28/9/10

To Κουρδικό Ζήτημα στο επίκεντρο των "διπλωματικών" προσπαθειών της Τουρκίας

Tουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον εκ των Προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος της Eιρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), Selahattin Demirtas σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Το δικαστήριο ανακοίνωσε αρχικά ποινή φυλάκισης ενός έτους, μετά την μείωσε σε 10 μήνες λόγω της καλής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου στη διάρκεια της δίκης.
Αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής για πέντε χρόνια.Ο Ντεμιρτάς δεν θα πάει έτσι κι αλλιώς φυλακή αφού είναι βουλευτής και χαίρει ως εκ τούτου βουλευτικής ασυλίας. Οι δικηγόροι του έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.Ο τηλεοπτικός σταθμός Roj TV που εδρεύει στην Δανία έχει κατηγορηθεί ως φερέφωνο του PKK επανειλημμένα από την Άγκυρα .

- Ο εκ των διοικητών του αμερικανικού στρατού στρατηγός Lloyd Austin, , έφτασε στην Τουρκία στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους επί ζητημάτων ασφαλείας. Μεταξύ αυτών θα συναντηθεί κει με τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι , ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στο βόρειο Ιράκ για να παροτρύνει την Κουρδική περιφερειακή διοίκηση του Βόρειου Ιράκ να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να χρησιμοποιεί το έδαφος της ως βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τουρκίας Το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σύντομα διάταγμα με το οποίο θα ανανεώνει την εντολή στον Τουρκικό στρατό να μπορεί να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις κατά βάσεων των Κούρδων Μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ. Eνδεικτική των προσπαθειών της Τουρκίας στον Διεθνή χώρο είναι και η επίσκεψη του Αρχηγού της ΜΙΤ Hakan Fidan στην Ουάσιγκτον.

-H Aysel Tugluk ( πρώην στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP του οποίου την δράση απαγόρευσε το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας και Πρόεδρος του DTK ) επισκέφτηκε τον Ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί του Ιμραλί όπου κρατείται και είχε συνάντηση μαζί του με θέμα την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό ζήτημα στην βάση της ειρηνικής και δημοκρατική λύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της επίσκεψης της δήλωσε ότι «Είμαστε πιο κοντά στην ειρήνη περισσότερο από ποτέ " αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις του Οτσαλάν για την κατάπαυση του πυρός

-Τουρκική εφημερίδα Taraf ανέφερε την Κυριακή ότι μέλη του PKK έχουν αρχίσει και αποσύρονται πέραν των συνόρων της Τουρκίας μετά την παρότρυνση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν , ο οποίος κάλεσε το ΡΚΚ να εγκαταλείψει τις περιοχές όπου είναι πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας πρόσθεσε.http://www.hurriyetdailynews.com,http://en.firatnews.com,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. >Selahattin Demirtas<

    Του Δημητρά ξάδελφος δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα, έχω ένα Τούρκο γείτονα που τον λένε Demirtas.
    Τον είχα ρωτήσει προ καιρού εάν έχει κάποια ιδιαίτερη καταγωγή από λαό που ζει στην Τουρκία και μου είχε πει ότι είναι ...κανονικός Τούρκος του οποίου τώρα η οικογένειά του ζει κάπου στη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά, όμως οι γονείς του κατάγονται από την Τραπεζούντα.
    Προ ημερών όμως, σε μια χαλαρή μας συζήτηση μου αποκάλυψε ότι στο σπίτι οι γονείς του μιλάνε "ρούμτσα" !!!

    Τι νομίζεις ότι παίζει με αυτόν;
    Εγώ πιστεύω ότι είναι δικό μας παιδί !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιράκ. Ο ιρακινός υπουργός 'Αμυνας συζήτησε στην 'Αγκυρα για τη δράση εναντίον του PKK.
    Πηγή: ΑΠΕ 28/09/10-15:36


    Ο ιρακινός υπουργός Αμυνας Αμπντέλ Καντέρ Ομπέιντι συζήτησε σήμερα στην 'Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Βετζντί Γκιονούλ για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην μάχη κατά των κούρδων ανταρτών του PKK, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργού.
    Χθες, Δευτέρα, ο τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα ζητούσε από το κοινοβούλιο την παράταση του διατάγματος που επιτρέπει στο στρατό να βομβαρδίζει τις θέσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.
    "Μία αντιπροσωπεία του υπουργείου 'Αμυνας με επικεφαλής τον Αμπντέλ Καντέρ Ομπέιντι έφτασε σήμερα στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό 'Αμυνας", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο ιρακινός εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.
    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν "στο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, ανταλλαγής πληροφοριών και εργασιών της τριμερούς επιτροπής που μάχεται κατά των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων στα ιρακινοτουρκικά σύνορα, κυρίως κατά του PKK", δήλωσε ο αλ Ασκάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καυκάσιε,
    πρόσθεσε και το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Συρίας-Τουρκίας. Η "τρομοκρατία" (και η Κυπρος) θα είναι κορυφαίο ζήτημα:

    Fight against terrorism

    Turkey’s delegation is expected to include Interior Minister Beşir Atalay, who went to the northern Iraqi city of Arbil on Sunday for a meeting with the president of the regional Kurdish administration, Massoud Barzani. Atalay also said he would soon meet with his counterparts from Iran and Syria to discuss the threat posed by the outlawed Kurdistan Workers’ Party, or PKK, a policy that goes in parallel to the increasing diplomacy with the United States, Iraq and countries in the region.

    The PKK problem was once a point of contention that brought the two neighbors to the brink of a war in 1999. But diplomats told the Daily News that Damascus now extends support to Turkey’s fight against the PKK. “There is no problem with Syria on terror-related issues, which are solved under the Adana memorandum of understanding,” said one diplomat, who wished to remain anonymous.

    Mediation with Israel, Syria

    Another channel of dialogue that brought the two neighbors together was Ankara’s mediation efforts between Syria and Israel. But Ankara has fallen out of a favor as a go-between due to its strained relations with Tel Aviv in the wake of the Israeli-led Gaza war and the Israeli commandoes’ raid into a Turkish flotilla. Considering the strained relationship between Israel and Turkey and the latter’s conditions for apology and compensation to restore ties, Ankara is not expected to play mediator role for a while.

    Σημερινό της Hurriyet Daily News:
    http://www.turkishweekly.net/news/107986/turkish-syrian-strategic-council-to-meet-this-weekend.html

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.