18/10/10

Πού μας οδηγούν τώρα;Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Φόβος και ανησυχία για το μέλλον επικρατούν παντού. Οχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ολόκληρος ο πληθυσμός είναι βυθισμένος σε ένα τέτοιο κλίμα κατάθλιψης. Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο συμβαίνει.

Ανησυχούν όχι μόνο οι πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν προσωπικό πρόβλημα επιβίωσης ή άνετης ζωής. Κορυφαίοι εκπρόσωποι της διανόησης, της οικονομικής σκέψης, ακόμη και του κατεστημένου δεν διστάζουν να εκφράσουν δημοσίως τους φόβους τους για το πού βαδίζει η Ευρώπη και οι υπόλοιπος κόσμος με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ηγετικών χωρών του πλανήτη.

Βίαιες αλλαγές κυοφορούνται. Στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών είναι εξόφθαλμο ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του κράτους, καθώς ανατρέπει τις σχέσεις που είχε επί δεκαετίες πολλές σφυρηλατήσει με τους πολίτες. Το κράτος γίνεται πολύ πιο ξένο απέναντι στους πολίτες, καθώς κόβει μονομερώς ολοένα και περισσότερες από τις παροχές του προς αυτούς σε όλους τους τομείς - υγεία, συντάξεις, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ενα πιο επιθετικό κράτος κάνει την ίδια στιγμή την εμφάνισή του. Την ώρα που μέσω της λιτότητας μειώνει δραστικά τις παροχές του, ταυτόχρονα «γδέρνει» τους πολίτες μέσω μιας επιθετικότατης αύξησης της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα. Μας παίρνει περισσότερα και μας δίνει λιγότερα, υποβαθμίζοντας διπλά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Μειώνει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει το κόστος διαβίωσης. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου εις βάρος των πολλών. Στους πολίτες γεννιέται το αίσθημα ότι οι κυβερνήσεις λεηλατούν τα εισοδήματά τους.

Λιτότητα ίσον καταστροφή, προειδοποιούν οι κορυφαίοι οξυδερκείς οικονομολόγοι του κατεστημένου - όπως π.χ. ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Η Ευρώπη βαδίζει στη λάθος κατεύθυνση... Εχει ανάγκη από αλληλεγγύη. Δεν έχει ανάγκη από μια λιτότητα που θα οδηγήσει σε άλμα την ανεργία και θα φέρει την ύφεση», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στη γαλλική «Μοντ» και είχε καταλήξει κατηγορηματικά στο συμπέρασμα: «Αν συνεχίσει αυτόν τον δρόμο, τότε οδεύει τρέχοντας προς την καταστροφή!»

Κατά της λιτότητας τάσσεται αναφανδόν και ο επίσης νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Πολλοί οικονομολόγοι, εμού συμπεριλαμβανομένου, θεωρούν ότι αυτή η στροφή στη λιτότητα συνιστά τεράστιο σφάλμα» γράφει σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και προσθέτει: «Και ποιος θα πληρώσει το αντίτιμο γι’ αυτόν τον θρίαμβο της ορθοδοξίας; Η απάντηση είναι δεκάδες εκατομμύρια ανέργων εργατών, πολλοί από τους οποίους θα οδηγηθούν στην ανεργία για χρόνια και κάποιοι από τους οποίους δεν θα ξαναεργαστούν ποτέ πια».

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο κόσμος. Οι κυβερνήσεις φέρονται ανελέητα απέναντι στους πολίτες τους. Αν δουν ότι σκύβουν το κεφάλι, όπως οι Ιρλανδοί, τους φορτώνουν διαρκώς περισσότερα βάρη, μέχρι να τους λιώσουν. Πόσο άραγε θα αντέξουν οι λαοί; Η απουσία πολιτικής διεξόδου σε πολλές χώρες καθυστερεί ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Είναι όμως ικανή να τις ματαιώσει κιόλας; Η μέχρι τώρα ιστορική πείρα διδάσκει ότι αυτό αποκλείεται, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη αν αυτό ισχύει και στη σημερινή εποχή.

Στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί επίσης εκνευρισμός. Παλιοί εθνικισμοί αναβιώνουν στην Ευρώπη. Οι λαοί των χωρών-μελών της ΕΕ πιο πολύ κατηγορούν και περιφρονούν ο ένας τον άλλον παρά αισθάνονται αλληλεγγύη. Νομισματικοί πόλεμοι ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας - Ιαπωνίας κυοφορούνται. Ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ολοι μοιάζουν σαν να περιμένουν να ακούσουν ανά πάσα στιγμή καινούργιες κακές ειδήσεις.
EΘΝΟΣ

4 σχόλια:

 1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
  Ο πλουτος συγκεντ΄ρωνεται σε όλο και λιγότερους. Συνεπως συγκεντρώνεται και η ισχυς, η εξουσία. Η αστική δημοκρατία συρρικνώνεται, οι εκλογές μετατρεπονται από επιλογή κυβέρνησης σε υφαρπαγή, καρικατουρα της λαικής βούλησης.
  Ή οι αστοί και οι οικονομικά ασθενέστεροι θα αντιδρασουν εντός του συστηματος και θα επανευφεύρουν ένα διαφορετικό καπιταλισμό (ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ουτε μοιραιος ουτε μονόδρομος)ή θα επανευφευρεθεί ένας άλλος (από αυτόν που γνωρίσαμε)σοσιαλισμός. Στην ΕΕ επιχειρούν να απαγορεύσουν με Νομους τα κομμουνιστικά κόμματα φοβούμενοι τη δευτερη εκδοχή. Λες και τα κοινωνικά κινήματα είναι υπόθεση νομων-χωρις να υποτιμάται η ανασταλτική τους δύναμη.
  Ότι και αν γίνει θα είναι πρωτότυπο, χωρις ομοιότητα με τα ήδη γνωστά με τα οποία ή δεν θα ασχοληθεί ή θα τα απορρίπτει ρητα. Αλλά θα πάρει χρονο για να συνειδητοποίησουν οι αναγκαίοι πρωταγωνιστές ότι δεν έχουν άλλο δρόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ta τρία αρθρα μαζί λένε πολλά. Η Ελλάδα μέχρι το 2020 εγκλωβισμένη με τον λαό βουτηγμένο στην αθλιότητα και ανίκανο να αντιδράσει στα πλήθη των αλλογενών που θα κατακλήσουν την χώρα και στις εθνικές συμφορές. Πάρα πολλοί Ελληνες θα μεταναστεύσουν.Η Ελλάδα θα συρρικνωθει, ο πληθυσμός της Ελλάδος δεν θα είναι Ελληνικός. Ετσι όταν βγάλουν την Ελλάδα από την μέση όπως είχε πει και ο μέγας Κίσσινγκερ θα μπορέσουν να προχωρήσουν με τα στρατηγικά τους σχέδια. Με τους ανυπότακτους Ελληνες σε αγκίλωση ο δρόμος είναι ανοικτός για γεωπολιτικές ανακατατάξεις και για το τελευταίο πλάνο της εγκαθύδρισης της Νέας Τάξης, της παγκόσμιας κυβέρνησης όπως παπαγαλίζει και ο ΓΑΠ. Διαφωνώ με το ανωτέρο σχόλιο περί κομμουνιστικών κομμάτων. Τέτοια δεν υπάρχουν ουτε στην Ευρώπη ουτε στην Ρωσία. Ο κομμουνισμός πέθανε. Μόνο ένας εβραιοφτιαγμένος σκελετός απέμεινε στην χώρα των αποκοιμισμένων Ελλήνων. Αυτό που θα πάρει μεγάλες διαστάσεις είναι ο εθνικισμός. Οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν στην κατάργηση των εθνικών κρατών και την Ισλαμική εισβολή. Αυτό θα αιματοχύσει την Ευρώπη ξανά. Τα πολυεθνικά κράτη θα σβήσουν. Οι λίγοι που αποφασίζουν για την τύχη των πληθυσμών το γνωρίζουν για αυτό έχουν ετοιμάσει το υπερόπλο HAARP ώστε με μαγνητικά κύμματα να μπορούν να καταστρέφουν χώρες ολόκληρες και πληθυσμούς μέσω σεισμών, πλημυρών κλπ. Ο πόθος τους για την εξουσία του πλανήτη είναι τόσο μεγάλος που δεν υπολόγισαν ότι συνάμα σχεδίασαν και την δική τους καταστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου!
  Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους που ξυπνάνε και βλέπουν πέρα από τη μύτη τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για τον κ. Δαλστίκ

  α. ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ (ο κ. Δ είναι χρόνια οπαδός των greek statistics)Εγώ και η γυναίκα μου, σε αντίθεση με όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας (τα 12 περίπου εκατομύρια) στα οποία ο κ. Δ. έκανε στατισιτκή, ΔΕΝ είμαστε σε ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.

  β. για την τρομερή φράση του "Η απουσία πολιτικής διεξόδου σε πολλές χώρες καθυστερεί ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις" ΔΗΛΑΔΗ, μόλις βρεθεί πολιτική Διέξοδος θα γίνει της κολάσεως ; Δηλαδή ΔΕΝ θέλουμε να βρεθεί πολιτική διέξοδος ;

  γ. Φοβερό το "Αν δούν ότι σκύβουν το κεφάλι τους φορτώνουν διαρκώς περισσότερα βάρη μέχρι να τους λιώσουν" ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ θέλουν να μας οδηγήσουν σε εξαθλίωση ; ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ αν όλοι γίνουν κλοσάρ ; Που θα πουλάει σε ποιόν τι; Αυτό δεν μας το λέει ποτέ κανένας συγγραφέας - τρομολάγνος - τύπου ΔΛΕΑΣΤΙΚ

  Ξερή και αέναη άρνηση και επιφανειακή προσέγιση. Αλλο η μετριότητα των ηγεσιών χωρίς όραμα και άλλο οι κλασσικές παπαριές τέτοιου τύπου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.