27/12/10

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ !

 Στον δήμο του Ερέντεπε της περιοχής Μους δίπλα στις πινακίδες στα τουρκικά τοποθετήθηκαν και πινακίδες στα κουρδικά .Μετά την ανακοίνωση του προέδρου του BDP Σελλαχατίν Ντεμιρτάς για εφαρμογή του ¨Σχεδίου δύο γλωσσών¨, ο δήμος του Ερέντεπε άλλαξε τις πινακίδες μέσα στο κτίριο και έβαλε τις ίδιες αλλά γραμμένες και στα τουρκικά και στα κουρδικά.

Ο δήμαρχος της περιοχής Μεχμέτ Γιασίκ στην ανακοίνωση που έκανε αναφέρει πως κινήθηκε στα πλαίσια των οδηγιών που του έστειλε το κόμμα BDP.Ο Γιασίκ σχετικά με την αναγραφή των πινακίδων στο κτίριο των υπηρεσιών του δήμου είπε πως ¨ δεν αποτελεί αντίληψη δίγλωσσου, αλλά πολύγλωσσου δήμου. Μετά από την αναφορά που έκανε το δικαστήριο στην δίκη των μελών του κόμματος KCK για ¨άγνωστη γλώσσα¨, όταν υποβλήθηκε αίτημα για υπεράσπιση στην μητρική γλώσσα, το BDP πήρε κάποιες αποφάσεις και στάλθηκαν σχετικές οδηγίες σε όλους τους δήμους μας.

Στην οδηγία αναφερόταν πως τα τουρκικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά στις περιοχές όπου πλειοψηφούνε οι κουρδικοί πληθυσμοί, να κρεμαστούνε πινακίδες και στα κουρδικά. Ο Γιασίκ είπε τα εξής : ¨Στην οδηγία δεν μιλούσε μόνο για κουρδικά αλλά και για Ζαζάτζα, Αγγλικά , μιλούσε για πινακίδες που αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Άλλωστε εκτός από τα έγγραφα, στην καθημερινή μας ζωή μιλάμε κουρδικά. Αυτό είναι έτσι από παλιά. Η πολυγλωσσία αυτή θα διευκολύνει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Η πολυγλωσσία δεν θα διαιρέσει καμία περιοχή. Η πλειοψηφία των ανθρώπων μας θέλουν να μιλούνε την μητρική τους γλώσσα¨.

Ο Γιασίκ αναφερόμενος στο κρατικό κανάλι που εκπέμπει 24 ώρες στα κουρδικά είπε : ¨Στα εγκαίνια αυτού του καναλιού ο πρωθυπουργός μίλησε στα κουρδικά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά κουρδικά. Αλλά όταν πρόκειται για εμάς μας λένε ¨Κουρδικά δεν μπορείτε να μιλάτε¨. Στην πραγματικότητα τα κουρδικά, τα τουρκικά, τα ζαζάτζα και τα λαζικά αποτελούνε τον πλούτο μας¨.
http://tourkikanea.wordpress.com

8 σχόλια:

  1. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον οδηγό του λεωφορείου και τον εισπράκτορα του στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο λόγος της σύλληψης τους ήταν πως απο το ηχοσύστημα του λεωφορείου ακούγονταν τραγούδια στην Κουρδική γλώσσα. Ο οδηγός και ο εισπράκτορας δήλωσαν οτι υπάκουσαν στο αίτημα των επιβατών του λεωφορείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάποια φάση,οι τούρκοι θα έπρεπε να μάθουν και αυτοί μα καί τα παιδιά τους λίγα κουρδικα γιατί αυτό θα είναι προς όφελός τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Γιώργος ο Γεωπόνος να παρατήσει τα τούρκικα και να αρχίσει μαθήματα κουρδικής.
    Την μιλούν πιό πολλοί !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντε και με συνταγμα!

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eμένα πάντως τα τούρκικα μου χρειάζονται για επαγγελματικούς λογους!
    τζίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΠΑΛΞΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ28 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:35 π.μ.

    Το πρώτο βήμα αποσταθεροποίησης μιας κρατικής οντότητας είναι η αμφισβήτηση του γραπτού λόγου με την σταδιακή και κατά "άλματα" καθιέρωση παράλληλα προφορικού λόγου διαφορετικής γλωσσικής προέλευσης.
    Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί, με την πανταχόθεν χρήση μια γλώσσας που αφορά σε συγκεκριμένη "ράτσα" όπως η Κουρδική,κύριος και αντικειμενικός μας σκοπός είναι να πληγεί η "βάση", ο θεμέλειος λίθος του Τουρκικού Κράτους που είναι...το Σύνταγμα.
    Εδώ θα θέλαμε να σταθούμε και να επισημάνουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι το Ισραήλ εκμηδένησε τις Παλαιστινιακές "αυθαίρετες" διεκδικήσεις αναγνωρίζοντας ως δεύτερη επίσημη γλώσσα την Αραβική.
    Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να επιτύχουν τα Σκόπια την αναγνώριση του Βουλγαρο-Πολωνικής καταγωγής γλωσσικού ιδιώματός τους ως "Μακεδονικής".
    Τότε το πρόβλημα θα είναι μη αναστρέψιμο.
    Επομένως η κύρια προσπάθεια εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υπονόμευση πρώτα της γλώσσας των Σκοπίων και να εξαρτηθεί και η χρήση του ονόματος από αυτή.
    Η καλλίτερη τακτική θα ήταν σε πρώτη φάση να διατυπωθεί δημόσια η άποψη ότι πρόκειται για γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγαρικής και σιγά σιγά στις διαπραγματεύσεις να επιδιωχθεί και η συμμετοχή της Βουλγαρίας-Αλβανίας με ενίσχυση του αλυτρωτισμού των Αλβανών των Σκοπίων και την επίσημη χρήση της Αλβανικής γλώσσας εκ μέρους τους με στόχο "δύο γλώσσες δύο ράτσες".
    Και όπως και οι Κύπριοι εδίδαξαν...συνεχείς διαπραγματεύσεις ώστε να εξασθενίσει η αντίπαλη πλευρά, διότι αν χάσουν τη γλώσσα...τα έχασαν όλα.
    Θα προτείναμε κ. Καλεντερίδη τη σύσταση ενός FORUM μελέτης και ανάλυσης της Βουλγαρο-Πολωνικής καταγωγής της γλώσσης των Σκοπίων και τη δημιουργία ΜΚΟ για τη διεκδίκηση της νόμιμης βάσης της αποκλειστικά στο προαναφεθέν μοτίβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοπελιά 4:36 π.μ., να μη βάζεις τόνο στο νικ μου όταν το χρησιμοποιείς, διότι ...τσαντίζομαι πολύ !!!
    Το " τζιμης " είναι σήμα κατατεθέν/κατοχυρωμένο διεθνώς !!!
    Κάτι σαν το μπραντ νέϊμ ...Yves Saint Laurent !!!
    Ξηγηθήκαμε;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεσποινίς Έπαλξη, μου θυμήσατε το σκηνικό όπου ο Γκρούεφσκι, όταν συνομιλεί επίσημα με κάποιον Βούλγαρο, χρησιμοποιεί ...διερμηνέα !!!

    Κατά τ΄άλλα, δεν τσιμπάω !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.