24/10/10

Η Ευρώπη υπό ηγεμονία

>Υπό το πρίσμα του νέου στρατηγικού δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Τoυ Μάριου Ευρυβιάδη

Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να παραμένουν εντός της Ευρώπης, οι Γερμανοί υπό τον έλεγχό τους και οι Ρώσοι απ’ έξω.
Διαβάζοντας για το νέο στρατηγικό δόγμα, ή αντίληψη του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, που επεξεργάσθηκαν μια «ομάδα ειδημόνων» (με επικεφαλής την πολεμοχαρή πρώην υπουργό των ΗΠΑ Μadeleine Αlbright) και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί για έγκριση τον Νοέμβριο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ανακάλεσα σχεδόν ενστικτωδώς στη μνήμη μου το σαρδόνιο χαμόγελο του Αμερικανού καθηγητή John Μearsheimer, ενός από τους πιο καταξιωμένους μελετητές του διακρατικού συστήματος και συγγραφέα του εμβληματικού έργου «Η Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων» (Εκδόσεις Ποιότητα, 2007).

Το υπό επεξεργασία νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε, δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο. Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, δεν είναι παρά ένα εργαλείο της Ουάσιγκτον και τίποτα περισσότερο. Υφίσταται γιατί το επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός καθηγητής βρισκόταν στην Αθήνα (μαζί με δυο άλλους επιφανείς Αμερικανούς καθηγητές, τους Stephen Waltzκαι Stephen Κrasner) φιλοξενούμενος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου, σε διεθνές συνέδριο μ’ αφορμή τα εικοσάχρονα του ΙΔΙΣ την άνοιξη του 2010. Η θέση του Μearsheimer, μελετητή της συμπεριφοράς των Μεγάλων Δυνάμεων, ήταν ότι στους αμερικανικούς σχεδιασμούς η Ευρώπη είναι περιθωριοποιημένη, ότι οι ΗΠΑ δεν αισθάνονται καμία απειλή από την Ευρώπη, δηλαδή τη Ρωσία, και ότι η μόνη χώρα με την οποία πρέπει πλέον ν’ ασχολείται η Αμερική είναι η Κίνα. Μόνο η Κίνα, τόνισε, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τις ΗΠΑ στο μέλλον («ΟnlyChina can give usa run for our money», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε).

Υπάρχει καμία αναφορά στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την Κίνα; Μην το ψάξετε. Δεν θα βρείτε. Η Κίνα είναι ένα πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ ζήτημα ώστε να επιτραπεί στο ΝΑΤΟ ν’ ασχοληθεί μαζί του και έτσι να δεσμεύσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο, τις επιλογές της Ουάσιγκτον.

Ακριβώς το ίδιο ίσχυε και για τη Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα είχε τις δυνατότητες ν’ απειλήσει την Ουάσιγκτον. Υπήρχε και τότε «στρατηγικό δόγμα» του ΝΑΤΟ και ήταν σ’ όλους προφανές πού στόχευε. Αλλά όπως μας πληροφορεί ο ΗenryΚissinger, το ψυχροπολεμικό «στρατηγικό δόγμα» του ΝΑΤΟ έναντι της Σοβιετικής Ένωσης ήταν «σουρεαλιστικό», δηλαδή, άσχετο με την πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί είχαν το δικό τους στρατηγικό δόγμα κατά της Σοβιετικής Ένωσης και για το οποίο ούτε γνώση ούτε λόγο είχαν οι κατά τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ (Συνθήκη της Ουάσιγκτον του 1949) ισότιμοι εταίροι των ΗΠΑ. Εξ ου και ο αφορισμούς του Κίσινγκερ.

Τι ήταν και τι συνεχίζει να παραμένει σήμερα το ΝΑΤΟ; Αυτό που ο Μearsheimer είπε, αλλά που το είπε πολύ καλύτερα και πιο παραστατικά ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του, ο Βρετανός Λόρδος Ιsmay. Το ΝΑΤΟ, απάντησε σε σχετική ερώτηση, είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να παραμένουν εντός της Ευρώπης, οι Γερμανοί υπό τον έλεγχό τους και οι Ρώσοι απ’ έξω («to keep the Αmericansin, the Germansdown and the Russiansout»).

Από τις τρεις συνθήκες η πρώτη είναι η πιο σημαντική. Με την παρουσία των Αμερικανών στην Ευρώπη υλοποιούνται εκ των πραγμάτων οι άλλες δυο. Η σημασία της πρώτης συνθήκης είναι ότι νομιμοποιεί στα μάτια κυρίως των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και του λοιπού κόσμου την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη. Νομιμοποιεί, δηλαδή, τον αμερικανικό ηγεμονισμό. Και με ένα, σχετικά, πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος για την Ουάσιγκτον.

Αν δούμε λοιπόν το ΝΑΤΟ ως εργαλείο νομιμοποίησης του αμερικανικού ηγεμονισμού της Ευρώπης, ευμενούς ή μη, τότε κατανοούμε γιατί το ΝΑΤΟ δεν διαλύθηκε όταν τερματίστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος, όταν εξαφανίστηκε το αντίπαλο δέος. Διότι το ΝΑΤΟ συνέχιζε να κουβαλά νερό στο μύλο του αμερικανικού ηγεμονισμού, που άνοιξε πανιά και για την Ανατολική Ευρώπη. Και πάλι με ένα εξίσου χαμηλό οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ.

Ιστορικά, η θετική πλευρά της εξίσωσης ΗΠΑΝΑΤΟ ήταν ότι κάτω από την αμερικανο-νατοϊκή ομπρέλα επωάσθηκε αυτό που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ίσως πιο σημαντικό, τουλάχιστον στις απαρχές και με την προσθήκη της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ (που δεν προνοείτο στην αρχική Συνθήκη του 1949), ήταν ότι αποεθνικοποίησε τα στρατιωτικά εθνικά δόγματα των χωρών μελών.

* Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ
Η αμερικανική ηγεμονία της Ευρώπης έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Αμερικανούς. Τους βολεύει και τους δύο. Ο ηγεμόνας χρειάζεται τους αυλικούς του και οι αυλικοί τον ηγεμόνα τους.

Κακώς ή καλώς το αμερικανο-νατοϊκό παιχνίδι παραμένει το μοναδικό μέσω του οποίου οι Ευρωπαίοι δύνανται να έχουν λόγο, έστω και παρακατιανό, στη διαμόρφωση εκείνων των αμερικανικών αποφάσεων που τους αφορούν. Ή έστω να προσποιούνται ότι έχουν.
Ακύρωση εθνικών στρατηγικών

ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕστρατιωτικά δόγματα του ΝΑΤΟ «ακύρωναν» εθνικές στρατηγικές. Και ο σοβιετικός κίνδυνος, πραγματικός ή φανταστικός, λειτουργούσε ως συσπειρωτικός αγωγός.
Αυτό ακριβώς επιχειρείται και με το νέο στρατηγικό δόγμα, όπως και με τα δύο προηγούμενα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (1991, 1999). Στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θα βρείτε ευθείες αναφορές για απειλές από το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, λόγω των όποιων πυραυλικών και πυρηνικών τους δυνατοτήτων. Και έμμεσες αναφορές για απειλές από τη Ρωσία. Γι’ αυτό επιχειρείται η κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας κατά του Ιράν και της Βορείου Κορέας και έμμεσα κατά της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω απειλές δεν θεωρούνται αξιόπιστες από τους Ευρωπαίους, με εξαίρεση τους ανατολικούς αναφορικά με τη Ρωσία, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θα γίνει πανηγυρικά αποδεκτό στην Λισαβόνα τον Νοέμβριο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
    ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,ΚΑΙ
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΕΞΗΣ:

    1.ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
    ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
    2.ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ,ΕΛΕΓΧΟΣ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,
    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ...
    3.ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ..
    4.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ
    ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ...
    5.ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    6.ΠΑΝ ΚΟΣΜΙΟ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ...ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ
    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ[ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ
    ΚΑΜΠΟΣΟ...]ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ
    ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΙΣ.
    ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ...
    ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ.
    ΑΝ ΣΩΘΟΥΜΕ ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ
    ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
    ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΩΝ...
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    Η ΑΛΕΠΟΥ ΑΓΓΛΙΑ,ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΛΩΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ
    ΜΠΑΤΣΟΥ...ΕΙΘΕ...
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να την κάνουμε από το ΝΑΤΟ ένας-ένας οι ευρωπαίοι με ελαφρά πηδηματάκια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αυτη η ανάρτηση πρέπει να διαβαστεί σε σχεση με την προηγούμενη για τις αντιδρασεις της Τουρκίας στην αντιπυραυλική ζώνη.Και για να παρουμε μια ιδέα τι σημαίνει υπερασπιση των συμφερόντων της πατρίδας σου (κατι που κάνουν οι Τουρκοι)αλλά και για να αντιληφθούμε απολύτως το εύρος και το βάρος της αντιπυραυλικής ζώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Η λογοκρισία στο fb»
    - Τώρα και ’μέρες, αποκλείονταν στον τοίχο μου -στο fb- αναρτήσεις, που εμφανίζονταν κανονικά στο «προφίλ». Ειδικά κάποιες - αρκετές προερχόμενες απ’ εδώ (http://infognomonpolitics.blogspot.com), όπως κι’ ετούτη.
    Επιχείρησα να το στείλω -ως μήνυμα- σε φίλους, να το αναρτήσουν - κοινοποιήσουν… αλλ’ αποκλείστηκε και η αποστολή μηνυμάτων, ως ακολούθως:
    «Αυτό το μήνυμα περιέχει αποκλεισμένο περιεχόμενο που έχει προηγούμενα σηματοδοτηθεί ως κακόβουλο ή διαφημιστικό. Μιλήστε μαζί μας αν νομίζετε ότι αυτό είναι λανθασμένο»
    Υγ.: Παραλείπω τα επόμενα περί: «Μην ανησυχείτε. Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε και να αφαιρέσετε τυχόν μολυσμένα αρχεία αμέσως»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. … η συνέχεια -μέσω- e-mail, στην οποία επιφυλάσσομαι…
    Προειδοποίηση Ασφαλείας από το Facebook.
    Αγαπητέ [ ... ... ],
    Έχουμε ανιχνεύσει ότι ο Facebook λογαριασμός σας έχει μολυνθεί από ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, ονόματι Koobface. Κατεβάσατε τον ιό αυτό με τη λήψη ενός μηνύματος από κάποιο φίλο, που σας προσκάλεσε να δείτε ένα βίντεο.
    Για να επανακτήσετε τον λογαριασμό σας, παρακαλούμε εισέλθετε στο Facebook και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα δείτε εκεί. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα στο Κέντρο Βοήθειάς μας στο:
    http://www.facebook.com/help/?topic=koobface
    Ευχαριστούμε,
    Facebook Security Team

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΖΙΜΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Ν.Α.Τ.Ο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ...ΚΑΚΑΛΑ!!!
    ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;
    ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΒΜW;
    ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΤΙΑΣΙΣΔΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΣΑΡΕΙ ΩΣ ΑΝΓΚΑΙΑ;
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΑΟΙ ΟΠΩΣ Η ΚΟΥΒΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ.
    ΕΔΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΒΑ.
    "ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".
    Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΕΤΑΙ.
    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
    ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;
    ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΥΝ ΔΙΧΟΝΟΙΕΣ.
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:
    ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΩΣ ΤΟΤΕ ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΓΩ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη εκτός ΝΑΤΟ (π.χ. Ελβετία, Κύπρος κλπ)!!!
    Χωρίς να τις κατηγορούν ότι είναι ...Κούβα !!!
    ΔΕΝ είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι μέλη.
    Αλλά και που είμαστε, ποιά είναι η προστασία που μας παρέχει το ΝΑΤΟ από την Τουρκία;
    Και αφού δεν έχουμε κάκαλα για να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, έχουμε για "ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟ.";;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειναι τυχαια η αναφορα του νεου δογματος και στην Γερμανια,οσον και να μας παραπλανει ο υποτιμητικος χαρακτηρισμος για την Γερμανια-κατω.Δογμα χωρις πυλωνες στηριξης,εστω και με σχεση ημιυποτελειας,ειναι οικοδομη χωρις κολωνες.Η αμερικη πονταροντας στον μεγαλοιδεατισμο των γερμανων και στην κρυμμενη τους επιθυμια για ρεβανς απο την ηττα τους στον Β.Π.Π.,εξασφαλιζει την οικονομικη ποδηγετηση της Ευρωπης.Μια ματια στις κινησεις της Μερκελ τον τελευταιο χρονο θα πεισει για τους σκοπους της Γερμανιας.Με προφαση την οικονομικη κατασταση της Ελλαδος και των αλλων χωρων της Ε.Ε. επιδιωκει την διαλυση της Ε.Ε. οπου ο μονος υγιης και οικονομικα ευρωστος λαος θα ειναι η Γερμανια,αρα θα εχει τον πρωτο λογο για την επιβιωση κυριολεκτικα χωρων που αντιμετωπιζουν οικονομικα προβληματα και θα επαφιεται στην μεγαλοθυμια της Γερμανιας η οικονικη τους βοηθεια με ανταλλαγμα εθνικες και επιχειρηματικες υποχωρησεις.Βλεπετε σημερα οι πολεμοι στις 'πολιτισμενες' χωρες γινονται στο οικονομικο πεδιο.Οπως εχω ξαναγραψει,οι τραπεζιτες στην αμερικη και οι βιομηχανοι στην γερμανια.Αυτος που δεν ειδε την φακα προς το παρον ειναι ο φουκαρας Σαρκοζι,που νομισε οτι η Μερκελ τον αγαπησε και τον εχρισε ισοτιμο συναιτερο στην Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.