4/11/10

Η τάση αποχής από τις εκλογές

της Ελίνας Γαληνού
Χωρίς αμφιβολία, το προεκλογικό κλίμα αυτών των εκλογών είναι ίσως το χειρότερο που θυμόμαστε. Ο κόσμος πνιγμένος στα πρακτικά προβλήματα, στον αγώνα επιβίωσης και στην ανασφάλεια, ξεχειλίζει από αγανάκτηση και απογοήτευση. Οι προεκλογικές κινήσεις της κυβέρνησης μέσω των οποίων προσπαθεί να απελπίσει ακόμα περισσότερο τον ήδη απελπισμένο λαό, προτάσσοντας "ή μας ψηφίζετε ή καταστρεφόμαστε", απογοητεύουν ακόμα περισσότερο. Τελικά όλα δείχνουν ότι ενώ ο λαός αναζητά μια προοπτική διεξόδου από τον εγκλωβισμό του, δεν εισπράττει συγκεκριμένες απαντήσεις παρά μόνο επικοινωνιακά επιχειρήματα τα οποία έχει πια βαρεθεί.

Παρ΄όλο που οι εκλογές αυτές υποτίθεται ότι είναι Αυτοδιοικητικές, έχουν λάβει κομματικό χαρακτήρα σε τέτοιο σημείο, ώστε να συγχέονται σχεδόν με... βουλευτικές. Θα μπορούσε βέβαια να πεί κανείς ότι στην παρούσα συγκυρία, το μήνυμα του λαού είναι σημαντικότατο για πολλούς λόγους. Ενας απ΄αυτούς, αφορά την εισαγωγή του Καλλικράτη που αλλάζει εντελώς το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση (και τον χάρτη) της χώρας. Ενας άλλος, είναι ότι το πρωτόγνωρο αυτό μοντέλο-το οποίο δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα ή τα μειονεκτήματά του, συνέπεσε με μια περίοδο ιδιαίτερα προβληματική για την Ελλάδα. Και όλες αυτές οι ανατροπές, συνέπεσαν να προέρχονται από την προ έτους εκλεγείσα κυβέρνηση, η οποία τώρα εναγωνίως ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει ...το έργο της.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πάμπολλα και μόνο σύγχυση προκαλούν. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμα τι θα επικρατήσει απ΄όλα αυτά. Θα κρίνει άραγε το αποτέλεσμα της Κυριακής, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για βουλευτικές; Μια πιθανή ήττα των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, θα σημάνει για την Ελλάδα "ακόμα χειρότερες μέρες";  Η μήπως τα χειρότερα μέτρα δεν τα γλιτώνουμε έτσι και αλλιώς, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα; 

Σύμφωνα με την κοινή λογική βέβαια, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μάλλον θα αποτελέσει ένα είδος σφυγμομέτρησης όσον αφορά την αποδοχή της κοινής γνώμης προς αυτήν την κυβέρνηση γενικά, αλλά και για τον Καλλικράτη. Ο κάθε λογικός άνθρωπος που υφίσταται όλες τις παρενέργειες του αμφιβόλου τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και των ληστρικών δεσμεύσεων τις οποίες προσυπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, υποτίθεται ότι θα θέλει να εκδηλώσει την αποδοκιμασία του. Ισως βέβαια υπάρχει και κάποιο ποσοστό που ελπίζει ότι η αυτή η πολιτική θα ωφελήσει την Ελλάδα έστω και μακροπρόθεσμα, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι που υπό την φοβέρα της οριστικής καταστροφής μας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, μπορεί να υποκύψουν νομίζοντας ότι θα αποφύγουν τα χειρότερα. 

Είναι όμως και πολλοί εκείνοι που αρνούνται κάθε συζήτηση για εκλογές, δηλώνοντας ξεκάθαρα "δεν πάω να ψηφίσω". Η ψήφος είναι οπωσδήποτε δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά συνιστά ταυτόχρονα και πράξη ευθύνης...Με την ψήφο το άτομο προασπίζει τα συμφέροντά του, τα οποία όμως δεν είναι ασύνδετα από τα συμφέροντα του συνόλου. "Ψηφίζω" σημαίνει " έχω πολιτική συνείδηση" ώστε να αξιολογώ ποιά είναι η καλύτερη επιλογή για το καλό του συνόλου στο οποίο ανήκω. Απέχω, σημαίνει "δεν ασχολούμαι και αφήνω άλλους να αποφασίσουν για μένα". Ισως κάποιοι να υποστηρίζουν ότι μέσω της αποχής, θα εκδηλώσουν σαφέστερα την αποδοκιμασία τους προς τον πολιτικό κόσμο αλλά και το σχέδιο Καλλικράτη, το οποίο θεωρούν ότι νομιμοποιείται μέσω της συμμετοχής του λαού στις εκλογές αυτές. Ακόμα όμως και δίκιο να έχουν, η αποχή θα εκληφθεί ως αδιαφορία, πράγμα αρκετά επικίνδυνο, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που διακυβέβονται οι δημοκρατικοί θεσμοί. 

Οσο και να θέλει ο κόσμος να τιμωρήσει την πολιτική και τους πολιτικούς απαξιώνοντάς τους μέσω αποχής από τις εκλογές, οφείλει να ζυγίσει καλά τις επιλογές του. Μπορεί η αποχή να είναι αντίδραση εκτόνωσης αρνητικών συναισθημάτων, όμως δεν ωφελεί διόλου την κοινωνία πολιτών. Η εκδήλωση αποδοκιμασίας, όταν γίνεται μέσω συμμετοχής, λαμβάνει σαφώς εγκυρότερο χαρακτήρα, σε σχέση με την μη συμμετοχή. Διότι ο μετέχων, καταγράφεται, ενώ ο απέχων αγνοείται. Και καθώς το φαινόμενο αποχής στην ψήφο εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις εκλογές των τελευταίων ετών, δεν αποκλείται να θεωρηθεί σαν ένδειξη παραίτησης του λαού, από ένα δικαίωμα που διεκδίκησε εκείνος και κατοχύρωσε εν ονόματι της δημοκρατίας και του Συντάγματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Επανάσταση του 1843 όπου ο τότε Ελληνικός λαός απαίτησε από τον βασιλέα Σύνταγμα, ανέκυψε από το αίτημά του να εκλέγει τους τοπικούς του άρχοντες και έτσι κέρδισε ένα βήμα προς την Δημοκρατία.

10 σχόλια:

  1. Όταν απέχουμε, αποφασίζουν άλλοι για μας, πριν από μας και χωρίς εμάς … η βούλησή μας δε φαίνεται πουθενά … για αυτό η αποχή είναι η ερήμην καταδίκη μας!
    Πέρα από το αόριστο "σύστημα" πρέπει να είμαστε υπαρκτοί πολίτες με προσωπική σκέψη, συμμετοχή και ευθύνη.

    «… όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
    και κάποιος παίζει τη δική σου την ψυχή …»

    Αρτέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΑΘΕΑΤΟΙ,ΑΝΩΝΥΜΟΙ.
    ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ,ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
    ΜΕ ΤΟΥΣ MEDIUM=ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΕΣ,
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΑΓΙΟΥΣ
    ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΔΕΣΠΟΤΕΣ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΥΜΠΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΟΙ ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΟΡΑΣΙΣ,ΟΛΗ ΤΗΝ
    ΓΕΛΙΟΤΗΤΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ...
    ΕΑΜ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ,
    ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ...
    ΦΤΟΥΣΑΣ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΕΣ.
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΝΤΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΙΣ
    ΕΛΙΤ,ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ
    ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ,ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ "ΓΟΡΔΙΟΥΣ" ΔΕΣΜΟΥΣ ΝΑ
    ΛΥΣΟΥΜΕ...Ε,ΛΟΙΠΟΝ,ΤΡΑΒΗΞΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ "ΣΠΑΘΙ" ΤΗΣ "ΨΗΦΟΥ"
    ΤΟ ΚΟΦΤΕΡΟ ΚΑΙ ..."ΛΥΣΤΕ"ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ
    ΔΕΣΜΟΥΣ,"ΔΙΑ-ΛΥΣΤΕ"ΤΟΥΣ ...
    ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ
    ΣΠΙΤΑΚΙ [?} ΤΟΥΣ...
    GO HMOME MAGES ARKETA XAPCATE...
    MASOYLISATE...KARAMASOYLES....
    ΞΕΝΟΛΑΓΝΟΙ...ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΙ...
    ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ [ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ..]
    ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΧΑ...ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ-ΜΕΓΑΛΟΙ.
    ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ,ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ[ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΡΗΤΗ].
    ΘΑ ΕΥΛΟΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ
    ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ.ΚΑΤΩ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ....ΤΕΛΟΣ.
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελίνα καλημέρα,
    Πρωί-πρωί μας έβαλες το δίλημμα.
    Ασφαλώς ο λαός σιχάθηκε τους πολιτικούς και την πολιτική , αλλά το δίλημμα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο σήμερα για την ερχόμενη Κυριακή των διπλών εκλογών.
    Εκλέγουμε α)Δημάρχους και β)περιφερειάρχες.
    Η δύναμη του ψήφου μου θα οδηγήσει να εκλεγούν στην παραμελημένη πόλη μου , άτομα ικανά , άτομα που καθημερινά τα βλέπω να μοχθούν για το μεροκάματο, άτομα άφθαρτα από την πολιτική σήψη , άτομα που δεν ντρέπονται να με κοιτάξουν κατάματα , άτομα με όραμα και ευθύνη. Άτομα που ξέρουν να διεκδικούν και να απαιτήσουν το καλύτερο για την πόλη μου. Αυτά είναι ο Κώστας , ο Νίκος , η Σοφία και η Ελένη. Όλοι αυτοί έχουν γνώμη και φωνή και δεν πρόκειται να είναι μαργιονέτες του Δημάρχου. Αυτά θέλω να πλαισιώσουν την καινούργια Δημοτική αρχή του τόπου μου.
    Όσο δε για την περιφέρεια, εδώ είναι που εμπλέκεται η πολιτική των μεγάλων κομμάτων περισσότερο και εδώ είναι το δίλημμά μου. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει για τον ποιόν θα ψηφίσω ή θα το «ρίξω» λευκό. Δεν έχω και πολλές επιλογές. Αλλά και η δύναμη του λευκού δίνει την παρουσία μου στο αποτέλεσμα. Η αποχή μπορεί να δηλώνει απαξίωση στην σημερινή πολιτική και πολιτικούς , αλλά δεν είναι λύση. Οι πολιτικοί αυτό θέλουν και αυτό επιθυμούν από εμάς. Για να βγουν στα κανάλια την άλλη μέρα και να λένε ότι πήραν το 35% οι μεν και το 40% οι δε. Για φανταστείτε να το λένε αυτό όταν το 60% των ψήφων ήταν λευκό. Πανικός θα τους έπιανε.
    Προσωπική μου αντίληψη είναι να μην λείψει κανείς από αυτές τις εκλογές.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.

    ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.

    ΕΛΙΝΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΧΩ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.ΑΠΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΝΗΣΗ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ)ΗΘΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

    ΑΠ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΑΡΑ ΛΕΥΚΗ ή ΑΚΥΡΗ ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ" ΕΠΙΛΟΓΗ.

    Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΑ).ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

    ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ" ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ;ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥΣ;

    Η ΑΠΟΧΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΥΤΕ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΟΥΤΕ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ;

    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΤΣΙ, ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ 2/3 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
    (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ)

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ".

    ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ "ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΜΠΑΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ.

    ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ

    ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ "ΠΛΑΙΣΙΟΥ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ.

    ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΑΝ Η ΑΠΟΧΗ ΜΟΥ ΦΤΑΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ 66,6% (2/3) ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ "ΝΟΜΟΤΥΠΩΣ" ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ
    isxys.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο ΚΟΥΡΗΤΗΣ
    Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.Ελπίζω να έρθει γρήγορα η ώρα που τα κομματόσκυλα θα είναι παντελώς ανίσχυρα.
    Αρκεί να ξυπνήσει ο κόσμος γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να παμε να ψηφίσουμε. Διοτι η ερμηνεία ότι η αποχή είναι αποδοκιμασία του συστήματος είναι ατομική ερμηνεία. Ο νεοεκλεγείς (όποιος και αν είναι)θα δώσει τη δικήτου ερμηνεια και επειδή αυτός θα έχει το πεπόνι και το μαχαίρι, η δική του θα ισχύει. Θα επικαλείται τα ποσοστά του και όχι τον αριθμό των ψήφων ή της αποχής. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές έλαβε μόλις 7.500 ψήφους παραπανω από τις εκλογές του 2004. Αλλά κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Μιλούν μόνο για τα ποσοστα και τη διαφορά από τη ΝΔ.
    Α! να σας πω ότι εξέχοντες παράγοντες υποστηριζουν εδώ και εναμιση μήνα (περίπου)ότι τα δυο κομματα αξουσίας θα συγκεντ΄ρωσουν (αθροιστικά)γυρω στο 40%. ΟΙ διαθέσεις του κόσμου έχουν καταμετρηθεί από καιρό. Μας έχουν μετρήσει και παίρνουν τα μέτρα τους και τα μέτρα μας. Ας τους διαψεύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4 Νοεμβρίου 2010 1:38 μ.μ.

    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:

    Σωστός!!

    ΥΓ: Μην τσιμπάτε στις "σειρήνες" της αποχής!
    ΜΟΝΟ την ψήφο σας φοβούνται και όχι την αποχή που σας καθιστά πολιτικά ανύπαρκτους!
    ΚΟΥΡΗΤΗ έχεις δίκιο να είσαι αγανακτισμένος, αλλά ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος.

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NAI NAI ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΧΗ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟΧΗ .... ! ΑΠΟΧΗ ΣΥΜΑΙΕΙ ΠΑΡΕΤΙΣΗ ΑΠΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΟ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΑΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ {2009} 1/3 ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΠΑΣΟΚΟΤΕΑΡΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΟΙΝΟΥΔΟΥΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΡΑΦΟΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΟΣΟΣΙΑΛΟΛΑΙΤΖΙΔΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.... ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑΝΕ ΤΟ ΚΛΙΣΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ... ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΔΗΞΕΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΙΟΥΣΟΥΦΙΔΟΕΒΡΑΙΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ,,,, καληνυχτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελίνα

    Το πρόβλημα της αποχής,γιατί πρόβλημα είναι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται,πηγάζει απο το γεγονός πως ότι και να ψηφίσει ο πολιτης η πολιτική δεν αλάζει,μόνο ως τιμωρία λειτουργεί και όχι ως πολιτική κατεύθυνση.

    Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι οι πολίτες δεν ξέρουν πλέον τι να ψηφίσουν,η ΝΔ θεωρείται υπεύθυνη για το οικονομικό πρόβλημα,το ΠΑΣΟΚ ανίκανο να το αντιμετωπίσει και παράληλα να αποδώσει δικαιωσύνη ως προς αυτούς που ''τα έφαγαν'',ίσως γιατί συμετείχε.
    Το ΛΑΟΣ δεν αντιπροσωπεύει το λαικό αίσθημα όπως επείσης και τα υπόλοιπα κόματα.

    Ο Λαός είναι αμετακίνητος στις απαιτήσεις του εδώ και πολά χρόνια,διακαιοσύνη,αξιοκρατία,κράτος δικαίου και αποτελεσματικό,κράτος ανταποδοτικό κλπ κλπ.Το πρόβλημα είναι εκεί ακριβώς,κανείς δεν θεωρείται άξιος να του ανατεθεί αυτό το έργο.


    Δεν υπάρχει εναλακτική πρόταση,επομένως πρόκειται για πολιτικό-πολιτειακό πρόβλημα,η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν είναι λίγα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θυμίζουν εποχές πρίν το 1967,το ενδεχόμενο μιας νέας δικτατορίας είναι πολύ μακρινό απο ότι φένεται για πολούς λόγους,εδώ εντοπίζεται και το χειρότερο κομάτι της ιστορίας αυτής,ότι δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία σε ένα τέτοιο αδιέξοδο.

    Η αποχή τρομάζει κυριολεκτικά όσους προσπαθούν να πάρουν και να αναλύσουν την ψυχοσύνθεση του Ελληνικού Λαού,μια μαυρίλα ανίκανη να προσδιορίσει τις μελοντικές πιθανές αντιδράσεις μιας τεράστιας για τα Ελληνικά δεδομένα ομάδας πολιτών.


    Οι πολιτικοί αρχηγοί αποδεικνύοντε ανίκανοι να έρθουν στο ύψος των περιστάσεων,είναι πολύ λίγοι ποιοτικά,η μόνη κίνηση που βλέπω η οποία δεν γνωρίζω σε τι ακριβώς σχεδιασμό εντάσεται είναι αυτή του κου Μαρκεζίνη,το βέβαιο όμως για εμένα είναι ένα,κανείς δεν θέλει να βγεί μπροστά πρίν τη χρεοκοπία,όλοι για μετά σχεδιάζουν.


    Σε ότι αφορά τις εκλογές η άποψη μου είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να πέσει πάση θυσία,μήπως και καταφέρουμε τουλάχιστον και περισώσουμε τίποτα στο μέτωπο των Εθνικών μας θεμάτων και Δικαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ όλους για τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις σας. Οσον αφορά το θέμα που έθιξε ο ΚΟΥΡΗΤΗΣ (για τους αλλοδαπούς εποίκους), οφείλω μια απάντηση. Εχει δίκιο που τον απασχολεί το θέμα, αλλά νομίζω ότι πολλοί απ΄αυτούς δεν θα έρθουν να ψηφίσουν. Ηδη από πέρυσι που συζητούνταν το ν/σ, εκπρόσωποί τους είχαν θέσει το ζήτημα ανοιχτά "μας θέλετε για την ψήφο μας, χωρίς όμως να μας εγγυάστε καμία διασφάλιση για την διαβίωσή μας και το μέλλον μας σ΄αυτήν την χώρα". Και να φανταστείτε ότι ακόμα τότε, δεν είχαμε μπεί στο Μνημόνιο..Τι έχουν να ελπίζουν τώρα;
    Οσο για την αποχή, επαναλαμβάνω αυτό που πιστεύω. Πρέπει να δώσουμε το παρόν, ως σώμα ψηφοφόρων του ελληνικού λαού. Αν απέχουμε, θα εκληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση (διότι οι συγκυρία είναι ξεχωριστή) ως παραίτηση-πράγμα πολύ επικίνδυνο.
    Σημασία έχει να πούμε "είμαστε εδώ, πολεμάμε για τους τόπους μας΄" όπως λέει και ο Πέτρος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.