6/11/10

Η Mina «φουλάρει» για το Αφγανιστάν




Τα περιβόητα κατά καιρούς συμβόλαια του αμερικανικού κράτους, κυρίως του Πενταγώνου και της CIA, με εταιρείες μυστηριώδους προέλευσης και ανεξιχνίαστης ιδιοκτησίας απασχολούν κάθε τόσο την κοινή γνώμη,
 τον Τύπο και τις εξεταστικές επιτροπές του Κογκρέσου. Ευνοϊκό πεδίο δράσης των σκοτεινών αυτών εταιρειών είναι τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που διατηρούν οι ΗΠΑ, εκεί όπου οι συνθήκες συνάδουν με τις αμφισβητούμενες και συχνά αποδεδειγμένα παράνομες δραστηριότητες των εργολάβων του αμερικανικού Δημοσίου.

Η τελευταία αμφιλεγόμενη σύμβαση που ήρθε στο φως είναι αυτή που υπογράφτηκε προχθές μεταξύ του Πενταγώνου και της Mina Corp., ύψους 600 εκατ. δολαρίων, και παρουσιάζει η «Ουάσιγκτον Ποστ» σε άρθρο των Αντριου Χίγκινς και Γουότερ Πίνκας. Η εν λόγω εταιρεία, σε συνεργασία με τη Red Star Enterprises αναλαμβάνει να προμηθεύει με καύσιμα τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα που δρουν στο Αφγανιστάν και ανεφοδιάζονται στην αμερικανική βάση που είναι εγκατεστημένη στο κοντινό Κιργιστάν. Πρόκειται για πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, μια φτωχή χώρα με ταραγμένη πολιτική ζωή, που φιλοξενεί τη ζωτικής σημασίας αμερικανική βάση, λίγο έξω από την πρωτεύουσά της, το Μπισκέκ.

Ποιο είναι τώρα το θέμα. Πρώτον, η Mina Corp. έπαιρνε διαρκώς έργα με ανάθεση από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν. Για λόγους ασφαλείας, το Πεντάγωνο απέφυγε να προκηρύξει διαγωνισμό, μη τυχόν και διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες γύρω από τα πολεμικά σχέδια της χώρας. Δεύτερον, και οι δύο εταιρείες είναι σκοτεινής προέλευσης. Με το που ξέσπασε ο πόλεμος, ήρθαν, κυριολεκτικά, από το πουθενά και έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής 3 δισ. δολάρια. Παρ' ότι οι φίρμες αρνούνται να αποκαλύψουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, το Πεντάγωνο εξακολουθεί να συνεργάζεται μαζί τους, αφού «μένουν πιστές στις συμβατικές υποχρεώσεις τους και η συνεργασία τους με το Πεντάγωνο είναι ομαλή».

«Παράδοξα» συμβολαίων
Το περίεργο είναι ότι οι κανονισμοί σύναψης συμβολαίων μεταξύ αμερικανικού Δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών δεν προβλέπουν ότι οι δεύτερες υποχρεούνται να δηλώσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Πάντως, η φημολογία και οι υποψίες για τη νομιμότητα των εταιρειών, καθώς και αντιδράσεις από το Κιργιστάν, ο πολιτικός κόσμος του οποίου κατηγορεί τις δύο φίρμες για διαφθορά, ανάγκασαν το Κογκρέσο να βάλει τις εταιρείες στο στόχαστρο της υποεπιτροπής για την εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς υποθέσεις, η οποία διερευνά το θέμα εδώ και έξι μήνες. Προφανώς αυτό ανάγκασε το Πεντάγωνο να προκηρύξει διαγωνισμό για την τελευταία σύμβαση. Οπως ήταν αναμενόμενο, τον διαγωνισμό, ανάμεσα σε 9 εταιρείες, κέρδισαν πάλι οι μη εξαιρετέες Mina Corp. και Red Star Enterprises, οι οποίες ώς τώρα έπαιρναν τα έργα με ανάθεση.

Ακούστε τι λέει εκπρόσωπος του Πενταγώνου για την κρυφή ιδιοκτησία των εταιρειών: «Η άρνησή τους να δημοσιοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους προκαλεί υποψίες. Εγείρει ερωτήματα. Τι προσπαθούν να κρύψουν; Το αναγνωρίζουμε αυτό». Οχι μόνο το αναγνώρισαν, αλλά το επιβράβευσαν εκ νέου, με 600 εκατ. δολάρια.

Εξαλλοι οι Κιργίσιοι
Προκύπτουν όμως και διπλωματικές επιπλοκές. Το Κιργιστάν εμφανίζεται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένο. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η λαϊκή οργή για το θέμα της τροφοδοσίας της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ρεμούλας και διαφθοράς προκάλεσε πολλές φορές πολιτική κρίση στη χώρα και την ανατροπή δύο προέδρων την τελευταία πενταετία. Ακόμη, οικονομικοί παράγοντες της χώρας και ανταγωνιστικές ντόπιες εταιρείες είναι φυσικό να διεκδικούν τα συμβόλαια για λογαριασμό τους.

Η πρόεδρος του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, δυσανασχετεί και αυτή και αποκηρύσσει τις δύο εταιρείες. Απαιτεί μάλιστα τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους και την αποβολή τους από τη χώρα, προς όφελος μιας σύμπραξης μεταξύ Κιργιστάν και Ρωσίας, υπό δημόσιο έλεγχο, που θα αναλάβει τον εφοδιασμό του αμερικανικού στρατού.

Πάλι η ίδια ιστορία. Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν συμμαχίες και καλούνται να αντιμετωπίσουν διπλωματικές επιπτώσεις, σε μια ευαίσθητη για τα συμφέροντά τους περιοχή, όπου μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις, επειδή το Πεντάγωνο επιμένει να δείχνει την προτίμησή του σε σκοτεινές ιστορίες και ύποπτες συναλλαγές με το κακόφημο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/11/2010&id=220874

2 σχόλια:

  1. "Hellenic Airforce Tours": Εκτελούνται μεταφορές κυβερνητικών στελεχών δωρεάν και με άνεση... Εκτύπωση E-mail
    06-11-2010 21:26:32
    ImageΜετά από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί μόνο για τα καύσιμα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους επί δέκα μήνες, νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για τις σπατάλες του κυβερνητικού επιτελείου μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ τα μαχητικά δεν έχουν καύσιμα για εκπαίδευση, οι υπουργοί του μνημονίου, αποδεικνύονται λάτρεις της χλιδής, όπως αναφέρεται και σε σημερινό δημόσίευμα της εφημερδίας "Ελεύθερος Τύπος".

    Π.χ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, χρησιμοποίησε τις, κατ'αυτόν "αντιπαραγωγικές Ένοπλες Δυνάμεις" για να μεταβεί με ελικόπτερο AS-332 Super Puma για τη VIP μετακίνησή του από την Κέα στην Τήνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Η πτήση του "παραγωγικού" Πάγκαλου κόστισε 17.000 ευρώ.

    Οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες είναι συχνές. Τακτικό και το μπουγιουρντί που έρχεται στον ελληνικό λαό και συνήθως είναι κοντά στα 50.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά και τα δύο προκλητικά ταξίδια του κ. Δρούτσα εντός και εκτός Ελλάδας. Στο πρώτο ο κ. Δρούτσας αξίωσε το VIP αεροσκάφος να μετακινηθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να τον μεταφέρει στην Κρήτη. Το ίδιο συνέβη και κατά την επιστροφή. Το βαρύ... πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών κόστισε 24.000 ευρώ όταν η business μετακίνηση με αεροπλάνο της γραμμής είναι 350 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σκεψου να ειχαμε και εμεις ενα απο αυτα τα μεταγογικα, τερατα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.