27/11/10

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ»

Συνεκμετάλλευση με γλωσσοδέτη

Την επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, που ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν συζητείται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
«Στις συζητήσεις αυτές δεν τίθεται θέμα». Αντωνυμίας ανάγνωσμα



Αναφερόμενος σε «φημολογίες» της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, αλλά και στις προτάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε στην τουρκική πλευρά επικοινωνιακή εκμετάλλευση. «Η Τουρκία, άλλοτε καλόπιστα, άλλοτε όχι, έχει ως προφανή στόχο να δημιουργήσει επικοινωνιακά την αίσθηση μιας θετικής βούλησης για συνεργασία. Κι εμείς πολλές φορές -λαϊκώς- τσιμπάμε», είπε.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αν υπάρχουν «μυστικές συνομιλίες και διπλωματία», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση σχετικής συνεργασίας με τη γείτονα διότι: Παραμένει υποβόσκουσα η απειλή του «casus belli» και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις συνεχείς παραβιάσεις, το γεγονός πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχει επιλυθεί τέλος το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

«Σήμερα η προσπάθεια είναι ακριβώς η διερεύνηση των δυνατοτήτων επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με καμία μυστικότητα, με απόλυτη διαφάνεια, μέσω των διερευνητικών επαφών που βεβαίως συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό», είπε. «Και βέβαια, στις συζητήσεις αυτές δεν τίθεται ούτε έχει τεθεί το θέμα της συνεκμετάλλευσης».

Καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «αντιφατική» -δεδομένων των ανοιχτών ζητημάτων- τη στάση της χώρας μας να εμφανίζεται «πρώτος συνήγορος» στις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για «ανοιχτή συζήτηση» εφ' όσον η γειτονική χώρα ανταποκριθεί και πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της που έχουν αποτυπωθεί στον οδικό της χάρτη.

«Πιστεύω πως η τουρκική κυβέρνηση, που θα προκύψει σπο τις εκλογές του Ιουνίου, θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας και τη δική της πορεία σ' αυτά τα θέματα», κατέληξε
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=228064

5 σχόλια:

  1. ΑΙΛ

    Εδώ έχει διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες τα ποσοστά που θα πάρουν οι χώρες και η κοινοπραξία που θα αναλάβει την εξόρυξη.10 % Τουρκία,20% Ελλάδα και 70% η Αμερικανοισραηλινή κοινοπραξία .Παρόλα αυτά εξακολουθώ και είμαι αρκετά επιφυλακτικός ως προς την είσοδο της Τουρκίας σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή Αιγαίου-Μεσογείου !! Απλά δεν θα την βάλουν και αφήστε τι λένε δεξιά και αριστερά διάφοροι..Ο λόγος είναι απλός.Γιατί να βάλεις κάποιον με ποσοστό αφού μπορείς να το πάρεις όλο μόνος σου....Και δεν μιλάμε για το ποσοστό της Ελλάδας..αυτό θα ξεπληρώσει αυτά που χρωστάμε..Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το υψος του ορυκτου πλουτου αναμεσα σε Αιγαιο Κυπρο Ισραηλ εκτιμαται σε 1 τρις δολαρια.το να παρει η Αμερικανοισραηλινη εταιρια εξορυξης το 70 % παει πολυ!Αφεντικο στο σπιτι μας δεν θελουμε.Δωστε τα σε Ρωσικη,να κανουν και μια βαση ναυτικη σε κανενα νησι (γιατι οχι και στην αλλη μερια της Κρητης και να δειτε τι εχει να γινει με νεο ψυχρο πολεμο)και θα παψουν να ασχολουνται με την Ελλαδα και η Τουρκια θα μας πει και ευχαριστω που δεν θα ξανασχοληθει για κυριαρχικα δικαιωματα με μας.Μιλαμε , φωναζουμε αλλα που,μονο σε σεναρια επιστημονικης φαντασιας για να μπει και η Ρωσια στο παιχνιδι με τον κυριο που ασπαστηκε την αλλη μερια του Ατλαντικου.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αφού όπως ακούμε εδώ και χρόνια (από τα "επίσημα χείλη") δεν υπάρχει πετρελαιο στην Ελλάδα, τι θα εκμεταλλευτούμε?????

    Αν πάλι υπάρχει, μπορούν να μας απαντήσουν ρτι έκαναν τόσο και καιρό και γιατί υπερχρέωναν τη χώρα?????

    Πρέπει να δοθούν απαντήσεις!!!!Γιατί για αυτό το άθλιο προτεκτοράτο (ψευτορωμαίικο), εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να ασχοληθώ πλέον και όταν έρθει η ώρα των συγκρούσεων στην περιοχή, δεν προκειται να αμυνθω των εξεδρών της τάδε λή δείνα εταιρείας. Να εξηγούμεθα, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις στο μέλλον!!!!!!Θα πρέπει να τελέιώσει κάποτε το παρμύθι.Σας διαβεβαιώ θα είναι οδυνηρές οι εκπλήξεις....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αφεντικο στο σπιτι μας δεν θελουμε.Δωστε τα σε Ρωσικη,..."

    Χα,χα,χα. Δηλ οι αμερικανοϊσραηλινοί είναι αφεντικό στο κεφάλι μας ενώ οι ρώσοι είναι τι;
    Ο νταβατζής είναι νταβατζής ανεξαρτήτου καταγωγής ρε, παιδιά.
    Προφανώς κάποιος θα μπει στην μέση γιατί η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί (καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα). Όσο για την Τουρκία ως συνήθως χρησιμοποιεί την τακτική "άμα ζητάς και ξαναζητάς όλο και κάτι θα πάρεις" (υπάρχει μια σχετική παροιμία αλλά μου διαφεύγει). Το να κάνουμε κάποιου είδους υποχωρήσεις για πρακτικούς λόγους -όπως η συνεργασία με αμερικανούς κλπ- το δέχομαι, αυτό που με τρελαίνει είναι το ενδεχόμενο να κάνουμε υποχωρήσεις από φόβο μπρος στον (ψευτο)τσαμπουκά της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι ανεξαρτήτου καταγωγής αλλά ανεξάρτητα από καταγωγή ή ανεξαρτήτως καταγωγής. Έτσι για να μην επικαλούμαστε συνέχεια ότι μας φταίνε οι άλλοι... Ως προς την συνεκμετάλλευση, δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο his master's voice ΓΑΠ, πει δεν πει ένα και το αυτό είναι και ελπίζω μόνο "στον Θεό" της Ελλάδος. Τελευταία στιγμή πάντα κάτι γίνεται και γλυτώνουμε και από τους εξωτερικούς αλλά, κυρίως, από τους εσωτερικούς εχθρούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.