10/12/10

Νέο κόμμα, νέο στοίχημα

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Η δημιουργία νέων κομμάτων και πολιτικών φορέων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους κρίσεων. Η παρούσα συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη, δεδομένου ότι η κοινωνία αναζητά κάτι καινούργιο, άποψη που υπογραμμίστηκε και με την υψηλή αποχή των πολιτών
στις περιφερειακές εκλογές. Αυτό προφανώς, σκέφτηκε και η κυρία Μπακογιάννη και προχώρησε στην ίδρυση του κόμματός της ενώ αναμένονται άμεσα και νέα κινήματα που ιδεολογικά θα κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Σε πανελλαδική έρευνα της MRB, που δημοσιεύτηκε χτες η Δημοκρατική Συμμαχία συγκέντρωσε μόλις 2,8% στη πρόθεση ψήφου, ποσοστό που δυσκολεύει προς το παρόν τουλάχιστον την είσοδό του στη Βουλή. Ενώ σε άλλη πρόσφατη έρευνα το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ΔΗ.ΣΥ. δεν έχει κάτι καινούργιο να προσθέσει στο πολιτικό σύστημα. Άρα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο και πρέπει να πείσει την κοινωνία για το καινούργιο που ευαγγελίζεται. Μετά τους πανηγυρισμούς και την εκκωφαντική έναρξη το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται από δω και πέρα.
Καταρχήν, για να έχει λόγο ύπαρξης κάτι καινούργιο, θα πρέπει να φέρει όντως κάτι καινούργιο και διαφορετικό στο πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει να δίνει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και να προτείνει λύσεις. Η στήριξη της μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης δε συνιστά σε καμιά περίπτωση πρόταση νέας πολιτικής.
Καινούργιο σημαίνει ότι τα πρόσωπα που το απαρτίζουν είναι νέα σε ηλικία, σε φρέσκιες ιδέες και άφθαρτα, υπό την έννοια της πρότερης συμμετοχής τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πώς θα πείσει η κυρία Μπακογιάννη για την ανανέωση, από τη στιγμή που η ίδια ήταν μέρος του αποτυχημένου πολιτικού κατεστημένου εδώ και δεκαετίες; Δεν είναι τυχαίο ότι τη μέρα αναγγελίας του κόμματος της, οι κάμερες -προφανώς μετά από σχετικές οδηγίες της διοίκησης του νέου κόμματος- προσπάθησαν να αποφύγουν πλάνα με γνωστά πολιτικά πρόσωπα και ζητήθηκε να δοθεί έμφαση σε νέα πρόσωπα.
Εκτός από το πραγματικά νέο, υπάρχει και ένα άλλο βασανιστικό ζήτημα. Πόσο εφικτό είναι για την κα. Μπακογιάννη να αποτινάξει από πάνω της το καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που εκπροσωπεί; Άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που καταψηφίστηκε ως αρχηγός του κόμματος της Ν.Δ. μόλις πριν ένα χρόνο.
Επίσης, υπάρχουν μια σειρά από άλλα, κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να απαντήσει πειστικά η κα. Μπακογιάννη.
Πώς θα καταφέρει να πείσει ότι δεν αποτελεί απλώς ένα αντι-Ν.Δ. κόμμα, όταν μέχρι στιγμής οι πέντε βουλευτές μαζί με την πρόεδρο αποτελούν μέλη διαγραφέντα ή αποσχισθέντα από τη Ν.Δ.;
Αν στις περσινές εκλογές εκλεγόταν αρχηγός της Ν.Δ., θα κρατούσε σήμερα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια υποστηρικτική στάση απέναντι στο μνημόνιο ή η σημερινή της στάση υποκινείται από άλλους λόγους;
Πώς θα πείσει η κυρία Μπακογιάννη, όσες αποστάσεις και αν κρατήσει από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ότι δε φέρει καμιά ευθύνη, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι αποτελούσε μια εκ τω βασικών Υπουργών των Κυβερνήσεών του; Πότε διαχώρισε επί της ουσίας τη θέση της όταν καθόταν στη Υπουργική καρέκλα;
Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις κανενός. Άλλωστε κάθε προσπάθεια κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Όμως για να πάρεις μαζί σου την κοινωνία, πρέπει πρώτα να την πείσεις και αυτό το στοίχημα είναι το πιο δύσκολο απ' όλα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν καταφέρει να πείσει και τον πιο κακόπιστο για τις προθέσεις της, τότε δικαιούται ο καθείς να σκεφθεί ότι η κίνησή της αποτελεί απλά μια ακόμα προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικής ματαιοδοξίας επιφέροντας και τις ανάλογες συνέπειες για το κόμμα της.
effiemavropoulou@hotmail.com

13 σχόλια:

  1. ΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΝ ΠΑΤΟ -ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΡΙΤΟΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά, δεν θα πείσει ότι και να κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1965... ακατανόμαστα ανταλλάγματα...

    1990 το πρώτο ξεπούλημα


    κι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η παρούσα συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη, δεδομένου ότι η κοινωνία αναζητά κάτι καινούργιο"


    μόνο που τα δύο νέα κόμματα που εμφανίστηκαν, είναι φτιαγμένα από παλιούς πολιτικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χεσμένα έχω τα κόμματα και όσους ασχολούνται με τις συμμορίες αυτές.

    Με την συρρίκνωση του Ελληνισμού, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του, ποιος θα ασχοληθεί επιτέλους;

    «Ελληνική Γλώσσα» τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου;

    Εμ βέβαια, αφού δεν έμειναν πια Έλληνες στην Β. Ήπειρο; Αλλά εν Αθήναις ασχολούμεθα με το κόμμα της Μπακογιάννη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κυρία Ντόρα πιθανώς να βρει αντικείμενο απασχόλησης: την Κρήτη.
    Μ'ΕΝΝΟΕΙΤΕ;
    Mήπως πρέπει να ανησυχήσουμε περισσότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλεος πια!Δεν καταλαβαίνουν πότε πρέπει να πάνε σπίτι τους?

    Κυρία μου οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κόμματός σας, δεν σας εξελέξαν για αρχηγό τους. Τώρα, τι κουράζεστε και κυρίως μας κουράζετε με τις μωροφιλοδοξίες σας, που τελειωμό δεν έχουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mπορεί κάποιος να μου πει, που τα βρίσκουν τόσα χρήματα, για να φτιάχνουν κόμματα και φιέστες και να μοιράζουν και κινητά? Μια καινούργια εφημερίδα που βγήκε άκουσα ότι χρηματοδοτείται από την κυρία Μπακογιάννη. Είναι αλήθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. //Mπορεί κάποιος να μου πει, που τα βρίσκουν τόσα χρήματα, για να φτιάχνουν κόμματα// 10:51 μ.μ.
    -----------------
    Δεν ξέρεις ότι με το που κατάθεσε στην Βουλή την δήλωση για το κόμμα της, έπεσε η ...προκαταβόλα/επιδότηση από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρόπουλα;;;
    Σιγά μη χαλάει από τα άλλα που έχει βγάλει με ...ιδρώτα αυτή, ο μπαμπάς και ο αδελφός της.

    Ακόμα και η αδελφή της έχει κάνει ΜΚΟ και ασχολείται με το αζημίωτο...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γίνεται ρε Τζίμη? Δε πρέπει ένα κόμμα να εκπροσωπήτε στη βουλή για να χρηματοδοτηθεί? Τότε ας μαζευτούμε να κάνουμε και μεις ένα, που είναι και της μόδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκπροσωπείται από την Ντόρα (φτου κακά ) και στο μέλον ίσως κι από άλλους...
    Και με έναν μόνο βουλευτή, λογίζεται ως κόμμα.
    Ακόμα και ο Τρεμόπουλος (φτου πάλι σκατά πιάνω στο στόμα μου), παίρνει επιχορήγηση από την ελληνική βουλή κι ας είναι ευρωβουλευτής και τα παίρνει και από ευρωκοινοβούλιο...
    Τι ψάχνεις να βρεις; Λογική;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχει φράγκα η ΜΙΤ. Ρίχνει όπου πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.