24/10/10

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ:Η ευθύνη βαρύνει όλους

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Δύο χώρες, δύο κόσμοι με την ίδια γλώσσα και πολλές διαφορές, αλλά με τους ίδιους πολιτικούς... Βυθισμένους στην ανυποληψία.Ελλάδα:. Δεν πίστευα πως διαφωνεί κανείς με τη διαπίστωση πως για την τραγική κατάσταση της οικονομίας ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις από το 1981. Μέχρι που άκουσα τον Ελληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι η εξεταστική θα ασχοληθεί με τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.

Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι λάθος και το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Αλλωστε πριν από 15 μέρες είχε αποκαλύψει ότι ήταν πρόθεσή του να εξετάσει η Βουλή τα πεπραγμένα και των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Σημίτη. Η ισχυρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ανάγκασε τον διάδοχό του να υποχωρήσει.

Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει την εξέταση της κατάστασης της οικονομίας τα τελευταία 15 χρόνια ήταν η πίεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τιμωρία όσων ευθύνονται.

Δυστυχώς πιέζουν οι ξένοι πιστωτές για τα αυτονόητα, που αποτελούν υποχρέωση του πολιτικού κόσμου. Επρεπε να ήταν απαίτηση των πολιτικών η αλήθεια, η διαφάνεια και η τιμωρία των ενόχων, που καλύπτονται από βουλευτική ασυλία.

Στο ΔΝΤ διεξάγονται συζητήσεις για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οι αρμόδιοι περνούν από κόσκινο κάθε πληροφορία και ενημερώνονται για τα πάντα που αφορούν την οικονομία. Είναι συμπέρασμα πως στην Ελλάδα απουσιάζει παντελώς η πολιτική βούληση για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Οι σκληροί καπιταλιστές του Ταμείου είναι οι μόνοι που επιμένουν για συλλήψεις φοροφυγάδων σε μία εποχή που στην Ελλάδα το θέμα έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Οι “κακοί” δανειστές διαδίδουν μάλιστα πως ο μεγαλύτερος Ελληνας φοροφυγάς συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος κυβερνήτης της περιοχής στην οποία ζει και λέει πως το κράτος τού χρωστά, δεν χρωστά αυτός στο κράτος.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθοδηγήσει την έρευνα για την οικονομία. Αρνούμενος να διευρύνει την υπό εξέταση περίοδο κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι συμφώνησε με το Ταμείο. Για να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο της οικονομίας και για να μη χωριστεί ξανά η Ελλάδα στα δύο πρέπει η έρευνα να καλύψει όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Μέσα σε δύο χρόνια ουδείς μπορούσε να βάλει το “φέσι” των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σίγουρα ο κ. Καραμανλής “άφησε το μαγαζί να τρέχει μόνο του”, σίγουρα η κυβέρνησή του έστειλε ψευδή στοιχεία στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, σίγουρα φέρει ευθύνη, αλλά το ξέρει και ο σημερινός πρωθυπουργός, πως ΔΕΝ φέρει όλη την ευθύνη έστω και αν την αποδέχεται με τη σιωπή του.

Ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να δείξει γενναιότητα. Δεν έπρεπε να επιτρέψει να τον παρασύρουν οι σύμβουλοί του που ασχολούνται με τη μικροπολιτική και δεν έχουν όραμα. Αλλωστε ο ίδιος συμφώνησε με τους δανειστές πως για να επιτύχει το πρόγραμμα σταθερότητας “πρέπει να βάλει πλάτη ο λαός”. Γιατί να βοηθήσει ο λαός όταν διαπιστώνει πως “όλα τα ίδια μένουν”...

Ερχόμαστε τώρα στην Κύπρο όπου αποδεικνύεται ότι όλοι οι πολιτικοί είναι οι ίδιοι. Τους ενδιαφέρει η συγκάλυψη, όχι η αλήθεια. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσει τη συζήτηση στη Βουλή “για τη συμπεριφορά και τη δράση του Ειδικού Συμβούλου του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ”. Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ δεν έχει την ίδια “πρεμούρα” με τους κυβερνώντες και όσους αναφέρονται στα έγγραφά του διότι στο κάτωκάτω της γραφής τη δουλειά του κάνει, όπως αυτός νομίζει πως πρέπει να την κάνει.

Το πρόβλημα είναι αυτοί οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, οι ιερωμένοι, οι διπλωμάτες και οι γραφιάδες που όχι μόνο συμφωνούν μαζί του αλλά μερικοί του ζητούν να είναι και πιο σκληρός με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τον κ. Ντάουνερ τον αντιμετώπισα με αυστηρό τρόπο επειδή θεωρώ πως το πολιτικό του παρελθόν τού έδινε το δικαίωμα να αποδώσει δικαιοσύνη. Δεν το έπραξε και είμαι βέβαιος συζητώντας με “παλιούς του φίλους” ότι αυτή η μεγάλη παράλειψη τον βασανίζει.

Η συζήτηση πρέπει να γίνει και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρέπει να καλέσει και τον κ. Ντάουνερ. Οχι για να τον “δικάσει”, αλλά να τον ακούσει. Ισως μέσω της κατάθεσής του καταλάβουμε γιατί “πήγε στραβά” η αποστολή του η οποία με μαθηματικό τρόπο οδηγείται σε πλήρη αποτυχία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η σιωπή για το θέμα του Οίκου Δημοσίων Σχέσεων σημαίνει και ενοχή με ρώτησε νεαρός διπλωμάτης που υπηρετεί σε χώρα της Ευρώπης... Θα εξαρτηθεί από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών... Θα επανέλθουμε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Δεν πρεπει να εκπλησσεται κανεις απο τον Λεφτα υπαρχουν. Ακολουθει κι αυτος την παγια τακτικη ολων των αρχηγων των 2 μεγαλων κομματων που τα ριχνεις ολα στον αλλο.

    Το τραγικο δεν ειναι αυτο. Ειναι πως ολες αυτες οι εξεταστικες, ειναι για το θεαθηναι και τελικα , αυτοι που τα εφαγαν τρωνε ακομη και πινουν εις υγειαν των κοροιδων, ειτε ειναι πρασινοι ειτε γαλαζιοι.

    Ολα τα αλλα, οι δηθεν συγκρουσεις, οι σχολιασμοι, ειναι τα γνωστα τερτιπια των ΜΜΕ για να αποπροσανατολιζεται ο κοσμος απο το γεγονος πως τελικα οι φταιχτες δεν τιμωρουνται ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σιμήτης γνώριζε για την οικονομική και πολιτική κατάρευση, ο παπανδρέου δεν γνώριζε ούτε γνωρίζει λόγω αναπηρίας, ο καραμανλής γνώριζε αλλά δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, οι πιστωτές μας γνώριζαν, οι ευρωπαίοι ήξεραν πάρα πολύ καλά οι αμερικανοί έτσι κι αλλιώς γνώριζαν και γνωρίζουν τα πάντα, οι Τούρκοι γνώριζαν, οι αφρικανοί δεν ήξεραν γιατί δεν ενδιαφέρονταν να μάθουν , εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζαμε , και δεν μπορώ να καταλάβω τι ψάχνουμε και απο ποιόν ζητάμε ευθύνες . Η κατάσταση ήταν και είναι αναμενόμενη. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και οι Αμερικανοί ,οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κατάντια μας. Δεν ξέρω ποιοί ευθύνονται αλλά ΄γνωρίζω σίγουρα ποιοί δεν ευθύνονται.
    Καλή ανάσταση αδέρφια!!!!!
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.