1/10/10

Κλείνουν τα σύνορα σε αντίποινα για επιδρομές

Ενας αμφίβολος σύμμαχος, το Πακιστάν, βρέθηκε αντιμέτωπος χτες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις επιθέσεις των ανταρτών.

Οι πακιστανικές αρχές διέκοψαν τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών ανεφοδιασμού (φωτογραφία) της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο πέρασμα Χαϊμπέρ, το οποίο είναι ο κύριος οδικός άξονας ανεφοδιασμού της, σε αντίποινα για τους φόνους τριών Πακιστανών στρατιωτών σε επιδρομή δύο ελικοπτέρων της Συμμαχίας.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ απάντησε ότι μέλη της δέχτηκαν πυρά από το Πακιστάν και αντεπιτέθηκαν, ενώ από την επιδρομή των ελικοπτέρων σκοτώθηκαν ένοπλοι άνθρωποι.

Με τη διακοπή του ανεφοδιασμού, οι πακιστανικές αρχές επιχειρούν να πιέσουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στο πακιστανικό έδαφος. Οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την αποκάλυψη ότι καταστρώθηκε σχέδιο στο Πακιστάν για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις. Μέλη της πακιστανικής ηγεσίας διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις στο διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA, Λέον Πανέτα στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ρεζά Γκιλανί, χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «παραβίαση των πακιστανικών συνόρων». Αξιωματικοί στις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλλουν ότι πρόκειται για το τρίτο σχετικό περιστατικό μέσα στις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, για τις ΗΠΑ οι επιθέσεις είναι απαραίτητες, διότι αποτελούν προς το παρόν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πλήξουν θέσεις ανταρτών και ειδικότερα μελών της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει στις πακιστανικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Αν τυχόν δε βρεθεί λύση σύντομα γύρω από τη διακοπή του ανεφοδιασμού, τότε η δύναμη του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις της εναντίον των Ταλιμπάν στο Κανταχάρ και σε άλλες περιοχές στο Αφγανιστάν.

Την κατάσταση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος ανέτρεψε με πραξικόπημα την κυβέρνηση το 1999. Ο Μουσάραφ, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, διότι αν επιστρέψει στο Πακιστάν ίσως δικαστεί για προδοσία, προειδοποίησε ότι θα γίνει νέο πραξικόπημα στη χώρα. Η πακιστανική ηγεσία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι προσφέρει στήριξη στους Ταλιμπάν που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ολιγωρία που έδειξε, όταν σημειώθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες το καλοκαίρι, και για τις καταγγελίες σε βάρος του προέδρου, Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, και κυβερνητικών στελεχών για διαφθορά.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
dimitouz@yahoo.gr
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η είδηση εξηγεί την προχθεσινή πληροφορία που έκανε το γύρω του κόσμου ότι με βάση το Πακιστάν σχεδιαζόταν επίθεση σε δυτικές πρωτευουσες. Η πληροφορία είχε απλώς σκοπό να πιέσει τους Πακιστανούς να δεχθούν Νατοικους βομβαρδισμούς στο έδαφός τους και τους θανάτους αμάχων. Η πακισανική κυβέρνηση δεν το δέχθηκε και ο Μουσάραφ από το Λονδίνο μιλάει για πραξικόπημα. Όλα καλά και κυρίως επικρατεί διαφάνεια. Ακόμα και ο πιο ηλίθιος καταλαβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.