13/12/10

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Θύελλα έχει ξεσπάσει έπειτα από διαρροές και δημοσιεύματα ότι ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει τη μείωση της δύναμης του προσωπικού, κυρίως του Στρατού Ξηράς αλλά και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι και διάφοροι σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων και η 1η Στρατιά.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Έλαβε υπόψη του ο κ. Βενιζέλος για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις και τις καταργήσεις σχηματισμών τις γνώμες των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων ή τα αγνόησε για μία ακόμη φορά, όπως έγινε πρόσφατα με τον νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, ο οποίος αντί να επιλύει δημιουργεί προβλήματα; Έχει ενημερωθεί άραγε ο κ. υπουργός για τις σοβαρές επιχειρησιακές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πιθανή κατάργηση της 1ης Στρατιάς, καθώς και για την αδυναμία υλοποίησης της Κάθετης Διοίκησης που με τον νέο νόμο ψήφισε;

Πώς ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει τη νέα Δομή Δυνάμεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ); Ως γνωστόν, η ΠΕΑ και η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική είναι τα βασικά θεσμικά κείμενα που αποτελούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων καθορίζονται τόσο η δομή δυνάμεων, δηλαδή οι απαραίτητες και αναγκαίες δυνάμεις κρούσης και αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όσο και οι σχηματισμοί και η διάταξη των δυνάμεων στο σύνολό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα επιχειρησιακά έργα που επιβάλλει η ΠΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση και η δομή των ΕΔ σχεδιάζονται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πιθανών αντιπάλων και των υπαρκτών απειλών κατά της χώρας μας και όχι βάσει άλλων σκοπιμοτήτων και λόγων, ακόμη και οικονομικών.

Στην παρούσα οικονομική κρίση απαιτούνται ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλό φρόνημα, όπως πρόσφατα επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο.

Ας προσέξει λοιπόν ο κ. υπουργός γιατί η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη περίσκεψη, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Η όποια μείωση της οροφής των ΕΔ ή η κατάργηση επιχειρησιακών σχηματισμών δεν θα πρέπει να γίνεται επιδερμικά και αποσπασματικά, αλλά μόνον μετά την ενδελεχή μελέτη της νέας ΠΕΑ από τα Γενικά Επιτελεία και μόνον όταν τα Γενικά Επιτελεία κρίνουν και αποφασίσουν ότι «υπάρχει χώρος» για μειώσεις και καταργήσεις. Εκτός φυσικά αν η νέα ΠΕΑ θεωρεί ότι περιβαλλόμαστε από φίλους και αδελφούς –κάτι σαν το Βέλγιο, ας πούμε– οπότε δεν απαιτούνται Ένοπλες Δυνάμεις της κλίμακας που έχουμε σήμερα!
http://www.paron.gr

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο!
    Αν αντί να αναρωτιέται ο αρθρογράφος για το αν ξέρει ο Βενιζέλος την σπουδαιότητα της 1ης στρατιάς έκανε τον κόπο να εξηγήσει αυτή τη σπουδαιότητα και σε εμάς τους αδαείς ίσως να ήταν ακόμα καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oσο η Αμυνα εκχωρειται στον αρμοδιο-υποτιθεται-υπουργο,ως ορφανο εκθετο βρεφος προς υιοθεσια,αυτα θα εχουμε.Απαιτειται η συγκροτηση συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας αποτελουμενου απο μελη εκλεγμενα απο καποιο αρμοδιο οργανο,οπως η επιτροπη εξωτερικων και αμυνας της βουλης ας πουμε,τα οποια μελη θα εχουν θητεια πενταετη,ωστε να υπαρχει καποια συνεχεια και σταθεροτητα,ας πουμε τεσσερα τον αριθμο,συν τον προεδρο της κυβερνησεως,τους υπουργους αμυνας και εξωτερικων,τους αρχηγους των κλαδων,και τον προεδρο της Δημοκρατιας,ολοι με δικαιωμα ψηφου.Τα δε θεσμικα κειμενα που θα ψηφιζονται,να εχουν υποχρεωτικα ισχυ για διαστημα οχι μικροτερο της πενταετιας.Ετσι θεωρω οτι θα απαλλαγουμε απο την ακατασχετη προχειροτητα και αυτοσχεδιασμο.Βεβαια,ουτε αυτο θα ειναι εγγυηση επιτυχιας,αν δεν αντιμετωπισθει η Αμυνα με σοβαροτητα,αλλα τουλαχιστον δεν θα εχουμε αναθεωρηση καθε ενα,εναμισυ χρονο,με την Αμυνα συνεχως στον αερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.