23/4/19

- Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο!

Σαν σήμερα πέθανε ο γιος της καλογριάς, ένας ήρωας με απίθανο στρατηγικό μυαλό και γενναία ψυχή
Τὸ ἄνωθι εἶναι ῥητὸν, λεχθὲν ὑπὸ τοῦ Ὑπερήρωος Γεωργίου Καραϊσκάκη, καὶ ἀναφερόμενον στην μιαρὴ τουρκοαλβανικὴ ὑπεράριθμη στρατιὰ τῶν Μπέηδων Κεχαγιὰ καὶ Μουσταφά, πρὶν ἀπὸ τὴν Μάχην τῆς Ἀράχωβας. Στη μάχη της Αράχωβας βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πιο έμπειροι αξιωματικοί των Τούρκων και οι Έλληνες καπεταναίοι, που τους ένωσε και τους οδήγησε στο θρίαμβο ο Γ. Καραϊσκάκης, η εκπληκτική προσωπικότητα, η στρατηγική μεγαλοφυία που άλλαξε την πορεία της Εθνεγερσίας.
Η επιστολή του Ανδ. Ζαίμη προς τον Καραϊσκάκη είναι απόδειξη της ιστορικής δικαίωσης του στρατάρχη. "Η Πατρίς εις αυτήν την περίστασιν εγνώρισεν, τι είναι ο Καραϊσκάκης και ότι χωρίς Καραϊσκάκην δεν εκατορθούτο, ότι θαυμασίως κατωρθώθη έως την σήμερον".
(17-1-1827. Στο πεδίο τrς μάχης γίνεται πάλη σώμα προς σώμα και άγρια καταδίωξη στις απόκρημνες πλαγιές του Παρνασσού μέσα στο χιόνι και στο «καταργιακό». Την επόμενη ημέρα (25 Νοεμβρίου) 300 τούρκικα κεφάλια στήθηκαν τρόπαιο της νίκης στη θέση Πλόβαρμα, στα Πλατάνεια. Η συνήθεια αυτή, που ήταν τουρκική, υιοθετήθηκε απ΄ τον Καραϊσκάκη για να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων.)
http://www.arahova.gr/max_ar_1.htm,http://www.ideografhmata.gr
Εκείνος, όμως, από τούς αρχηγούς του ’21 που χαρακτηριζόταν περισσότερο απ’ όλους για την ανεξέλεγκτη γλώσσα του ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ορεσίβιος και αδρός, άνθρωπος που έζησε μέχρι τέλους της ζωής του τη φτηνή ειρωνεία όσων ήθελαν να θυμούνται πως ήταν «ο μούλος» «γιος της καλογριάς», βρήκε διέξοδο, για να ξεπεράσει την οργή του και να επιβληθεί σ’ ένα δύσκολο γι’ αυτόν κοινωνικό περιβάλλον, στον παραληρηματικό Βωμολοχικό λόγο.Η Βωμολοχία του ήταν τόσο συνεχής και έντονη που οι συναγωνιστές του χρειάστηκε να αποδεχθούν το ελάττωμα του αυτό ως «χούι», προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν και να συμπολεμούν μαζί του.


Η αυτοσυγκράτηση αυτή δεν επιτυγχανόταν, πάντως, απ’ όλους τούς συμπολεμιστές του και σ’ όλες τις περιστάσεις. Να πώς απαντά ο Καραϊσκάκης στην πρόταση συμφιλίωσης που του στέλνει στα 1824 με επιστολή ο οπλαρχηγός της Ρούμελης Ν. Στορνάρης: «Γενναιότατε αδελφέ καπ. Νικόλα, …είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια [τουρκικά όργανα του ιππικού] ο πούτζος μου, έχει και τρουμπέτες [ελληνικά όργανα]. Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ…». Η ανταπάντηση ήρθε στο ίδιο κλίμα: «Επειδή έχεις και τουμπλέκια και τρουμπέτες βάστα, λοιπόν, διότι ο πούτζος μας και με τουμπλέκια και με τρουμπέτες θέλει σε κυνηγήσει…».

Πραγματικό, όμως, ρεσιτάλ ύβρεων απίστευτης σύλληψης και γλαφυρότητας περίμενε τους Οθωμανούς συνομιλητές του, όταν αυτοί έρχονταν σε επαφές μαζί του σε περιόδους που ο Καραϊσκάκης δεν βρισκόταν στις συνηθισμένες μέχρι το 1825 γι’ αυτόν συνδιαλλαγές μαζί τους για να κρατήσει το αρματολίκι των Αγράφων. Έτσι, στα 1823 ο Καραϊσκάκης λέει απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του αρχηγού του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόδα: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “ από ημάς” συνθήκην με “ έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!» (αντιγραφή απο το Ε της Ελευθεροτυπίας )

Κάποτε στα χρόνια του εμφυλίου τον πέρασαν απο δίκη:
…και όταν εκείνος αρματωμένος παρουσιάστηκε μπροστά τους για να δικαστεί τους είπε: «Γιατί μωρέ με φέρατε εδώ; Ποιο παράνομο έκανα;» Εκείνοι κίτρινοι από ντροπή σαν είδαν την περήφανε ια του, δειλά του είπαν: «Για τη γλώσσα σου θα σε δικάσουμε Καραϊσκάκη». Τότε εκείνος απήντησε: «Φτου σας μωρέ, γιατί αν με δικάσετε για τη γλώσσα μου, εφτά ζωές να είχα, δεν θα τη γλύτωνα. Το έχω χούϊ μωρέ. Δεν είμαι όμως κακός Έλληνας εγώ».

Τότε ένας δικαστής του είπε: «Καραϊσκάκη σου είπαμε να το κόψεις αυτό το χούϊ».
Και ο Καραϊσκάκης απάντησε: «Κυρ – Πάνο είσαι περίπου 70 χρονών. Σου έχω πεί πολλές φορές να κόψεις το χούϊ που έχεις να γκαστρώνεις τις τσούπρες. Εσύ όμως δεν τόκοψες». Και συνέχισε: «Εσείς μωρέ δεν βλέπετε τις προστυχιές που κάνετε με τους αγάδες και τους μπέηδες;» Έκανε μεταβολή και έφυγε.

Η δίκη γελοιοποιήθηκε αλλά απόφαση έβγαλε. Να πως αναφέρεται στα Ελληνικά Χρονικά. (Είχαν βάλει την χερούκλα τους ο Μαυροκορδάτος και ο Γιαννης ο Ράγκος) .

«ο Καραϊσκάκης είχε κρυφήν ανταπόκοισιν με τους εχθρούς της πίστεως και της πατρίδος από τον Ομέρ πασάν εζήτησε μπουγιουρντί δια να γίνει καπετάνιος των Αγράφων. υπόσχετο εις τον εχθρόν να πιάσει την Τατάραιναν (το μοναστήρι της Τατάρνας) με χιλίους στρατιώτας και ευμβούλευε να έβγη ο αποστάτης Βαρνακιώτης μαζί με χιλίους εις το Ξηρόμερον; «υπέσχετο εις τον εχθρόν να τραβήξη προς εαυτόν στρατηγούς και χιλιάρχους Έλληνας εναντίον της πατρίδος.»

για να απαντήσει με επιστολή ο Καραϊσκάκης κάνοντας τους και πλάκα απο πάνω.
«έμένα η κακή τύχη μου και αρρώστησα οπίσω. Δεν ηξεύρω κιόλα από τα κρύα τα πολλά ήταν ή από τους αφορισμούς όπου μου εκάμετε, και σας παρακαλώ να με συγχωρέσει η Διοίκησις και όλοι οι χριστιανοί και να μου σταλεί και μια ευχή συγχωρητική παρά του αρχιερέως..»

Λόγια του
-Ήταν στα 1823. Ύστερα απ τη μάχη στο Κεφαλόβρυσο φέρνουν νεκρό τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη στο Μοναστήρι. Ο Καραϊσκάκης, που ήταν άρρωστος στο Μοναστήρι, σηκώθηκε απ το κρεβάτι του και ασπάστηκε το νεκρό με τούτα τα λόγια.:
«Άμποτε, Μάρκο ήρωά μου, να πάω κι εγώ από τέτοιο θάνατο».
Και ύστερα συμπλήρωσε μπρος στο νεκρό ήρωα:
«Ο Μάρκος ήτανε τρανός. Είχε μυαλό όσο κανείς άλλος. Καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκηα σαν του Χριστού. Ούτε το δάχτυλό του δέ φτάνουμε εμείς»

-Στη διάρκεια μιας εκστρατείας που έκανε ο Καραϊσκάκης στη Ρούμελη το 1826 πιάνει χιονοθύελλα και οι στρατιώτες του έρχονται σε δύσκολη θέση από τρόφιμα. Τα παλικάρια αρχίζουν να διαμαρτύρονται στον αρχηγό τους και εκείνος, που συχνά έκανε αστεία, για να τους ξεγελάσει τους φωνάζει:
“ Σφίξτε ορέ εσείς το ζωνάρι σας και βαρείτε την κοιλιά σας”.
Γέλασαν οι Έλληνες πολεμιστές στο αστείο του Καραϊσκάκη και ξεχνώντας τη πείνα τους άρχισαν όλοι να φωνάζουν:
«Βαρούμε τη κοιλιά Καραϊσκάκη, βαρούμε τη κοιλιά Καραϊσκάκη»

-Στο μοναστήρι του Προυσού πεσμένος στο κρεβάτι απ’ τη φυματίωση κατά το 1823 ο Καραϊσκάκης παροτρύνθηκε από κάποιο καλόγερο να τάξει στην Προυσιώτισσα ένα δώρο για να γίνει καλά.“ Τι να δώσω ορέ!… Δεν έχω τίποτε άλλο απ’ το μουλάρι μου και το τάζω,” είπε χαμογελώντας πικραμένα. Αφού βελτιώθηκε κάπως η υγεία του και του έπεσε ο πυρετός έδεσε το μουλάρι απ’ την πόρτα της εκκλησίας χάρισμα στην Παναγία κι όπως’ πάντα είπε τ’ αστείο του:«Που νά’ ξερα εγώ Παναγιά μ’ πως ήθελες του μπλάρι μ’ για να με γιάν’ς τόσο καιρό».

-”Όποιος γίνεται αφέντης χωρίς να γίνει δούλος, είναι μπάσταρδος αφέντης κι αλίμονο στο δούλο”.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν μοναδικός ο Μακρυγιάννης τον περιγράφει τέλεια νομίζω.
“ ‘Οταν ζούσε ο Καραϊσκάκης όλοι αυτείνοι ούτε δια ψυχογυιόν δεν τον κάναν καμπούλι. Σκοτώνοντας ο Καραϊσκάκης, σκούργιασαν τα ντουφέκια τους, στόμωσαν τα σπαθιά τους. Τότε είδαμεν πόσα δράμια ζυάζει ο καθείς.”
http://filologos10.wordpress.com,

46 σχόλια:

  1. Και ο ΓΑΠ ακριβώς το ίδιο λέει σ'εμάς όμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ, μυρίζω νέο γύρο μποξ επί θέματος διαφορετικού από αυτόν την ουσίας της ανάρτησης...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι το θέμα είναι όμως ότι αυτός και το συνάφι του ανεξαρτήτος κόμματος δεν τους σκιάζει τίποτα...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΞΙΟΣ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ!!!
    Ο πόλεμος δεν γίνεται με λουλούδια,σας βεβαιώνω ότι με "καντήλια" κινείται μια Ίλη Αρμάτων,με το καλό δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε!!!
    Άλλος μεγάλος Βωμολόχος ήταν ο Βασιλιάς Κων/νος Α΄.
    Σύνθημα των βασιλικών:"Θέλουμε τον Κώτσο δικό μας βασιλιά,να βρίζει τον Χριστό μας και την Παναγιά"
    Σιγά μην ασχοληθώ με το ποντίκι τον Τζέφρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τρίζουν τα κόκκαλα τους με αυτά που βλέπουν και ακούν....Κρίμα γιατί κάποτε αντισταθμίζονταν οι ήρωες με τους εφιάλτες...
    Τώρα το αναμενόμενο , το δεδομένο , η αυτοθυσία και η αγάπη για την πατρίδα θεωρείται είτε εθνικισμός είτε ηρωισμός ....
    Μακαρι 10:23 να ήταν ποντίκι έχουμε πολλές φάκες και ποντικοφάρμακο αλλά δεν είναι ....είναι πολύ χειρότερος και αυτός και οι παρατρεχάμενοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!» (αντιγραφή απο το Ε της Ελευθεροτυπίας )"

    "Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας."

    ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ GALIA&ΣΙΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η συγκλονιστικοτερη αναμετρηση
    του ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και των οπλαρχηγων
    που τον ακολουθησαν ,αναμεσα τους
    κι ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ,με πολυαριθμο τουρκικο ασκερι υπο τον ΜΟΥΣΤΑΦΑ
    ΜΠΕΗ,θα γινει στην ΑΡΑΧΟΒΑ του
    Παρνασσου.Οι αλλεπαλληλες συγκρουσεις ,γυρω και μεσα στο ορεινο τουτο κεφαλοχωρι,που θα κρατησουν περιπου μιαν εβδομαδα,
    θα κορυφωθουν με την τελικη και
    φοβερη αναμετρηση της 24ης Νοεμβριου 1826.Η περιλαμπρη νικη
    των Ελληνων,μεσα στην φοβερη
    χιονοθυελλα,απεδειξε τη στρατιωτικη
    ιδιοφυια του ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ που σχεδιασε τις διαδικασιες....της μαχης...και εδωσε καινουργιες ελπιδες για την ευοδωση του ΑΓΩΝΑ.
    Ο Δ.ΑΙΝΙΑΝ ΓΡΑΦΕΙ:
    απο τους 1.800 περιπου εχθρους
    διεσωθησαν εως τριακοσιοι,και εκ
    τουτων οχι ολοι υγιεις.Εκυριευσαν
    δε οι ΕΛΛΗΝΕΣ εικοσι τρεις σημαιας,ολας τας αποσκευας και ολα
    τα ζωα των εχθρων.Απο δε τους ΕΛΛΗΝΕΣ καθ'ολον το διαστημα της
    πολιορκιας και την εξοδον των εχθρων εφονευθησαν μονον δωδεκα
    και επληγωθησαν εως εικοσι.


    ΔΥΟ μερες αργοτερα ολοι οι οπλαρχηγοι του στρατοπεδου της
    ΑΡΑΧΩΒΑΣ ,με εγγραφο τους,ενημερωνουν τη ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
    ΕΠΙΤΡΟΠΗ για το θριαμβοτους.ΕΧΕΙ
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
    ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ Ν Ι Κ Η Σ
    που υπογραφουν το εγγραφον και που ειναι αρκετοι και σημαντικοι,
    ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
    ,υπογραφη ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ[ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ].....
    ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΝ
    ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ...ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ
    ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ....],πολεμησε και
    με τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΤΡΟΥΤΣΟ,ΕΦΘΑΣΕ
    πολεμοντας μεχρι την ΥΠΑΤΗ...]
    ΧΑΙΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
    ΧΑΙΡΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ...ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕ..
    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΑΦΙΟΝ...ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά, μ' αυτά και με κείνα παρηγοριόμαστε. ΤΕ-ΛΕΙΩ-ΣΑ-ΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 10:58 π.μ.

    >ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ GALIA&ΣΙΑ;;;;<

    Ο Καραϊσκάκης όχι. Εσύ ναι, διότι χρησιμοποιείς κάθε ευκαιρία να τα βάλεις με τους Εβραίους. Κατάντησε αηδία αυτή η ηληθιότητα, που έχει γίνει σήμα κατατεθέν για το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης έραψε την ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού στην Επαναστάση του 1821!

      Το επιστημονικό του πόνημα ονομάζεται: «Οι Μακεδόνες κατά την Επανάστασιν του 1821», ανήκει στην Μακεδονική Βιβλιοθήκη, στα Δημοσιεύματα της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» στην Θεσσαλονίκη του 1967 σε Γ΄ Έκδοση..

      Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών!

      Εκεί αναφέρεται με ιστορικές επιστημονικές αποδείξεις πως η Εβραϊκή παροικία είχε συνάψει άριστες σχέσεις με τους Τούρκους,τέτοιες ώστε, όπως γράφει στην μελέτη του ο Ιστορικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος [ Μακεδονία και Τουρκία (1830-1878)] οι Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο των Τούρκων και των Εβραίων στον Σουλτάνο.

      Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης, « …ο νέος Βαλής Εμπού Λουμπούτ, με τακτικό στρατό από 14.000 στρατιώτες πυροβολικό και ιππικό, ακολουθούμενος από 500 Εβραίους με αρχηγό τον Ιωσήφ Περέζ, 50 υποζύγια και τους εμπόρους Λετιόν Ισαάκ και Αράπ Μερτζάν, έφθασε μετά από διήμερο πορεία, στις Ελληνικές προφυλακές των επαναστατημένων Ελλήνων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

      Εκεί, αφού έκανε μια δοκιμαστική επίθεση που αποκρούστηκε από τους Έλληνες, δοκίμασε με δόλο. Προς τούτο έστειλε τον Ιωσήφ Περέζ που μιλούσε τέλεια Ελληνικά με ένα πανούργο έγγραφο στους Έλληνες υπερασπιστές της Κασάνδρας. για να τους πείσει να παραδοθούν.Εκεί τον συνάντησε ο οπλαρχηγός Κατσάνης που τον οδήγησε στον Πύργο του Αγίου Παύλου (σήμερα Νέα Φώκαια) όπου είχε το στρατηγείο του ο αρχηγός της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππάς, ηγούμενος 1500 Ελλήνων μαχητών. Η πανούργα και μπαμπέσικη πρόταση του Εμπού Λουμπούτ απερρίφθηκε με αγανάκτηση.

      Αργότερα, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετώπιζαν άγριο εμπορικό ανταγωνισμό από τους Έλληνες και για αυτό τους μισούσαν, αφού λαφυραγώγησαν άγρια τα σπίτια των Ελλήνων, κατέσφαξαν εκείνους που είχαν καταφύγει σε μία εκκλησία .

      Δεν είμαι Εβραιοφάγος ούτε αντισημίτης (εξαιρώ τον Κ. Σημίτη !)

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  10. ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


    Η οθόνη βουλιάζει σαλεύει το πλήθος
    εικόνες ξεχύνονται με μιας
    που πας παλικάρι ωραίο σα μύθος
    κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς

    Και όλες οι αντένες μιας γης χτυπημένης
    μεγάφωνα κι ασύρματοι από παντού
    γλυκά σε νανουρίζουν κι εσύ ανεβαίνεις
    ψηλά στους βασιλιάδες τ' ουρανού

    Που πας παλικάρι πομπές ξεκινούνε
    κι οι σκλάβες σου ουρλιάζουν στο βωμό
    ουρλιάζουν τα πλήθη καμπάνες ηχούνε
    κι ο ύμνος σου τραντάζει τον ναό

    Ποιος στ' αλήθεια είμαι 'γώ και πού πάω
    με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό
    οι προβολείς με στραβώνουν και πάω
    και γονατίζω ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΦΙΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ[αποσπασμα],
    "...ωρμησαν τελος οι εχθροι ,αρχισεν ο πολεμος,και οι
    Εκκγβες εδειξαν απαραδειγματιστον
    ανδρειαν,αντιφιλοτιμουμενων προς
    αλληλα ολων των σωματων,των
    Στεριολλαδετων,των Ηπειροσουλιωτων,
    καθως και των υπο τον Στρατηγον
    Νικηταν Πελοποννησιων εφανευθησαν
    εκ των εχθρων εως χιλιοι τριακοσιοι
    και μεταξυ αυτων και οι αρχηγοι
    ολοι του εχθρικου στρατευματος,
    ο Κεχαγιαμπεης,ο Μουσταφαμπεης,
    ο Καργιοφυλμπεης και ο Ελμας-μπεης
    ολιγοι των εχθρων εσωθησαν...
    Υπογραφες...ΔΗΜ.ΣΤΑΜΕΛΟΥ
    "ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ"
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΧΗ
    σε ενα λοφο εις σχημα κωνου
    ανεγερθη ΤΡΟΠΑΙΟΝ,με την εξης
    ΕΠΙΓΡΑΦΗ "ΤΡΟΠΑΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1826 ΕΤΟΣ
    ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 24 ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΑ."...ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωχ! Φαντάζομαι το βρισίδι και τι @#$#% πέφτουν αυτόν τον καιρό στον Παράδεισο, βλέποντας την κατάντια της Ελλαδίτσας, τόσα που τα αγγελικά τάγματα θα αιτηθούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά!

    Μαντέψτε από ποιον ακούγονται τα "καντήλια".. σωστά από τον Γιώργη τον Καραισκάκη μας, και αλοίμονό μας όταν βρεθούμε μπροστά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "...25 ΜΑΙΟΥ 1821,ΚΑΜΠΟΤΙ..
    αρχιζει το ντουφεκιδι,ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
    ενθουσιωδης παντα την ωρα της μαχης
    βαζει τις φωνες στους Τουρκους και...κατεβαζει τα παντελονια του
    ως χορατο για να διξει ...
    ενα βολι τουρκικο τον τραυματιζει
    στη ...φυση του.
    Στον Μαχμουτ πασα ,απανταει ως εξης,
    "Μου γραφεις ενα μπουγιουντι πασα μου να προσκυνησω.Ρωτησα τον π..τσο μου τον ιδιον κι αυτος μου αποκριθηκε να μη σε προσκυνησω,κι αν ερθεις κατ'επανω μου ευθθς θα σε πολεμησω"Γαζης ο γραμματεας του.
    Ο Κολοκοτρωνης μαλιστα λιγο
    πριν σκοτωθει,του ειχε συστησει
    να μην εκτιθεται σε τοσο μεγαλους
    κινδυνους ,γιατι ηταν χρησιμος στο
    εθνος....
    "...ΠΑΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΗΜΕΡΩΝΕ ΜΗΝ ΕΙΧΕ
    ΣΗΜΕΡΩΣΕΙ/ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ
    ΚΡΗΤΙΚΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ/ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ Τ'ΑΚΟΥΣΕ ,ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟΣ/
    ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΙΖΗ ΤΟΥ ΕΚΡΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΙΖΗ ΛΕΕΙ/ΣΕΙΖΗ ΦΚΙΑΣΕ Τ'ΑΛΟΓΟ,
    ΒΑΛΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΜΙ/ΚΡΙΝΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ
    ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ ΤΟΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΡΑΙΩΝ/
    ΤΡΟΧΑΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ,
    ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ/
    ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ
    ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...."
    λετε να ξαναπολεπησουμε στην
    υπο καταληψη ΑΘΗΝΑ .....?
    οι νεοι ελληναδες...σκιαζουνται...
    απανω τους "ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΕΣ," ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΑΚΗΔΕΣ
    ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο σας για το δημοσιευμα , ο Καραισκάκης τώρα θα κοιτάει από πάνω τη κάνουμε με την ελευθερία μας και δεν θα βρίσκει τις κατάλληλες βρισιές για τον GAP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακρίτα είπες:
    " Ωχ! Φαντάζομαι το βρισίδι και τι @#$#% πέφτουν αυτόν τον καιρό στον Παράδεισο, βλέποντας την κατάντια της Ελλαδίτσας, τόσα που τα αγγελικά τάγματα θα αιτηθούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά!"

    Αχαχαχα :) Φυσικά και θα αιτηθούν να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά διότι άλλη πιο αποτελεσματική λύση δεν υπάρχει. Αν πχ αιτηθούν να στείλουν πακέτο τον Καραισκάκη στη κόλαση ο Θεός θα το εγκρίνει επειδή είναι δίκαιος(είναι αμαρτία να βρίζει κάποιος) αλλά ούτε ο διάολος θα τον αντέξει όχι επειδή θα βρίζει αλλά επειδή θα είναι πιο δαιμόνιος ακόμα και απο αυτόν. Θα τον στείλει πακέτο πίσω στο Παράδεισο. Τέτοιοι ήταν οι οπλαρχηγοί τότε!
    Κάτι άσχετο και όμως σχετικό:
    Ακούω από μερικούς κατά καιρούς σχόλια απογοήτευσης τύπου "Αυτά ήταν παρελθόν τώρα σβήνουμε". Οι άνθρωποι εκείνοι που ήταν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με πολλούς Τούρκους ανάμεσα τους στις πόλεις και τα χωριά? Τι έπρεπε να κάνουν? Να λένε "σβήσαμε"? Να μην απογοητεύεστε ποτέ όσο χάλια και αν είναι οι καταστάσεις. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα: Ή στον έβδομο ουρανό ή γκρινιάζει σαν μωρό. Ενδιάμεση κατάσταση σε μας δεν υπάρχει. Τέλος εκπομπής.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακρίτα είπες:
    " Ωχ! Φαντάζομαι το βρισίδι και τι @#$#% πέφτουν αυτόν τον καιρό στον Παράδεισο, βλέποντας την κατάντια της Ελλαδίτσας, τόσα που τα αγγελικά τάγματα θα αιτηθούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά!"

    Αχαχαχα :) Φυσικά και θα αιτηθούν να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά διότι άλλη πιο αποτελεσματική λύση δεν υπάρχει. Αν πχ αιτηθούν να στείλουν πακέτο τον Καραισκάκη στη κόλαση ο Θεός θα το εγκρίνει επειδή είναι δίκαιος(είναι αμαρτία να βρίζει κάποιος) αλλά ούτε ο διάολος θα τον αντέξει όχι επειδή θα βρίζει αλλά επειδή θα είναι πιο δαιμόνιος ακόμα και απο αυτόν. Θα τον στείλει πακέτο πίσω στο Παράδεισο. Τέτοιοι ήταν οι οπλαρχηγοί τότε!
    Κάτι άσχετο και όμως σχετικό:
    Ακούω από μερικούς κατά καιρούς σχόλια απογοήτευσης τύπου "Αυτά ήταν παρελθόν τώρα σβήνουμε". Οι άνθρωποι εκείνοι που ήταν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με πολλούς Τούρκους ανάμεσα τους στις πόλεις και τα χωριά? Τι έπρεπε να κάνουν? Να λένε "σβήσαμε"? Να μην απογοητεύεστε ποτέ όσο χάλια και αν είναι οι καταστάσεις. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα: Ή στον έβδομο ουρανό ή γκρινιάζει σαν μωρό. Ενδιάμεση κατάσταση σε μας δεν υπάρχει. Τέλος εκπομπής.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καυκασιε ειναι καταφανεστατο οτι εισαι υπο παρακολουθησιν....

    Σχολιο της "ανοιχτης" του Χολαργου απο την αναρτηση περι Σαρκοζι-κατασκοπου κλπ.

    >Να δω σε ΑΥΤΗ την ανάρτηση πόσα σχόλια θα έχεις...

    OPEN, Χολαργός

    14 Σεπτεμβρίου 2010 3:03 μ.μ.<

    και σχολιο της ιδιας σχολιαστριας απο την αναρτηση για Καραϊσκακη κλπ.

    >Ωχ, μυρίζω νέο γύρο μποξ επί θέματος διαφορετικού από αυτόν την ουσίας της ανάρτησης...

    OPEN, Χολαργός

    15 Σεπτεμβρίου 2010 9:34 π.μ.<




    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπήρχαν και εβραίοι στην Ελλάδα επι Τουρκοκρατίας; Δεν το ήξερα.
    Στην Εθνεγερσία με μας τους Έλληνες είχαν πάρει μέρος ή με τους Τούρκους;
    Γιατί από τα λεγόμενα του Καραϊσκάκη
    «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες…
    είμαι λίγο μπερδεμένη. Τότε δεν υπήρχαν Δημητράδες και ΚΙΣ να αρχίσουν τις μυνήσεις για ρατσισμούς και φυλετικά μίση;
    Οι σημερινοί φιλέλληνες εβραίοι κάτοικοι Ελλάδας τι μας λένε για τον φιλοσημιτισμό του Καραϊσκάκη;
    Για να αναλάβη να μας εξηγήσει κάποιος από σας παιδιά.


    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης έγραψε την ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού κατά την Επαναστάση του 1821!

      Το επιστημονικό του πόνημα που ονομάζεται: «Οι Μακεδόνες κατά την Επανάστασιν του 1821», ανήκει στην Μακεδονική Βιβλιοθήκη, στα Δημοσιεύματα της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», Θεσσαλονίκη, 1967 σε Γ΄ Έκδοση..

      Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών!

      Εκεί αναφέρεται, με ιστορικές επιστημονικές αποδείξεις, πως η Εβραϊκή παροικία είχε συνάψει άριστες σχέσεις με τους Τούρκους, τέτοιες ώστε, όπως γράφει στην μελέτη του ο Ιστορικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος [Μακεδονία και Τουρκία (1830-1878)] οι Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, εκτός απότον δικό τους, να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο των Τούρκων και των Εβραίων στον Σουλτάνο.

      Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης, « …ο νέος Βαλής Εμπού Λουμπούτ, με τακτικό στρατό από 14.000 στρατιώτες, πυροβολικό και ιππικό, ακολουθούμενος από 500 ένοπλους Εβραίους με αρχηγό τον Ιωσήφ Περέζ, 50 υποζύγια και τους εμπόρους Λετιόν Ισαάκ και Αράπ Μερτζάν, έφθασε μετά από διήμερο πορεία, στις Ελληνικές προφυλακές των επαναστατημένων Ελλήνων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

      Εκεί, αφού έκανε μια δοκιμαστική επίθεση που αποκρούστηκε από τους Έλληνες, δοκίμασε με δόλο. Προς τούτο έστειλε τον Ιωσήφ Περέζ που μιλούσε τέλεια Ελληνικά με ένα πανούργο έγγραφο στους Έλληνες υπερασπιστές της Κασάνδρας. για να τους πείσει να παραδοθούν. Εκεί τον συνάντησε ο οπλαρχηγός Κατσάνης που τον οδήγησε στον Πύργο του Αγίου Παύλου (σήμερα Νέα Φώκαια), όπου είχε το στρατηγείο του ο αρχηγός της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππάς, ηγούμενος 1500 Ελλήνων μαχητών. Η πανούργα και μπαμπέσικη πρόταση του Εμπού Λουμπούτ απορρίφθηκε με αγανάκτηση και συνεχίστηκε η άμυνα των Ελλήνων.

      Αργότερα, μετά την νίκη των Τούρκων στην Χαλκιδική, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετώπιζαν άγριο εμπορικό ανταγωνισμό από τους Έλληνες και για αυτό τους μισούσαν, αφού λαφυραγώγησαν άγρια τα σπίτια των Ελλήνων, κατέσφαξαν εκείνους που είχαν καταφύγει σε μία εκκλησία .

      Δεν είμαι Εβραιοφάγος ούτε αντισημίτης (εξαιρώ τον Κ. Σημίτη !)


      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  19. ΩΔΗ..... ΩΔΗ.......... ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΩΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΔΙΑ , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΠΡΟΣΚΙΝΗΜΕΝΟΙ... ΚΑΙ..ανολοκλήρωτος συνταγματικός εκσυγχρονισμός , ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ { κι ας την εγραφσοκλεψε ο ακατωνομαστος.... σπουλος} ΩΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε 100 χρονια απο τωρα θα εχουν πληθυνει τα αγαλματα του Καραισκακη στην Ελλαδα και περισσοτεροι δρομοι θα εχουν την τιμη να φερουν το ονμα του, αντιθετως για τον ΓΑΠ και τους ΤΡΟΙΚΑνους του θα φτυνει κατω και βρισια θα θεωρειται το ονομα τους.

    Α ρε Καραισκακη , σηκω μωρε και ΠΗΔΑ ΤΟΥΣ (οπως αλλωστε και το επιθυμουνε) τους σημερινους δυναστες μας ,εδω και εξω... γιατι αδελφες και παλληκαρια γιναμε ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ στον τοπο αυτο και ΞΕΝΟΙ (εχθροι Καραισκακη μου ΕΧΘΡΟΙ !) μιλωντας περιεργα ελληνικα μας κυβερνουνε πια σε αυτον το τοπο ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ... μα και αν δεν σηκωθεις εσυ ρε παλληκαρε , ειμαστε βεβαιοι καποιος απο το σπερμα σου και την γεννια σου θα ΣΗΚΩΘΕΙ και θα τους στειλει αυτους τους ρουφιανους ολους στο διαβολο και ακομη παραπερα , ετσι για να ησυχασει και η ψυχουλα σου αρχηγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καυκασιε ειναι καταφανεστατο οτι εισαι υπο παρακολουθησιν.

    Σχολιο της "ανοιχτης" του Χολαργου απο την αναρτηση περι Σαρκοζι-κατασκοπου κλπ.

    >Να δω σε ΑΥΤΗ την ανάρτηση πόσα σχόλια θα έχεις...

    OPEN, Χολαργός

    14 Σεπτεμβρίου 2010 3:03 μ.μ.<


    και σχολιο της ιδιας σχολιαστριας απο την αναρτηση για Καραϊσκακη κλπ.

    >Ωχ, μυρίζω νέο γύρο μποξ επί θέματος διαφορετικού από αυτόν την ουσίας της ανάρτησης...

    OPEN, Χολαργός

    15 Σεπτεμβρίου 2010 9:34 π.μ.<




    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σιγά ρε Φίλε, παραπήρες φόρα .....!

    Εν πάση περιπτώση δικαιολογείσαι, διότι είσαι ο Φίλος μας Καυκάσιος και σίγουρα Σου την δίνει καμιά φορά, όπως συμβαίνει και με εμάς, μετά από τις πολλές προσκλήσεις του ΓΑΠ προς τον Ερντογάν εφέντι!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για πες μας και την ιστορια με την τουρκοπουλα που ειχε κρατησει απο τη πολιορκια στην Τριπολη,οταν τη πηγε ντημενη ανδρα στη γυναικα του... Τι του ειπε η γυναικα του και τι της απαντησε μετα αυτος..?!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Eυμένη ότι σχόλιο έχω κάνει δεν ήταν ποτέ ανώνυμο.Δικαιολογίες δεν ψέλισσα ποτέ,είμαι Ελληνας και σαν Ελληνας έμαθα να μην μασώ τα λόγια μου.

    Όμαδεον στο χωριό μου λένε μια Παροιμία Καθαρή Αστραπή Ουρανό δεν Φοβείται, δεν είναι καθόλου τυχαία η σειρά των λέξεων.

    Δεν υπάρχει τίποτα πίσω απο μένα,
    δεν υπηρετώ τίποτα και κανέναν,δεν εξυπηρετώ τίποτα και κανέναν, όπως ήρθα ανώνυμος και άγνωστος έτσι και θα φύγω όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, με μια ματιά καθαρή, όρθιος,χωρίς να σκοτεινιάσει το βλέμμα μου ή να λυγίσει.

    -Την Ελλάδα αγαπώ, με έναν έρωτα μεγάλο Αληθινό,
    -Ελλάδα αστέρι τ'ουρανού
    -Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό
    - Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου Στις αμμουδιές του Ομήρου.
    -Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τελικά διαβάζω μια μάντρα σχόλια και μεταξύ σας έχετε καταντήσει "παλιοί γνώριμοι" χωρίς να ενδιαφέρει τους πολλούς....οι "καλές" σας σχέσεις !! Μιά ζωή Ελληνες μακάκες
    Οσο για τον Καραισκάκη , τότε ,'ηξερε και Γαμούσε τους εχθρούς του. Ποιός θα τακτοποιήσει τους δικούς μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο άνθρωπος αυτός γονάτισε μία αυτοκρατορία. Τέτοια παλληκάρια βγαίνουν κάθε 200 χρόνια.

    Ούτε μία ελληνική ταινεία δέν έχει γυριστεί για Καρααϊσκάκη. Αντ' αυτού οι νεοέλληνες βλέπουν τό τούρκικο του Αντέννα. Θα τρίζουν τά κόκκαλά του μέ τά σκουλήκια πού κυβερνούν τήν Ελλάδα του σήμερα.

    Οταν κάποια νύχτα περπατούσε μέσα στά βουνά, έπεσε σέ λασπόνερα καί είπε μέ παράπονο στόν γραμματικό του Αινιάν. "Αχ τί βάσανα τραβάμε!" Ο Αινιάν του απάντησε ότι θά έρθη κάποια μέρα πού θά αναγνωριστούν από όλους οι αγώνες σου. Καί ο Καραϊσκάκης απάντησε: "Γράφε ότι βλέπεις καί αυτό ας είναι η ανταμοιβή μου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καυκασιε μην απελπιζεσαι. Με αυτους δεν βγαζεις ακρη. Και το ξερης.
    Καλο ομως ειναι να τους εχουμε απο κοντα και να το ξερουν.
    Και μενα μου ταχουν πρηξη με τα ατελειωτα ψεμματα τους. Λεω να φυγω προσωρινα για Tοροντο του Καναδα κι απο κει στις βορειες περιοχες για ψαρεμμα. Μου τηλεφωνησαν φιλοι μου οτι οι σολωμοι παλι αρχισαν να "τρεχουν" στα ποταμια.
    Καλο ειναι να παιρνουμε κανα διαλυμα εδω κι εκει και να επανερχομαστε δριμυτεροι στην καταπολεμηση της σηψης και της διαφθορας που μονο αυτοι ξερουν να σπερνουν και να καλιεργουν.




    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης έραψε την ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού στην Επαναστάση του 1821!

      Το επιστημονικό του πόνημα ονομάζεται: «Οι Μακεδόνες κατά την Επανάστασιν του 1821», ανήκει στην Μακεδονική Βιβλιοθήκη, στα Δημοσιεύματα της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» στην Θεσσαλονίκη του 1967 σε Γ΄ Έκδοση..

      Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών!

      Εκεί αναφέρεται με ιστορικές επιστημονικές αποδείξεις πως η Εβραϊκή παροικία είχε συνάψει άριστες σχέσεις με τους Τούρκους,τέτοιες ώστε, όπως γράφει στην μελέτη του ο Ιστορικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος [ Μακεδονία και Τουρκία (1830-1878)] οι Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο των Τούρκων και των Εβραίων στον Σουλτάνο.

      Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιστορικός Ιωάννης Κ. Βασραβέλης, « …ο νέος Βαλής Εμπού Λουμπούτ, με τακτικό στρατό από 14.000 στρατιώτες πυροβολικό και ιππικό, ακολουθούμενος από 500 Εβραίους με αρχηγό τον Ιωσήφ Περέζ, 50 υποζύγια και τους εμπόρους Λετιόν Ισαάκ και Αράπ Μερτζάν, έφθασε μετά από διήμερο πορεία, στις Ελληνικές προφυλακές των επαναστατημένων Ελλήνων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

      Εκεί, αφού έκανε μια δοκιμαστική επίθεση που αποκρούστηκε από τους Έλληνες, δοκίμασε με δόλο. Προς τούτο έστειλε τον Ιωσήφ Περέζ που μιλούσε τέλεια Ελληνικά με ένα πανούργο έγγραφο στους Έλληνες υπερασπιστές της Κασάνδρας. για να τους πείσει να παραδοθούν.Εκεί τον συνάντησε ο οπλαρχηγός Κατσάνης που τον οδήγησε στον Πύργο του Αγίου Παύλου (σήμερα Νέα Φώκαια) όπου είχε το στρατηγείο του ο αρχηγός της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππάς, ηγούμενος 1500 Ελλήνων μαχητών. Η πανούργα και μπαμπέσικη πρόταση του Εμπού Λουμπούτ απερρίφθηκε με αγανάκτηση.

      Αργότερα, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετώπιζαν άγριο εμπορικό ανταγωνισμό από τους Έλληνες και για αυτό τους μισούσαν, αφού λαφυραγώγησαν άγρια τα σπίτια των Ελλήνων, κατέσφαξαν εκείνους που είχαν καταφύγει σε μία εκκλησία .

      Δεν είμαι Εβραιοφάγος ούτε αντισημίτης (εξαιρώ τον Κ. Σημίτη !)

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  28. Κάποιο βράδυ δίχως φεγγάρι μια στρατιά θα αναλάβει δράση και τα( απόβλητα ) θα αποδημήσουν για άλλη γη και όποιος αντισταθεί ο θάνατος θα των ………………………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Όμαδεον

    Γράφεις 2 φορές την ίδια εσκεμμένα λανθασμένη (παρακολούθηση) και προσβλητική (ίδιας σχολιάστριας) μπούρδα, μήπως και ασχοληθώ μαζί σου; Σε τρώει ο κώλος σου; Οι τόκοι από τα 400 δις τρέχουν, προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια σαν λαός και εσύ ασχολείσαι με κατινιές;

    Α! Ξέχασα! Είσαι αποπροσανατολιστής ανθέλληνας! Συγγνώμη!

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτοί που αναφέρονται ειρωνικά στον «αντισημιτισμό» του Καραϊσκάκη γιατί παρακάμουν τόσο εύκολα την εξύβριση του προς τον Μωάμεθ? Σε λίγο θα μας πείτε ότι ήταν και με τους παλαιστινίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιατί το Λογικό πρόβατο είναι κομμένο; Υπάρχει λογική εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καραϊσκάκη το δόγμα τώρα άλλαξε, όσο ζούμε θα μας πηδούν κι άμα πεθάνουμε θα ασελγούν πάνω στα πτώματά μας... Είδες η εξέλιξη, ε; Πολιτισμός παιδί μου.
    ΥΓ Και όσο ζούμε πηδώμενοι, θα ασχολούμαστε με τους Παλαιστίνιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε Καυκάσιε,

    Νομίζω ότι είσαι πολύ εύθικτος και θίγεσαι αμέσως ακόμη και από τους άγνωστους φίλους Σου.

    Να είσαι βέβαιος ότι κανείς δεν αμφιβάλει για το Ελληνικό Σου φρόνημα και την Πίστη Σου στην Πατρίδα!

    Δεν είχα διαβάσει το πόνημα που είχες την καλωσύνη να αναρτήσεις, όταν αναφέρθηκα στον όντως ηρωϊκό Καραϊσκάκη με τις εξαιρετικές στατηγικές και ηγετικές ικανότητες!

    Απλά, επειδή και εγώ ομιλώ .... αρκετά καλά την ..... Γαλλικήν ... πάντα φοβούμαι μην τύχει και κακοχαρακτηριστώ!

    Για το Καρϊσκάκη έχουν γρ΄ψει πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Ζαούσης. Θεωρεί μάλιστα πως τον δολοφόνησαν δικοί μας (!).

    Δεν έχω πρόχειρο το βιβλίο του Ζαούση, αλλά θυμάμαι καλά ότι ο Κ. δεν ήθελε επ' ουδενί να επιτεθεί κατά των Τούρκων, γνωρίζοντας το άριστο ιππικό που αυτοί διέθεταν. Κατασκεύαζε ταμπούρια και σιγά σιγά περικύκλωνε τους Τούρκους. Ήθελε δε να διακόψει τον μέσω Χαλκίδας ανεφοδιασμό τους.

    Δηλαδή τακτική της "έμμεσης προσέγγισης" στην οποία αναφέρεται εκτενώς, ο Μπέηζηλ Λίντελ Χαρτ στο βιβλίο του "Strategy"!

    Δυστυχώς, οι ανίκανοι και παλιάνθρωποι Άγγλοι στρατηγοί που είχαν διορισθεί διοικητές του Ε.Σ., με την σύμφωνο βέβαια άδεια της Αγγλίας, ζήτησαν να γίνει επίθεση κατά των τούρκων, γνωρίζοντας πως θα αποτύγχανε διότι ίσως δεν ήθελαν να ... παραμεγαλώσει η Ελλάς! Κατά την διάρκεια της επίθεσης, ο προμαχών Ήρως Καραϊσκάκης, που προσπαθούσε να συγκρατήσει τους άτακτους του Ελληνικού ασκεριού, πυροβολήθηκε ύπουλα, μάλλον από Έλληνα (τι είδους ?), τραυματιζόμενος στα γεννητικά του όργανα και αργότερα εξέπνευσε.
    Έτσι εξέπνευσε και η Επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα!
    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το έχω ξαναβάλει, αλλά ταιριάζει με το άρθρο:
    http://www.youtube.com/watch?v=oc9QL7EW4zQ

    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευμένη σχετικά με την δολοφονία του

    Όμως η σημαντικότερη μαρτυρία του Σταυριανού αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης. Διαβεβαιώνει, ότι ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης δολοφονήθηκε από ρωμαίικο χέρι και ότι ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυς του γεγονότος. Ο Σταυριανός δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος που αναφέρει ότι ο Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε. Όμως είναι ο μόνος και ο πρώτος, που το αναφέρει σαν πραγματικό γεγονός και όχι σαν αόριστη φημολογία. Η περιγραφή του είναι πραγματικά συγκλονιστική: «Ο Καραΐσκος άμα διέταξε τον υπασπιστήν του να καταδιώξει τους δύο ιππείς, έστρεψεν οπίσω απομακρυνθείς της μάνδρας ικανόν διάστημα. Τότες είδομεν στρατόν και ευθύς ο πυροβολητής ανεμείχθη εις τον στρατόν. Αυτός ήτο ο επικατάρατος δολοφόνος του Καραΐσκου. Οι οφθαλμοί του συντρόφου μου εν ριπή διέτρεξαν τον δολοφόνον και τον αρχηγόν. –Φρικτόν με λέγει εχάθημεν. –Πως πως τον απαντώ. –Είδες το όπλον όπου έπεσεν πλησίον του Καραΐσκου; Εκείνος όπου έφευγεν τον εβάρεσεν! –Τον είδα του είπον και στρέφω τους οφθαλμούς μου. Είδα τον Καραΐσκον κρατώντα τον δύο εκ δεξιών και δύο εξ’ αριστερών, και τον μετέφερον εις το στρατοπεδαρχείον. Ο Καραΐσκος άμα κτυπηθείς είπεν: “Κλάστε μου τώρα τον μπούτζον”. Τούτο το ήκουσαν πολλοί, εκ τούτων ίσως ουδείς υπάρχει. Εν ακαρεί δε διεδόθη ότι ο Καραΐσκος εδολοφονήθη συνεργία του Κίτζιου Τζαβέλα και Λάμπρου Βεΐκου, αλλά το διέψευσαν αμέσως δια να μην διχασθεί ο στρατός και δημοσίευσαν, ότι ο Γαρδικιώτης τον εσυνόδευσεν και πολύ επροσπάθησεν να μάθει περί της δολοφονίας και ότι ο Καραΐσκος ομολόγησεν ότι Τούρκος τις, τον οποίον δεν επρόσεξεν τον εκτύπησεν. Περί του υπαρκτού της δολοφονίας του Καραΐσκου τον ερώτησαν να τους ειπεί εμπιστευτικώς πόθεν εβαρέθη, ο Καραΐσκος τους απήντησεν ότι αν ζήσει γνωρίζει ποίος τον εκτύπησεν, ειδεμή ας του κλάσουν τον μπούτζον…» (Στίχοι 952-977).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητοί φίλοι,
    θέλω να προσθέσω μια ακόμη λεπτομέρεια, ένα περιστατικό που συνέβη πριν το θάνατο του παληκαριού.
    Όταν άρρωστος ο Καραϊσκάκης ησύχαζε ξαπλωμένος στη σκηνή του, άκουσε πυροβολισμούς από μια άκαιρη συμπλοκή που έκαναν κάποιοι Κρητικοί με τους Τούρκους. Θυμίζω ότι ενόψει της προγραμματισμένης γενικής επίθεσης των Ελλήνων, είχε συμφωνηθεί να κάτσουν ήσυχα για να μην έχουν τους Τούρκους στο πόδι ώστε να πετύχει ο αιφνιδιασμός.
    Ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε από τη σκηνή για να δει τι συμβαίνει και ζήτησε να του φέρουν το άλογο του για να πάει επί τόπου στο σημείο της σύγκρουσης. Ο ιπποκόμος του έφερε το άλογο σελωμένο, αλλά αυτό δυστρόπησε για πρώτη φορά και με χλιμιντρίσματα και στέκοντας στα δύο πίσω πόδια δεν άφηνε τον Καραϊσκάκη να το ιππεύσει. Ο γέρο ιπποκόμος που ήξερε καλά τα άλογα δεν είδε με καλό μάτι την ασυνήθιστη συμπεριφορά του αλόγου που κάτι προαισθανόταν. "Αστο καπετάνιε, του λέει, μην πας εσύ, στείλε άλλους να δουν τι συμβαίνει". Ο Καραϊσκάκης επέμεινε να τιθασεύσει το υπερήφανο ζώο και πράγματι κατάφερε να κάτσει στη σέλα του αλλά αυτό συνέχιζε να φρουμάζει και να χλιμιντρίζει ανήσυχο χωρίς να ξεκινά, όσο και αν το κεντούσε ο Καραϊσκάκης.
    Ο ιπποκόμος τότε, που ποτέ δεν είχε αντιμιλήσει στον αρχηγό του, πιάνει τα χαλινάρια του αλόγου και βγάζοντας την κάμα από το ζωνάρι του τη βάζει στην κοιλιά του ζώου. Ταυτόχρονα φωνάζει αγριεμένος στον Καραϊσκάκη "Καπετάνιε ή κατεβαίνεις από το άλογο ή του σκίζω τώρα δα την κοιλιά". Ο καραϊσκάκης τον κοίταξε απορημένος για τον τόνο της φωνής του και χωρίς να τον επιπλήξει για τη στάση του, αφίππευσε από το δικό του άλογο. Όμως πήρε ένα άλλο που βρισκόταν εκεί κοντά και ιππεύοντας εκείνο τράβηξε προς το θάνατο του.
    Το περιστατικό αυτό, που είναι μια μικρή αλλά συγκινητική λεπτομέρεια, ανέφεραν ο ιπποκόμος του και πολλοί άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ως αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. To ανωθεν ρητό μάλλον δεν αναφέρεται πουθενά και η γλώσσα του είναι εντελώς σύγχρονη. Κάτι τέτοιο περίπου είπε ο Καραϊσκάκης όταν ήταν ετοιμοθάνατος. Δλδ. γνώριζε ποιος δικός μας(;) τον πυροβόλησε, αλλά δεν το αποκάλυψε. Οπως πολύ σωστά το γράφει και η αρχική πηγή:
    "Λέγεται ότι χτυπήθηκε απο φιλικό χέρι (χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί) οτι είδε ποιός τον βάρεσε και τα τελευταία του λόγια του αθυρόστομου Καραϊσκάκη ήταν: “ αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε εάν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο “ "
    http://filologos10.wordpress.com/2010/09/03/%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%B4/

    Στην Αράχωβα τους είχε στριμώξει καλά, δεν υπήρχε λόγος να αναρωτιέται αν θα ζήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τον μεγάλο ηγέτη δεν τον σκεπάζει και δεν τον αμαυρώνει τίποτε !!!
    Έτσι και για τον Καραϊσκάκη , το χούι του δεν φαινόταν μπροστά στο μεγαλείο του !!! Δεν είναι τυχαίο το " ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος " !!! Και τέτοια παλικάρια πάντα θα έχουμε και πάντα θα βγαίνουν μπροστά όταν θα έλθουν εκείνες οι ώρες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  39. Φίλοι μου, και πάλι Χρόνια Πολλά!

    , ακούστε την Συνέντευξη στο βίντεο:

    Σαράντος Καργάκος στον Δ. Νατσιό: Η αλήθεια για το 1821

    που ανάρτησε ο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ του αείμνηστου Σαράντου Καργάκου στον Δάσκαλο Δ. Νατσιό.

    Αξίζει να την ακούσετε, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τρομερά μορφωτική!

    Είναι πολύ ενημερωτική για όσους είναι Πατριώτες Έλληνες και θέλουν να είναι υπερήφανοι σαν Έλληνες!!!


    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εἶπε ὁ Γεώργιος Καραϊσκάκης:
    "Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο!"
    Δηλαδή, σέ κανονικά νέα Ἑλληνικά:
    Ἄν ζήσω θά τούς νικήσω κατά κράτος. Ἄν πεθάνω δέν θά (μποροῦν νά) μοῦ κάνουν τίποτα.

    Τώρα, γιατί τό εἶπε τόσο παράξενα καί χυδαῖα; Μά γιά νά τό καταλάβουν οἱ Τοῦρκοι σωστά καί νά μή χάσουν τό νόημα στήν μετάφραση.

    Ἐνῶ ὁ Κατρούγκαλος εἶπε τό ἀντίστροφο:
    Γιά νά "ζήσω" ὅπως-ὅπως, θα τους παντρευτῶ (=θά τούς δώσω τό μισό Αιγαῖο, ὡς προίκα ). Καί γιά τό ἐνδεχόμενο νά πεθάνω, θα τούς ἔχω ἀφίσει νά μοῦ κόψουν τά γεννητικά μου μόρια (=θά τούς τό ἔχω ὑπογράψει κιόλας)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καβάσιλα,

      Λέτε να διαθέτει "τέτοια" .....ο αξύριστος καλοζωϊσμένος ψευτοκομμουνιστής του Κολονακίου και της πλάκας, Κατρούγκαλος!!!

      Με τέτοια αξυρισία μάλλον δεν είναι τέτοιος, αλλά είναι σίγουρα δειλός. Τι είναι όμως για να γλύφει έτσι τον ... αγαπημένο του Μεβλούτ.....;

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.