23/11/10

Τουρκία- Συνάντηση του Α/ΓΕΝ Δημ. Ελευσινιώτη με τον Τούρκο ομόλογό του

Συνάντηση με τον Τούρκο Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού είχε σήμερα το πρωί ο Έλληνας Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του.
Ο κ. Ελευσινιώτης κατά την έλευσή του στο τουρκικό Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού χαιρέτισε το στρατιωτικό άγημα που τον υποδέχθηκε στα τουρκικά, λέγοντας 'merhaba asker' (χαίρε στρατιώτη).
Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Α/ΓΕΝ χαρακτήρισε «φίλο» τον Τούρκο Ναύαρχο Γιγίτ, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές από την άποψη της βελτίωσης των σχέσεων και ότι σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να επιδειχθεί ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μένουν μόνο στα χαρτιά.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε μία ομάδα Ελλήνων αξιωματικών του ναυτικού με Τούρκους συναδέλφους τους.
«Θεωρούμε βασικό, αυτή τη στιγμή, τη συνέχιση αυτών των σχέσεων για τους νέους αξιωματικούς και για τις ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών», είπε.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Ουγούρ Γιγίτ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική τόσο για την ευημερία των χωρών μας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και η καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης.
Εμείς σε αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία», είπε.
Χαρακτήρισε, επίσης, τον κ. Ελευσινιώτη «φίλο και σύμμαχο», ενώ τόνισε ότι πεποίθησή του είναι πως η επίσκεψη αυτή θα συμβάλλει θετικά στις σχέσεις μεταξύ των ναυτικών των δύο χωρών.
Ο Ναύαρχος Γιγίτ υπογράμμισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, με τις οποίες - όπως είπε - μοιράζονται την ίδια γεωγραφική και θαλάσσια περιοχή, και εργάζονται από κοινού στις διεθνείς και τοπικές οργανώσεις, όπως το ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ναύαρχος Γιγίτ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, από το έτος 2000 μέχρι σήμερα και τόνισε ότι «σε επίπεδο ηγεσίας σωμάτων, στρατηγείων και σχολών πολέμου, οι σχέσεις μας έχουν φτάσει σε σημείο επέκτασης των σχέσεων και αύξησης της εμπιστοσύνης και της κατανόησης».
Ο κ. Γιγίτ επεσήμανε πως πιστεύει ότι θα διαμορφωθούν νέοι τομείς συνεργασίας και είπε πως η επίσκεψη του έλληνα αρχηγού ήταν προγραμματισμένη.
«Αυτές οι επισκέψεις συνεχίζονται στη βάση της αύξησης της εμπιστοσύνης και θα συνεχιστούν.
Δεν έχει κάποιο άλλο νόημα αυτή την επίσκεψη»,δήλωσε.

http://www.express.gr/news/world/386329oz_20101123386329.php3

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-Ευρεία είναι η κάλυψη της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ΓΕΝ αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη, στην Τουρκία [Βλέπε άρθρο] , από τον τουρκικό Τύπο.

    «Από την Αθήνα επίσκεψη για τα 12 μίλια», αναφέρει ο σχετικός τίτλος της εφημερίδας «Ταράφ», ενώ η «Ακσάμ» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Επίσκεψη από την Αθήνα στη σκιά των 12 μιλίων», σημειώνει ότι «στη διπλωματική κινητικότητα, που στόχο έχει τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης, προστέθηκε παράλληλα και η στρατιωτική. Σήμερα ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης αναμένεται να έχει συνομιλίες με το ναύαρχο Ουγούρ Γιγίτ σχετικά με τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν στο Αιγαίο».

    Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν απέρριψε τα περί συμφωνίας με την Ελλάδα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο [Βλέπε άρθρο] .

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία (έως τις 27 Νοεμβρίου) ο Α/ΓΕΝ θα συναντηθεί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ και θα επισκεφθεί τον ναύσταθμο στο Γκιολτζούκ, όπου θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Τουρκικού Στόλου Nαύαρχο Μουράτ Μπιλγκέλ.

    Στην Κωνσταντινούπολη ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης θα έχει συνάντηση με το διοικητή της Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής αντιναύαρχο Mehmet Otuzbiroglu και στη Σμύρνη με το διοικητή της Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής Αντιναύαρχο Nusret Guner.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Α/ΓΕΝ θα πραγματοποιήσεις τέλος, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.