30/9/10

Σημεία των καιρών. Οι αξιωματικοί δεν εμπιστεύονται πλέον πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Πως θα πας στο μέτωπο, όταν δεν εμπιστεύεσαι τα νώτα σου;

Έρευνα κόλαφος για τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας VPRC, που έγινε για το περιοδικό «Monthly Review», εκτός από τα άλλα ευρήματα καταδεικνύει ότι τα στελέχη των ΕΔ, σε συγκριτικό ποσοστό 8 στους 10, δεν είναι ικανοποιημένα ούτε από την πολιτική ούτε από τη στρατιωτική ηγεσία τους.
Τα ποσοστά αυτά δυσπιστίας αποτελούν κόλαφο για την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Και όσον αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτό μπορούμε να πούμε ότι δεν ξάφνιασε, αφού εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής. Όμως ως προς τις ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και συγχρόνως ανησυχητικά και θα πρέπει να προβληματίσουν τους Αρχηγούς, διότι τα στελέχη δείχνουν πλέον να μην εμπιστεύονται τη φυσική τους ηγεσία.
Όπως λένε οι γνωρίζοντες, αυτό συμβαίνει διότι με τη συμπεριφορά και τη στάση τους σε διάφορα σοβαρά θέματα, τα οποία είχαν σχέση με τη λειτουργία των ΕΔ ή με τις συνθήκες διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αντέτειναν έναν λόγο τέτοιο που να δείχνει ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους και λιγότερο για το πώς θα εδραιώσουν τις σχέσεις τους με το υπουργείο. Γι' αυτό ποτέ τα στελέχη δεν εισέπραξαν ότι οι φυσικές τους ηγεσίες είχαν το σθένος και τη διάθεση να συγκρουσθούν διεκδικώντας τα αυτονόητα γι' αυτούς.
Όταν τα στελέχη εισπράττουν με διάφορες δηλώσεις, όπως συνέβη πρόσφατα, την απαξίωση από την πολιτική ηγεσία και βλέπουν εμβρόντητα την ηγεσία τους να παρακολουθεί απαθής, χωρίς να είναι σε θέση να αρθρώσει μία λέξη για «την τιμή των όπλων», απογοητεύονται και δικαίως.
Όταν ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος καταθέτει στη Βουλή και ψηφίζει έναν νόμο που αφορά τη διαδρομή των στελεχών στις ΕΔ ο οποίος:
• δεν προωθεί την αξιοκρατία, αλλά αντιθέτως μετατρέπει τα Ανώτατα Στρατιωτικά Συμβούλια σε αίθουσες δικαστηρίων,
• νομιμοποιεί τις κομματικές μεταθέσεις με τη δημιουργία συμβουλίων μεταθέσεων,
• δημιουργεί από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη αξιωματικούς δύο ταχυτήτων,
• αντί να επιλύει, δημιουργεί προβλήματα,
• και κυρίως στα κρίσιμα σημεία δεν έχει καν τη σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων, αγανακτούν και δικαίως.
Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, οι στρατιωτικές ηγεσίες δεν έχουν το θάρρος να επιδείξουν πυγμή και να εκπέμψουν το μήνυμα προς τα στελέχη ότι πάνω από όλα θέτουν την εύρυθμη λειτουργία και το κύρος των ΕΔ και όχι τις σχέσεις τους με τον πολιτικό τους προϊστάμενο με σκοπό την παραμονή τους για έναν ακόμη χρόνο στην καρέκλα τους.
Άρα λοιπόν εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ποιοι ευθύνονται για την εικόνα που αποτυπώνεται σε αυτήν την έρευνα της εταιρείας VPRC.
Αμετροέπειες..
• Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος δηλώνει: «Δεν θα εισάγονται αιτήματα προμηθειών σε έναν κατάλογο σαν να έχουμε μια λίστα για να πάμε στο σούπερ μάρκετ», υπονοώντας ότι τα Επιτελεία εισάγουν τέτοιους καταλόγους.
• Ο κ. υπουργός δεν έχει, φαίνεται, ενημερωθεί αρκούντως. Δεν διάβασε ποιες διαδικασίες προηγούνται των «καταλόγων», οι οποίες, βέβαια, δεν είναι οι αθωότερες, αλλά οπωσδήποτε και αποτελέσματα υπουργικών προαποφάσεων.
• Υπενθυμίζουμε ότι το όργιο επιλογής οπλικών συστημάτων και αρπαγής του δημοσίου χρήματος έγινε τελευταία αποκλειστικά από τα υπουργικά γραφεία, τις εξωθεσμικές «παρέες», συμπραττούντων, ενίοτε, και στρατιωτικών «αδύνατου χαρακτήρος».
«Ικανοποιητική» απάντηση
• Οι παραιτήσεις των 3 Ναυάρχων προκάλεσαν ανησυχία όχι μόνο στο Στράτευμα και τους πολίτες, αλλά και στους κοινοβουλευτικούς.
• Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κοραντής υπέβαλε ερώτηση (2113/31.8.10), αναφερόμενος ειδικά στην παραίτηση των Ναυάρχων κ. Φενέκου και Παπαϊωάννου.
• Ιδού η καταπληκτική απάντηση του κ. Βενιζέλου (Φ 900α/8076/ 11214/15-Σεπτ-10): «Η παραίτηση είναι δικαίωμα κάθε αξιωματικού, ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα της σταδιοδρομίας του και πράττει ανάλογα. Εξετάζει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, βλέπει πού βρίσκεται στην ιεραρχία και αποφασίζει...»
• Όπως βλέπετε, για την ταμπακέρα ουδέν... Παγίωση της αρχής «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»...
• Δεν πάμε καλά, καθόλου καλά...
Κανονιές και αναχαιτίσεις...
• Συνήλθε το περιβόητο ΚΥΣΕΑ προς λήψη απόφασης για τα πυρομαχικά αρμάτων και τα ανταλλακτικά κινητήρων μαχητικών, εν κρύπτω. Ουδεμία ανακοίνωση... «Δεν λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» (κ. Βενιζέλο), όπως λέει ένα ωραίο άσμα του Μούτση, τραγουδισμένο από την αξέχαστη Σωτηρία Μπέλλου.
• Στην πραγματικότητα, ουδέποτε «συνήλθε». Είναι κι αυτό εν αφασία, όπως όλη η κυβέρνηση.
• Δεν γνωρίζω αν προήδρευσε ο διαρκώς ταξιδεύων κ. πρωθυπουργός, ο «πολλά βαρύς» κ. αντιπρόεδρος ή ο πρωθυπουργεύων κ. Ραγκούσης. Τελικά, και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, έγινε «διά περιφοράς». Αποφάσισαν οι κ. Ρέππας, Παπουτσής, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., ουχί όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος, γιατί, απλούστατα, δεν εκλήθη.
Ένας χρόνος και ακόμα τίποτα;
• Με εκείνη τη ληστεία με λεία 150.000 ευρώ, όπου έκοψαν με τροχό το χρηματοκιβώτιο στο θέρετρο της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΚΕΔΑ/Ζούμπερι πριν από έναν χρόνο, βρήκαν τίποτε;
• Οι έρευνες συνεχίζονται ή πάνε να το καλύψουν;
• Τα χρήματα τελικά ποιος θα τα πληρώσει;
• Κύριε υπουργέ Άμυνας, κύριε αναπληρωτή, κύριε Α/ΓΕΕΘΑ και κύριε Α/ΓΕΑ, όλος ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι κανένας δεν τιμωρείται, όλα κουκουλώνονται. Και τώρα βλέπει ότι αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Λύση βρέθηκε… αλλά ακριβή
• Αν είναι εντάξει ο «Παπανικολής» και δεν γέρνει, γιατί τον πουλάμε και χάνουμε 500 εκατ. ευρώ;
Την εβδομάδα που πέρασε συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συνολικής συμφωνίας διευθέτησης του θέματος των υποβρυχίων (Υ/Β) και της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (σε ποσοστό 75,1%) από τους Γερμανούς της Τίσεν Κρουπ στην εταιρεία Άμπου Ντάμπι Μαρ.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως αναμενόταν, καταψήφισε το σχέδιο νόμου επί της αρχής. Η διαφωνία της βασικά δεν εστιάζεται στην πώληση, με την οποία συμφωνεί, αλλά στην απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων όμοιων με τα 4 (τύπου 214) που έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν παραληφθεί. Ο λόγος απλός. Σε καιρό τέτοιας δημοσιονομικής ασφυξίας και λιτότητας, 1 δισ. ευρώ που στοιχίζουν τα νέα υποβρύχια είναι μάλλον πολλά, όταν υπήρχε ήδη από το 2008 γερμανική πρόταση για κατασκευή δύο επίσης νέων υποβρυχίων, αλλά λίγο μικρότερων (τύπου 209), με τα ίδια οπλικά συστήματα και χωρίς αύξηση του συμβατικού κόστους.
Επίσης η παραλαβή του πρώτου υποβρύχιου, του «Παπανικολής», που έγερνε και όπως διαβεβαιώνουν όλοι αποκαταστάθηκε και πλέον δεν... γέρνει, δημιουργεί ένα ερώτημα: Αν είναι απολύτως εντάξει, τότε γιατί να το πουλήσουμε, όπως έχει πει επανειλημμένα ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος; Προσφορότερο δεν θα ήταν να κρατήσουμε το «Παπανικολής», να το εντάξουμε στη δύναμη του ελληνικού στόλου και να κατασκευάζαμε μόνο ένα νέο υποβρύχιο τύπου 214. Έτσι θα κέρδιζε το ελληνικό Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σε τελική ανάλυση, για το πολύπλοκο αυτό θέμα δόθηκε λύση από τον κ. Βενιζέλο, έστω κι αν δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία και την έχασε, γιατί ανέχτηκε τις απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις του πρώην και νυν ΓΔΑΕΕ Ευάγγελου Βασιλάκου.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στα επόμενα 9 χρόνια το ελληνικό κράτος θα πληρώσει 1.300 εκατομμύρια ευρώ με ετήσιες δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο Θεός να βοηθήσει να τα 'χουμε.

Διπλωματία επωμίδων
• Στην Κίνα βρέθηκε πρότινος ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Κλόκοζας, όπου οι Κινέζοι του έκαναν θερμή υποδοχή επιδεικνύοντας, φυσικά, και τα εξοπλιστικά επιτεύγματά τους.
• Στην Τουρκία και τη Γεωργία, εξάλλου, ταξίδεψε ο Α/ΓΕΣ Αντγος κ. Φραγκούλης Φράγκος. Συνομίλησε με τους ομολόγους του. Με τον Τούρκο μάλιστα... τουρκιστί, γιατί ο Αρχηγός ομιλεί άριστα την τουρκική, είχε μάλιστα υπηρετήσει ως ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα.

7 σχόλια:

 1. Εδώ τους είπε "αυτιστικούς" και αυτοί νόμιζαν ότι βρέχει. Πάντα η στρατιωτκή ηγεσία επιλέγεται από τους υπουργούς με κομματικά κριτήρια. Η σημερινή όμως που επιλέχτηκε από τον "αόρατο" υπουργό Μεϊμαράκη, έχει ξαπεράσει κάθε όριο κωλοτούμπας και γελοιότητας. Απλά είναι θρασύδειλοι και πολύ αργά για να παραιτηθούν. Έχουν καταποντιστεί στην εκτίμηση του στρατεύματος που τους φτύνει για να μη ματιαστούν.

  ΑΕΤΟΣ
  ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ Ή ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΕΝ ΠΑΣ ΑΠΛΟ.αυτος αλλωστε δεν ειναι ο σκοπος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έπρεπε να πληρώσουν σε έρευνα για να καταλάβουν το αυτονόητο.
  Το στράτευμα πρέπει να χωριστοί από την πολιτικοί ,και ο σκοπός του δεν θα έχει έλεος για τους εχθρούς τις χωράς.
  Είτε είναι εκ των έσω η έξω θα πρέπει, αφού αλώστε μιλάμε για ζωές στρατιωτικών ,να μην έχουν την παραμικρή ανοχή για ότι άφορα την ακεραιτότητα της ΕΛΛΑΔΑΣ.
  διαφορετικά..... όλα καλά .
  Αν έγινα αντιληπτός......φαντάζομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απο τις πανελληνιες και μετα αν βλεπατε τα παιδια που εμπαιναν στις Στρατιωτικες σχολες θα βαζατε τα γελια...

  Το συστημα δεν εβλεπε ποιοι πραγματικα κανουν για το σκοπο.. Το 70% ηταν παιδακια που τους ριχναμε καρπαζιες στο διαλειμα...

  Εκεινες τις εποχες τα ποιο δραστηρια ατομα ηθελαν απο ενστινκτο (και ηρωϊκα προτυπα) να προσφερουν στην Ελλαδα.
  Το κρατος και το συστημα του ομως ηξεραν τι εκαναν, οποτε ηδου τα αποτελεσματα...

  Ο καρπαζο-εισπρακτορας δεν αλαζει ποτε στο βαθος! Ξεσκεπαζεται ομως οταν ερχετε η δυσκολη ωρα που το μονο που παιζει ρολο ειναι τα ενστινκτα που εχεις. Αυτα δημιουργουνται στις μικρες ηλικιες και σε ακολουθουν σε ολλη σου την ζωη.

  Τωρα που πρεπει οι στρατιωτικοι να τα παρουν ολλα αμπαριζα να γκρεμισουν την σαπιλα των προδοτο/πολιτικων, τι κανουν??

  .....Βγαινουν στη συνταξη μην χασουν κανα ευρο.. χαχαχααχαχα

  Καταντια....

  Ας βγαλουμε το καπελο κυριοι σε αυτα τα μυαλα που τοσο καλα ειχαν στησει την φακα αλλα ας ελπισουμε επισης να εχουν παραλειψει κατι που θα επιτρεψει στο Εθνος μας να αντιδρασει και να ξαναπατησει στα ποδια του...

  Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαλλον καταλαβαν οτι η ισχυς των πολιτικαντηδων εχει σβυσει και αρχισαν να παιρνουν αποστασεις απο αυτους.Οταν εκαναν κωλοτουμπες για ιεραρχιες και εξοπλιστικα,τα ξεχασαν;Αγκαλιτσες και Γιες Μεν ηταν,τωρα τους αποφευγουν σαν τους λεπρους.Ασε που καποιοι φοβουνται μην 'στριμωχθει' κανενας πολιτικαντης με μιζουλες και βγει και πει 'να ο ταδε στρατηγος μου το προτεινε'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τωρα που πρεπει οι στρατιωτικοι να τα παρουν ολλα αμπαριζα να γκρεμισουν την σαπιλα των προδοτο/πολιτικων, τι κανουν??

  ΕΣΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΡΙΧΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΤΡΩΓΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΑ ΟΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΑΛΛΟΙ.ΟΛΟΙ ΣΕ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ.ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ (ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΛΟΒΑΣΤΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ) ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙ?ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΒΥΣΜΑ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΖΟΡΙΣΤΟΥΝΕ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ.ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΩΣ ΕΔΩ.ΟΠΟΤΕ ΚΟΙΤΑΞΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΛΑ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΣΟΥ.ΜΗ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΠΟΥ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. γι'αυτο τωρα θα βαλουν παπανδρελληνες σε στρατο και αστυνομια για να ειμαστε ολοι ευτιχισμενοι. θα μπορουμε να τους βαραμε αφοβα!!!!

  γάτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.