27/12/10

Α. Νταβούτογλου: "Άκυρη η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ"

Αντίθετη στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς να επιλυθεί το κυπριακό είναι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι τέτοιες συμφωνίες είναι άκυρες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμετ Νταβούτογλου, χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό και το πρόβλημα να βρίσκεται στην ατζέντα των ΗΕ, η Τουρκία είναι αντίθετη σε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες. "Τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες", ισχυρίζεται, "είναι άκυρες και από άποψης διεθνούς δικαίου''.

"Είμαστε αποφασισμένοι", πρόσθεσε, "να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τ/κ και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αγκυρας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, επιθυμούν όπως η ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

Ο Νταβούτογλου μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον λεγόμενο πρωθυπουργό, Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο οποίος μετέβη στη χώρα για να παραστεί σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διακήρυξης του 2011 ως έτους τουρισμού στο ψευδοκράτος για την Τουρκία.
http://www.sigmalive.com/news/politics/339924

15 σχόλια:

  1. Η συμφωνία δεν είναι καθόλου άκυρη αφού συνομολογείται από τις άμεσα συμβαλλόμενες χώρες που αναγνωρίζουν η μια στην άλλη κυριαρχικά δικαιώματα στις όμορες ΑΟΖ τους. Και η Τουρκία πράγματι δεν έχει λόγο, παρά μόνο να εκβιάζει και να απειλεί-κυρίως την Κύπρο ως πιο αδύναμο κρίκο-προκειμένου να εξασφαλίσει γενναίο μερίδιο.
    Από την άλλη, η συμφωνία για την ΑΟΖ, ενέχει και μια διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ισραήλ ως της μόνης Αρχής με την οποία μπορεί να διαπραγματευθεί νόμιμα μια τέτοια κυριαρχική συμφωνία. Αυτό είναι καλό για την Κύπρο, ως ένα βαθμό. Και ο βαθμός αυτός θα καθορισθεί μόνο από την πολιτική υποστήριξης της Κύπρου που θα εφαρμόσει το Ισραήλ στην περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει τις απειλές εναντίον της Κύπρου για στρατιωτικές λύσεις στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
    Γιατί κατανοητό είναι, πως καμιά σημασία δεν έχει οποιαδήποτε συμφωνία για την ΑΟΖ, αν δε μπορεί να εφαρμοστεί κιόλας από την πλευρά της Κύπρου με το να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της.
    Αυτό, εκ των όσων γνωρίζουμε δεν έχει διασφαλιστεί εκ μέρους του Ισραήλ με κάποια σαφή πρόθεση ή επίσημη στρατιωτική συμμαχία. Το θέμα πάντως της Κυπριακής ΑΟΖ δεν δεσμεύει το Ισραήλ στην υποστήριξη του γείτονα, από τη στιγμή που το ίδιο έχει πλέον καθορίσει τα όρια της δική του ΑΟΖ.
    Θα δούμε. Το έργο έχει πολλές σκηνές ακόμη και διάφορα γεγονότα θα διαδραματιστούν στην σκηνή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αχμέτ δεν καταλαβαίνει από συμφωνίες αλλά από συνθήκες.
    Δεν το έχουν σε τίποτα να σε βάλουν άρον- άρον να υπογράψεις θέλοντας και μη άλλη μια συνθήκη. Και όλες οι συνθήκες Αχμέτ υπεγράφησαν κατόπιν πολέμων και αλλαγές συνόρων. Θέλεις άντε και καλά αλλαγές στα σύνορά σου και να μην ξαναδείς Αν Μεσόγειο ούτε στα όνειρά σου.
    Για να δούμε σε 15 μέρες στο Ερζερούμ, αν θα γίνει η συνάντηση , τι θα μας λες.
    Τώρα έφτασε ο καιρός και θα δεις την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που ζητάς αλλά σε άλλο νόμισμα.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι ο καλοκάγαθα μειδιών πολύς Νταούτογλου ... παρατραβάει το σχοινί!

    Σκασίλα της Κύπρου και δική μας, αν η Τουρκία συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με τις διάφορες συμφωνίες και διεθνείς συνθήκες που συνάπτουμε!

    Αν είναι να βγει μια ψυχή, τότε να πάει ο Γιωργάκης και οι λοιποί πολιτικάντες εκεί που γνωρίζουν, για να ασκηθεί επιτέλους πραγματική Ελληνική εξωτερική πολιτική του Ελληνικού Λαού, όπως την εννοούσε ο αείμνηστος πρέσβυς ε.τ. Μιχάλης Δούντας και ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, όχι η εξωτερική πολιτική που συμφέρει το οποιοδήποτε πολιτικό συνοθύλευμα!

    Αρκετά ως τώρα...

    The party is over!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τουρκομογγόλος εσπευσε να υποστηρίξει τους Τ/Κ παρόλο που είναι εισβολείς στη Κύπρο, ο δικός μας ο ΄΄μαμούχαλος΄΄ που στο διάολο είναι; Γιατί αφήνουμε τους Ε/Κ απροστάτευτους;
    Μήμως περιμένουμε πάλι απο το Ισραήλ να βγεί και να τους υποστηρίξει;
    Ο Γέρος του Μωριά είπε<>.
    Η τακτική που εφάρμοσε και είναι πολύ επίκαιρη είναι γνωστή και καλό είναι κάποιοι να την φέρουν στη μνήμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα, πρώτη φορά γράφω σχόλιο, αλλά
    Είμαι ένας από αυτούς που πανηγύριζαν στο αεροδρόμιο, όταν έφτανες στην Ελλάδα μετά από την περιπέτεια σου με τον Ocalan.
    προς τι λοιπόν αυτή η περιπέτεια και όλες οι άλλες, συμπεριλαμβανομένων και των δυο πολέμων που πέρασε η Ελλάδα, όταν ξαφνικά βγαίνει μια κάστα αλητοελιτοκρατίας και κάνει να τρίζουν τα κοκάλα των νεκρών με πράξεις που μεταφράζονται σε εθνική προδοσία η οποία συντελείται αυτή την στιγμή. Μήπως θα πρέπει να γιν η κάτι ποιο σκληρό και αθόρυβο πρώτα εσωτερικά με όλους αυτούς? ΄????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η τουρκία σίγουρα έχι πλάτες και δεν είναι μια χώρα σαν τις άλλες σε περιφερειακό επίπεδο.
    όμως έχει εσωτερικά προβλήματα τεράστια.
    από την άλλη έχει πολύ τσαμπουκαλίκι-έτσι μαγκιά δλδ και σ όποιον αρέσει και διερωτωμαι μήπως σύντομα χαρουμε τη διάλυσή της γιατί έχασε τα μέτρα και τα σταθμά λόγων και πράξεων και υπάρχει και η ιστορική δικαιοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οτι και να λεει ο κ. Νταβουτογλου "pacta sunt servanta"! Κατα τα αλλα απλως για μια αλλη φορα οι Τουρκοι "εχασαν το τρενο" οπως και με την ενταξη της Κυπρου στην ΕΕ και την απποριψη του σχεδιου Ανναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΣ Η τουρκια των Ερτνογαν-Νταβουτογλλου μαλλον θα γινει η πρωτη "αυτοκρατορικη" δυναμη (στην φαντασια τους) στην Ιστορια της οποιοας τα "κελευσματα" τα αγννουν οι γειτονες της τοσο επειδικτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ....... όμως τα τανγκαλάκια επιμένουν.... Θα δείξει. Ναι ,είναι όμορφα οταν χαράζει στο ΒΑ Αιγαίο.Καλή μας Χρονιά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ηθελα να ήξερα γιατί αφήνει η Ελλάδα τους Τούρκους να ομιλούν για Διεθνές Δίκαιο και δεν τους αποστομώνει αμέσως μέσω του ΥΠΕΞ, αφού η Τουρκία, ειδικώς για τα θέματα της θάλασσας, δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Montego Bay. Και όχι μόνο αυτό, να τονίσει σε πόσες άλλες περιπτώσεις η Τουρκία κινείται αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο (Δικαιώματα Κούρδων, ψηφίσματα ΟΗΕ για Κύπρο, FIR Αθηνών κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Α. Νταβούτογλου: Άκυρη η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ"

    Καλά, ας προχωρήσουν με το καλό οι διαδικασίες εξόρυξης και μετά αυτός ας μην αγοράζει φυσικό αέριο από εκεί γιατί θα είναι "άκυρο" αέριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αώνυμε 27 Δεκεμβρίου 2010 11:20 μ.μ.
    κατ' αρχάς ευχαριστώ για τη συμπαράσταση εκείνες τις πέτρινες μέρες.
    Όσον αφορά για το 'κάτι πρέπει να κάνουμε μ' αυτούς', επειδή νομίζω ότι τους ξέρω ακρετά καλά, το σκληρότετο πράγμα γι' αυτούς είναι η λαίκή κατακραυγή.
    Δεν την αντέχουν.
    Λαϊκή κατακραυγή και 'μαύρο' στις εκλογές.
    Νομίζω ότι είναι η τέλεια συνταγή.
    Υπάρχει φυσικά το ζήτημα της επόμενης μέρας.
    Ο λαός θα πρέπει να κανονίσει τη στάση και τη δράση του, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη.
    Να μη βυθιστούμε από το ημίφως στο σκοτάδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μας λές ρε Τορκομόγγολε το Ισραήλ δεν θα δείξει ποτέ υποχωρητικότητα όπως δείχνουν ανέκαθεν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 28 Δεκεμβρίου 2010 10:35 π.μ.
    δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την πατρίδα μας να περιμένουμε από τους άλλους να δείξουν ην γενναιότητα που δεν δείχνουμε εμείς.
    Το Ισραήλ θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, αφού αυτό επιβάλλουν τα ευρύτερα συμφέροντά του.
    Πρέπει επιτέλους να προσεγγίζουμε καθαρά πολιτικά τα θέματα, απαλλαγμένοι από στερεότυπα και προκαταλήψεις.
    Επίσης, πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη της πατρίδας και του λαού μας.
    Τέλος, το γράΦω για την ιστορία, υπάρχουν δυνατές φωνές στο εσωτερικό του Ισραήλ, που καλούντην κυβέρνηση να ζητη΄σει συγνώμη για να κλείσει το θέμα.
    Δεν το κάνει τώρα ο Νετανιάχου, για τρεις λογους.
    Ο ένας είναι ο Λίμπερμαν, ο δεύτερος είναι η προστασία των στρατιωτικών ου συμμετείχαν στην επιχείρηση (αν ζητήσει συγνώμη, ανοίγεο ο δρόμος για την προσαγωγή τους σε διεθνές δικαστήριο) και ο τρίτος είναι ο φόβος ότι με τη συγνώμη θα ηρωοποιηθεί προεκλογικά ο Ερντογάν και θα αυξηθεί η εκλογική δύναμη του ΑΚΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταλάβατε καλά; Επικαλείται το διεθνές δίκαιο ο κ Νταβούτογλου. Να μην παραπονιόμαστε όταν εκατοντάδες πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια διδάσκουν τα πνευματικά περιττώματα των αποδομηστών και λένε ότι ο Θουκυδίδης ήταν … εθνικιστής. Ο αιώνιος Θουκυδίδης ο οποίος παρατήρησε ότι: «Δίκαιο έχουν όσοι έχουν ίση δύναμη και όταν αυτό δεν ισχύει ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται». Υπάρχει ακόμη το ρηθέν ότι «η σημαντικότερη γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και κρατών είναι το συμφέρον» (και αυτό του Θουκυδίδη) και το Ισραήλ σίγουρα τώρα συγκλίνει μαζί μας αλλά αν δεν από δική μας πλευρά κανείς δεν σηκώνει τη σημαία τα δικά μας συμφέροντα ρευστοποιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.