30/10/10

«Δορυφορικά μάτια» αποκτά ο Ελληνικός Στρατός



ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Oι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν, αθόρυβα και μεθοδικά, «δορυφορικά μάτια» τα οποία ενισχύουν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους. Και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «σε μια εποχή όπου οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης,η αξιοποίησητων δορυφόρων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στη σχεδίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ωστόσο οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των στρατιωτικών σκοπών, για τον σχεδιασμό χαρτών, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή της λαθρομετανάστευσης.
Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ηelios είναι γαλλικής εμπνεύσεως. Συμμετέχουν σε αυτό, πέραν της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων συμμετέχει και η Γερμανία. Η ελληνική συμμετοχή χρονολογείται από το 2003.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Ο δεύτερος δορυφόρος (Ηelios ΙΙΒ) εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν εικόνα μέρα και νύχτα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Οι εικόνες αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμη και οπλικά συστήματα.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συμμετέχει ήδη στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού συστήματος ΜUSΙS, το οποίο θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους και θεωρείται το πλέον φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα αυτόν. Σκοπός είναι το σύστημα αυτό να είναι επιχειρησιακά ενεργό από το 2015 ως το 2030.

Η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ηelios θεωρείται πολύ σημαντική για ένα επιπλέον λόγο. Η γειτονική Τουρκία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει το δικό της δορυφορικό πρόγραμμα με πολύ δυναμικό τρόπο, ακολουθώντας διαφορετική τακτική. Δεν συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα αλλά προσπαθεί είτε να αποκτήσει «μικροδορυφόρους» (βάρους περίπου 100 κιλών) είτε να εισαγάγει τεχνογνωσία μέσω συμπαραγωγής. Γαλλοϊταλική κοινοπραξία κέρδισε άλλωστε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δορυφόρου ΤurkSat, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αυτή η τακτική πάντως, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, έχει αποτέλεσμα η τεχνογνωσία που μεταφέρεται να αφορά παλαιότερη τεχνολογία και όχι την πιο σύγχρονη.

tovima

13 σχόλια:

  1. Να δεις που ο Παπακωνσταντίνου θα τους βάλει να ψάχνουν για πισίνες και αυθαίρετα στο τέλος! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΤΕΝΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτό έχει λίγο άδικο φίλε 10:΅26.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν την συμφέρει να αιμοραγεί οικονομικά για διαστημικά προγράμματα τηλεπισκόπισης από τη στιγμή που μπορεί με κλάσμα κόστους να έχει ελέυθερη πρόσβαση στα εταιρικά προγράμματα του εκάστοτε σύμμαχου, σήμερα ευρώπη, άυριο Ρωσία μεθαύριο Ισραήλ. Δορυφορικές εικόνες μπορείς να αγοράσεις και να έχεις πρόσβαση αν΄απάσα στιγμή, αεροπλάνα και τάνκς όμως δεν μπορείς να τα έχεις όταν τα χρειαστείς οπότε εκεί καταρχήν πρέπει να δωθεί χρήμα και μεταφορά τεχνογνωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι'αυτό στα Ίμια είχαμε τόση επιτυχία. Ήταν η συμμετοχή μας στο Hellios που μας έκανε έτσι ανοιχτομάτηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρωτήστε αν εξακολουθούμε να έχουμε αξιωματικούς συνδέσμους στη Γαλλική αεροπορική βάση, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.
    Μήπως δεν στείλαμε φέτος για οικονομικούς λόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ 12:25 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς ο σχολιαστής αδύνατο να καταλαβαίνει ότι ,καλά είναι με συμπαραγωγές ,αλά αναλύοντας το θέμα καταλαβαίνει κάποιος με αδύνατο εγκέφαλο ότι συμπαραγωγοί ενός προϊών ,αυτός που χρηματοδότη την έρευνα διαθέτη κεφαλαία χωρίς να παράγει θέσεις εργασίας στην χώρα του ,συνεπώς σχολιαστή, λέει λαϊκό ρητό, παρήγαγε και κατανάλωνε ότι παράγεις ,ας είναι παλαιάς τεχνολογίας.
    έτσι λοιπόν θα ήμασταν περιφανή αν κατασκευάζαμε και εμείς έναν δορυφόρο των 100 κιλών στην ΕΛΛΑΔΑ,θα ασχολούνταν πλήθος επιστημόνων και εργατών, και το όφελος θα ήταν περισσότερα από αυτά που ελεγχόμενα παίρνουμε από αυτού είδους συμπαραγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ο δορυφόρος δεν είναι αμειγώς (Ελληνες να τον διαχειρίζονται αποκλειστικά)Ελληνικός πιστεύω πως είναι δώρο άδωρον γιατί σε περίπτωση κρίσης άλλοι θα σου επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει.
    Όσο για το θέμα της τεχνολογίας, κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε κάτι δικό μας.Καλή η συμμετοχή αλλά παραμένει συμμετοχή.Δεν αποκτά η χώρα όλο το φάσμα των τεχνολογιών με τη συμμετοχή μονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γι'αυτό στα Ίμια είχαμε τόση επιτυχία. Ήταν η συμμετοχή μας στο Hellios που μας έκανε έτσι ανοιχτομάτηδες



    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΕΝΑ ΑΠΛΟ UAV ΑΡΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.thespacereview.com/article/774/1

    1)"Αυτή η τακτική πάντως, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, έχει αποτέλεσμα η τεχνογνωσία που μεταφέρεται να αφορά παλαιότερη τεχνολογία και όχι την πιο σύγχρονη."
    Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Τουρκία στο νέο της πρόγραμμα είναι εγχώρια και παρέχει μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με τον Helios. (Αυτό το "επιτελείς" σαν ανέκδοτο ακούγεται) Ποιός πήρε την μίζα από τις συμφωνίες?
    2)@12.25 "Δορυφορικές εικόνες μπορείς να αγοράσεις και να έχεις πρόσβαση αν΄απάσα στιγμή,"
    Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Έχεις πρόσβαση όσο τα πας καλά και πληρώνεις τα δάνειά σου και είσαι εγκλωβισμένος/υποτελής/ραγιάς στην "συμμαχία". Η Τουρκία έτσι νόμιζε, μέχρι που τα έσπασε με το Ισραηλ και δεν έχει πρόσβαση στους Οφεκ, και επίσπευσε την εκτόξευση του δικού της.
    Παράλληλα έχει ετοιμάσει την υποδομή της και αξιοποιεί συνεργασίες με εμπορικούς παρόχους δορυφορικών εικόνων υψηλότερης ανάλυσης από ότι ο Helios.
    Εμπορικός: 0.4cm Helios:1m Gokturk :0.8m

    Και το μεγαλύτερο τακτικό πλεονέκτημα παρέχεται από τα UAV's, όπως προείπε και ο 4.29. Μήπως θα τα νοικιάσουμε και αυτά? Οι Τούρκοι τα κατασκευάζουν μόνοι τους πάντως. Και θα τα έχουν σχεδόν αναλώσιμα.
    Βέβαια εμείς δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά τα "φουτουριστικά". Εμείς κάνουμε "στρατηγικές συνεργασίες συνεκμετάλευσης".
    Αλήθεια η ΑΟΖ μας ξέρει κανείς ποιά είναι?
    Βασίλης
    (I 'm back :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή τώρα θα βλέπουμε το ΚΙΣΜΕΤ και το ΓΚΟΥΜΟΥΣ καλύτερα; Επιτέλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλοι,

    Οι SCALP των Mirage 2000-5Mk2 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δορυφορικά δεδομένα του Helios II γιατί το ολοκληρωμένο σύστημα αποστολών MMPS που χρησιμοποιεί η Π.Α. για τα ανωτέρω αεροσκάφη απαιτεί ειδικό λογισμικό της εταιρείας Thales που ουσιαστικά "ξεκλειδώνει" και ενσωματώνει τις δορυφορικές απεικονίσεις του Helios II στα mission pc's. Αυτό το λογισμικό μέχρι σήμερα δεν το έχει προμηθευτεί η Π.Α., ακυρώνοντας ουσιαστικά την όποια επένδυση στον Helios II. Αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό σε όλες τις πλευρές. Αντίθετα, η Π.Α. βασίζεται σε στερεοσκοπικές απεικονίσεις του εμπορικού IKONOS, από τον επίγειο δορυφορικό σταθμό της... Κωνσταντινούπολης (αφού στο παρελθόν, σνομπάραμε την εγκατάστασή του στην Ελλάδα...). Άραγε, πώς μπορεί μια εταιρεία με Τούρκους υπάλληλους να εξασφαλίσει το απόρρητο των αγορών της Π.Α. σε φωτογραφικό υλικό;;; Η χρήση αυτού του υλικού, πραγματικά ΑΚΥΡΩΝΕΙ τους SCALP πριν καν...φορτωθούν στα αεροσκάφη αφού εάν κάποιος γνωρίζει τις παραγγελίες σε φωτογραφικό υλικό της Π.Α. μπορεί όχι μόνο να ανακαλύψει ποιοι είναι οι ΣΤΟΧΟΙ αλλά και τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που το όπλο θα ακολουθήσει. Τέλος, για να καταλάβετε το μέγεθος της ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ, κάθε "πακέτο" στερεοσκοπικών φωτογραφιών του IKONOS, χρεώνεται περί τα 20.000Ευρώ. Βάλτε τα κάτω και δείτε ποιος/ποιοί έχουν κέρδος...

    Εν ολίγοις, φροντίσαμε οι SCALP να είναι ουσιαστικά ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. Και μετά, ψάχνουμε για προδότες και προδοσίες... Κάθε ημέρα φοβάμαι οτι ένας Έλληνας, προδίδει κάποιον άλλο. Και ίσως να μην είναι μακριά η ημέρα που ο πατέρας με τις πράξεις του να προδίδει το ίδιο του το παιδί ή το παιδί να προδίδει την μάνα του... Εκεί μας φτάσανε με τη δική μας συγκατάθεση. ΌΛΟΙ ΣΤΟ "ΦΑΪ"!!!

    (Τι θυμήθηκα τώρα... Την έκφραση "Πατριωτική Πτέρυγα" του συγγραφέα μυθιστορημάτων Γιάννη Σιδέρη. Θα άρεσε στον ήρωά του, τον "Ε5"...)

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)
    Υποστηρικτής της "Πατριωτικής Πτέρυγας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλοι,

    Οι SCALP των Mirage 2000-5Mk2 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δορυφορικά δεδομένα του Helios II γιατί το ολοκληρωμένο σύστημα αποστολών MMPS που χρησιμοποιεί η Π.Α. για τα ανωτέρω αεροσκάφη απαιτεί ειδικό λογισμικό της εταιρείας Thales που ουσιαστικά "ξεκλειδώνει" και ενσωματώνει τις δορυφορικές απεικονίσεις του Helios II στα mission pc's. Αυτό το λογισμικό μέχρι σήμερα δεν το έχει προμηθευτεί η Π.Α., ακυρώνοντας ουσιαστικά την όποια επένδυση στον Helios II. Αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό σε όλες τις πλευρές. Αντίθετα, η Π.Α. βασίζεται σε στερεοσκοπικές απεικονίσεις του εμπορικού IKONOS, από τον επίγειο δορυφορικό σταθμό της... Κωνσταντινούπολης (αφού στο παρελθόν, σνομπάραμε την εγκατάστασή του στην Ελλάδα...). Άραγε, πώς μπορεί μια εταιρεία με Τούρκους υπάλληλους να εξασφαλίσει το απόρρητο των αγορών της Π.Α. σε φωτογραφικό υλικό;;; Η χρήση αυτού του υλικού, πραγματικά ΑΚΥΡΩΝΕΙ τους SCALP πριν καν...φορτωθούν στα αεροσκάφη αφού εάν κάποιος γνωρίζει τις παραγγελίες σε φωτογραφικό υλικό της Π.Α. μπορεί όχι μόνο να ανακαλύψει ποιοι είναι οι ΣΤΟΧΟΙ αλλά και τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που το όπλο θα ακολουθήσει. Τέλος, για να καταλάβετε το μέγεθος της ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ, κάθε "πακέτο" στερεοσκοπικών φωτογραφιών του IKONOS, χρεώνεται περί τα 20.000Ευρώ. Βάλτε τα κάτω και δείτε ποιος/ποιοί έχουν κέρδος...

    Εν ολίγοις, φροντίσαμε οι SCALP να είναι ουσιαστικά ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. Και μετά, ψάχνουμε για προδότες και προδοσίες... Κάθε ημέρα φοβάμαι οτι ένας Έλληνας, προδίδει κάποιον άλλο. Και ίσως να μην είναι μακριά η ημέρα που ο πατέρας με τις πράξεις του να προδίδει το ίδιο του το παιδί ή το παιδί να προδίδει την μάνα του... Εκεί μας φτάσανε με τη δική μας συγκατάθεση. ΌΛΟΙ ΣΤΟ "ΦΑΪ"!!!

    (Τι θυμήθηκα τώρα... Την έκφραση "Πατριωτική Πτέρυγα" του συγγραφέα μυθιστορημάτων Γιάννη Σιδέρη. Θα άρεσε στον ήρωά του, τον "Ε5"...)

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)
    Υποστηρικτής της "Πατριωτικής Πτέρυγας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.