29/11/10

Συγκίνηση Βαρθολομαίου για την επιστροφή του Ορφανοτροφείο Πριγκήπου

"Στάτους κβο άντε" στην υπόθεση του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου, αφού οι τουρκικές αρχές παρέδωσαν τον τίτλο του ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στις 3 Νοεμβρίου, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε αποφασίσει να επιστραφεί στο Πατριαρχείο ο τίτλος.

Τον τίτλο παρέλαβε από το τμήμα κτηματολογίου του γραφείου Επάρχου στην Πρίγκηπο, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις με τον συνεργάτη του, Τούρκο δικηγόρο Τζεμ Μουράτ Σοφούογλου.

Στη συνέχεια ο τίτλος παραδόθηκε στο Φανάρι από τους δικηγόρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος, σήμερα αυτό ήταν το δώρο του Αγίου Ανδρέα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Σοφούογλου είπε πως «αποκαταστάθηκε ένα δικαίωμα» και υπογράμμισε πως το τίτλος του Ορφανοτροφείου ανήκε στο Πατριαρχείο μέχρι το 2005, όταν αφαιρέθηκε με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση συνιστά νομικό προηγούμενο για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο Γιάννης Κτιστάκις επεσήμανε ότι «η ομάδα δικηγόρων εργάστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανωτερότητα του δικαίου και το Πατριαρχείο».

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου λειτούργησε από το 1903 μέχρι το 1964 οπότε το έκλεισαν οι τουρκικές αρχές με τη δικαιολογία του κινδύνου πυρκαγιάς. Το 1999 οι τουρκικές αρχές άρχισαν να αμφισβητούν την κυριότητα του Πατριαρχείου.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα το 2005, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου να αφαιρέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Πατριαρχείο.

Το ίδιο έτος το Φανάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία. Η αρχική απόφαση εξεδόθη στις 8 Ιουλίου 2008 και η τελική στις 15 Ιουνίου 2010. Η Τουρκία εξαναγκάστηκε να επιστρέψει το κτίριο στο πατριαρχείο και να καταβάλει ποσό 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη.

Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, οι δικηγόροι του Πατριαρχείου ζήτησαν από το πρωτοδικείο Πριγκήπου να κάνει αναψηλάφηση της απόφασης που είχε ληφθεί το 2005.

Η αναψηλάφηση έγινε και το Πρωτοδικείο στις 3 Νοεμβρίου διόρθωσε ουσιαστικά την προηγούμενη απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο».

Το κτίριο πρόκειται να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ως διεθνές οικολογικό κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.http://www.nooz.gr/article/sugkinisi-var8olomaiou-gia-tin-epistrofi-tou-orfanotrofeio-prigkipou

17 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ενω χορευουμε με τον ηχο του ταμπουρα που παιζει ο μουσικος νταβουτογλου την ιδια στιγμη χεζεται η φοραδα στο αλωνι για την μεγαλη νικη.με τα λεφτα μας θα αναστειλωσουμε το ξυλινο ερειπιο για να γινει κατι αλλο που θελουν οι τουρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι να κερδίζουμε μάχες οι οποίες δεν έχουν καμία πρακτική αξία και ως αντάλλαγμα να δίνουμε δικαιώματα σε ανύπαρκτες μειονότητες να μας λείπει το βύσσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψίχουλα... την ίδια ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να γίνει προστάτης των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ελληνική επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΗΘΕΙΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ , ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …..ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ .ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΕΚΑΤΟ . ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΕ ΦΙΛΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ….ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραια τωρα που ανοιξε το ορφανοτροφειο να φωτογραφηθουμε με τον ψευδουφτη και ολα καλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με λύπη βλέπω μερικούς εδώ να τρώνε με ευκολία την φόλα που ρίχνει η Τουρκία...
    //Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο».//

    Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν ανήκει στην Ελλάδα.
    Ανήκει σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο όπου Γης ΚΑΙ στην Ελλάδα αφού είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ και όχι "ρωμέϊκο" που λένε εξεπίτηδες οι Τούρκοι που αρνούνται την οικουμενικότητά του.

    Αυτό βέβαια οι κεμαλο/ισλαμιστές το λένε για να μετατρέψουν την διαφορά σε ελληνοτουρκική για να μπορούν να παζαρέψουν ανύπαρκτα ζητήματα που θέτουν για τη Δ. Θράκη.

    Όπως η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πιθανή διαφορά της με το Βατικανό, είναι ιταλο/τουρκική διαφορά, έτσι πρέπει άπαξ και δια παντός να της γίνει ξεκάθαρο, ότι οι διαφορές της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συνιστούν ελληνο/τουρκικό, αλλά διεθνές πρόβλημα.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υποχρεώθηκαν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μόλις το αναστηλώσει το πατριαρχείο,θα το ξαναπάρουν πίσω.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πλήρης άγνοια και η εσκεμμένη ασχετοσύνη σχετικά με το ρόλο του Πατριάρχη που εκφράζουν μερικοί-μερικοί εδώ μέσα είναι ενδεικτική αφενός της διπλωματίας του καναπέως (άλλοι να υποστηρίξουν τα ελληνικά δίκαια περισσότερο από αυτούς που έχουν τον θεσμικό ρόλο, ως όργανα του Ελληνικού Κράτους, να το πράξουν) και αφετέρου της διχαστικής προσέγγισης που πάντοτε εφάρμοζαν οι κάθε λογής Εφιάλτες.

    Ο Πατριάρχης δεν είναι δημόσιος λειτουργός του Ελληνικού Κράτους: τα παράπονά σας για την κατάσταση στη Θράκη ή αλλού στους φραπεδοαρμόδιους που ανέχεστε και στηρίζετε με τη διαχαστική απραξία σας: τρώτε αδιαμαρτύρητα το ξύλο εκεί, και βρήκατε τον Πατριάρχη για να ξεσπάσετε. Ντροπή σας.

    ΥΓ. PUN, εδώ δεν υπάρχουν παιδιά για τα σχολεία στο κέντρο της Πόλης, θα βρεις για εκεί; Δυστυχώς κάποιοι έχουν γραμμένο το Άρθρο 108 Παρ. 1 του Συντάγματος εκεί που έχουν και το σύνολο των Ελλήνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΙΠΕ:
    "...Πραγματικά όταν πρόκειται γιά πνευματικές απόψεις η ανθρώπινη οικογένειά μας έχει αρκετή ποικιία:
    πολλές θρησκείες,πολλές ερμεινίες,μέσα στις θρησκείες...
    Με την ευρύτερη έννοια της λέξης,μοιραζόμαστε ένα οικοσύστημα,
    ίσως θυμάστε πως το πρόθεμα "οίκο"
    προέρχεται από την ελληνική λέξη "οικος"πού σημαίνει "σπίτι"...

    Θά αφιερώσω έναν ύμνον στον ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ,(26)xxvi.ΓΗΣ θυμίαμα,πάν σπέρμα,πλήν κυάμων και αρωμάτων.{ΟΡΦΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ},του μεγάλου Πολιτισμού των Ελλήνων.

    "Γαία θεά,μήτερ μακάρων,θνητών
    τ'ανθρώπων,
    πάντροφε,πανδώτειρα,τελεσφόρε,
    παντολέτειρα,
    αυξιθαλής,φερέκαρπε,καλαίς ώρησι
    βρύουσα,
    έδρανον αθανάτου κόσμου,πολυποίκιλε
    κούρη,
    ή λοχίαις ωδίοι κύεις κ α ρ π ό ν πολυειδή,
    αιδίη,πλύσεπτε,βαθύστερν',
    αλβιόμοιρε,
    ηδυπνόοις χαίρουσα χλόαις,πολυάνθεμε δαίμον,
    ομβροχαρής,περί τήν κ ό σ μ ο ς
    πολυδαίδαλος ά σ τ ρ ω ν
    ειλείται φύσει α ε ν ά ω και ρεύμασι δεινοίς,
    αλλά μάκαιρα θεά,καρπούς αύξοις
    πολυγηθείς
    ευμενές ή τ ο ρ έχουσα,σύν ευόλβοισιν
    έν ώραις".

    Τί θαυμάσιες ελληνικές λέξεις ,που τις είπαν οι πρόγονοι των Ελλήνων,χιλιάδες χρόνια πρίν.
    Έχουμε και άλλες ωραίες λέξεις,όπως το "φιλότιμο","φιλοξενία"{κάτω από τίς ωραίες "βελανιδιές "μας.Η αείμνηστη Μάνα μου έφτιαχνε το 1940-1950,το βελανόψωμε γιά να μας θρέψει},....
    ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ ΣΕΒΑΣ
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνω απόλυτα με τον προλαλήσαντα...δεν χαίρεστε που μπορούμε ακόμα να κερδίζομε κάποιες μάχες μέσα από δικαστικές οδούς που οι Τούρκοι όπως και να τις βαφτίζουν για μας πρέπει να έχουν την αρμόζουσα τιμή και αξία; Για τα λάθη στην Θράκη δεν ευθήνεται ο Οικουμενικος Πατριάρχης κι πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συμμετέχουμε με πράξεις κι όχι με λόγια...Από αυτές θα κριθούμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. O Πατριαρχης δεν ειναι δημοσιος λειτουργος του Ελληνικου Κρατους.
    Και εμεις τοτε γιατι θα πρεπει να τρεξουμε να τον στηριξουμε στο πλαισιο των ελληνοτουρκικων σχεσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ΑΧΕΡΩΝ 10:45 π.μ.

    Αρνείσαι το άρθρο 108 Παρ. 1 του Συντάγματος, δεν το γνωρίζεις, είσαι ανθέλληνας ή όλα αυτά μαζί;

    ΥΓ. Ξέχασα το "η υπηρεσία σου έχει τέτοια γραμμή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σαν πολύ εμπιστοσύνη έχεις στα "θεσμικά όργανα"... Σιγά τα ωά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @12.01
    Σε ποια υπηρεσια με κατατασσεις ω μαντη καλχα η τειρεσια;
    Για το αρθρο 108 του συνταγματος,το οποιο ουτως η αλλως εφαρμοζεται η παρακαμπτεται κατα το δοκουν,παραδεχομαι αγνοια.Μπορεις να μου το αναφερεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άσ' τον Αχέροντα. Αυτός πίνει και δεν δίνει... υπηρεσίες φαντασιώνεται.... καλό πράμμα θα 'χει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.