξη, βασανίζοντας την γυναίκα του στο διπλανό κελί!!!

    Αυτά έπραξαν οι «πολιτισμένοι» Γερμανοί κατά την κατοχή, όμως τα ίδια και χειρότερα έκαναν και οι «πιο πολιτισμένοι» Άγγλοι στην Κύπρο μας, βασανίζοντας και ξεκληρίζοντας, μέσω των συμμάχων τους Τούρκων, τους Έλληνες πατριώτες της ηρωϊκής ΕΟΚΑ!
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Συνέχεια)
    Ο αείμνηστος Χρήστος Ζαλοκώστας, ο οποίος υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και έδωσε στον αγώνα το μονάκριβο γιό του (ο γιός του Λοχίας Ζαλοκώστας σκοτώθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή τους Ιταλούς στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο)) αξιόλογος λογοτέχνης, και πολιτευτής στο βιβλίο του «Χρονικό της Σκλαβιάς» εξιστορεί την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ.
    Επίσης, αναφέρει πως κατάφεραν να λυγίσουν τον Περρίκο - μεταξύ των άλλων τον κάθισαν και τον έψηναν πάνω σε μια καυτή ηλεκτρική πλάκα - να ομολογήσει ότι συμμετείχε σ’ αυτήν την πατριωτική πράξη, βασανίζοντας την γυναίκα του στο διπλανό κελί!!!

    Αυτά έπραξαν οι «πολιτισμένοι» Γερμανοί κατά την κατοχή, όμως τα ίδια και χειρότερα έκαναν και οι «πιο πολιτισμένοι» Άγγλοι στην Κύπρο μας, βασανίζοντας και ξεκληρίζοντας, μέσω των συμμάχων τους Τούρκων, τους Έλληνες πατριώτες της ηρωϊκής ΕΟΚΑ!
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. (Συνέχεια)
    Καυκάσιε, σε συγχαίρω για άλλη μια φορά, για την επιλογή Σου να αναρτήσεις το σπουδαίο αυτό γεγονός που απέτρεψε την αποστολή Ελλήνων "εθελοντών" στο Ρωσσικό Μέτωπο. Όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά έθνη, όπως οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και άλλοι, έστειλαν "εθελοντές" τους να πολεμήσουν τους Ρώσσους. Μάλιστα για τους Σκανδιναβούς δημιουργήθηκε μια ολόκληρη Μεραρχία SS, η Βίκινγκ. Οι Βόσνιοι ομοίως, συνέστησαν μια Μεραρχία SS, οι Κροάτες ένα Σύνταγμα το οποίο κυκλώθηκε μαζί με τους Γερμανούς στο Στάλινγκραντ και συμμερίστηκε την τύχη τους.

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 7 Σεπτεμβρίου 1944. Εξι γυναίκες καί εξηνταπέντε άντρες πηγαίνουν γιά εκτέλεση. Στό δρόμο τραγουδούν τόν Εθνικό Υμνο. Οι κατάδικοι κατεβαίνουν από τά καμιόνια καί φιλιούνται, εκεί στήν Ιερά Οδό. Ανάμεσά τους ήταν η ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ο συνταγματάρχης Σούλης, ο υπολοχαγός Λύτινας του ΕΔΕΣ, ο Καλογερόπουλος της ομάδας "Αλίκη", ο Μαρνέρης, ο Παπαδάκης, ο Πειραιώτης σαμποτέρ Γιαννάκης Χούπης. Τά τελευταία λόγια τους πρίν από τό κροτάλισμα των πολυβόλων ήταν "Ζήτω η Ελλάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλιο 4:12 μ.μ.
    Το ...απάνθισμα πατριωτισμού και λογικής !!!
    Ρε άνθρωπε (ξέχασες το "Γιώργος" που υπογράφεις συχνά), εάν οι Γερμανοί νικούσαν, οι σύμμαχοί τους Βούλγαροι που συμμετείχαν στο πλευρό τους ως κράτος, θα έπαιρναν τουλάχιστον Μακεδονία και Θράκη.

    Πώς θα το απέτρεπαν αυτό μερικές δεκάδες Έλληνες που ούτε λόχο δεν θα μπορούσαν να συστήσουν στο πλευρό των Γερμανών;
    Αυτά γράφει ο "ΣΤΟΧΟΣ" ;;;

    Ο καθένας, ό,τι θυμάται χαίρεται !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.