27/11/10

Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η έκθεση «Αμμόχωστος μια ευρωπαϊκή πόλη - φάντασμα»

Φωτογραφική έκθεση με θέμα «Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη-φάντασμα», εγκαινίασε, παρουσία των προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.Η έκθεση περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου πριν και μετά την εισβολή, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής ενώ έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλο κόσμο.



Στη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, παρέδωσε στον κ. Πετσάλνικο το σπασμένο κλειδί της πόλης ενόψει της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της όταν θα επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο. Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε την κατεχόμενη Αμμόχωστο «σύμβολο των αγώνων για την επανένωση του νησιού», που αποτυπώνει, όπως είπε, «με τον πλέον παραστατικό τρόπο το τραύμα του ξεριζωμού, αλλά και την αγωνία της δημιουργικής επιστροφής».

«Οι μνήμες του διωγμού και της εποχής πριν από αυτόν, σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους, παραμένουν ζωντανές. Ζωντανό όμως είναι και το όνειρο των εκτοπισμένων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού, κατοίκων της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν στην πατρίδα, στη γειτονιά τους, στα σπίτια τους», τόνισε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, και πρόσθεσε: «Η έκθεση, χάρη στην αμεσότητα του φωτογραφικού φακού, μας μεταφέρει όχι μόνο εικόνες από το φυσικό τοπίο της κατεχόμενης “ευρωπαϊκής πόλης-φαντάσματος” αλλά εκφράζει και τα συναισθήματα ενός λαού που διατηρεί, με συμπαραστάτες όλους εμάς, ακέραιη και ασίγαστη την επιθυμία για εύρεση λύσης στο πρόβλημά του και για αποκατάσταση της δικαιοσύνης».
Την πεποίθηση ότι «παρά τις δυσκολίες και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς μια μέρα θα επιστρέψουμε στην πόλη μας», εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμμοχώστου.
«Η κατεχόμενη Αμμόχωστος, είναι σύμβολο του πόθου των Ελλήνων της Κύπρου για επιστροφή», επεσήμανε ο κ. Γαλανός ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Η υπόθεση της Αμμοχώστου που καταστρέφεται καθημερινά και είναι πια έρημη πόλη, αποτελεί τεστ καλής θέλησης για την Τουρκία. Η γειτονική χώρα όμως δεν επιτρέπει καν σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μπουν στην Αμμόχωστο και να εκπονήσουν μία μελέτη για την κατάσταση της πόλης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Ν. Θωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.