27/11/10

ΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ Για το Καστελόριζο

«Στο πλαίσιο της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, δεν είναι σκόπιμο να γίνεται διάκριση μεταξύ της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επιδιώκεται από την τουρκική πλευρά. Τα κυριαρχιακά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρυηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να ενταχθούν στη συνολική διαπραγμάτευση (ή δικαστική επίλυση της διαφοράς) με την Τουρκία.
 Ενδεχόμενη δε αποσπασματική εξέταση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου δεν θα είναι προς όφελος της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιη η αναγνώριση «μειωμένης επήρειας» στο Καστελόριζο, ενώ θα έχει χαθεί το διαπραγματευτικό χαρτί των χωρικών υδάτων, αλλά και το ενδεχόμενο «συμψηφισμού» με τις διεκδικήσεις μας στο Αιγαίο».

«Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται συνολικά από 13 νησιά, νησίδες και βράχους, δεν είναι απομονωμένο γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται στην οριοθετική γραμμή του ιταλοτουρκικού πρακτικού του Δεκεμβρίου του 1932, το οποίο συμπληρώνει την ιταλοτουρκική συμφωνία της Αγκυρας της 4ης Ιανουαρίου 1932, οριοθετώντας τα χωρικά ύδατα της Δωδεκανήσου με τις απέναντι ακτές της Ανατολίας».

«Για λόγους πρακτικούς, είναι ορθότερο να αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας με την Τουρκία από τις εκβολές του Εβρου μέχρι το Καστελόριζο».

«Οσον αφορά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο το ανατολικό όριο επηρεάζεται από τη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας μόνον εάν η οριοθετική γραμμή της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης».

«Δεδομένης της γενικότητας της διατύπωσης του άρθρου 83 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και λόγω των διακυμάνσεων της νομολογίας και της αντίληψης των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων ότι κάθε υπόθεση αποτελεί ένα unicum, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια η επήρεια που θα αποδοθεί στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε ενδεχόμενη δικαστική επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης με την Τουρκία».
http://www.proodos.net/details.asp?ID=14368&catID=6

3 σχόλια:

  1. Για την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ όντως καθαριστικός ρόλος παίζει η Στρόγγυλη Μεγίστης αλλά κυρίως να έχει οικονομική δραστηριότητα. Εύχομαι οι ντόπιοι να φροντίζουν καλά τα κατσίκια που ζούνε εκεί...γιατί και αυτό μετράει. Στην απογραφή του 2001 είχε 9 κατοίκους, μάλλον στρατιώτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουφάλες κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, μη διανοηθείτε να παίξετε με το Καστελόριζο !!!
    Ούτε μια πέτρα δεν τους δίνουμε !!!

    Να μη σας περάσει από το μυαλό ούτε δευτερόλεπτο τέτοια σκέψη διότι μετά θα σας περάσει και τίποτα άλλο !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδέλφια είναι καιρός να απαλλαγούμε από τους προδότες που μας κυβερνάνε 30 χρόνια τώρα. Με το να χωριζόμαστε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ότι άλλο, κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλουν οι προδότες και τα αφεντικά τους.
    Έρχεται η ώρα που θα πρέπει να τους κρεμάσουμε! Ετοιματστείτε ψυχικά και υλικοτεχνικά! Αν είναι να πέσουμε από τους Τούρκους και τους λοιπούς γύφτους (Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους) να πέσουμε πολεμώντας και παίρνοντας όσους από δαύτους μπορούμε μαζί μας. Ας μην τελειώσουμε ως κορόϊδα, διαιρεμένοι, αντιμαχόμενοι ο ένας τον άλλο από τους καναπάδες και τα καφενεία της μιζέριας!
    Α... και να μην ξεχάσουμε να βάλουμε στον λογαριασμό και εκείνους τους ανώτατους αξιωματικούς που φλερτάρωντας με την πολιτική και τους προδότες ξέχασαν τους όρκους και την αποστολή τους!
    Ετοιμαστείτε! Προασπίστε το Σύνταγμα! Αστυνομικοί ξυπνάτε, κοιτάξτε ποιούς φυλάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.