17/10/10

Τα «ανοίγματα» της Αθήνας

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr

Πολυδιάστατη και «επιθετική» εξωτερική πολιτική -που σημαίνει πρωτοβουλίες σε νέες κατευθύνσεις- ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, μετά το μπαράζ επαφών που είχαν τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού προέκυψε έπειτα από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που είχαν τα «ανοίγματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Σκοπιανό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η Αθήνα θεωρεί επιβεβλημένο να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στο άμεσο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου υποδέχεται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν και εκπροσώπους κυβερνήσεων μεσογειακών χωρών στην «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή», ενώ ο Δ. Δρούτσας ξεκινά σήμερα 4ήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με σταθμούς στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, στην Αίγυπτο και στο Λίβανο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού για την επίσκεψή του στην Αθήνα (21 - 22 Οκτωβρίου), γίνεται λόγος για «ανταλλαγή απόψεων σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, υπό το φως της πρώτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 14 - 15 Μαΐου στην Αθήνα, αλλά και των θετικών εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Δηλαδή, ο Τ. Ερντογάν δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν έρχεται για μία «συμβολική» παρουσία στο πλαίσιο του συνεδρίου για το περιβάλλον. Αντ' αυτού, επιδιώκει να συντηρήσει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο και να επιταχύνει την πρόοδο στα «ανώδυνα» ζητήματα (βλέπε οικονομική συνεργασία, τουρισμός κ.λπ.).

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τη βελτίωση του κλίματος, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί βιαστικά. Ταυτόχρονα, αρμόδιοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η «ουσία» βρίσκεται στις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και από την έκβασή τους θα κριθούν πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διερευνητικές προσεγγίζουμε το σημείο όπου βρεθήκαμε το 2004, λίγο πριν αλλάξει τότε η κυβέρνηση.

Παρά την απόλυτη εμπιστευτικότητα που τηρείται για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει αποκαλύψει ότι το 2004 φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα όταν ο ίδιος αποκάλυψε στο βιβλίο του ότι -μεταξύ άλλων- στις διερευνητικές επαφές τέθηκε από την τουρκική πλευρά και η θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Ο Τ. Ερντογάν θα συνοδεύεται στην Αθήνα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εκτός η Συρία
Η περιοδεία του Δ. Δρούτσα στη Μέση Ανατολή που ξεκινά σήμερα συζητήθηκε πολύ την περασμένη εβδομάδα, λόγω της απόφασης του υπουργού Εξωτερικών να «παρακάμψει» τη Συρία. Η Αθήνα δεν το δηλώνει επίσημα, αλλά είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι η επιλογή αυτή συνδέεται με την απόφαση της Δαμασκού να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συνεργάτες του Δ. Δρούτσα ανεβάζουν ψηλά τον πήχη, κάνοντας λόγο για ουσιαστικό ρόλο που αναζητά η Ελλάδα την ώρα που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κινούνται στην «κόψη του ξυραφιού». Παράλληλα, στόχος της Αθήνας είναι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής και στο υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ενθουσιασμένοι που «άνοιξαν όλες οι πόρτες» των ηγετών και των ομολόγων του Δ. Δρούτσα, όταν ανακοινώθηκε η περιοδεία. Σημαντική θεωρείται η προσπάθεια απευθείας επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο και εν όψει της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό...

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν έχω επαρκή πληροφόρηση και επομένως γραφω με επιφυλαξη. Ο κ. Κολομπανι (διαβαζω σε αλλη ανα΄ρτηση)αφηνει να εννοηθεί ότι η Συρία είναι αντικειμενο διελκυνστίνδας μεταξυ Ιραν και δυτικών ή φιλοδυτικών καθεστώτων. Μηπως ο κ Δρουτσας γι αυτό το λόγο δεν παει στη Συρία-εκτος του Σκοπιανού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη μας ανοίξουν πολύ μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.