28/10/10

Η νέα"κόκκινη βίβλος" της Τουρκίας: Απειλή η Ελλάδα αλλά χαμηλής επικινδυνότητας

Η Τουρκία υποβάθμισε την θέση της Ελλάδας στη λίστα των εξωτερικών απειλών
Του Μανώλη Κωστίδη
To Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ενέκρινε τις αλλαγές στην «Κόκκινη Βίβλο» , το έγγραφο που κάποιοι το αποκαλούν ακόμη και ως το «μυστικό Σύνταγμα» της χώρας , όπου σ’ αυτήν περιγράφονται οι εσωτερικές και οι εξωτερικές απειλές της Τουρκίας.
Αυτό που αφορά τη χώρα μας είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ως απειλή αλλά θεωρείται ως χαμηλής επικινδυνότητας σε σχέση με τις προηγούμενες περιγραφές απειλών. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο για την απειλή του “casus belli” για τα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal «η δυνατότητα της Ελλάδας να προκαλέσει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία θεωρείται μικρότερης πιθανότητας».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό την προεδρία το Αμντουλάχ Γκιούλ και συμμετείχε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι αρχηγοί όλων των Σωμάτων, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας.
Μετά από 5.5 ώρες συνεδρίασης εγκρίθηκαν οι αλλαγές στην «Κόκκινη Βίβλο» και ανακοινώθηκε ότι το Ιράν δεν αποτελεί πια εξωτερική απειλή για την Τουρκία αλλά και ότι ο «θρησκευτικός φανατισμός» δεν αποτελεί πια εσωτερική απειλή για την Τουρκία. Η απειλή αυτή πια περιγράφεται ως «οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία»
Πάντως η δράση του PKK θεωρείται σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία γι’ αυτό και βρίσκεται στο νούμερο ένα της εσωτερικής απειλής.

6 σχόλια:

  1. Θα ηταν ενδιαφερον να μας ελεγε η radikal,ποιος ειναι πλεον ο υπ'αριθμ.1 κινδυνος για την τουρκια,αφου η Ελλαδα περασε σε δευτερη μοιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα μάλλον καταχωρίστηκε στη Ροζ Βίβλο, μαζί με τις υπόλοιπες οδαλίσκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε για χαρτί υγείας δεν μας υπολογίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νο1 εχθρός (μόνιμος) είναι η Ρωσία μετά ΕΣΣΔ, μετά ξανά Ρωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή δεν ξέρω καλά γράμματα και δεν είμαι μορφωμένος, μήπως μπορείτε να βοηθήσετε;

    Έχουμε και εμείς οι Έλληνες καμιά τέτοια βίβλο , εννοώ κόκκινη ή γαλανή, σαν τους "φίλους' μας τους τουρκαλάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 2:09 μ.μ.
    Όχι, αλλά θα έχουμε σε λίγες ημέρες αυτό που έγραψαν από κοινού Καραμανλής/Πάγκαλος με τίτλο "Οι Χασαποταβέρνες της Αττικής" !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.