28/12/10

Μαζοχιστική ελληνική αυτοαναίρεση

Του Α. Λυκαύγη
Και αν ακόμη θεωρήσουμε ότι απλώς διασπείρει ζιζάνια ο Τούρκοςυπουργός Εξωτερικών, όταν μιλά για «ήδη συνεργασία με την Ελλάδα στο Αιγαίο», εντούτοις:

Ούτε από την Αθήνα υπήρξαν αρκούντως πειστικές διαψεύσεις. Ούτε και είναι δυνατόν η Άγκυρα να κάνει πολιτική, με τόσο χοντροκομμένους ισχυρισμούς. Ο καπνός μάλιστα είναι αρκετός για να πείσει ότι όλο και κάποια φωτιά υπάρχει.


Αλλά το θέμα όπως εξελίσσεται σήμερα, είναι πολύ σοβαρότερο για την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο τα του Αιγαίου. Αφορά την ευρύτερη περιοχή, όπου συντελούνται κρίσιμοι γεωστρατηγικοί επαναπροσδιορισμοί. Καθώς η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται αυτή τη στιγμή σε δυνάμει ενεργειακά μερίδια, μεταξύ των χωρών που εφάπτονται σ’ αυτήν.

Και όπου ήδη έχει επιβεβαιωθεί (πέραν κάθε αμφιβολίας) ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Των οποίων οι ποσότητες διαφοροποιούν άρδην τον ενεργειακό χάρτη και συνεπώς τα ισοζύγια.

Εκείνο που εν προκειμένω παρατηρεί ένας με δικαιολογημένη ανησυχία, είναι ότι: Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής υπογράφουν η μία μετά την άλλη σχετικές συμφωνίες διαχωρισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) η Ελλάδα παραμένει αδρανής. Αναμένοντας. Ή καλύτερα μη τολμώντας τα προδήλως αυτονόητα. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει τίποτα που να προσδιορίζει εθνικές στρατηγικές επί του θέματος. Τη στιγμή που:

* Ακόμη και η κατά το ήμισυ κατεχόμενη Κύπρος (και παρά τις απροκάλυπτες απειλές της Άγκυρας μέχρι και για βίαιη αντίδραση) προχώρησε στη συνομολόγηση σημαντικών συμφωνιών, τόσο με την Αίγυπτο και τον Λίβανο πρώτα, όσο και με το Ισραήλ προ μίας μόλις εβδομάδος.

Συμφωνίες που της επιτρέπουν να κινηθεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων τα οποία έχουν επισημανθεί στις δικές της και οριοθετημένες πλέον θαλάσσιες ζώνες.

Κανονικά η Λευκωσία θα έπρεπε ήδη να έχει προέλθει σε ανάλογη συμφωνία με την Αθήνα, για τις περιοχές μεταξύ των δυτικών κυπριακών ακτών και του Καστελλορίζου. Στις οποίες είναι τεκμαρτώς δεδομένα τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου. Περιοχές που παρεμπιπτόντως εκαλύπτοντο από το (δυστυχώς κεκοιμημένον) Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Δηλαδή του στρατιωτικού συμφώνου που έδιδε κάλυψη στην περιοχή, επενεργώντας σε κάποιο βαθμό αντισταθμιστικά έναντι της συνεχούς τουρκικής απειλής. Κανένας βεβαίως δεν είχε διαβλέψει αυτά που αναδύονται σήμερα σε σχέση με τις ΑΟΖ.

Πέραν όμως των ελληνο-κυπριακών συμφωνιών που δεν έχουν (ακόμη) προαχθεί: Ούτε και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες (όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος) η Αθήνα προώθησε τις επιβαλλόμενες συνεννοήσεις. Που θα της επιτρέψουν σε δεδομένη στιγμή να προχωρήσει σε αξιοποίηση των δικών της ΑΟΖ. Και είναι κατάδηλο -έστω και αν δεν ομολογείται- ότι: Δυστυχώς ο φόβος επαπειλουμένων τουρκικών αντιδράσεων, επενεργεί αρνητικά.

Και καθηλώνει τις εν προκειμένω ελληνικές στρατηγικές. Ιδιαιτέρως αυτές που σχετίζονται με την περιοχή του Καστελλορίζου, όπου η Τουρκία συντηρεί πολιτικές κανονιοφόρων, προκειμένου: Αφενός ν’ αποτρέψει Αθήνα και Λευκωσία να ενεργήσουν, έστω και αν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο. Και αφετέρου να επιβάλει δικό της τετελεσμένο στην περιοχή. Όπως ακριβώς με τις αεροπορικές παραβιάσεις, επιχειρεί (επί άλλου επιπέδου) το ίδιο και στο ανατολικό Αιγαίο.

Με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να προχωρούν ήδη (και την Κύπρο ν’ ακολουθεί) σε πρακτικές εκμεταλλεύσεως των δικών τους οριοθετημένων ΑΟΖ, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός νυμφώνος. Θα έχει δηλαδή καθηλωθεί (αυτοαναιρούμενη) από περιοχές που κανένας -πλην της τουρκικής αδηφαγίας- δεν μπορεί λογικά να της αμφισβητήσει. Θέτοντας υπό αίρεση δηλαδή φυσικά γεωπολιτικά της δικαιώματα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Oταν το 1915 σημανε η στιγμη της ευκαιριας για την Ελλαδα,εφευρεθηκε απο την τελευταια η φενακη της ουδετεροτητας,η οποια οδηγησε στον εθνικο διχασμο.Πριν ακομη τελειωσει ο Β´ΠΠ,πριν ακομη συντελεσθει η απελευθερωση της,η Ελλας ριχνεται σε εμφυλιο πολεμο.Αντι να επιδοθει στην ανασυγκροτηση της,αντι να διεκδικησει τις Γερμανικες αποζημιωσεις,(σημειωστε το αυτο)τρεχει να εξασφαλισει την ''προστασια''των Βρεττανων,(αρχιτεκτονων του Ελληνικου εμφυλιου),και αυτοι μεταβιβαζουν την ''εντολη''στους Αμερικανους.Σημερα,οταν η παρτιδα παιζεται στις ΑΟΖ,η χωρα παραδομενη στο μνημονιο,δεν προκανει να ασχοληθει με τετοιες λεπτομερειες.Σαν να το εχουμε ξαναδει το εργο,θα ελεγα.
    Τυχαιο;δεν νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανενα μνημονιο δεν ευθυνεται για τη δειλια και τον ενδοτισμο των εν τη Ελλαδι κυβερνωντων!Τρανη αποδειξη τα Ιμια!Εαν στην Ελλαδα δεν τιμωρηθουν οι δοσιλογοι οι εφιαλτες αυτο θα κανουν!Πεστε μου εναν που τιμωρηθηκε συμφωνα με το συνταγμα για την εθνικη απωλεια των Ιμιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τελευταία παράγραφος του άρθρου, τα λέει όλα.
    Ετσι είναι και τι άλλο να προσθέσει κανείς;
    Το "γιατί" όμως....μάλλον μυρίζει πετρέλαιο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.