25/12/10

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ - ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερντογάν - Παπανδρέου συναντιούνται στην Τουρκία στις 7 Γενάρη και αναμένεται να ανακοινώσουν μέρος των συμφωνηθέντων για το Αιγαίο
 • Σοβαρές εξελίξεις αναμένονται το Γενάρη
 • Ολα δείχνουν ότι η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα
Πυκνώνουν οι ενδείξεις για τις κυοφορούμενες εξελίξεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με τις διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα όσα φέρεται να έχουν καταλήξει, υπό τη
μορφή συμφωνίας, οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, αλλά και η στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην ασκήσουν επί χρόνια δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, όπως τα 12 μίλια και ο ορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο.
Τις ανησυχίες εντείνει το γεγονός ότι κριτήριο, οδηγός και καταλύτης για τις εξελίξεις και τις επιλογές που γίνονται είναι η δίψα των πολυεθνικών μονοπωλίων και της ντόπιας αστικής τάξης για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, αυτό που προωθείται είναι η επαναχάραξη συνόρων και η συρρίκνωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε βυθό, θάλασσα και αέρα, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Οι διευθετήσεις αυτές εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων που τροφοδοτούνται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Ημερομηνία καταλύτης φαίνεται πως είναι η 7η του Γενάρη 2011, οπότε ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί τo Ερζερούμ της Τουρκίας και θα ανοίξει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν την ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν το «σχέδιο ειρήνης» μεταξύ των δύο χωρών «με πρώτα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».
Το «γαϊτανάκι» για την προετοιμασία του εδάφους σέρνουν μια σειρά αποκαλυπτικών δηλώσεων και συνεντεύξεων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, με πρώτο στο χορό τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Ε. Μπαγίς. Σε πρόσφατη συνέντευξη, στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο Ε. Μπαγίς θέτει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, με ποσοστά 50-50 επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Συγκλίνουσες απόψεις και δηλώσεις

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο και έχοντας σαν δεδομένο ότι η ελληνική αστική τάξη έχει στρατηγικά επιλέξει για το Αιγαίο τη λύση της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της συνδιαχείρισης σε επίπεδο ελέγχου και άμυνας, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε:
«Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Ετσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν».
Η άποψη αυτή του Τούρκου υπουργού έρχεται να «δέσει» με όσα είχε πει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος στις 21 Ιούλη 2010, στο ρ/σ «Real fm», ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, αφήνοντας έτσι εκτός - για διευθετήσεις τύπου 50-50 - το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, το οποίο βάσει του Διεθνούς Δικαίου ανήκει στην Ελλάδα.

Απλά, ο Ε. Μπαγίς πάει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ποσοστά συνεκμετάλλευσης 50-50, σαν να πρόκειται για μιαν αδέσποτη περιοχή. Μιλάει ακόμα για «πλατφόρμες λύσης», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανάλογες διευθετήσεις συνολικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Κατά τα άλλα, ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι «όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, δε θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους», ενώ δεν παραλείπει να προβάλει και την απειλή του μεγέθους της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. «Για την Ελλάδα, λέει, η Τουρκία μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή, αλλά για την Τουρκία, πιστέψτε με, η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη».

Υφαλοκρηπίδα κατά βούληση!

Η διαμόρφωση του πλαισίου της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου έχει και τη συμβολή των ΗΠΑ. Το έθεσε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1/8/2010), ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, προτρέποντας και τις δύο χώρες να συνάψουν εμπορική συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους «συνοριακές» διαφορές στο Αιγαίο που το χαρακτηρίζει ως «αμφισβητούμενη περιοχή».
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Θα ήλπιζα, εάν υπάρχουν φυσικές πηγές Ενέργειας στο Αιγαίο ή σε οποιαδήποτε άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, αυτές να βοηθήσουν στην επίλυση των ζητήματος των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε "εμπορικές διευθετήσεις" και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δε συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα».
Υπάρχουν μερικά ακόμα επεισόδια που συνθέτουν το ίδιο σκηνικό:
 • Στις 26/10/10, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal D», συνεδρίασε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο και συζήτησε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, το διεθνή εναέριο χώρο και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο! Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν, συζήτησε σενάρια για την «επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα 7 μίλια και σε μερικές 8 μίλια». Την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Ε. Μπαγίς, ανέφερε ότι «χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» και «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα». Τη συγκεκριμένη φόρμουλα της διευθέτησης κλιμακωτών χωρικών υδάτων είχε αποκαλύψει ο «Ρ», με δημοσίευμα στις 15 Σεπτέμβρη 2010. Βέβαια ο όρος «επέκταση» των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ψευδεπίγραφος, καθώς μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί συρρίκνωση του δικαιώματος να επεκταθούν στα 12 ν. μίλια.
 • Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο Θ. Πάγκαλος στις 1/11/2010 μιλώντας σχετικά με το θέμα αυτό στη ΝΕΤ είπε πως «όλα αυτά έχουν συζητηθεί, έχουν ξαναμπεί στο τραπέζι» και διαβεβαίωσε ότι «διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν κάναμε ποτέ, ούτε τώρα κάνουμε», γιατί «διαπραγματεύσεις σημαίνει ατζέντα». Αρα, διαπραγμάτευση γίνεται αλλά στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας, γι' αυτό άλλωστε και δε δημοσιοποιούνται τα πρακτικά από τις διμερείς επαφές των εντεταλμένων Ελλάδας και Τουρκίας.
 • Αποκαλυπτικός για τα όσα συντελούνται στο παρασκήνιο της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αναφορικά με τις διευθετήσεις στο Αιγαίο, ήταν ο Ε. Μπαγίς και με όσα δήλωσε στα «Νέα» στις 18/11/2010. Εκεί δίνει το πλαίσιο μιας εναλλακτικής συμφωνίας, σε περίπτωση που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, δεν καταφέρουν άμεσα να επιλύσουν όλα τα θέματα στο Αιγαίο και προτείνει στις «διαφιλονικούμενες» περιοχές «να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών».
Μπουρλότο σε βάρος του λαού
Η υιοθέτηση τέτοιου είδους διευθετήσεων ενέχει θανάσιμους κινδύνους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε με τη λύση της συνεκμετάλλευσης, είτε με τη λύση της χάραξης της υφαλοκρηπίδας με τρόπο που θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική υφαλοκρηπίδα ή παρεμβολή τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα σημάνει πλήρη ανατροπή του στάτους που διαμορφώθηκε στο Αιγαίο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1012-1913) και τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923).
Αν ανάμεσα στα ελληνικά νησιά στήνονταν τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αυτό θα συμπαρασύρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, αφού η Τουρκία θα επικαλείται την προστασία και την ασφάλεια των «ζωτικών» της συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, αυτό που λέει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς ότι οι πλατφόρμες του πετρελαίου μπορούν να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης και των άλλων, πέραν της υφαλοκρηπίδας, προβλημάτων.
Και μόνο το γεγονός ότι τέτοιες διευθετήσεις επιταχύνονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δέχονται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις τους, δείχνει πως η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία και στόχο έχει να ισχυροποιήσει τη θέση των μονοπωλίων σε όλα τα επίπεδα.
Ορος απαράβατος για να διευθετηθούν οριστικά προς όφελος του ελληνικού και του τουρκικού λαού τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και το Αιγαίο, είναι να φύγουν από τη μέση το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, να απαλλαγούν και οι δύο λαοί από την εξουσία των μονοπωλίων.
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

13 σχόλια:

 1. duo gaidaroi tsakonontan se xeno axirona. as mirasoume ta xena

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΚΕΜΑΛΟΛΑΓΝΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΟΥΣ.
  ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΙΓΚΛΑΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΦΩΤΙΕΣ;;;; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ;
  ΠΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΟΥΝ ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ;;; ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΑΜΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!ΑΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
  ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΣ , ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΙΝ;;
  ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ; ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.ΟΚ . ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡ@@@@ΙΑ ;; ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eύχομαι ολόψυχα την Άγια τούτη ημέρα το άρθρο του Ριζοσπάτη να είναι μία μπαρούφα ακόμα σαν άλλες που ανεβάζει κατά καιρούς γιατί εάν είναι αλήθεια θα συχαθώ την τύχη μου που γεννήθηκα Έλληνας και όχι ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ γιατί τέτοια προδοτική συμφωνία από αρχής του Ελληνικού έθνους δεν έχει υπάρξει εκτός από μερικές μεμονομένες περιπτώσεις και αν συμβεί κάτι τέτοιο από τον σημερινό πρωθυπουργό κια την κιυστωδία του πρέπει όλοι οι Έλληνες να γίνουμε τρομοκράτες και υπόψιν συχένομαι την τρομοκρατία και ειδικά τους Έλληνες τρομοκράτες που όπως έχει αποδειχτεί δεν κάνουν τρομοκρατία για την πατρίδα τους αλλά για μία γελοία ιδεολογία και το λέω αυτό γιατί όταν βλέπεις διάφορα φυντάνια που το παιζουν επαναστάτες να καίνε την Καθαγιασμένη από αίμα Ηρώων Ελληνική Σημαία σε τι να τους πιστέψω.Και τελειώνοντας το μήνυμα λέω ακόμα μία φορά ελπίζω και έυχομαι το άρθρο να είναι μία μπαρούφα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ζητώ συγγνώμη κ.Καλεντερίδη για το ύφος της προηγούμενης ανάρτησης μου (25 Δεκεμβρίου 2010 12:43 μ.μ.) αλλά ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΕΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΑΠ'ΕΜΕΝ ΜΗ ΧΟΛΙΑΣΚΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΣΑΣ ΕΧΩ "ΠΡΗΞΕΙ" ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος είπε...
  Για να μην μιλά κανείς σημαίνει ότι η υπόθεση βρωμάει και βρωμάει μπαρούτι!

  Θα προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση σε πράξη "ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" ;

  Θα στηρίξουν οι μόνιμοι συμφεροντολόγοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και οι δήθεν αριστεροί Έλληνες μια τέτοια επαίσχυντη πράξη ;

  Εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες Πατριώτες τι κάνομε ;

  Ή μήπως δεν μπορούμε να κάνομε τίποτε διότι έτσι απεφάσισαν οι Μεγάλοι ;

  Δηλαδή, οι γονείς μας και οι παππούδες μας οι οποίοι το 1940-41, πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών, ήσαν "ηλίθιοι" ή "εθνικιστές" ;


  Ευμένης ο Καρδιανός

  Υ.Γ. Το ανωτέρω σχόλιο αναρτήθηκε λόγω λάθους μου στο θέμα της πρόσκλησης του Δ.Ν.Τ.και του ποσοστού του ελλείμματος.Ζητώ συγνώμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το δείχνει καθαρά και η φωτό. Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια είναι το άτομο... και δίπλα αυτός που θα τα φάει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. εαν ειναι αληθεια τοτε ηρθε η ωρα να πεθανουν οι προδοτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πατριοτεσ στα λογια μετα τησ 7 του γεναρι οποιοσ εχει ελληνικα κοτσια ασ παει να κατοικισει στο καστελοριζο πατριοτεσ στα λογια. αι.κ.α.δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα της προηγούμενης χιλιετίας (αγκαλιασμένο από την υπέροχη δημιουργία του Μάνου Χατζιδάκη) στο Αιγαίο ΜΑΣ, αφιερωμένο στον Ινφογνώμονα και σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες :


  http://www.youtube.com/watch?v=7zgxDq3L78U&feature=related


  Ερωτώ : Αυτό το Αιγαίο θέλουν οι τούρκοι ;; Τι σχέση έχουν αυτοί με την Ομορφιά, την Τέχνη και τον Πολιτισμό ; Απαντώ ότι θα το βλέπουν ΜΟΝΟ με τα κυάλια, όπως κάνουν σήμερα. Μόνο έτσι, κι αν τους αρέσει. Και ίσως ούτε καν έτσι. Γιατί αυτό το Αιγαίο είναι δικό μας. ΔΙΚΟ ΜΑΣ !!


  Με την ευκαιρία των εορτών, αν και δεν μου αρέσουν οι υποχρεωτικοί εορτασμοί, εύχομαι για όλους μας τα χρόνια που έρχονται, όσα αναλογούν στον καθένα μας, να είναι γεμάτα με Αντίσταση, Πείσμα, Θάρρος, Δύναμη, Ανυπακοή και Πόλεμο απέναντι στην προδοσία και στους προδότες, Αγώνα και ΠΊΣΤΗ στον εαυτό μας και στην Αλήθεια μας ! Εύχομαι να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε αυτούς που μας έβλαψαν ΑΛΛΑ να τσακίσουμε αυτούς που εξακολουθούν να μας βλάπτουν ...

  Καλό Βράδυ σε όλους,
  ΡΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τι να περιμένει κανείς από έναν αρβανίτη-αλβανό πρωθυπουργό (ΓΑΠ από το αλβανοχώρι Καλέντζι-βλέπε Βικιπαιδεία), από έναν αλβανοτσάμη πρόεδρο της "Δημοκρατίας" (Παπούλια του Ταχήρ), από έναν αρβανίτη-αλβανό αντιπρόεδρο (Pangallo - αλβανός της τουρκαλβανικής φρουράς Αττικής) και έναν αρχιεπίσκοπο αρβανίτη-αλβανό της Βοιωτίας;;;;;;;

  ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ @#@!ΕΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΛΒΑΝΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ......"26 Δεκεμβρίου 2010 1:19 μ.μ.

  AYTONOMO;;; ΟΧΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ;; ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ;;;; ΡΕ ΑΝΤΕ ΠΑΓΑΙΝΕ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Α. Νταβούτογλου (ο περιβόητος Τούρκος Υπ. Εξωτερικών – που με το «σαρδόνιο» κάτω από τον χαρακτηριστικό του μύστακα - χαμόγελό του και την «ιστορική του ρήση» μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, γράφει στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος») «…οι κοινωνίες που ζουν μια κρίση ταυτότητας και τη μετατρέπουν σε μια καταστροφή πολιτισμού περιέρχονται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο παραδομένες στη δίνη των ψυχολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών διακυμάνσεων» (σ. 57). Και παρακάτω: «οι κοινωνίες που έχοντας χάσει την αυτοπεποίθηση τους αποδέχτηκαν να γίνουν τα περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών, μετά από μια ψυχολογική κατάρρευση θα μείνουν αντιμέτωπες και με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης» (σ. 832).
  Π. Κονδύλης (1943-1998), από το βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» "…στο βαθμό που η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφόσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος βαλκάνιος και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Υπ' αυτές τις συνθήκες, ότι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν "πολιτισμένη συμπεριφορά", 'υπέρβαση του εθνικισμού", και "εξευρωπαϊσμό". Πράγματι, το σημερινό δίλημμα (1997), είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ, την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία , έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, οι υπομετριότητες και ανθυπομετρητιότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους (σελ. 410 - 411)"
  Επομένως;;;
  Αλήθειες;;; Αδράνεια;;; Αδυναμία;;; Αυτοκαταστροφή;;; Απελπισία;;; κλπ κλπ, ως το Ω (Ωχαδερφισμός!!!) της αλφαβήτας μας, μπορεί κανείς να βρει και να ταιριάξει ουσιαστικά και επίθετα για το κατάντημά μας, αφού μπορεί να μην τα «φάγαμε όλοι μαζί», αλλά «φταίμε όλοι μαζί».Ρεαλιστικός πεσιμισμός ή πεσιμιστικός ρεαλισμός;;;
  «Το Δόγμα του Σοκ» (Ναόμι Κλάϊν)
  Χρόνια Πολλά και καλό…..Πάσχα!!! Ανάσταση δεν μεσολαβεί.
  Καλό Ξημέρωμα, λοιπόν, σε όλους
  Παύλος Γ. Φωτίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.