6/11/10

Τουρκία: Παλιές αγάπες και παλιές έχθρες

Η Τουρκία επιδιώκει ένα νέο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξυπνά παλαιούς φόβους, αλλά και νέες ελπίδες. Θεωρεί τους λαούς εκεί συγγενείς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι στα Βαλκάνια που φοβούνται νεο-οθωμανικές επιδικώξεις.
Η Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά για τον ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν το θέμα έρευνας που παρουσίασε στη Deutsche Welle στο Βερολίνο ο Ντούσαν Ρέλγιτς, πολιτικός επιστήμονας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική σε εκδήλωση της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Γερμανοτουρκικής Εταιρείας. Ο ερευνητής θέλησε να καταγράψει τα κίνητρα και τις επιπτώσεις του όψιμου ενδιαφέροντος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για την Κροατία, Βοζνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και π. γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ισάξιοι εταίροι στη διαμόρφωση της ασφάλειας
Τους λαούς αυτών των κρατών οι Τούρκοι τους θεωρούν συγγενείς τους, και μάλιστα η επίσημη θέση της Άγκυρας είναι ότι το ενδιαφέρον αποτελεί έκφραση σεβασμού των Τούρκων για τα συμφέροντα και την ευημερία των συγγενών τους. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι αγορές, που είναι πολύ σημαντικές για την τουρκική οικονομία, αλλά βεβαίως και πολλά στρατηγικά και πολιτικά συμφέροντα,

«Ιδιαίτερα σημαντικό για τους Τούρκους είναι να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή για να μπορέσουν να συμμετέχουν ως ισάξιοι εταίροι της Ε.Ε. και άλλων εξωτερικών παικτών στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ειδικότερα σε αυτό το κομμάτι της γηραιάς ηπείρου», υποστηρίζει ο Ντούσαν Ρέλγιτς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες διαφορές, που αναφύονται στα Βαλκάνια η Τουρκία εμφανίζεται ως σημαντικός πολιτικός παράγοντας. Για παράδειγμα, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία η Άγκυρα προσπάθησε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στη Σερβία και τη Βοσνία. Επίσης, στο θέμα του ονόματος της π. γ. Δημοκρατίας της Μακεδονίας η Άγκυρα στήριξε ανοιχτά την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στα Δυτικά Βαλκάνια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια όλο και περισσότερα τουρκικά πολιτιστικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια. Αλλά και η τουρκική μιντιακή προσφορά, από ραδιοφωνικά προγράμματα για το εξωτερικό μέχρι δακρύβρεχτα σίριαλ, γίνεται όλο και πιο αγαπητή. Η συμπάθεια για τους Τούρκους έχει ανέβει στα ύψη κυρίως στους μουσουλμάνους Βόσνιους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα πολλοί από αυτούς γιόρτασαν τη νίκη της τουρκικής ομάδας μπάσκετ στον ημιτελικό κατά της Σερβίας με τουρκικές σημαίες.

«Καλύτερα με την Τουρκία, παρά στην ευρωπαϊκή αναμονή»
«Υπάρχουν όμως κι άλλοι», προσθέτει ο Ντούσαν Ρέλγιτς, «που έμαθαν στο δημοτικό ότι θα πρέπει να αποβάλλουν τον οθωμανικό ζυγό, αν θέλουν να επιστρέψουν στη Ευρώπη. Πρόκειται για απόψεις που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο και 20ο αιώνα, αλλά ενισχύθηκαν στην μεταπολεμική γιουγκοσλαβική ιστορία».

Αυτή η διχασμένη σχέση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων με την Άγκυρα αντικατοπτρίζεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ένα ποσοστό μόνο του 40% δηλώνει ότι η Τουρκία είναι φιλική χώρα, ορισμένοι Σέρβοι διανοούμενοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι πίσω από την τουρκική διπλωματία κρύβεται μια νέο –οθωμανική φιλοσοφία, που κατατείνει στην αναγέννηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά από τον εξισλαμισμό της περιοχής.

«Ίσως», εκφράζει τον προβληματισμό του ο Ντούσαν Ρέλγιτς, «να προκύψει ένας νέος τρόπος πολιτικής σκέψης σε τμήμα των λαών της περιοχής, που να λέει, ότι αν η χώρα μου δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία, ως ανερχόμενη περιφερειακή οικονομική δύναμη και πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής με διεθνοπολιτικό ρόλο γίνει εταίρος μας, τότε, αν επιδιώξουμε στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα, μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα, να επιτύχουμε περισσότερα, από το να περιμένουμε πότε η Ε.Ε. θα συνεχίσει την πολιτική της διεύρυνσης».

Το συμπέρασμα είναι,. Ότι σε περίπτωση που η Ε.Ε. αφήσει στο προθάλαμο αναμονής τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, δεν αποκλείεται να ηγηθεί η Τουρκία μιας «συμμαχίας των απορριφθέντων συγγενών» τους.

Alexandra Scherle/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο,περίμενα να δω τέτοια ανάρτηση ουσιαστικά από τότε που έμαθα το όνομα νταβούτογλου,αφού το νέο δόγμα της τουρκίας δεν είναι τελικά και τόσο νέο όσο θέλουμε να πιστεύουμε.Ιστορικά το λεγόμενο όραμα η πιστεύω της τουρκίας για ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι σχετικά παλαιό,ποτέ δεν αποδέχτηκε τις αποσχίσεις,δηλαδή το όνειρο για επανένωση ανασύσταση ξεκινάει από τις αρχές του αιώνος μας όπου ουσιαστικά αυτά τα οράματα και όνειρα ήταν η αιτία για τους βαλκανικούς πολέμους.Η συνταγή είναι ίδια,τουρκογενές μουσουλμανικές μειονότητες που θέλουν την αιγίδα της μάνας τούρκας,μόνο που τώρα το χρήμα ρέει ποιο εύκολα μαζί με την προπαγάνδα λόγο τεχνολογίας οπότε και οι πληθυσμοί επηρεάζονται ποιο εύκολα.Όμως οι τούρκοι ξέρουν ότι παίζουν με την φωτιά και πιθανόν λόγο της μεγάλης παραγωγικότητάς που έχουν αυτήν την στιγμή να τους δίνει την αισιοδοξία ότι μπορούν να κάνουν κάτι,όμως στην πραγματικότητα καμιά χώρα δεν θα δεχτεί την τουρκία παράσιτο στην χώρα της και αν πάρουν φωτιά τα Βαλκάνια τότε μιλάμε για διάλυση τις τουρκίας και δυστυχώς οποίος θα είναι μουσουλμάνος μαύρο φίδι που τον έφαγε,τότε και μόνον τότε τα βαλκάνια θα καθαρίσουν από το παρελθόν της οθωμανικής αυτοκρατορίας,δηλαδή με την εκκαθάριση των υπολειμμάτων τις οθωμανικής αυτοκρατορίας εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου...και ο νοών νοητό.Φυσικά αφού όλοι γνωρίζουν ιστορία και φυσικά οι τούρκοι τότε η τουρκια όχι μόνο πρέπει να νιώθει έτοιμη αλλά και σίγουρη για το αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με χώρα της βαλκανικής,στην περίπτωση αυτήν δυο είναι οι χώρες εμπόδιο,η ελλάς και η βουλγαρία,και θα πρέπει να τις νικήσει αυτόματα και τις δυο αλλιώς χάθηκε,αυτό σημαίνει ότι όποια χώρα δεχτεί επίθεση από την τουρκία αυτόματα μπαίνει σε πόλεμο με την τουρκια.Όμως το άρθρο αναφέρεται στην πρώην ενωμένη γουγκοσλαβία όπου όσο μεγάλη επιρροή και να έχει αυτήν την στιγμή στους τουρκόφωνους η τουρκια το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πουλάει σάμαλι και μπαστουρμα,το πολύ πολύ να βρούν και τον μπελά τους οι μουσουλμάνοι από την κεντρική εξουσία αφού η περίπτωση των μειονοτήτων εκεί δεν είναι ίδια περίπτωση με μας πιο απλά δεν συνορεύουν οι νέες χώρες εκεί με την τουρκια.Όσο για το συμπέρασμα αν γίνει όπως το λέει η έκθεση αυτό μας δίνη την πληροφορία ότι η τουρκια δεν μπαίνει ευρώπη ούτε τον αιώνα τον άπαντα. stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βόσνιοι ήσαν πάντοτε πιστοί στην Αυστροουγγαρία, την οποία προμήθευαν με στρατιώτες για μια επίλεκτη μονάδα της, τους περίφημους Bosniaken που έφεραν φέσι και ένα μεγάλο μαχαίρι.

    Κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Π. οι Βόσνιοι επάνδρωσαν μια Μεραρχία SS που πολέμησε στο πλευρό της Βέρμαχτ, όπως επίσης και οι Κροάτες ένα σύνταγμα πεζικού, το οποίο περικυκλώθηκε στο Στάλινγκραντ και ακολούθησε την μοίρα των Γερμανών αιχμαλώτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Παπανδρεου, ως γνωστόν, υποστηρίζει τηνένταξη των δυτικών Βαλακανίων στην ΕΕ. Αρα ο κ. Παπανδρεου ακολουθεί αντιτουρκική πολιτική. Επομένως ο κ. Παπανδρεου έχει δίκιο όταν λεει ότι οποιος δεν ψηφίσει σύμφωνα με τις εντολές του και τις προτιμήσεις τους δεν είναι πατριωτης. Όπερ έδει δείξαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.