27/12/10

Εθνικιστές με κόκκινα κασκόλ

Για τρίτη εβδομάδα η Μόσχα και οι συνοικίες της έζησαν στο ρυθμό των νεολαιίστικων εθνικιστικών ταραχών, ενώ η αστυνομία της πόλης υπόσχεται ότι θα θέσει σε επιφυλακή το σύνολο της δύναμής της για να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, που πολλοί φοβούνται ότι θα δώσουν την ευκαιρία για νέες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, εθνικιστικών ομάδων και χούλιγκαν.
«Μια Μόσχα για τους Μοσχοβίτες και μια Ρωσία για τους Ρώσους» διεκδικούν εθνικιστές κρυμμένοι πίσω απ' τα κασκόλ της Σπαρτάκ. Οι χειρότερες διεθνικές συγκρούσεις μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όπως ήδη χαρακτηρίστηκαν, είχαν ως αφετηρία και αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 28χρονου οπαδού της Σπαρτάκ Μόσχας, του Γιεγκόρ Σβιρίντοφ, ο οποίος δέχτηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου τουλάχιστον τέσσερις σχεδόν εξ επαφής πυροβολισμούς από όπλο με πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν τουλάχιστον δέκα άτομα και συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Σβιρίντοφ και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη μέλους της παρέας του πέντε άτομα, όλοι τους καταγόμενοι από τον Καύκασο.

Οι αστυνομικές αρχές έκριναν ως σοβαρά ύποπτο μόνο τον 26χρονο Ασλάν Τσερκέσοφ από τη μουσουλμανική ρωσική Δημοκρατία της Καμπαρντινο-Μπαλκαρίας στον Καύκασο και άφησαν ελεύθερους τους υπόλοιπους, γεγονός που έδωσε μια καλή δικαιολογία για το «ξέσπασμα οργής των αδικημένων ντόπιων» μεταξύ των οπαδών της Σπαρτάκ, οι χούλιγκαν της οποίας αποτέλεσαν και την πρώτη «μαγιά» των μαζικών ταραχών.

Στην αρχή δεκάδες, και κατόπιν εκατοντάδες, κατά την ημέρα της κηδείας του Σβιρίντοφ, απέκλεισαν δρόμους και κεντρικές πλατείες της Μόσχας, ζητώντας τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του, ενώ σημαία στα χέρια εθνικιστικών οργανώσεων, που δρουν στις γραμμές των χούλιγκαν, έγινε και η δολοφονία ενός ακόμη νεαρού, του 19χρονου Πάβελ Καζακόφ, ο οποίος επίσης φέρεται να μαχαιρώθηκε από νέους καταγόμενους από τον Καύκασο.

Σε μερικά 24ωρα οι ταραχές πήραν χαρακτήρα μαζικής και σχεδόν καθημερινής σύγκρουσης μεταξύ «ρώσων εθνικιστών» και Καυκάσιων, με τους πρώτους να διεκδικούν μια «Μόσχα για τους Μοσχοβίτες και Ρωσία για τους Ρώσους» και τους δεύτερους να απειλούν ότι «θα λιώσουν τα εθνικιστικά σκουλήκια», επιφυλάσσοντας για τους ρώσους πολίτες εξίσου προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η αστυνομία της Μόσχας προσπάθησε με μαζικές προληπτικές συλλήψεις, που ξεπέρασαν τις 2.000 για περίοδο μερικών ημερών, να θέσει υπό μερικό τουλάχιστον έλεγχο την κατάσταση και αντιμετώπισε με βία και τις δύο «εθνικών αποχρώσεων ομάδες» που υποκινούσαν τις ταραχές.

Οι συγκρούσεις επιβεβαιώνουν, κατά τους περισσότερους αναλυτές, την ενίσχυση νεοφασιστικών, ακόμη και νεοναζιστικών τάσεων σε κύκλους της ρωσικής νεολαίας, όπως έχουν αποδείξει και τα πολυάριθμα εγκλήματα σε εθνικιστική βάση των τελευταίων ετών εναντίον Ασιατών και Αφρικανών ή μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες στη ρωσική περιφέρεια. Μάλιστα δεν λείπουν και αυτοί που εκτιμούν ότι λειτουργούν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των «επίσημων πατριωτικών» οργανώσεων νεολαίας και λούμπεν ομάδων, οι οποίες σπεύδουν να χύσουν λάδι στην εθνικιστική φωτιά με κάθε αφορμή, αξιοποιώντας διάχυτες και ασαφείς «υπόγειες» ξενοφοβικές διαθέσεις, που ενισχύονται τα τελευταία χρόνια με κεντρικό σύνθημα το «Εξω οι ξένοι».

Οι επίσημες αρχές προσπάθησαν να τηρήσουν «ισορροπίες και ουδετερότητα» στο ταραγμένο κλίμα, με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να απαιτεί να τιμωρηθούν όσοι υποκινούν τις άσκοπες ταραχές, αλλά και όσοι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους στη διερεύνηση της δολοφονίας του Σβιρίντοφ. Σε παρόμοια γραμμή και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ ρώσων πολιτών, «που πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ανεξαρτήτως του τόπου γέννησης ή της περιοχής όπου ζουν στην κοινή πατρίδα», έσπευσε πάντως να επισκεφθεί τον τάφο του αδικοχαμένου Σβιρίντοφ και να δηλώσει ότι «όλοι πρέπει να σέβονται τις τοπικές παραδόσεις, όπως κάνουν και όσοι ξένοι ζουν στον Καύκασο».

Αμεσα πολιτικά κέρδη και βεβιασμένα συμπεράσματα προσπαθούν να συναγάγουν σχεδόν όλες οι πλευρές, με τον «ιδεολόγο» του Κρεμλίνου Βλαντισλάφ Σουρκόφ να καταγγέλλει τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση ότι η γενικευμένη «αντιεξουσιαστική» ανευθυνότητά της υποθάλπει τους φασίστες και τις παραφυάδες τους.

Η ρωσική αντιπολίτευση και μερίδα του τύπου με τη σειρά τους εκτιμούν ότι όλα σχεδόν γίνονται για να ενισχυθεί η κοινωνική τάση ότι «πρέπει να επιστρέψει στην προεδρία ο Β. Πούτιν και να βάλει τάξη», ενώ το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι το αβγό του φιδιού φωλιάζει όλο και βαθύτερα στις ρωσικές συνειδήσεις... http://www.enet.gr

6 σχόλια:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ.

    ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1980 ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ, ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ, ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

    Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΞΑΝΑ.

    ΚΑΙ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.
    ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΟΜΟΙΟΝ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ "ΙΣΟΝ".

    ΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΤΙ Η "ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ "ΥΠΕΡΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ".

    ΟΤΙ ΞΕΡΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.

    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ.

    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ.
    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

    ΕΓΩ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΕ.

    ΚΛΑΙΩ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΓΚΗ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΓΚΗ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΘΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΕΣΕΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΗΣΙΜΑΤΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΓΚΗ ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ.
    ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ,ΕΕ ΝΤΟΪΤΣΕ ΜΠΑΝΚ(η μήπως Ντούτσε μπάνκ)))) ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εορτασμοί φέτος για την Πρωτοχρονιά θα γίνουν στο Σύνταγμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποιό σύνταγμα ρε συ,να γίνει τι?αφού πλακωσανε όλοι οι ταμτακοι από την άκρη του θεού,ρακενδιτοι και με άγριες διαθέσεις-ισλάμ.ποιός να πάει που και πως?θες και το j-3 κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δηλαδη ρε συ αυγερινε τι επρεπε να κανουν οι ρωσοι? ντουμπεκι σαν εμας? ευτυχως για αυτους που δεν ειναι σαν κι εμας. ειλικρινα εσας τους φιλελευθερους της νεας ταξης δεν σας καταλαβαινω. ποια ειναι η ιδεολογηκη σας διαφορα με την αριστερα που τονιζετε συνεχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 27 Δεκεμβρίου 2010 1:20 μ.μ.

    Για ποια Πρωτοχρονιά μιλάς; Την Χριστιανική, την Μωαμεθανική, την Βουδιστική, ή την Ινδουιστική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.