28/10/10

Δαβάκης, Κατσιμήτρος, Κωστάκης, και οι ανώνυμοι λησμονημένοι πολεμιστές.

Ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απαντά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη με ένα ΟΧΙ. Δεν ήταν όμως κεραυνός εν αιθρία αυτό το τελεσίγραφο.Η Ιταλία είχε καταλάβει την γειτονική Αλβανία και συγκέντρωνε δυνάμεις στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Μήνες πριν οι ιταλικές δυνάμεις προκαλούσαν επεισόδια στα σύνορα.

Θα περίμενε κανείς ότι η ελληνική πλευρά θα ενίσχυε τα φυλάκια της και θα προετοιμαζόταν για την επίθεση. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα;

Το Γενικό Επιτελείο είχε σαν δεδομένη την επίθεση και την προέλαση του ιταλικού στρατού μέχρι τα Γιάννενα και έθετε γραμμή άμυνας τον ποταμό Άραχθο (γραμμή Ιωάννινα-Ζυγός Μετσόβου) με στόχο να μην περάσει ο εχθρός αφ' ενός στην Θεσσαλία και αφ΄ετέρου στην Αιτωλοακαρνανία, αφήνοντας στα χέρια των εχθρών την Ήπειρο.

Έτσι δικαιολογείται και η πεποίθηση των Ιταλών ότι θα κάνουν βόλτα και θα πιουν τον καφέ τους στα Γιάννενα. Όλα θα " πήγαιναν ρολόι" αν δεν υπήρχε ο Κατσιμήτρος και ο Δαβάκης. Ο πρώτος γιατί έκρινε ότι, αν οι Ιταλοί περνούσαν το Καλπάκι (επίσημη ονομασία τότε Ελαία) δεν υπήρχε περίπτωση να τους σταματήσουν πουθενά, (δεν χρειάζεται γνώσεις στρατηγικής για να το διαπιστώσει ο καθένας που θα κοιτάξει έναν γεωφυσικό χάρτη της περιοχής), και ο δεύτερος γιατί ξεκίνησε την επίθεση κατά των Ιταλών (σαν διοικητής του αποσπάσματος Πίνδου), κάτι που κανείς επιτελικός "δεν το είχε φανταστεί" ούτε στον ύπνο του.

Έτσι έγινε το ελληνικό θαύμα και μας επαίνεσαν όλοι μας οι "φίλοι" και "σύμμαχοι" (οι ήρωες πολεμουν σαν έλληνες και τέτοια) , και μας βοήθησαν να απελευθερωθούμε, βάζοντας το Σκόμπυ αργότερα να "στηρίξει" την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι όλα τότε ήταν αλλιώς στημένα και οι άνθωποι αυτοί πληρώνουν μέχρι και σήμερα την άρνησή τους να παραδώσουν την πατρίδα τους.

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τα παρακάτω σημεία:
1. Στο χώρο του Καλπακίου για πρώτη φορά στην ιστορία δεν μπαίνουν οι προτομές των συντελεστών της νίκης αλλά της ηγεσίας της χώρας. Αντί δηλ. για τον Κατσιμήτρο, τον Δαβάκη και τον Κωστάκη μπαίνουν ο Βασιλιάς, ο Αρχιστράτηγος και ο πρωθυπουργός.(Φανταστείτε στη Γραβιά να ήταν η προτομή του Μαυροκορδάτου αντί του Ανδρούτσου).

2. Και οι τρείς συντελεστές της νίκης (χωρίς να υποβιβάζουμε την προσφορά των υπολοίπων- αξιωματικών, οπλιτών και λαού), είναι γνωστοί μόνο στην ευρύτερη περιοχή των επιχειρήσεων. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει ρωτώντας οποιονδήποτε, ακόμη και ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

3. Δεν υπάρχει μέχρι και αυτή τη στιγμή επίσημος Εθνικός Εορτασμός εκείνης της Νίκης. (Στην Θεσσαλονίκη γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους στις 26/10/1912 και συμπίπτει απλά με τον γιορτασμό της 28ης χωρίς να συνδέεται με κανένα επίκαιρο γεγονός.).

4.Δεν υπάρχει ούτε μια προτομή του θρυλικού Κωστάκη ο οποίος με την ακρίβεια και την ταχύτατη μεταφορά των πυροβόλων του δημιουργούσε πανικό και αποδιοργάνωση των εχθρών. ( Επιτυχημένες βολές στα μαγειρεία έχοντας σαν στοιχείο μόνο το γυάλισμα των καζανιών, χτύπημα από τη Βελλά της διοίκησης των Ιταλών στα Δολιανά χωρίς αγγίξει το άγαλμα του Γεννάδιου πίσω από το οποίο ήταν στημένη η σκηνή του επιτελείου, και τόσα άλλα).

Ούτε καν στο πυροβολικό δεν αναφέρεται η προσφορά του.Μέχρι πότε η ιστορία θα τους τιμωρεί; Δεν πρέπει εμείς που γνωρίζουμε να φροντίσουμε να τους τιμήσουμε;
http://mikrokellari.blogspot.com/2008/10/blog-post_804.html

6 σχόλια:

  1. "Η ΔΟΞΑ ΔΕΞΙΑΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ
    ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ,ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΚΟΠΟΥΣ
    ΤΗΣ Φ Η Μ Η Σ ΤΟΥΣ ΔΥΣΒΑΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
    ΚΑΙ Ο ΦΘΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΖΕΡΒΙΑ,
    ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΧΕΙΛΗ ΠΙΚΡΑ,

    ΑΛΛ'ΟΠΟΤΕ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΓΡΑΨΗ
    ΤΟΝ ΔΡΟΜΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΠΑΨΗ
    Η Δ Ο Ξ Α ΚΑΘΙΖΕΙ ΜΟΝΑΧΗ
    ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ Τ Α Φ Ο Υ ΛΑΜΠΡΗ,
    ΚΑΙ Ο ΦΘΟΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΕΡΠΑΤΕΙ..."
    Δ.ΣΟΛΩΜΟΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος θέλει να μάθει την αληθινή ιστορία της εποχής, της μάχης και των ηγητόρων που δημιούργησαν αυτό το ανεπανάλληπτο έπος ας επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου,το μνημείο των πεσόντων όπου βρίσκονται τα οστά πολλών νεκρών, το στρατηγείο του Κατσημήτρου στην ίδια περιοχή και θα με θυμηθεί. Εκεί θα διαπιστώσει επίσης κανείς με πόση φροντίδα ο Στρατός μας σήμερα χωρίς ουσιαστική βοήθεια προσπαθεί να συντηρεί και να διαιωνίζει την ιστορική μνήμη προσφέροντας και σ'αυτό τον τομέα σπουδαίες υπηρεσίες.
    Ας ελπίσουμε αν χρειστεί να φανούμε και εμείς αντάξιοι της ιστορίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανια είχε καταλάβει την γειτονική Βουλγαρια και συγκέντρωνε δυνάμεις στην ελληνοβουλγαρικη μεθόριο μηνες πριν την γερμανικη επιθεση Ξερει να μου πει γιατι δεν λαβαμε νεα διαταξη νεα αμυντικη γραμμη.ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση!
    Οι άγγλοι μοναρχικοί προκάλεσαν (ύστερα από 500 χρόνια αλληλοσφαγών και γενοκτονιών σε όλη τη Γη...), ΚΑΙ τους 2 παγκόσμιους πολέμους. Εκβιάζοντας με το παρελθόν του, έσπρωξαν τον ανισόρροπο Χίτλερ να καταστρέψει την Ευρώπη, ώστε να την κυριέψουν εύκολα (και αυτός ΔΕΝ αιχμαλώτισε τα 300.000 ξαδέρφια του στην Δουνκέρκη, ΔΕ βοήθησε τον Ρόμελ, ΔΕΝ κατέλαβε τη Μάλτα...), και έβαλαν μάλιστα τον δουλοπρεπή Μεταξά το 1937 να σφάξει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κατσίκια, ώστε, στέλοντας τα δέρματα στους ναζί για άρβυλα, να διαλύσουν και την ΙΕΡΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ των Ελλήνων, που τους είχε σώσει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές, και που τώρα την ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ όλοι οι “ειδικοί”...
    Αλλά οι άγγλοι ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ τόσο από τους ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ Έλληνες, όσο και από τους άλλους καραδοκούντες δολαριανούς ξαδέρφους στους (που παγίδευσαν τον Χίτλερ και τον έφεραν στα Βαλκάνια για να φθαρεί πιο πολύ η Ευρώπη, αφού εξόπλιζαν και τον άλλο ομοϊδεάτη τους κανίβαλο Στάλιν), με τελικό αποτέλεσμα να παραδώσουν τη συνταγή της αυτοκαταστροφής και τις αποικίες τους στο Μανχάταν, που τώρα ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ γιατί μένει, επιτέλους, ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ μέσα σε ΑΥΤΗ τη δεκαετία!
    Έχει ο καιρός γυρίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΤΑΛΩΣ :
    Απλά διότι μετά την απαλευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό οι μεγάλες απώλειες και γενικά η κόπωση και η δυσκολία μεταφοράς των Ελληνικών δυνάμεων κατέστησε αδύνατο το στήσιμο νέας αμυντικής γραμμής στα Ελληνοβουλγαρικά. Η Ελλάδα χτυπήθηκε ταυτόχρονα από Ιταλούς, Βούλγαρους και Αλβανούς, άντεξε και νίκησε, δεν είχε όμως σημαντική βοήθεια από πουθενά. Έτσι η γερμανική επίθεση με τεθωρακισμένες και σιδηρόφρακτες μεραρχίες δεν ήταν δυνατό να αποκρουστεί. Οι λίγες όμως Ελληνικές δυνάμεις έδωσαν ηρωϊκές μάχες στα οχυρά και αυτό αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους γερμανούς κατακτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε γενικές γραμμές κρατήθηκαν.Η προέλαση των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη έγινε μέσω της κοιλάδας του Αξιού. Η ήττα της Γιουγκοσλαβίας δεν είχε εκτιμηθεί σωστά ότι θα μπορούσε να συντελεστεί σε λίγα 24ωρα και έτσι τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα είχαν μείνει σχετικά αφύλακτα.

    Ν.Α.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.