9/10/10

Νέα στρατιωτική συμμαχία στην Mαύρη Θάλασσα;

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Στα τέλη του Iουνίου παρουσιάστηκαν πληροφορίες σε πολλά ΜΜΕ για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας στην Mαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Pωσίας, Tουρκίας και Oυκρανίας με την ονομασία «Συμφωνία Άμυνας της Mαύρης Θάλασσας». H συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Aύγουστο ή ίσως και αργότερα.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2003, όταν είχαν ήδη ετοιμασθεί, όπως φαίνεται, τα περισσότερα έγγραφα που σχετίζονται μ' αυτήν. H καθυστέρηση οφείλεται στην νίκη του Bίκτωρ Γιούστσενκο στις τότε προεδρικές εκλογές της Oυκρανίας. H εκλογή του νέου προέδρου Bίκτωρ Γιανούκοβιτς και η υπογραφή της νέας συμφωνίας για τον ρωσικό στόλο στην Kριμαία, μαζί με άλλα γεωπολιτικά στοιχεία, φαίνεται να έχουν ξαναζωντανέψει το ζήτημα αυτό. Tούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι αν η Tουρκία και η Pωσία φθάσουν σε συμφωνία, η Oυκρανία θα πεισθεί εύκολα να συμμετάσχει κι αυτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Iλκέρ Mπασμπούγ, αναμένεται να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Mόσχα τον Iούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Aπό στρατιωτικής πλευράς, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας μπορεί να είναι πολύ απλή υπόθεση, καθώς η Tουρκία θα συμμετέχει με περιπολούντα ταχύπλοα και υποβρύχια, ενώ η Pωσία θα συμβάλει με τα πλοία του Στόλου της Kριμαίας. Όσο για την Oυκρανία, η παρουσία της με πολεμικά πλοία είναι περισσότερο συμβολική, αφού το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό είναι πολύ λιγότερο εξοπλισμένο από τους άλλους στόλους της Mαύρης Θάλασσας.

H περιφερειακή και η παγκόσμια γεωπολιτική θέση έχει την μεγαλύτερη σημασία για το αν θα υπογραφεί ή όχι αυτή η στρατιωτική συμφωνία. H Tουρκία είναι μέλος του NATO και δεν έχει ακόμα δηλώσει ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενταχθεί στην E.E., οπότε η πιθανή υπογραφή αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας θα λειτουργήσει ως αντίβαρο κατά δύο μελών του NATO και της E.E., της Pουμανίας και της Bουλγαρίας.

H Pωσία επιδιώκει ένα τέτοιο αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή των HΠA, και πιο πρόσφατα της E.E. στην Mαύρη Θάλασσα. Έτσι, η Tουρκία είναι το πιο σημαντικό πιόνι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Tο επιχείρημα, ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Pωσίας-Tουρκίας-Oυκρανίας θα προκαλούσε τον περιορισμό των οικονομικών δικαιωμάτων της Pουμανίας και της Bουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Mαύρης Θάλασσας, δεν ευσταθεί.

Yπογράφοντας αυτή τη συμφωνία, οι Pώσοι θα μπορούν να επηρεάζουν τις τουρκικές αποφάσεις ως προς την πρόσβαση άλλων στρατιωτικών πλοίων (ειδικά αμερικανικών) στην Mαύρη Θάλασσα, με άμεση αναφορά στην υποστήριξη που παρέχουν οι HΠA στην Γεωργία. Eπίσης, θα αποκτήσουν αυξημένη επιρροή προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Mεσόγειο και στην Mαύρη Θάλασσα για τα επόμενα χρόνια.

Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, ένα είναι σαφές: η Tουρκία δεν θα εγκαταλείψει σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο των στενών που ορίζεται από την Συνθήκη του Mοντραί, ούτε καν μερικώς.

[Πηγή: C. Pivariu, 07/07/10,www.worldsecuritynetwork.com]
http://www.nexushellas.gr

6 σχόλια:

  1. Η Τουρκία αναβαθμίζεται συνεχως.Οσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ρωσίαμε τον εναν η τον αλλον τρόπο αυτην στηρίζουν. Αυτην υποστηρίζουν οι υπερδυνάμεις.Και ερωτω : είμαστε τοσο πια για τον π... που πλέον όλοι κάνουν συμφωνίες με τους Τούρκους και κανενας με εμας;;; Τι ή ποιος φταει; Η χθεσινή και η σημερινη ηγεσία;( ρητορικο ερωτημα)
    Ειναι αναστεψιμη αυτη η κατάσταση; Αν οι Ρωσοι αυξησουν την παρουσία τους στο Αιγαίο μέσα απο αυτην την συμφωνια με τους Τουρκους, και πουν αυριο μεθαύριο οτι το μισο (όπως και οι Αμερικάνοι σήμερα δεν αναγνωρίζουν την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαιο αλλα την Νατοϊκή) Αιγαίο είναι Τουρκικό ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;; ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 3:48 μ.μ.

    >Ειναι αναστεψιμη αυτη η κατάσταση;<

    Δεν νομίζω πια.

    >ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;<

    Όχι ακριβώς. Δεν είναι εναντίον μας, απλώς δεν είναι μαζί μας. Δεν παίζω με τις λέξεις. Η εξήγηση είναι απλή.

    Ένα κράτος χλεχλέ, πλαδαρό και ψοφοδεές, ουδείς το σέβεται, ουδείς το υπολογίζει και φυσικά κανείς δεν το θέλει για σύμμαχο. Τι να το κάνει, όταν μάλιστα το έχει δεδομένο, όπως εμάς οι ΗΠΑ;

    Η Τουρκία είναι το ακριβώς αντίθετο στο παραπάνω κακογράφημα κράτους. Και προπαντός δεν υπήρξε ποτέ "ΔΕΔΟΜΕΝΗ". Εκείνη έχει παρουσία στην διεθνή πολιτική σκηνή, την υπολογίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 6:02 μ.μ.

    ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Tουρκία δεν θα εγκαταλείψει σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο των στενών που ορίζεται από την Συνθήκη του Mοντραί, ούτε καν μερικώς.

    Διερωτώμαι, τι συνέβη, ενώ η Ελλάς είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει με την υπογραφή της Συνθήκης, βάσει της οποίας επανήλθε ο έλεγχος των Στενών στην Τουρκία, να αφαιρεθεί η διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης, να διατηρεί τα νησιά του Αιγαίου ανοχύρωτα, δεν το έπραξε;

    Πως οι τότε διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος, δεν έσπευσαν να απαιτήσουν την ταυτόχρονη ακύρωση αυτής της διατάξεως;

    Μου δημιουργεί πολλές απορίες αυτή η παράληψη, όπως δημιούργησε το αυτό εύλογο ερώτημα και στον αείμνηστο Ιωάννη Πικρό, Ιστορικό, συγγραφέα του βιβλίου "Τουρκικός Επεκτατισμός" (Βιβλιοπωλείον της Εστίας)!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι στηρίζεται η Τουρκία από ΗΠΑ, Ρωσία κλπ δεν έχει να κάνει με το φιλοτουρκισμό των αναφερθέντων ούτε με το αν εμείς έχουμε κάνει μαντάρα τα οικονομικά μας. Τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας καθώς και οι στρατιωτικές της δυνατότητες είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό είναι να θυμάστε ότι η Ελλάδα όποτε επιχείρησε να γίνει μια σοβαρή και υπολογίσιμη δύναμη έφαγε σφαλιάρα,δεν μας θέλουν ισχυρούς.

    Η Τουρκία αυτή της την υπεροψία θα την πληρώσει,και σύντομα μάλιστα.

    Το πολυσυζητημένο και πολυδιαφημισμένο 'Στρατηγικό Βάθος' θα είναι η καταστροφή τους.

    Στον πλανήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρείς υπερδυνάμεις,αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ,δεν τους χωράει ο τόπος,το τοπίο έχει αρχίσει εδώ και καιρό να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά.

    Και με τους τρείς δεν γίνετε να είσαι,ειδικά όταν αυτοπροβάλεσαι ώς περιφεριακή δύναμη,εκ των πραγμάτων η Τουρκία θα είναι απο τις πρώτες χώρες που θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Όσο ισχυρότερη γίνεται η Τουρκία τόσο η απόφαση αυτή θα έχει και μεγαλύτερες επιπτώσεις.

    Ο λόγος που η Τουρκία επιδίωξε την αναβάθμισή της στην περιοχή είναι για να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους,έτσι νομίζουν αυτοί τουλάχιστον,και αυτό γιατί δεν κατάφεραν τελικά να διαλύσουν τους μοχλούς πίεσης των ΗΠΑ μέσα στο εσωτερικό τους.

    Το σίγουρο είναι ότι κανείς πλέον δεν θέλει την Τουρκία ισχυρότερη,διαμελισμένη ναι,ισχυρότερη όχι,οι ισοροπίες έχουν ήδη κλονιστεί και αυτό λειτουργεί καταστροφικά για τη σταθερότητα της περιοχής,της περιοχής που όλοι πλέον ομολογούν πως αν αναζωπυρωθεί και πάλι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι καταστροφικές,ανυπολόγιστες,και θα ξεφύγουν απο τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.