27/11/10

Αγαπημένοι Ιρλανδοί και κακοί Έλληνες!

Επιστολή της Bild στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Γιατί ορισμένα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με το γάντι τους Ιρλανδούς, αλλά με το μαστίγιο τους Έλληνες, αν και οι δύο λαοί υπέπεσαν στο ίδιο δημοσιονομικό ολίσθημα;

«Για αγαπημένους Ιρλανδούς και κακούς Έλληνες», τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας Tageszeitung. Αφορμή η διαφορετική συμπεριφορά των γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι σε Έλληνες και Ιρλανδούς μετά την ένταξη των δύο χωρών στο μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνει λοιπόν η γερμανική εφημερίδα: " Όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης απάντησαν με επιθέσεις ειρωνείας και μίσους: 'Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι' ,τους συμβούλευαν έμμεσα. 'Πώς περνάνε οι Έλληνες με τα δισεκατομμύριά μας', ρωτούσαν με ειρωνεία. Μια άλλη εφημερίδα ρωτούσε: 'Ποιός άφησε τους Έλληνες να μπουν στο Ευρώ;' Η εφημερίδα Bild τάσσονταν μάλιστα υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Εντελώς διαφορετική η εικόνα με την Ιρλανδία: Η ίδια εφημερίδα τιτλοφορούσε σχετικό άρθρο της: 'H Ευρώπη τρέμει για το μέλλον της Ιρλανδίας' και έκανε λόγο για 'ιρλανδική τραγωδία' επισημαίνοντας: 'Οι ουρές των ανθρώπων που πεινούν στο Δουβλίνο είναι τόσο μεγάλες που συχνά δεν χωράνε σ' ένα δρόμο'."

"Για ποιό λόγο η διαφορετική αντιμετώπιση; Μήπως επειδή οι Έλληνες δεν αποδέχονται μοιρολατρικά αυτά που συμβαίνουν και κατεβαίνουν στο δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή οι Ιρλανδοί ντρέπονται γιατί απλώνουν το χέρι; Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν υπερβολική κατανόηση για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι μετά από αιώνες φτώχειας έβγαλαν χρήματα και έκαναν επί μια 15ετία πάρτι σπατάλης."

"Το γερμανικό βλέμμα συμπόνιας ίσως να οφείλεται στο βιβλίο του γερμανού νομπελίστα συγγραφέα Heinrich Böll 'Ιρλανδικά Ημερολόγια', στο οποίο οι Ιρλανδοί περιγράφονται λίγο ως παράξενοι, αλλά σίγουρα αξιαγάπητοι. Ίσως πάλι η κατανόηση των Γερμανών να σχετίζεται με την μεταπολεμική εποχή, όταν οι Γερμανοί ήταν ευπρόσδεκτοι στην Ιρλανδία, προφανώς με το λανθασμένο σκεπτικό ότι όποιος πολέμησε τη Βρετανία δεν μπορεί να είναι και τόσο κακός. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καμία χώρα δεν ήθελε να παίξει εναντίον της Εθνικής Γερμανίας εκτός από τους Ιρλανδούς. Ίσως οι επόμενες ημέρες με τις προετοιμαζόμενες διαδηλώσεις των Ιρλανδών κατά των μέτρων λιτότητας να αλλάξουν λίγο αυτά που πιστεύουν τα γερμανικά μέσα για τους Ιρλανδούς. Πάντως οι αναγνώστες της εφημερίδας Bild είναι πιο σκληροί με τους Ιρλανδούς από ότι το έντυπο που διαβάζουν. Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι Ιρλανδοί ζούσαν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες και ότι θα πρέπει τώρα να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά."

«Η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Tom Königs, πρόεδρος της επιτροπής της γερμανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα
«Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα κύματα προσφύγων», διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία του προέδρου της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τομ Κένιγκς που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη", είπε στην εφημερίδα του Μονάχου ο Γερμανός βουλευτής, "οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι, λείπουν κρεβάτια, κουβέρτες, οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές και δεν υπάρχουν μεταφραστές. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de

10 σχόλια:

  1. Ο Κρίς Γουντχάουζ,ο Άγγλος συνταγματάρχης και πολιτικός,πού πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση
    (1941-1944) έγραψε ένα βιβλίο το 1969 με τίτλο "Οι φιλέλληνες".
    μικρό απόσμασμα:
    "Το ενδιαφέον του (αναφέρεται στον Λόρδο Βύρωνα)ήταν γιά τους ανθρώπους και όχι γιά τά μνημεία και γιά τούς τόπους μόνον εξ αιτίας τών ανθρώπων,που ζούσαν σ'αυτούς.Καταχάρηκε-ο Βύρων-ακούοντας έναν βαρκάρη στήν Σαλαμίνα,να μιλά γιά "τόν στόλον μας"στήν μεγάλη ναυμαχία πρίν τόσους χρόνους.Στρώθηκε ευσυνείδητα να μάθη νέα ελληνικά και έγραψε στο 1811 ,ότι είναι αδύνατο να βρεθή άλλο έθνος με τόσο μεγάλη αναλογία βιβλίων και συγγραφέων όσο οι Έ λ λ η ν ε ς τού παρόντος α ι ώ ν ο ς...Η μεγάλη διαφορά του Μπάυρον απλο τους συγχρόνους του περιητές ήταν πώς α γ α π ο ύ σ ε τους Έλληνες με τά ελαττώματά τους.Ο φιλελληνισμός του δεν
    ήταν τ υ φ λ ό ς".
    ΧΑΙΡΕ ΚΡΙΣ,πού μας υποστήριξες μόνος εσύ και το 1974,όταν η εφημερίδα "TIMES"του Λονδίνου επέχαιρε..για την εισβολή των Τούρκων στην μαρτυρική-προδομένη Κύπρο μας,την ελληνοαρκαδική...,
    γράφοντας στις σελίδες της,το επαίσχηντο...ότι τάχα οι Τούρκοι βοήθησαν τους συμμάχους στους δύο Παγκοσμίους πολέμους Α'καί Β'...
    τι αναισχυντία !
    Οι Έλληνες ήταν σύμμαχοί μας,έγραψε,απαντώντας στους ανιστόρητους της εφημερίδος,ο
    Κρίς Γουντχάουζ !
    Ήταν ο μόνος και μόνος
    ΧΑΙΡΕ ΚΡΙΣ !
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μεγάλο μέρος του ιρλανδικού χρέους προς γερμανικές τράπεζες,αν πέσει ιρλανδια πάιρνει μαζί της και γερμανία.για τον ίδιο λόγο και η βρετανία που αδιαφόρησε για την ελληνική κρίση σπεύδει με διμερή δάνεια να βοηθήσει την ιρλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Γερμανοί γιατί αναρωτιούνται πώς περνάνε οι Έλληνες με τα δισεκατομμύριά τους και δεν αναρωτιούνται καλύτερα πώς περνάνε οι ίδιοι με τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων από τις αγορές ελλατωματικών γερμανικών οπλικών συστημάτων;;
    Οι Γερμανοί έχουν πλουτίσει από την Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας τους.Από τη βιομηχανία τροφίμων μέχρι την πολεμική τους βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες(βλέπε siemens).
    Τώρα αν η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαικό πρόβλημα και θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ελλάδα και επομένως την Ευρώπη, ας βγουν να καταδικάσουν διεθνώς την εγκληματική και εχθρική πολιτική της Τουρκίας που σπρώχνει τους μετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ""Για ποιό λόγο η διαφορετική αντιμετώπιση;"

    Ίσως επειδή η αιτία της κρίσης στην Ιρλανδία, δεν είναι η σπατάλη του κράτους, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η απόκρυψη ελλειμμάτων από την Εurostat κλπ, αλλά η έκθεση των τραπεζών σε τοξικά ομόλογα και φούσκα των ακινήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2010 3:25

    simfono masi sou.

    eksalou malon kapi edo den gnorisoun oti stin germania apagorftike dikastika i bild na legete efimerida.
    iparxi ena olokliro blog pou anaferi kathe mera ta psemata i as to poume alios... ta lathi pou egrapse i bild. (http://www.bildblog.de/)

    gift na min mas aposxoli kai toso ti lei i bild stin germania.

    gia na sas po kai to alo... to na pis stin germania se kapion oti diabasi bild theorite prosboli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΞΟΥΝ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επιθεση στην Ελλάδα έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων
    (ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΜΜΕ)

    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τις μάχες των οχυρών και της Κρήτης μπορεί εμείς να τις ξεχάσαμε, οι Γερμανοί όμως όχι. Τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, την πείνα του 41, το μπλόκο της Κοκκινιάς, όλα αυτά, υπάρχουν στο υποσυνείδητό τους και βγαίνουν στην επιφάνεια με κραυγαλέα αμετανοησία: αν τους δινόταν η ευκαιρία τα ίδια θα έκαναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατι δεν λενε για το κατοχικο δανειο?μαλλον γιατι η bild ειναι εφημεριδα τυπου espresso.8-10 φυλλα εχει ολα κιολα.θελει να πουλησει βγαζοντας σκανδαλα-αθλητικα-αστυνομικο ρεπορταζ και σου μπιζ.τι να χωρεσει σε 8 φυλλα απο την βρωμα που τους πνιγει?

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. to na pis stin germania se kapion oti diabasi bild theorite prosboli.

    27 Νοεμβρίου 2010 3:51 μ.μ.

    __________________________

    Ακριβώς έτσι είναι. Η Bild είναι εντελώς της πλάκας. Η χειρότερη tabloid που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.