23/11/10

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν, ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Να προωθήσει άμεσα τη διαδικασία επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν.
Σε σχετική ομιλία του στην Αμερικανική Γερουσία, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, επ’ ευκαιρία της 40ης επετείου «της αναγκαστικής παύσης των δραστηριοτήτων της μοναδικής αυτής σχολής», ο κ. Κάρντιν επανέλαβε την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την αποκατάσταση της λειτουργίας της Σχολής.

Ο Γερουσιαστής Κάρντιν αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε ορισμένες θετικές εξελίξεις φέτος, όπως η άδεια που χορήγησαν οι Τουρκικές αρχές, για πρώτη φορά από το 1922, για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Μνημόνευσε, επίσης, στην απόφαση Τουρκικού δικαστηρίου που ζητά την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, σημείωσε, θα προετοιμάσει ενδεχομένως το έδαφος για την επιστροφή πολλών άλλων εκκλησιαστικών περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί από την Τουρκική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου εγείρει πάνω από μια δεκαετία το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, επισήμανε ο κ. Κάρντιν, ενώ τόνισε ότι η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες υπενθυμίζει, για άλλη μια φορά, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

«Ζητώ απ’ τον Τούρκο Πρωθυπουργό να διασφαλίσει το δικαίωμα των μειονοτικών αυτών ομάδων να εκφράζουν ελεύθερα και να τηρούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του οποίου η Άγκυρα είναι μέλος», είπε-μεταξύ άλλων- ο Γερουσιαστής Κάρντιν. Και συνέχισε: «Όπως αναφέρεται και στην Τελική Διακήρυξη της συνόδου του ΟΑΣΕ, του 1989 στη Βιέννη, αποτελεί δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων να «εκπαιδεύουν το θρησκευτικό προσωπικό τους, σε κατάλληλα ιδρύματα». Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπηρέτησε αυτό το σκοπό πάνω από έναν αιώνα, έως την αναγκαστική παύση των δραστηριοτήτων της, πριν 40 χρόνια. Είναι καιρός να επιτραπεί η επαναλειτουργία του μοναδικού αυτού ιδρύματος, χωρίς καθυστέρηση».

Δ.Ριμπά
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΜΑΚΑΡΙ!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Κρήτη λένε "Αϊ Γιώργη βούθα μου / Κούνα και συ τον πόδα σου". Αυτό το λέω γιατί ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται χωρίς ΠΟΛΥ προσπάθεια και ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ρίσκο από κάποιους ελάχιστους. Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι διάβασαν το σχόλιό σου Χρήστο και έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής, να πάψουν να το παίζουν "παρατηρητές" (για να μην πω να δημιουργούν προβλήματα) και να συνδράμουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ σε αυτή την προσπάθεια και σε ότι άλλο νόμιμο, ηθικό και εθνικής σημασίας την εξυπηρετεί. Και μην ακούσω θεωρίες για το ρόλο των "παρατηρητών" γιατί και ο εμπαιγμός έχει και τα όριά του.

    ΥΓ. Αν δεν ξέρουμε να λέμε έστω ένα ευχαριστώ σε μια επιστολή σε αυτούς που μας στηρίζουν, θα πάψουν να το κάνουν. Δεν θα πέσει ο κώλος σε μερικούς-μερικούς στο ΥΠΕΞ να φερθούν προβλεπόμενα στον εν λόγω Γερουσιαστή και σε οποιονδήποτε άλλον ανεξαρτήτως εθνικής ή άλλης προελεύσεως που βγαίνει καθαρά και στηρίζει τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.