29/11/10

Μεγέθους... Αλάσκας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος ισχυρίζεται ότι είναι καιρός η Ελλάδα να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών της πόρων.Σύμφωνα με τον καθηγητή τα κοιτάσματα σε Αιγαίο, Νότια Κρήτη και Ιόνιο μετά τις μελέτες Νορβηγών, Αμερικανών και Γάλλων μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Στη λεγόμενη “λεκάνη του Ηροδότου” τα κοιτάσματα υπολογίζονται στα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με τα αντίστοιχα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλάσκας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Φώσκολου στην εφημερίδα το “Έθνος” αρκεί να δώσει η Ελλάδα της άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για να εξοικονομήσει περί τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια. Μονάχα από την άδεια εκμετάλλευσης, τίποτε άλλο και μόνο για την περιοχή της Κρήτης.http://www.hbnews.gr

Φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Μια μεγάλη «Αλάσκα» σε ενεργειακό πλούτο κρύβει η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που μπορεί όχι μόνο να βγάλει από την κρίση και τα «δόντια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη χώρα μας, αλλά και να την κάνει «ζάπλουτη», ισχυροποιώντας ταυτόχρονα οικονομικά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση στην Ιεράπετρα της Κρήτης, παρουσία τοπικών φορέων, σπουδαστών και πλήθους κόσμου, ο ιδρυτής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος καθηγητής -σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης- κ. Αντώνης Φώσκολος.
 
Ο Ελληνας ερευνητής, επικαλούμενος βάσιμα επιστημονικά στοιχεία αμερικανικών, νορβηγικών και γαλλικών γεωφυσικών υπηρεσιών, τόνισε ότι οι ελληνικές θάλασσες στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη κρύβουν μεγάλους θησαυρούς και πως είναι καιρός η Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρώπης να κοιτάξει το μέλλον της υπερβαίνοντας τα όποια εμπόδια συμφερόντων ή σκοπιμοτήτων.

«Θετικό σημάδι»Ωστόσο, ο κ. Φώσκολος έκρινε ως «θετικό σημάδι» τη δήλωση-απάντηση στον Γιώργο Καρατζαφέρη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την Παρασκευή στη Βουλή, για την πρόθεση της κυβέρνησης «οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες», αλλά και την επικαιροποίηση του παλιού νόμου για αξιοποίηση των πόρων.

Στην ομιλία του κ. Φώσκολου, αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρέθεσε σύμφωνα με τα οποία: στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου, στη λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου», υπάρχουν αναξιοποίητα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως και η αναφορά του για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων ανοιχτά του κόλπου της Μεσσαράς στον νομό Ηρακλείου αλλά και νοτίως της Γαύδου.

«Τα τρία τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια, ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ερευνητής, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα, μόνο από την Κρήτη, χωρίς να διαθέσει ούτε ένα ευρώ μπορεί να έχει έσοδα 279 δισεκατομμύρια δολάρια αναθέτοντας την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ξένες εταιρείες και λαμβάνοντας μερίδιο 20% των ακαθάριστων εσόδων».
Επίσης, ανέφερε ότι με τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των καταστημάτων στις νότιες περιοχές της Κρήτης θα ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Εχουμε τόσο μεγάλα ενεργειακά αποθέματα και θα είναι η γεωπολιτική μας δύναμη να τα βγάλουμε με αγωγό στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να καταστούν εξαγωγικές χώρες με δυναμικότητα όπως η Ρωσία», τόνισε ο κ. Φώσκολος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
http://www.ethnos.gr

 

 

10 σχόλια:

  1. Μην τρελλαθούμε κιόλας! Είθε να υπάρχουν κοιτάσματα, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας!
    Διότι εάν γίνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ έρευνες και δεν βρεθεί τίποτα μετά από μία-δύο γεωτρήσεις, λόγω και της ελληνικής νοοτροπίας, το όλο εγχείρημα θα σταματήσει επί τόπου.
    Και έτσι μπορεί να χαθεί πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα.
    Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων, είναι μία πολύ σύνθετη, ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία.
    Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν ισχύει αυτό, τότε μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει ενέργειες για αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε περιοχές που δεν μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία (π.χ. Ιεράπετρα, Ιόνιο). Έτσι, δεν θα υπάρχει και κανένας λόγος να βιαστεί να εμπλακεί σε παζάρια με την Τουρκία στο Αιγαίο με πρόσχημα το "αμοιβαίο όφελος" και την αντιμετώπιση του χρέους. Κάνω λάθος; Μήπως έχω πιάσει κάτι στραβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν πράγματι ισχύουν αυτά, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, να μην κάνουμε τίποτα, μέχρι να επέλθη η αναμενόμενη οικονομική καταστροφή, ούτως ώστε να συμβεί η πλήρης αναδιοργάνωση του κράτους και της οικονομίας.
    Τουτέστιν να απαλλαγούμε πρώτα, από όσο το δυνατόν περισσότερα λαμόγια μπορούμε.
    Διαφορετικά, τα υπάρχοντα λαμόγια, θα πάρουν μία μεγάλη ανάσα, θα αναθαρρήσουν και όλα τα κακώς κείμενα θα συνεχιστούν απαράλλακτα, σαν να μην συνέβη τίποτα.
    Αυτή η εκδοχή, αν συμβεί, θα είναι μία καταστροφή, απείρως χειρότερη από αυτήν που θα ζήσουμε αν χρεωκοπήσουμε ως χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμο 29 Νοεμβρίου 2010 10:15 π.μ.
    Αγαπητέ μας, μάλλον εκ του πονηρού μοιάζεις -εσύ- να κινείσαι. Πες μας ποιός είσαι, να δώσεις την ευκαιρία και στον αρμόδιο καθηγητή, που αμφισβητείς (με τί προσόντα και στοιχεία άραγε;), να σ’ απαντήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν ως και η Σ. Αραβία ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΓΜΕΝΗ σκάβει ολοένα πιο ριψοκίνδυνα στη ...θάλασσα για πετρέλαιο, αυτό θα πει ότι το πετρέλαιο ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΗ τη ΔΕΚΑΕΤΙΑ, γι΄αυτό οι τοκογλύφοι έχουν τρελαθεί και εμποδίζουν μέσα στη θολούρα τους την ανθρωπότητα να αποκεντρωθεί, να κάνει αναδασώσεις ΠΑΝΤΟΥ και να ελέγξει ειρηνικά τις γεννήσεις:
    http://www.youtube.com/watch?v=dyRcF6qDwY8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΥΜΕΤΕΡΟΣ
    φίλε μου τι εκ του πονηρού μιλώ εγώ! θα με τρελλάνεις; πού ακριβώς διαφωνείς με τα λεγόμενά μου;
    Στο ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε εάν δεν γίνουν έρευνες πρώτα;
    Έχεις ιδέα πώς γίνεται η εξερεύνηση των υδρογονανθράκων;
    Είναι ψέμμα αυτό που γράφω ότι εάν δεν αποδειχθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων μετά από μία η δύο γεωτρήσεις όλοι θα απογοητευθούν με πιθανή συνέπεια το πάγωμα των περαιτέρω εξερευνήσεων στον ελλαδικό χώρο;
    Είναι ψέμμα ότι οι πιθανότητες ανακάλυψεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία είναι 20% στην καλύτερη των περιπτώσεων;
    Τι μου λές λοιπόν ότι μιλώ εκ του πονηρού. Επειδή είμαι ρεαλιστής; Δεν σου είπα ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα. Ούτε σου είπα ότι υπάρχουν.
    Δύο πράγματα μόνο πρέπει να γίνουν. 1) να δημιουργηθεί ο κρατικός φορέας διαχειρίσεως των δικαιωμάτων του Δημοσίου και 2) να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα, αλλά πρωτίστως η ελληνική ΑΟΖ, που θα περιλαμβάνει το Καστελόριζο και θα γειτνιάζει με την κυπριακή.
    Λοιπόν κύριε ΥΜΕΤΕΡΟΣ, άσε τις "κακιούλες" σου για αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά,η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ηδη να γινει συνεκμετάλλευση.
    Οτι και να λέμε,αφού δεν κάνουμε τίποτα,θα χάσουμε τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 3:17 μ.μ.


    >Στο ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε εάν δεν γίνουν έρευνες πρώτα;<

    "Ο Ελληνας ερευνητής, επικαλούμενος βάσιμα επιστημονικά στοιχεία αμερικανικών, νορβηγικών και γαλλικών γεωφυσικών υπηρεσιών..."

    Τα στοιχεία από την κοιλιά τους τα έβγαλαν; Ο Φώσκολος δεν είναι ούτε τυχαίος, ούτε άσχετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει βαρύ χέρι ο Ερντογάν... Δεν αντέχουν οι κοπέλλες εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @6.51

    οι έρευνες αυτές δεν έχουν γίνει σε "ελληνικό τομέα" αλλά στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου, στο δέλτα του Νείλου.
    Η εργασία δε, από την οποία αντλεί τα στοιχεία του, δεν μιλά για τη δική μας περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.