9/9/10

Σημαντικός σύμμαχος της Αυστραλίας η Τουρκία

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός, με παγκόσμια επιρροή σύμμαχος της Αυστραλίας, και οι δύο χώρες δεσμεύονται να διατηρήσουν τους ισχυρούς δεσμούς τους. Οι δύο χώρες συμμετέχουν στη Σύνοδο G20, στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας (ISAF) στο Αφγανιστάν, στα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ» .

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση Tύπου του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων νέου πρέσβη της Αυστραλίας στην Τουρκία, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Τουρκία έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν τους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, του τουρισμού και των αεροπορικών υπηρεσιών, της γεωργίας, της άμυνας και της συντήρησης της περιοχής Anzac στην Καλλίπολη. Το 2009-10 το διμερές εμπόριο των δύο χωρών έφτασε τα 746 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια» .

Η ανακοίνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, γεγονός που συνέβαλε στον ορισμό της αυστραλιανής εθνικής ταυτότητας και στην ανάπτυξη της σύγχρονης Τουρκίας, και το οποίο δημιούργησε με τα χρόνια δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» . Εκφράζεται η «εκτίμηση της Αυστραλίας για τη γενναιόδωρη βοήθεια, εκ μέρους σειράς τουρκικών κυβερνήσεων, για την ετήσια πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μνήμης στην Καλλίπολη, όπου συμμετέχουν πολλοί Αυστραλοί» .

Τέλος, γίνεται αναφορά στη «συμβολή της τουρκοαυστραλιανής κοινότητας - που ανέρχεται σε 60.000 άτομα - στην πολιτισμική και την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Τυπικά λόγια που πρέπει να λέγονται και τίποτε άλλο. Στην Αυστραλία, το ελληνικό λόμπυ είναι τόσο ισχυρό, που η Τουρκία δεν μπορεί να κουνηθεί καθόλου. Βέβαια, χρειάζεται ενίσχυση κι αυτό από την Ελλάδα, αλλά ξέρουμε ότι η Αθήνα δεν έχει σε εκτίμηση την Ομογένεια.

    Δεν καταλαβαίνω αυτό: "εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, γεγονός που συνέβαλε στον ορισμό της αυστραλιανής εθνικής ταυτότητας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1915 Χρόνος ανάπτυξης σύγχρονης Τουρκίας.
    2010 Χρόνος έναρξης διάλυσης της σημερινής Τουρκίας
    Αυτό ήθελε να επισημάνει το ΥΠΕΞ της Αυστραλίας
    Όσο για την Καλλίπολη και τα στενά των Δαρδανελίων , θα επιθυμούσαν πριν περάσουν 100 χρόνια από τότε , να τα διαχειρίζονται οι Αυστραλοβρετανοί αύριο.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.