28/11/10

Οι εκβιασμοί των μασκοφόρων

Της Φανούλας Αργυρού
Μέρος Δ’

Όπως γράψαμε στο μέρος Γ’, οι Τούρκοι προέβαιναν σε σωρεία προκλητικών ενεργειών, για να υποστηρίξουν την ιδέα της διχοτόμησης. Μεταξύ άλλων κατασκεύαζαν και τοποθετούσαν βόμβες, λιθοβολούσαν και πυρπολούσαν περιουσίες Ε/κ, εισήγαν όπλα, ενώ τύπωναν φυλλάδια και οργάνωναν εκδηλώσεις για να προωθήσουν τα σχέδιά τους στο λαό. Δεν περιορίζονταν, όμως, εκεί.
Σε έκθεση του Σπέσιαλ Μπραντς, ημερ. 20 Φεβρουαρίου 1958, σημειώνεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση των μουχτάρηδων και των αζάδων της περιοχής και αποφασίστηκε να παραιτηθούν και στις 14 Φεβρουαρίου έκαναν το ίδιο οι μουχτάρηδες και αζάδες της περιοχής Λευκωσίας. «Εθελοντικές» παραιτήσεις ακολούθησαν και από άλλους μουχτάρηδες, τους οποίους επισκέφθηκαν μασκοφόροι.

Επιθέσεις
Στις 20.05 (ώρα) της 7ης Φεβρουαρίου, τρεις μασκοφόροι, ο ένας οπλισμένος με πιστόλι, μπήκαν στην αυλή σπιτιού μουχτάρη στο Βουνί, στην περιοχή Τροόδους, και απαίτησαν να τους παραδώσει τη σφραγίδα του γραφείου του. Στις 22.15 της 12ης Φεβρουαρίου, στο Κολόσσι της Λεμεσού, δύο οπλισμένοι μασκοφόροι μπήκαν στο σπίτι του μουχτάρη και πήραν τη σφραγίδα και το έμβλημά του. Στις 18.35 της 11ης Φεβρουαρίου, δύο μασκοφόροι οπλισμένοι επισκέφθηκαν το σπίτι του μουχτάρη της Κυπερούντας, στην περιοχή Τροόδους, και πήραν τη σφραγίδα και το έμβλημά του.

Στις 19.00 της 11ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή Γαληνής και Λεύκας, δύο μασκοφόροι μπήκαν σ' ένα καφενείο και, αφού διέταξαν τους πελάτες να κοιτάνε στο τοίχο, διέταξαν το μουχτάρη, που ήταν παρών, να παραδώσει τη σφραγίδα του γραφείου του.

Στις 21.30 στις 13 Φεβρουαρίου, δύο μασκοφόροι μπήκαν στο σπίτι του μουχτάρη της Χρυσίλλιου στην περιοχή Λεύκας, και πήραν τη σφραγίδα του γραφείου του. Στις 20.00 της 13ης Φεβρουαρίου, τέσσερις μασκοφόροι με κυνηγετικά όπλα μπήκαν στο μαγαζί του μουχτάρη στο Λουτρό περιοχής Λεύκας, και πήραν την σφραγίδα και το έμβλημά του. Στις 19.00 της 3ης Φεβρουαρίου, έξι ένοπλοι μασκοφόροι πήγαν στο σπίτι του μουχτάρη του Ξερού, περιοχής Λεύκας, και τον διέταξαν να τους δώσει τη σφραγίδα και το έμβλημά του. Στις 00.30 της 10ης Φεβρουαρίου τρεις μασκοφόροι, δύο εκ των οποίων ήσαν οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα, μπήκαν στο σπίτι του μουχτάρη στο Σκούλλι, περιοχής Πάφου, και πήραν τη σφραγίδα και το έμβλημά του.

Στις 01.00 της 10ης Φεβρουαρίου τρεις μασκοφόροι, δύο εκ των οποίων οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα, μπήκαν στο σπίτι του μουχτάρη της Χόλη, περιοχής Πάφου, και πήρα τη σφραγίδα και το έμβλημά του. Στις 19.30 της 4ης Φεβρουαρίου, ένας μασκοφόρος λέγεται ότι επισκέφθηκε το κλαμπ ΠΕΚ (1) στο χωριό Πύλα της περιοχής Λάρνακας, και παρέδωσε μια επιστολή στο μουχτάρη με οδηγίες να δώσει τη σφραγίδα και το έμβλημά του. Στις 23.00 της 15ης Φεβρουαρίου, τρεις μασκοφόροι ένοπλοι με κυνηγετικά όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι του μουχτάρη στο Τραχώνι, περιοχής Λεμεσού, και πήραν τον κτηματολογικό κατάλογο. Τη σφραγίδα την είχαν ήδη πάρει το Σεπτέμβριο του 1956, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Στις 22.00 της 16ης Φεβρουαρίου, δύο μασκοφόροι ένοπλοι με περίστροφα μπήκαν στο σπίτι του μουχτάρη της Επισκοπής, περιοχής Λεμεσού, και πήραν τη σφραγίδα του γραφείου.

«Η Ένωση θα θαφτεί»
Στις 3 Φεβρουαρίου 1958, ο Δρ Κουτσιούκ και ο κ. Οσμάν Ορέκ, πρόεδρος και γραμματέας του κόμματος «Η Κύπρος είναι τουρκική», επέστρεψαν από την Τουρκία συνοδευόμενοι από τους κ. Αχμέτ Εμίν Γιαλμάν, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» και κ. Νατζατί Ζεντζιρκιράν, ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας «Τσιουμχουριέτ». Ο Δρ Κουτσιούκ αργότερα μίλησε σε μεγάλο όχλο που μαζεύτηκε έξω από το σπίτι του και τους διαβεβαίωσε ότι η «διχοτόμηση» θα γίνει πραγματικότητα και η Ένωση «θα θαφτεί». Τέλος, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί και τόνισε την ανάγκη να ακολουθούν μια ειρηνική πολιτική. Λέχθηκε ότι στη συνέχεια ο Δρ Κουτσιούκ έστειλε τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Τουρκίας περιγράφοντας την υποδοχή έξω από το σπίτι του από 5.000 Τουρκοκυπρίους, που τον διαβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους.
Ο Δρ Κουτσιούκ και τοπικές προσωπικότητες επισκέφθηκαν διάφορες πόλεις και χωριά συνοδευόμενοι από τους δημοσιογράφους/επισκέπτες από την Τουρκία, κάνοντας πολιτικές ομιλίες με θέμα «διχοτόμηση και μόνο διχοτόμηση».

Απειλές εναντίον δημοσιογράφων
Δύο νέα φυλλάδια τόνιζαν ότι οι τελευταίες τουρκικές διαδηλώσεις απέδειξαν στον έξω κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι ήσαν ενωμένοι στα αιτήματά τους για διχοτόμηση. Τα φυλλάδια απειλούσαν με τιμωρία εκείνους τους δημοσιογράφους που κάνουν αρνητικές ανταποκρίσεις για τη συμπεριφορά των «Τούρκων κομάντος αδελφών» (δηλαδή των επικουρικών Τουρκοκυπρίων), οι οποίοι, έγραφαν τα φυλλάδια, «δεν έκαναν κανένα σφάλμα».

Άλλο φυλλάδιο αναφερόταν στις ταραχές και ισχυριζόταν όχι μόνο ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν πια να ζήσουν αρμονικά με τους Έλληνες, αλλά δεν μπορούσαν πλέον να ζήσουν κάτω από βρετανική κυριαρχία. Στις 11 Φεβρουαρίου 1958, ο μουχτάρης της Αυδήμου έδωσε παραίτηση και διαμαρτυρήθηκε στον κυβερνήτη ότι δεν μπορούσε πλέον να εκτελέσει τα καθήκοντά του με τα σώματα ασφαλείας να διαλύουν τους Τούρκους διαδηλωτές.

Φυλλάδιο της ΤΜΤ (δεύτερη τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση), που κυκλοφόρησε στην περιοχή Πάφου με την υπογραφή «Επιτροπή χωριών της τουρκικής αντιστασιακής οργάνωσης», επαναλάμβανε το συνηθισμένο περί «διχοτόμησης ή θανάτου» και προειδοποιούσε τους Τουρκοκυπρίους να είναι έτοιμοι για δράση και να περιμένουν τη Γενική Διαταγή. Άλλο φυλλάδιο, με το ίδιο περιεχόμενο, έλεγε και τούτο: «Δίχως δισταγμό θα δολοφονούμε οποιονδήποτε είναι ανένδοτος και προβαίνει σε πράξεις προδοσίας». (Η έκθεση αυτή υπογραμμένη από τον H. Kirkman, A/Asst. Superintendent of Police, for Asst. Chief Constable, Special Branch).
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/330106

1 σχόλιο:

  1. ΕΚΕΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠOY ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.