12/12/10

93 χρόνια μετά βρέθηκε ο τάφος Έλληνα πιλότου στη Τουρκία.


93 ολόκληρα χρόνια από τη κατάρριψή του από Γερμανό πιλότο,ο τάφος ενός ηρωϊκού Έλληνα πιλότου εντοπίστηκε στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας! Η επίμονη έρευνα του ιστορικού της Σχολής Ικάρων Κώστα Λαγού, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι ο αεροπόρος-ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Ναυτικού Σώματος Σπύρος Χάμπας έχει ενταφιαστεί σε τουρκικό έδαφος.



Η ιστορία του Σπύρου Χάμπα και η κατάρριψή από ένα Γερμανό πιλότο «άσσο»,στις 23 Ιανουαρίου 1918,είναι «μυθιστορηματική».

Κατάσταση «Γκέμπεν» και λοταρία θανάτου!19 Ιανουαρίου 1918: Ο Σπύρος Χάμπας βρίσκεται στη Θάσο,όπου υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη της Ναυτικής –τότε- Αεροπορίας. Ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Μούδρο της Λήμνου,όπου σταθμεύει άλλη μοίρα αεροσκαφών. Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του ,προκύπτει η «Κατάσταση Γκέμπεν». Ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης βύθισης από αέρος του γερμανικού καταδρομικού Γκέμπεν.



Ο Χάμπας παραλαμβάνει το σήμα για την επιχείρηση και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση ,γιατί πίστευε ότι «η τύχη αυτόν επέλεξε»! Ο διοικητής του Αριστείδης Μωραϊτίνης ,αντιδρά όπως και οι υπόλοιποι χειριστές που θέλουν να πετάξουν. Ο Μωραϊτίνης διατάσσει το Χάμπο να γράψει σε χαρτάκια όλα τα ονόματα των πιλότων ακόμη και το δικό του. Όποιο όνομα θα τραβούσε ο Χάμπας μέσα από το κράνος,αυτός θα πετούσε. Το χαρτάκι που επέλεξε έγραφε: Σπύρος Χάμπας. Κανείς δεν σκέφτηκε να ρίξει μια ματιά και στα υπόλοιπα χαρτάκια. Όλα έγραφαν «Σπύρος Χάμπας»!



Ο Χάμπας συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Γκέμπεν που έχει προσαράξει στο Ναγαρά. Στις 21 Ιανουαρίου 1918 γίνεται γνωστό ότι ο Χάμπας καταρρίφθηκε από τουρκικά αντιαεροπορικά ενώ βομβάρδιζε το Γκέμπεν. Αυτό κατέγραψε η ιστορία.
Όπως συμβαίνει συχνά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μία φωτογραφία που ανακάλυψε τυχαία ο ιστορικός Κώστας Λαγός στο διαδίκτυο -αυτή που δημοσιεύει και το Onanlert- απέδειξε ότι η ιστορία του Χάμπα ήταν κάπως διαφορετική και κυρίως στάθηκε η αφορμή για να εντοπιστεί 93 χρόνια μετά το θάνατό του,ο τάφος του.

Η φωτογραφία που είχε πάνω του ο Χάμπας και που ο Γερμανός "άσσος" που το κατέρριψε πήρε ως "ενθύμιο".Αριστερά ο Χάμπας.

Από την έρευνα αποκαλήφθηκε ότι ο Χάμπας κατερρίφθη στις 23 Ιανουαρίου από το Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε. Ο Γερμανός είδε ότι το αεροσκάφος που χτύπησε έπεσε φλεγόμενο κοντά στην ακτή. Μόλις προσγιεώθηκε ζήτησε να ανασύρουν τον πιλότο . Πάνω του βρήκε τη φωτογραφία του Χάμπα μαζί μ΄ ένα βρετανό πιλότο,μπροστά στο αεροπλάνο του. Τη κράτησε για ενθύμιο. 93 χρόνια μετά ο Κώστας Λαγός την εντόπισε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν μέχρι το τάφο του ηρωϊκού Έλληνα πιλότου. Πήγε ο ίδιος στο Τσανάκκαλε . Στο νεκροταφείο του Αγγλικού Προξενείου ανάμεσα στους 91 τάφους βρήκε και τον τάφο του Σπύρου Χάμπα.

9 σχόλια:

  1. Tότε είχαμε ήρωες. Τώρα έχουμε φακελάκηδες, μιζαδόρους, λαμόγια, τουρκολάγνους, τεμπέληδες, γλύφτες, απατεώνες καί ψευτοϊδεολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που γράφεις δεν ισχύει για τους σημερινούς χειριστές της ΠΑ.

    Αν εννοείς τους πολιτικούς, ΝΑΙ κι εγώ μαζί σου, συμφωνώ και επαυξάνω !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι έλληνες μαχητές στους ουρανούς και στην θάλασσα των αρχών του 20ου αιώνα έκλεισαν τον τουρκικό στόλο στα Δαρδανέλια με την ισχύ των όπλων τους. Η ισχύς αυτή ήταν μικρή σε σχέση με την ισχύ που είχε η πεποίθησή τους πως αυτή η θάλασσα και αυτός ο αέρας ήταν ζωτικός χώρος μιας αναγεννημένης Ελλάδας που ασφυκτιούσε από νεανικό σφρίγος στα μικρά σύνορά της. Γι’ αυτό έδιναν την ζωή τους. Σήμερα χωρίς να υπάρχει πραγματικά καμία χαμένη μάχη αλλά στο όνομα κάποιας «ειρήνης» και κάποιας «συνεργασίας» γέροντες στην ψυχή έλληνες πολιτικοί αναγνωρίζουν «ζωτικά συμφέροντα» στην Τουρκία και θέλουν να προχωρήσουν σε συνεκμετάλλευση θαλάσσιας περιοχής που κερδίθηκε τότε μετά από δεκαετή ένοπλο αγώνα που στοίχισε ζωές χιλιάδων ελλήνων. Καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της προδοσίας;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλος ένας ..."αντιπαραγωγικός" !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΗΡΩΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΙΨΟΥΝ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΤΙΣΗ ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ "ΤΑΦΟ" ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρός Τζίμη,

    εννοώ τούς πολιτικούς, τούς δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, επαγγελματίες απεργούς καί καταληψίες, δικαστές, εφοριακούς, γιατρούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, βολεμένους στόν ΟΤΕ, τόν ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΙΚΑ, Πολεοδομία, τέως Ολυμπιακή, Νομαρχίες, Δήμους, Περιφέρειες καί όπου αλλού έχει χωθεί ο νεοέλληνας γιά να ζεί καλύτερα καί εις βάρος των συνανθρώπων του. Μήν παραλείψουμε καί τούς τραπεζίτες, επιχειρηματίες του χρηματιστηρίου καί τούς βιομήχανους πού ζούν ρουφώντας τό ανθρώπινο αίμα, καί άν ξέχασα κανέναν προσθέστε τον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι ξέχασες. Τους υδραυλικούς ηλεκτρολόγους κλπ... Συναγωνίζονται τους γιατρούς δικηγόρους κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 7:15 μ.μ. fstav, ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί σου;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.