29/10/10

Οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν στις εκλογές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι εκλογές λύτρωση για την κυβέρνηση
Ο χρόνος έχει πλέον αρχίσει να μετρά αντίστροφα.  Δέκα μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, το τελευταίο που δείχνει να απασχολεί την λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που πλέον αποτελεί τον μεγάλο χαμένο της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι δηλώσεις περί πρόωρων εκλογών (μέχρι στιγμής έμμεσες, πλην όμως σαφείς) προδιαγράφουν ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στις 15 Νοεμβρίου, επομένη του δεύτερου και τελευταίου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Επισήμως, η προσφυγή ή όχι στις κάλπες θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 15ης Νοεμβρίου.  Στην πραγματικότητα, το αρνητικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει το άλλοθι για την «απελευθέρωση» της κυβέρνησης από ένα βάρος στο οποίο βλέπει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών και τα εκβιαστικά διλήμματα περί πρόωρων εκλογών, σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την διεξαγωγή εκλογών.  Θέλουν, δηλαδή, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του να είναι σε θέση να συνοδέψουν την αναγγελία πρόωρων εκλογών με μια έκφραση του τύπου «εμείς τα είχαμε πει».

Ακριβώς γι’ αυτό, στελέχη όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Ραγκούσης δεν φείδονται δηλώσεων περί «απονομιμοποιημένης και εξευτελισμένης κυβέρνησης» ή περί του ενδεχομένου να ερωτηθεί ο λαός αν θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας ή όχι.

Στην πραγματικότητα, είτε το κυβερνών κόμμα ηττηθεί στις εκλογές είτε όχι,  το πρόβλημα θα παραμείνει το ίδιο. Ένα πρόβλημα που περιγράφεται από την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.

Το πρόβλημα περιγράφηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την πρόσφατη συμμετοχή του σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό. Είπε εκεί αυτό που πεισματικά αρνήθηκε να αποκαλύψει, αν και πολλές φορές πιέστηκε, μέσα στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ότι το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ – αύξηση σημαντική με δεδομένο ότι πριν την αναθεώρηση το έλλειμμα βρισκόταν στο 13,8%.

Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η Eurostat θα μας κάνει την χάρη να μας πει ποιο έλλειμμα αναγνωρίζει. Και τότε υποχρεωτικά θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων – κάτι στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανανέωση της λαϊκής εντολής. Και αυτό θα συμβεί, όποιο κι’ αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών – αν και η κυβέρνηση ελπίζει πως μια ευρεία νίκη των δικών της υποψηφίων (πράγμα ουτοπικό και αδύνατον) πιθανόν να της λύσει τα χέρια για περαιτέρω λήψη μέτρων.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα spreads τραβούν και πάλι την ανηφόρα, καθώς το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού συνεχίζει να κινείται ανοδικά, έχοντας φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Προχθές, μέσα σε μια μόνο μέρα, ανέβηκε από τις 733 μονάδες βάσης στις 763,3!

Η διαρροή σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είπε σε συνεργάτες του πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», δείχνει ότι τελικά το αδιέξοδο για την κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από ορατή προοπτική.  

13 σχόλια:

  1. Πας σοφρων πολίτης έχει αντιληφθεί ότι πάιζεται ένα κακόγουστο θέατρο μπροστά στα μάτια μας. Η χρεωκοπία μας είναι προδιαγεγραμμένη, ιδιαίτερα μετά τα αποφασισθέντα χθες βράδυ στη σύνοδο κορυφής.

    Το ζητούμενο για τον Ελληνισμό είναι αν θα αντιτάξει ένα νεο όχι, διότι σύντομα θα ζήσουμε μέρες του 41. Θα φτωχύνουμε που θα φτωχύνουμε, ας διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας τουλάχιστον. Το οφείλουμε στους πεσόντες και τους αγέννητους.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο Βασίλης Μαρκεζίνης, ανέφερε χθες βράδυ στον Τσίμα, ότι οι "εταίροι (sic)" θα μας "βοηθήσουν" μέχρις ότου εισπράξουν τα οφειλόμενα σε εαυτούς.

    Μετά θα μας αφήσουν να χρεωκοπήσουμε, όταν πλέον δεν θα κινδυνεύει το Ευρώ τους και οι πιστωτές θα έχουν εισπράξει, όσα τους οφείλει το αισχρό πολιτικό κετεστημένο, που το γλέντησε εις βάρος των κορόϊδων, δηλ. των εντίμων Ελλήνων φορολογουμένων και Πατριωτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @29 Οκτωβρίου 2010 1:33 μ.μ.
    Σε ποια εκπομπή; Ξέρεις αν υπάρχει στο δίκτυο γιατι δεν εχω τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προαλείφεται κυβέρνηση διακομματική και φιλομνημονιακή με συνεργία ΠΑΣΟΚ ΛΑΟς και του Ντορικού κομματιδίου.Αυτή η κυβέρνηση που θα φύγει θα είναι η τελευταία μονοκκοματική του ΠΑΣΟΚ.

    Η περίεργη σε εκταση δημοσιότητα του Μαρκεζίνη τον τελευταίο καιρό σε κανάλια της διαπλοκής δείχνει ότι προαλείφεται να παίξει ρόλο σε αυτή την διακομματική κυβέρνηση.
    Ο ΓΑΠ μετά από ένα- ενάμιση χρόνο παταγώδους αποτυχίας φαίνεται ότι
    φυγαδεύεται για Νέα Υόρκη σε θέση στον ΟΗΕ.
    Αν φύγει χωρίς να εχει διαπράξει καμιά προδοσία σε Αιγαίο- Ελληνοτουρκικά φτυνά θα την έχουμε γλυτώσει από αυτόν.
    Η αποτυχημένη διακαναλική που εκβίαζε με εκλογές φαίνεται να είναι προάγγελος οριστικής εξόδου.
    Η επόμενη δεκαετία φαίνεται ότι θα είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης με βαριά φτώχια,
    ανεργία και εξαθλίωση για το 30-40 % του πλυθησμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι η προβολή του Μαρκεζίνη είναι περίεργη.

    Βέβαια,αρκεί να ανοίξει το στόμα του για να καταλάβεις ότι είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος,ασχετα με τους τίτλους του. (όπως αξιόλογος ήταν και ο πατέρας του,παρά την ατυχή του πορεία).

    Τυχαία τον άκουγα προ ημερών,και μου έκανε εντύπωση η γνώση που είχε,αυτός ενας ακαδημαικός,για την διάταξη των Ελληνοτουρκικών δυνάμεων στον Εβρο,τις αμυντικές τοποθεσίες κλπ.

    Αλλα δεν μπορεί να τον θυμήθηκαν τυχαία τώρα. Ισως οι επικυρίαρχοί μας ξέρουν πως ο Γιωργάκης είναι τελειωμένος,και μας τον ετοιμάζουν για πρωθυπουργό.

    Γιατί όχι,έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα έχει φροντίσει το συστημα εδώ και 30 χρόνια να αναδυκνείονται σαν πολιτικοί ηγέτες μόνο ακίνδυνα μηδενικά. Μόνο Ελληνες του εξωτερικού ύπάρχουν αξιόλογοι.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 29 Οκτωβρίου 2010 3:00 μ.μ.

    Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο μέχρι το σημείο που αναφέρεσε στην πορεία του Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΟΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΟΛΕΣΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΙΣΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 5:50 μ.μ.

    Σε ποιους απευθύνεσαι; Τι μανία κι αυτή, ορισμένοι χρησιμοποιούν το β' πληθυντικού, χωρίς να ορίζουν τον αποδέκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε ας κάνουν εκλογές κι ας χάσουν. Τι θα γίνει δηλαδή; Ας κηρύξει η Ελλάδα πτώχευση και χρεοστάσιο. Τι θα πάθουμε; Θα έλθουν να μας καταλάβουν; Ποιοι; Ποιον προσπαθεί να εκφοβίσει ο Γιωργάκης; Ούτως ει άλλως, έτσι που πάμε, την πτώχευση δεν θα την αποφύγουμε. Είναι αδύνατον να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο, από την κρίση, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις και με συνεχή αύξηση των φόρων, οι οποίοι καθηλώνουν ακόμη περισσότερο την αγορά.

    Λοιπόν, Γιωργάκη, βουρ για εκλογές. Χέστηκα (με το παρδόν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ξερουμαι οτι τα πραγματα ειναι πολυ ασχημα οταν ο GAP βγαλει στο τραπεζη το κλυσμα .T

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΤΟΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ-ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΠΤΑ, ΚΑΙ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ, Ο ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ, ΚΑΙ Ο KΑΨΗΣ ΛΥΣΣΑΞΑΝΕ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ.

    ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΝΕ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ:
    ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ 28 ΦΟΡΕΣ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ.
    Η ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΩΘΗΣΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;

    ΦΟΒΗΘΗΚΑΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Ε;
    ΝΑ ΤΡΕΜΕΤΕ!
    ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ.
    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΠΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΙΩΠΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ.

    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ, Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΕΙΠΕ ΠΡΟΧΤΕΣ, ΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η Ε.Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ...

    ΒΓΑΛΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
    ΨΙΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΜΗΝ ΠΙΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ!
    Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ.
    ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝΕ ΚΟΡΟΙΔΑ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.


    ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΒΛΕΠΕ ΘΕΡΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΑΣΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ 730000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΡΑΤΟ.
    ΟΙ ΔΙΚΟΙΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΠΛΩΝ.

    ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ.
    ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ειθισται στις δημοτικές εκλογές,παντού στην Ευρωπη, να εκφραζει ο κοσμος τη δυσαρέσκειά του. Δεν είναι κατι το σημαντικό,συνηθως. Εδω όμως αυτή τη φορά είναι σημαντικό. Όχι απλως επειδή αυτή η κυβέρνηση παιρνει σκληρα μέτρα χω΄ρις προοπτική. Αλλά κυρίως επειδή οι ιθύνοντες της χώρας (το λεγόμενο κατεστημένο) ψάχνουν από καιρό άλλες λυσεις διότι βλεπουν το αδιεξοδο. Και ανησυχούν ότι έρχονται καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Αυτο (αυτούς) φοβαται ο κ. Παπανδρεου διότι μια λαϊκη αποδοκιμασία (τους) διευκολύνει (για)την μελετωμενη ανατροπή του. Γι αυτο πολιτικοποίησε τις δημοτικές εκλογές.
    Ο κ. Μαρκεζίνης: Επιστήμων αξίας. Πολιτικός λογος οξυδερκής. Το τελευταίο (και τόσο διαφημιζόμενο) βιβλίο του "μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα" είναι γραμμένο στο ύφος και το περιεχόμενο "προγραμματικών δηλώσεων" μιας κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, νομίζω. Ωστοσο υπαρχουν κρισιμα σκοτεινά σημεία, κυρίως σε όσα παραλειπει, σε όσα δεν αναλυει πχ τι κινδύνους εμπεριέχει το άνοιγμα στη Ρωσία ή το όχι στην τουρκική ένταξη πόση πραγματική στήριξη μπορέι να βρει στην Ευρωπη. Χρειαζονται οι Γερμανοί το όχι το δικό μας ή αδιαφορούν; Σε όλο το βιβλίο -πλην ελάχιστων σελίδων που δεν έχω διαβάσει ακόμα-δεν αναφερεται καθόλου στο Ισραηλ αν και είναι κρισιμο, κλπ.
    Ο κ.Μαρκεζίνης έχει την ομόθυμη υποστήριξη από τους ιθύνοντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 7:07 μ.μ. πολύ μυαλό θέλει να καταλάβεις ότι εννοεί την ΝΔ;
    Αφού αυτός που την κοπάνησε για Παρίσι, ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο αποθανών...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.