28/12/10

Από την «ισχυρή οικονομία» στη χρεοκοπία



Tου Σταυρου Λυγερου

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την κατάντια, αλλά στην πραγματικότητα και τα δύο έβλαψαν καίρια την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη για τη δημοσιονομική βόμβα, που κληρονόμησε. Εχει βαρύτατη ευθύνη, όμως, για το γεγονός ότι με τους χειρισμούς της, αντί να προσπαθήσει να απενεργοποιήσει αυτή τη βόμβα, την πυροδότησε. Με άλλα λόγια, μετέτρεψε τη δημοσιονομική κρίση σε κρίση δανεισμού, με αποτέλεσμα η χώρα να περιέλθει σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Καραμανλή διαχειρίστηκε ολέθρια τα δημόσια οικονομικά, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι το καράβι είχε πάρει ρότα προς τα βράχια νωρίτερα. Η ρητορική Σημίτη για την «ισχυρή οικονομία» της «ισχυρής Ελλάδας» ήταν ένα προπαγανδιστικό ψεύδος. Το πρόβλημα αποτυπώνεται αλάνθαστα στο χρόνιο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και στον μικρό όγκο πραγματικών επενδύσεων. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύονταν στη Σοφοκλέους και παρουσιάζονταν σαν απόδειξη ευρωστίας και δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας περισσότερο απομύζησαν πόρους παρά συνέβαλαν στην ανάπτυξη.


Το δημόσιο έλλειμμα και χρέος έφθασαν σ’ αυτά τα ύψη, επειδή οι πόροι δεν διοχετεύθηκαν σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν πρόσθετο πλούτο. Κατά κανόνα, λεηλατήθηκαν και σπαταλήθηκαν. Τροφοδότησαν την κατανάλωση, διογκώνοντας υπέρμετρα τις εισαγωγές. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πολύ χρήμα, αλλά με δυσανάλογα μικρό παραγωγικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει από την εκπαίδευση μέχρι τους εξοπλισμούς, από την έρευνα μέχρι την υγεία και από την κοινωνική πολιτική μέχρι τα δημόσια έργα.


Η μόνη σοβαρή προσπάθεια για συμμάζεμα έγινε από τον Αλέκο Παπαδόπουλο επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (1993-96). Από το 1996 η προσπάθεια νοθεύτηκε από τη «δημιουργική λογιστική», αφού στόχος ήταν η ένταξη στην ΟΝΕ και όχι το πραγματικό νοικοκύρεμα. Ετσι, στην οκταετία 1996-2004, η κυβέρνηση διπλασίασε σχεδόν το χρέος που παρέλαβε. Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σε πεντέμισι χρόνια.


Το οικονομικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό σύστημα δεν είχε τη βούληση να «σπάσει αυγά». Βολευόταν στα προνόμιά του και συνέχιζε την αμέριμνη πορεία προς τα βράχια. Τώρα που το κλεπτοκρατικό και σπάταλο μοντέλο καταρρέει, το καθήκον είναι να αντικατασταθεί από ένα υγιές και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.


Πολλοί θεώρησαν ότι το Μνημόνιο είναι το κατάλληλο εργαλείο για να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου». Αναμφίβολα, το Μνημόνιο περιέχει μέτρα, τα οποία έπρεπε να έχουν προ πολλού ληφθεί. Συνολικά, όμως, συνιστά λανθασμένη θεραπεία, επειδή εγκλωβίζει την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Τα απαγορευτικά επίπεδα των «σπρεντ» αποδεικνύουν ότι οι διεθνείς επενδυτές, παρότι αρέσκονται σε πολιτικές λιτότητας, είναι αρκετά ρεαλιστές για να βλέπουν ότι η εφαρμοζόμενη συνταγή δεν βγαίνει. Αυτός είναι ο λόγος, που παρά την επίσημη ρητορική της, η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για μία ελεγχόμενη χρεοκοπία.

9 σχόλια:

  1. Θα διαφωνήσω με τον κ. Λυγερό.
    Οι αγορές δεν μας δείχνουν εμπιστοσύνη γιατί μαθαίνουν ότι μέτρα ψηφίζονται αλλά η εφαρμογή τους αργεί χαρακτηριστικα...

    Το ότι το κράτος πρέπει να στοιχίζει φτηνότερα είναι μονοδρομος. Αυτό γίνεται άμμεσα με μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ελπίδα αν δεν γίνει αυτό...

    Η γραφειοκρατία όμως πρέπει να χτυπηθεί ανελέητα. Ο δημόσιος υπάλληλος πρεέπι να αποκτήσει ευθύνη γαι τις πράξεις του και να αξιολογείται η εργασία του όπως σε άλλες χώρες. Δεν μπορεί, δουλεύεις δεν δουλεύεις, να παίρνεις τα ίδια λεφτά και να έχεις την ίδια εξέλιξη!!

    ΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες υπηρξε μια αξιοπρεπης ,και σπανια στον τοπο αυτο,απαντηση απο τον προεδρο της Ομοσπονδιας εργαζομενων ΟΤΕ κ.Κουτρα προς το μελος του ΔΣ του ΟΤΕ και οργανο της
    μετεχουσας στο ΔΣ Ντοιτς Τελεκομ τον κ.Κερχοφ."Αυτη την συμφωνια υπογραψατε με τον ΟΤΕ και αυτη θα τηρησετε και δεν μπορειτε να μεταβαλετε ελληνικους νομους και ΑΝ
    ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ και δεν προκειτε να κοψετε εισοδηματα απο ελληνες εργαζομενους για να αυξησετε τα μεριδια σας".Νομιζω οτι ητανε μια σκληρη απαντηση σε μια μεριδα πολυεθνικων υπευθυνων για την καταχρεωση και εκμαυλισμο της Ελλαδας μεσω υπερτιμολογημενων αγορων και υποπτων δοσοληψιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΤΕ ταχύρυθμα μαθήματα καρσιλαμά.
    Ολες οι εταιρείες του κόσμου ( εκτός φυσικά από τις ελληνικές ΔΕΚΟ ) δουλεύουν για τους μετόχους.

    Η προσαρμοζόμαστε ή εξαφανιζόμαστε....

    Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 416 π.χ.
    Γράφει ο Θουκυδίδης τόν περίφημο διάλογο Αθηναίων-Μηλίων:
    -"Δίκαια μέν εν τώ ανθρωπείω διαλόγω από της ίσης ανάγκης κρίνεται,δυνατά δέ οι προύχοντες πράττουσι καί οι α σ θ ε ν ε ί ς
    συγχωρούσιν".(Μιλήσιοι)
    -"τό δίκαιο στόν διάλογο έχει αξία αν είναι τα μέλη ισότημα,αλλιώς οι ισχυροί αποφασίζουν καί οι
    α δ ύ ν α μ ο ι υποχωρούν".

    Οι Αθηναίοι(Αυτοκράτορες):
    "Εφόνευσαν πάντας τους άνδρας,ενώ παίδας καί γυναίκας ηνδραπόδισαν"γράφει ο μέγας ιστορικός,διότι οι Μήλιοι αρνήθηκαν τήν καταβολήν φόρου στο Ταμείο τής Αττικής Συμμαχίας....πού τό διαχειρίζονταν ανεξέλεγκτα οι Αθηναίοι...ΔΟΥΝΟΥΤΟΥΛΗΔΕΣ!
    "Αποφασίζομεν καί διατάσσομεν!".
    ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ, ΑΔΥΝΑΤΟΣ, ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ.

    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ. ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΥΧΟΙ, ΤΡΑΥΛΙΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΝΕ.
    ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΧΟ.
    ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ "ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΗΔΑΤΕ;"

    ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΕΦΤΟΥΝ.

    ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ.

    ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑ.ΜΕ.
    ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ.
    ΠΡΕΠΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΜΑΡΞ), ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ (ΛΑΣΑΛ).

    ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΙΑΣ "ΔΕΥΤΕΡΗΣ" ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.
    ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ;
    ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ;
    ΜΕ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ;
    ΜΕ ΤΥΦΛΕΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ;

    ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΝΤΗΣΕΙ.

    ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑ.ΜΕ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στέκομαι στην θέση του ΣΛ ότι «Η ρητορική Σημίτη για την «ισχυρή οικονομία» της «ισχυρής Ελλάδας» ήταν ένα προπαγανδιστικό ψεύδος». Εγώ είχα γράψει έγκυρα ότι χωρίς να είμαστε οικονομικά, θεσμικά και ανταγωνιστικά έτοιμοι η ΟΝΕ συνιστούσε λάκκο λεόντων. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ημιμαθών ακαδημαϊκών θέσεων που υποστήριζε ότι η ΟΝΕ ήταν … Ένωση αγνοούσε και βασικά πολιτικοστρατηγικά ζητήματα που συγκρότησαν αυτή την αμιγή νομισματική ρύθμιση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Για τα πολιτικοστρατηγικά της ΟΝΕ βλ. http://www.ifestosedu.gr/104ONEpolitikostratigika.htm. Όταν επίσης τους λέγαμε ότι η ΕΕ διαθέτει μηδενική ανθρωπολογία και ότι δεν πρέπει γι’ αυτό να αναμένεται η παραμικρή αλληλεγγύη μας έλεγαν, … εθνικιστές. Πρόκειται για εκείνη όλη την στρατευμένη ομάδα ειδική στην δολοφονία χαρακτήρων που τώρα σιωπούν ένοχα ή αγνοώντας για ακόμη μια φορά τις οντολογικές προϋποθέσεις της ΕΕ μουρμουρούν νέες ανοησίες (η κρίση θα φέρει την ευρωπαϊκή ένωση). Ο κόσμος όμως είδε το Φόκους και το δάκτυλο της Αφροδίτης ….
    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά εγραψε.Δεν εγραψε το βασικότερο όλων.Σε αυτή τη θητεία κρίνεται αυτή η κυβέρνηση.Δε κρίνεται ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Καραμανλής,ουτε ο Παπάγος.Αυτοί κρίθηκαν, απο τούς Ελληνες και πέρασαν στην ιστορία...Υποσχέθηκε λαγούς με πετραχείλια, τώρα του φταίνε οι άλλοι?Σε σχέση με τους άλλους(όλους) δε τα παει καλά.Και πρώτοι απο όλους οι οπαδοί του-ψηφοφόροι του, που τη μία τον ψηφίζουν και την αλλη μέρα κατεβαίνουν στους δρόμους για απεργία, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά το προγραμμά του.Αυτή λοιπόν είναι η Ελλάδα μας σήμερα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δευτερολογοντας θα ηθελα να γραψω οτι το αρθρο αυτο εχει απεναντι του δυο αλλα αρθρα πολυ σοβαρα που αν τα διαβασουμε θα παψουμε να αμφιταλαντευομαστε ιδιαιτερα...
    "Τα γεγονότα από τη συγκρότηση της κυβέρνησης μέχρι την υποταγή στο Μνημόνιο μιλούν από μόνα τους. Είναι, μάλιστα, εξόχως διδακτικά για όλα όσα συμβαίνουν την ώρα αυτή, αλλά και για όλα όσα εκκολάπτονται. Το ιστορικό του εγκλήματος δεν μπορεί πλέον ούτε να αμφισβητείται ούτε να αγνοείται ούτε να λησμονείται.

    Αποκλείουν προσφυγή στο ΔΝΤ
    Οκτώβριος 2009: Η νέα κυβέρνηση παίρνει το τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου με τη διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι θα ρίξει χρήμα στην αγορά και ότι θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, ότι δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς μια τέτοια επιλογή όχι μόνο δεν θα έδινε λύση σε κανένα από τα προβλήματα του τόπου, αλλά θα επέφερε και πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική συνοχή."
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_9499.html
    και
    "Σε αδίστακτη πολιτική συμμορία ληστών στην υπηρεσία των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου αναδεικνύεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου – του πιο μισητού πολιτικού καθάρματος που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα. Τέτοιο μίσος εναντίον των εργαζομένων δεν είχαν δείξει ούτε οι φασίστες δικτάτορες που κατά καιρούς κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στη χώρα. Οι αλλεπάλληλοι αντεργατικοί νόμοι που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου του εξασφαλίζουν αβίαστα την πρώτη θέση στη λίστα των πιο μισητών υπηρετών του κεφαλαίου σε όλη την ελληνική ιστορία.
    http://www.prin.gr/2010/12/simoria.html
    Και αλλο ενα σοβαρο 'λαθος' που εχει να κανει με την ασφαλεια της χωρας,μα και την οικονομικη της ευσταθεια ειναι η Λαθρομεταναστευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δευτερολογοντας θα ηθελα να γραψω οτι το αρθρο αυτο εχει απεναντι του δυο αλλα αρθρα πολυ σοβαρα που αν τα διαβασουμε θα παψουμε να αμφιταλαντευομαστε ιδιαιτερα...
    "Τα γεγονότα από τη συγκρότηση της κυβέρνησης μέχρι την υποταγή στο Μνημόνιο μιλούν από μόνα τους. Είναι, μάλιστα, εξόχως διδακτικά για όλα όσα συμβαίνουν την ώρα αυτή, αλλά και για όλα όσα εκκολάπτονται. Το ιστορικό του εγκλήματος δεν μπορεί πλέον ούτε να αμφισβητείται ούτε να αγνοείται ούτε να λησμονείται.

    Αποκλείουν προσφυγή στο ΔΝΤ
    Οκτώβριος 2009: Η νέα κυβέρνηση παίρνει το τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου με τη διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι θα ρίξει χρήμα στην αγορά και ότι θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, ότι δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς μια τέτοια επιλογή όχι μόνο δεν θα έδινε λύση σε κανένα από τα προβλήματα του τόπου, αλλά θα επέφερε και πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική συνοχή."
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_9499.html
    και
    "Σε αδίστακτη πολιτική συμμορία ληστών στην υπηρεσία των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου αναδεικνύεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου – του πιο μισητού πολιτικού καθάρματος που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα. Τέτοιο μίσος εναντίον των εργαζομένων δεν είχαν δείξει ούτε οι φασίστες δικτάτορες που κατά καιρούς κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στη χώρα. Οι αλλεπάλληλοι αντεργατικοί νόμοι που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου του εξασφαλίζουν αβίαστα την πρώτη θέση στη λίστα των πιο μισητών υπηρετών του κεφαλαίου σε όλη την ελληνική ιστορία.
    http://www.prin.gr/2010/12/simoria.html
    Και αλλο ενα σοβαρο 'λαθος' που εχει να κανει με την ασφαλεια της χωρας,μα και την οικονομικη της ευσταθεια ειναι η Λαθρομεταναστευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.