30/11/10

Δύσπιστες οι ΗΠΑ για τον Ερντογάν



Του Μιχάλη Ιγνατίου
Εχω γράψει αμέτρητα άρθρα σε τούτη τη στήλη για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα βασικό συμπέρασμα όλων των
κειμένων, που περιείχαν ακριβή πληροφόρηση για τα ψυχολογικά τους πορτρέτα, ήταν ότι οι Αμερικανοί τους θεωρούσαν επικίνδυνους και ακραίους ισλαμιστές
Τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Κυριακή το απόγευμα σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και η Γκάρντιαν του Λονδίνου, επιβεβαιώνουν με ακρίβεια ότι οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο πλέον στενός σύμβουλός του, ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε το θρόνο του υπουργείου των Εξωτερικών, ούτε συνεργάσιμοι είναι και πολύ περισσότερο η στάση τους θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Είναι ξεκάθαρο από τις απόρρητες αναφορές των Αμερικανών διπλωματών ότι οι πάντες στην Ουάσιγκτον ήταν δύσπιστοι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον οποίο μέχρι και σήμερα θεωρούν απομονωμένο και καθόλου ενημερωμένο για διεθνή θέματα και ειδικά στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση Ομπάμα. Από παλιά έλεγαν πως τον ενδιαφέρον του περιορίζεται σε θρησκευτικά θέματα και βιβλία και τώρα πλέον αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί κανείς να τους διαβάσει στα αμερικανικά έγγραφα.
Οι αμερικανικοί χαρακτηρισμοί προβλημάτισαν τους διπλωμάτες που ασχολούνται με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός πρέσβη δυτικής χώρας, ο οποίος μου υπερτόνισε τον ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά δεν τον λαμβάνουν υπόψιν», ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν εμπιστεύεται κανένα».
Η περιγραφή αποδεικνύει ότι η κατάσταση στο γραφείο και το περιβάλλον του είναι χαώδης. Αυτή η διαπίστωση αποδεικνύει επίσης ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς προηγούμενες εις βάθος συζητήσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να παίρνονται λάθος αποφάσεις.
Το πλέον ενοχλητικό και ανησυχητικό, κατά την γνώμη μου, θέμα αποτελεί αυτό καθ' αυτό το ψυχογράφημα του Τούρκου πρωθυπουργού που ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα κατόπιν εντολής υψηλόβαθμου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών. Πιστεύω ότι εάν είχε κανείς τη δυνατότητα να το διαβάσει, θα κατέληγε στο συμπέρασμα -σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς- ότι ο ηγέτης της γείτονος χώρας είναι μία παρανοϊκή κατάσταση.
Ο κ. Ερντογάν, που κατηγορείται επίσης ότι πλούτισε από την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, όπως και ο κ. Νταβούτογλου που χθες το έπαιξε «νταής» στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά επικίνδυνοι» - ιδιαίτερα ο τελευταίος. Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για το γεγονός ότι οι δύο πιο ισχυροί παράγοντες στην Τουρκία κυριαρχούνται από ισλαμικό φανατισμό.
Και η τελευταία διαπίστωση αλλά και όλα τα προηγούμενα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν τις πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τελικά, μήπως ο κ. Ερντογάν, φίλος του σημερινού πρωθυπουργού και κουμπάρος του προηγούμενου, δεν είναι αυτός που δείχνει ότι είναι; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται ότι «αποκοίμισε» την προηγούμενη και την νυν ηγεσία της Ελλάδας παρουσιαζόμενος ως περιστέρι της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ακραίος φανατικός που δεν έχει αισθήματα για κανένα παρά μόνο για τον εαυτό του;
IMERISIA

13 σχόλια:

  1. Kανένα πρόβλημα για τον Κουμπάρο, τον Φίλο και τους Ερντονολάγνους.Θερμά Υποστηρίζομεν και Στηρίζομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβαζοντας τέτοια άρθρα καταλαβαίνουμε το μέγεθος της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα απο διάφορους δημοσιογράφους και αναλυτές αστέρες διάφορων ΜΚΟ που μας παρουσιαζουν τον Ερντογάν σαν έναν προικισμένο ηγέτη και τον Νταβούτογλου σαν πανέξυπνο διπλομάτη ενώ στην ουσία πρόκειται παρά για ένα μισαλόδοξο φανατικό μουσουλμάνο που θέλει να επιβάλλει την μαντίλα ακόμα και στα νηπιαγωγία της χώρας του και για έναν ακόμα πιό επικύνδινο εθνικιστή που θέλει να αναστήσει την Οθωμανία.
    Όσο για τους Έλληνες πολιτικούς που θέλουν φιλίες και κουμπαριές με τους Τούρκους έχουν καταντίσει περίγελος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ερντογαν υπερασπιζεται τα συμφεροντα της χωρας του και ειναι μισητος στους Αμερικανους. Ο Παπανδρεου ξεπουλα τα παντα και κερδιζει διεθνεις διακρισεις. Κι εμεις οι εξυπνοι χαιρομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε μάγκες, περιμένατε τους αμερικάνους να τα πουν για τους καραγκιόζηδες της Τουρκίας;
    Ο τζιμης έγραφε πριν λίγο καιρό ότι ο Νταβούτογλου είναι για κλωτσιές και ότι όλοι οι συνάδελφοί του στα τούρκικα πανεπιστήμια και στο εξωτερικό τον έχουν πάρει στο ψιλό και γελάνε με την πάρτη του.

    Ο δε Ερντογκάν δεν ξέρει καλά τούρκικα και πάει να το παίξει λόγιος μιλώντας ένα κράμα παλαιοτουρκικής/ισλαμικής/αραβικής γλώσσας, δηλαδή έναν αχταρμά που πολλοί Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν.

    Εάν είχαμε μια πολιτική ηγεσία με βασικά πατριωτικά χαρακτηριστικά, θα τους είχαμε πάει γ@μήσι και στρατιωτικό περίπατο, αφού το κράτος τους είναι υπό διάλυση με την ασυνεννοησία στα ηγετικά πόστα βαθέως κράτους και κυβέρνησης στο κόκκινο.

    Αυτά δε τα παραμύθια που λένε για την ακμάζουσα τουρκική οικονομία, θα τα δούμε σύντομα.
    Έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές και τυπώνουν χαρτονόμισμα.
    Σε λίγο θα αναγκαστούν να ξανακόψουν ένα μηδενικό από το νόμισμά τους, λόγω του τεράστιου πληθωρισμού.
    Ποιός θα τους κάνει έλεγχο αφού δεν (θέλουν να) ανήκουν πουθενά;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A ρε Τζίμη, είσαι αρχηγός. Ξέρεις τι φοβάμαι όμως? Πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να κάνουν βλακείες παρ'ότι γνωρίζουν. όπως δηλαδή κ με την Σαουδική Αραβία, όπως με Αφγανιστάν, όπως με Σάχη (ή ακόμα κ Χομαεϊνί) κ Μπιν Λάντεν. Μέχρι τέλους υποστηρίζουν ανθρώπους κ κράτη που είναι σίγουρο πως είτε θα καταρρεύσουν είτε θα στραφούν εναντίον τους. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρο, ξέχασες τον Σαντάμ που και αυτός ήταν δικός τους άνθρωπος.
    Τον είχαν κι αυτόν για την βρώμικη δουλειά εναντίον των Ιρανών.
    Του είχαν υποσχεθεί μετά να του δώσουν το Κουβέιτ, αλλά στράβωσαν επειδή δεν τα κατάφερε να νικήσει τον Χομεϊνί.
    Όλα τα αποβράσματα ήσαν φίλοι τους στο παρελθόν.
    Τα ίδια και χειρότερα θα πάθει και το Ισραήλ, αφού το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ είναι εβραϊκό και όχι ισραηλινό.
    Ο Εβραίος καθηγητής στις ΗΠΑ Νόρμαν Φινκελστάιν ("Η Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος") γράφει και διακηρύσσει ότι χειρότεροι ρατσιστές κατά των Ισραηλινών, από του Εβραίους του λόμπι των ΗΠΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!
    Τους Ισραηλινούς ομόθρησκους τους, τους έχουν για παρακατιανούς/αναλώσιμους να σκοτώνονται με τους Παλαιστίνιους κάνοντας τον χωροφύλακα όσο υπάρχουν ή όσο μπορούν να παίρνουν τα πετρέλαια τσάμπα.
    Του έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο Ισραήλ.
    Τέρμα το τσάμπα πετρέλαιο = τέρμα και το Ισραήλ !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλιστα. Δηλ ο Ερντογάν είναι ένας ανίκανος φανατικός, καθόλου ενημερωμένος για τα διεθνή ζητήματα, με κόλακες να τον περιτριγυρίζουν, που κανείς δεν τον υπολογίζει (παρά τον έχουν "πάρει και στο ψιλό") και που οι αποφάσεις στο γραφείο του παίρνονται με πρόχειρο και χαωτικό τρόπο.
    Συγγνώμη αλλά μιλάμε για τον ίδιο Ερντογάν που έχει αναρριχηθεί στην ηγεσία της Τουρκίας απο το τίποτα, που ξεδόντιασε το κεμαλικό παρακράτος, που άλλαξε την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, που μετραμόρφωσε την τουρκική οικονομία που, που, που.....;
    Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι στην Τουρκία υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αλλά το να αρπαζόμαστε με απόγνωση από το "εις βάθος" ψυχολογικό προφίλ κάποιου αμερικανού για τον Ερντογάν για να μειώσουμε την αξία του εχθρού μας, είναι και τραγικό και επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Είναι ανθρωπινο, όπως λέει σωστά ο 5.11, ο πνιγμε΄νος ναπιάνεται από τα μαλλιά του. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο για΄τι δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουμε απόλύτωςτίποτα και κυρίως ότι δεν είμαστε σε θέση να ανασκουμπωθούμε. Η Τουρκία είναι σοβαρή απειλη και μεις ανώδυνοι, νωχελείς, αδρανείς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    A ρε Τζίμη, είσαι αρχηγός


    Εχεις εντελως παλαβωσει Τζιμυ.Γραφεις αρλουμπες και μετα απαντας στον εαυτο σου και τον συγχαιρεις.Εισαι μεγαλος κοπανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται ότι «αποκοίμισε» την προηγούμενη και την νυν ηγεσία της Ελλάδας παρουσιαζόμενος ως περιστέρι της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ακραίος φανατικός που δεν έχει αισθήματα για κανένα παρά μόνο για τον εαυτό του;"

    Μα δεν νομίζω ότι αποκοίμισε κανέναν. Δεν νομίζω ότι "πούλησε" ποτέ φιλία, ή έδωσε έστω το παραμικρό δείγμα καλής θέλησης. Η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος παραμένει σταθερή και αντιστρόφως. Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι με τον Έρντογαν, έστω και επιφανειακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναρωτιέμαι εαν δεν τα είχε χαλάσει με τους Ισραηλινούς θα έβγαιναν όλα αυτά τώρα για τον Ερντογκάν και τον Νταβούτογλου;
    Μάλλον όχι.
    Η σίγουρα όχι!
    Τέλος πάντων εμένα αυτό το σκηνικό με της διαρροές με κάνει να πιστεύω ότι ο πόλεμος μεταξύ των δυο σχολών στις ΗΠΑ χόντρυνε και θα πάρει μπάζα και την χώρα μας και την τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 7:42 μ.μ.
    Κοπελιά, ο κόπανος είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο.
    Ιδίως όταν πίπτει επί κεφαλών σαν την δική σου !!!
    φιλάκια
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν αυτοκριτική για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην Τουρκία, δικαίωμά τους. Βεβαίως, ας πρόσεχαν πρωτύτερα, γιατί η Τουρκία δεν είναι για πολλά θάρρητα.
    ΄Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα τώρα μαζί της. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εφησυχάζει με τα διάφορα που ακούγονται ή να εθελοτυφλεί επαναπαυόμενη στις (δήθεν) λυκοφιλίες της Τουρκίας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.