26/12/10

Ενημέρωση 3η: Μελέτη επικαιρότητας - Ποιοτική ενημέρωση και εκπόνηση μελετών

Πού είναι η Ζωή που έχουμε χάσει στη ζωή μας; Πού είναι η Σοφία που έχουμε χάσει στη γνώση; Πού είναι η Γνώση που έχουμε χάσει στην πληροφορία;

-- Thomas Stearns Eliot, Άγγλος ποιητής

Μετά την παρουσίαση των
Δημοκρατία Ιδεών: Ιδεολογία - Όραμα και
Λειτουργία του οργανισμού - Συλλογική λήψη αποφάσεων και υιοθέτηση θέσεων - Άμεση Δημοκρατία
προχωράμε στην παρουσίαση της τρίτης ενότητας της ενημέρωσης που αφορά στη Δημοκρατία Ιδεών:

Μελέτη επικαιρότητας - Ποιοτική ενημέρωση και εκπόνηση μελετών

Μελέτη επικαιρότητας:
Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα και μία συνεχής πρόκληση για τον πολίτη είναι η ποιοτική ενημέρωση για μείζονα θέματα της επικαιρότητας καθώς και για θέματα που τον αφορούν άμεσα. Στη σημερινή εποχή, δυστυχώς, ο πολίτης στην Ελλάδα είναι ακόμα περιορισμένος σε ελάχιστες επιλογές πληροφόρησης, οι οποίες είναι συνήθως υποδεέστερες των προσδοκιών του, και τις περισσότερες φορές χαμηλής ποιότητας.
Oι επιλογές πληροφόρησης του Έλληνα πολίτη για μείζονα θέματα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη είναι η πληροφόρηση που προέρχεται από τα πολιτικά κόμματα. Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να εκληφθεί μόνο ως λοιδορία εναντίον του ίδιου του πολίτη από τα κόμματα, μιας και οι πολιτικοί ούτε έχουν κάποια ειδική γνώση για τα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα που προκύπτουν κάθε τόσο ούτε είναι βέβαια αποδεσμευμένοι από την κομματική τους γραμμή και από τις τυχόν πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες σαφώς και υπερβαίνουν την θέλησή τους να παρέχουν ορθή πληροφόρηση στους ψηφοφόρους τους και στους πολίτες γενικότερα.
Η δεύτερη επιλογή των πολιτών είναι τα Ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εδώ το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι τα μέσα αυτά όχι μόνο είναι ανεπαρκή, αλλά τις περισσότερες φορές είναι απολύτως καταστροφικά κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης γνώμης και ήθους της κοινής γνώμης. Τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. είναι κυριολεκτικά από τα χειρότερα και πιο εξαθλιωμένα του κόσμου. Ως επί το πλείστον (με ελάχιστες όμως εξαιρέσεις), τα μέσα αυτά προσφέρουν νέα χωρίς καμμία κατάρτιση για τα θέματα στα οποία αναφέρονται, παρουσιάζοντάς τα με την χαμηλότερη δυνατή ποιότητα λεξιολογίου, νοημοσύνης, πολιτικού περιεχομένου αλλά και ήθους. Επιπλέον, τα Ελληνικά μέσα έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες έρευνες, ρεπορτάζ και προσπάθειες που βλέπουμε να κάνουν δημοσιογράφοι σε πολλές πολιτικά προηγμένες χώρες, για βελτίωση της κοινωνίας και της πατρίδας τους.
Στην Ελλάδα, τα Μ.Μ.Ε. έχουν βολευτεί σε ένα νεκρό σκηνικό παραθύρων, όπου διάφορες σκιές-δημοσιογράφων ιαμβίζουν εναντίον της Ελλάδας και του πολίτη, με έναν τρόπο ο οποίος εκμηδενίζει τα ίδια τα Μ.Μ.Ε. και προσπαθεί να εξαθλιώσει μέχρι και τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν μιλάμε για επωφελή, αλλά αντιθέτως για επικίνδυνα Μ.Μ.Ε. όπου οι δημοσιογράφοι όχι απλά δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική στην πολιτική Κακιστοκρατία, αλλά αποτελούν τα ίδια το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος. Κι όλα αυτά χωρίς να το παραδέχονται, χωρίς να προειδοποιείται ο πολίτης γι’αυτό, και χωρίς να είναι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. σε μία μόνιμη κατάσταση αίτησης συγχώρησης από μία Ελληνική κοινωνία που μπορεί να αναζητήσει αμέτρητα προβλήματά της στα μέσα αυτά.
Ως Πολιτικός Οργανισμός πιστεύουμε ότι πριν ακόμα και από την απαραίτητη αλλαγή στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, όπου κόμματα ανάξια και αδύναμα εκπροσώπησης των πολιτών, καταδυναστεύουν ως κόμματα-τύραννοι την Ελπίδα και την Δημοκρατία, απαιτείται η ολοκληρωτική αναγέννηση των Μ.Μ.Ε. στη χώρα. Και αυτό διότι η επιρροή αυτών είναι σαφέστατα πιο άμεση, και είναι εκτεθειμένοι σε αυτήν ακόμα και οι νεότεροι πολίτες, και οι πολίτες που δεν ασχολούνται με πολιτικά θέματα. Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να προηγηθεί η αναγέννηση των Μ.Μ.Ε. από αυτήν των κομμάτων, διότι η πολιτική αλλαγή προϋποθέτει μέσα ενεργά, υγιή, και αυτοδύναμα που θα βοηθήσουν με την ποιότητά τους και την κριτική τους σκέψη και στάση την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Εν αντιθέσει, τα τωρινά Μ.Μ.Ε. που λειτουργούν ως «πολεμικοί ανταποκριτές πρώτης γραμμής» και υπέρμαχοι των κομμάτων, σαφέστατα διατηρούν το μη-βιώσιμο status quo στη χώρα, με την απελπιστική και απελπισμένα μηδενιστική τους ύπαρξη.
Η Δημοκρατία Ιδεών, συνεπώς, για να ξεπεραστεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη για την κοινωνία και την Πατρίδα κατάσταση, θα λάβει πρωτοβουλίες και θα διεκδικήσει ρόλο και αρμοδιότητες για την ανεξάρτητη, αντικειμενική και ποιοτικότερη ενημέρωση του πολίτη. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί και να υπογραμμιστεί ότι την ίδια στιγμή που θα προσπαθεί να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός μας δεν θα αποτελεί ούτε πολιτικό κόμμα, αλλά ούτε πρακτορείο ειδήσεων. Και ακριβώς γι ’αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει μια ποιοτική και διαφορετικού τύπου ενημέρωση. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται αυτός ο υψηλός και ελπιδοφόρος στόχος, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατία Ιδεών θα εκπονεί ακαδημαϊκές μελέτες για μείζονα θέματα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής επικαιρότητας στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, θα επιλέγονται εκείνα τα θέματα επικαιρότητας που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών και μέσω ειδικών, ακαδημαϊκών, συνεργατών-μελών μας, θα αναλαμβάνουμε την εκπόνηση μιας ακαδημαϊκά ορθής, και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης πάνω στο θέμα που επιλέγεται κάθε φορά. Αυτή η μελέτη στην εκτεταμένη αλλά και στην περιληπτική μορφή της, θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη ο οποίος επιθυμεί να λάβει μία βαθύτερη ενημέρωση από ανθρώπους που διεξάγουν έρευνα σε ένα θέμα το οποίο ανήκει και στο ακαδημαϊκό τους πεδίο. Σε καμμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ή προτείνουμε ότι η ενημέρωση αυτή που θα παρέχεται από τον οργανισμό μας, θα πρέπει να είναι η μοναδική για τον Έλληνα πολίτη. Αντιθέτως, θεωρούμε την πρωτοβουλία αυτή του οργανισμού μας, ως μια επιπλέον επιλογή για τον πολίτη που επιθυμεί να σχηματίσει μια σφαιρική και τεκμηριωμένη άποψη για τα θέματα τα οποία τον απασχολούν. Επίσης, ομάδες πολιτών, διαφόρου τύπου οργανώσεις, ακόμα και μονάδες πολιτών θα έχουν την δυνατότητα μέσω του site μας να ζητήσουν την εκπόνηση κάποιας μελέτης από τον οργανισμό για κάποιο θέμα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό.
Τέλος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο τελικός σκοπός όλων των πρωτοβουλιών της Δημοκρατίας Ιδεών, είναι να ενισχύσουμε την ικανότητα, τη θέση αλλά και το ρόλο του πολίτη σε μία άμεση Δημοκρατία, μέσω της ποιοτικής ενημέρωσης των μελετών του οργανισμού, της πολιτικής παιδείας που θα παρέχει η Σχολή Πολιτικής μας, και της συζήτησης απόψεων και της συλλογικής υιοθέτησης θέσεων μέσω του Forum.

Ακολουθούν:
Κυριακή 26/12: Παρουσίαση σε πιο χαλαρό κλίμα του επίσημου "Σοφού" της Δημοκρατίας Ιδεών
Τρίτη 28/12: Σχολή Πολιτικής
Πέμπτη 30/12: Πολιτική επικοινωνία - Παρουσίαση των θέσεων του οργανισμού στην Ελληνική κοινωνία - Καμπάνιες - Ενημέρωση της κοινής γνώμης
Κυριακή 2/1: Πολιτιστική αναστήλωση
Τρίτη 4/1: Εθελοντισμός 2.0 - Εναλλακτικές και καθαρά πολιτικές εθελοντικές δραστηριότητες

Αυτοί που περιμέναμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δημιούργησε την νέα εποχή. Δημοκρατία Ιδεών.

4 σχόλια:

  1. Γεια σε όλους με τις ευχές μου για ένα υγιέστατο, ειρηνικό, αισιόδοξο, και δημιουργικό ΔΙΚΑΙΟ, κοινοβουλευτικό έργο,

    Σχετικά με τα Μ.Μ.Ε. Στην Ελλάδα που,
    "...έχουν βολευτεί σε ένα νεκρό σκηνικό παραθύρων, όπου διάφορες σκιές-δημοσιογράφων ιαμβίζουν εναντίον της Ελλάδας και του πολίτη, με έναν τρόπο ο οποίος εκμηδενίζει τα ίδια τα Μ.Μ.Ε. και προσπαθεί να εξαθλιώσει μέχρι και τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν μιλάμε για επωφελή, αλλά αντιθέτως για επικίνδυνα Μ.Μ.Ε. όπου οι δημοσιογράφοι όχι απλά δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική στην πολιτική Κακιστοκρατία, αλλά αποτελούν τα ίδια το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος. Κι όλα αυτά χωρίς να το παραδέχονται, χωρίς να προειδοποιείται ο πολίτης γι’αυτό, και χωρίς να είναι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. σε μία μόνιμη κατάσταση αίτησης συγχώρησης από μία Ελληνική κοινωνία που μπορεί να αναζητήσει αμέτρητα προβλήματά της στα μέσα αυτά.."

    θέλω να επιστήσω την προσοχή για μια αλλαγή πορείας ενημέρωσης και παρέμβασης, αυτήν προς τον τοπικό ΤΥΠΟ, ακριβώς για να ενισχύσθεί η ικανότητα, η θέση αλλά και ο ρόλος του πολίτη σε μία άμεση Δημοκρατία.

    Και τούτο διότι είναι εκεί όπου οι διαπλεκόμενοι αλληλοεντοπίζονται διαπαιδαγωγούνται ανδρώνονται επιλέγονται και προωθούνται υπό την ευλογία βατοπεδιτών και λαυρομεγίστων, ΜΕΧΡΙ και ως υπάλληλοι, σε διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες των δημοσίων υπηρεσιών, μέχρι και στο νομοθετικό έργο της Βουλης.

    Πρωταρχικά φτύνοντας όσους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ καλλιεργούν το μετεμφυλιακό μίσος για την περί αυτών φαλκιδευμένη σύναξη των ψήφων, απεναντίας "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ" θα πρέπει να λέει τον καημό του ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΙΟ ΗΘΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, και μάλιστα τεκμηριωμένα,

    http://ksanapsifistetonxorisstavro.blogspot.com/

    χωρίς όμως να προκαλεί κανείς της αξίες του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, μιας και κανείς ή έστω ελάχιστοι ξέρουν το πρόγραμμα του κόμματος που ψηφίζουν ΚΙ ΑΛΛΟ τόσω συμμετέχουν στις διεργασίες της σύναξης του προγράμματος ενός κόμματος!

    Διαφορετικά οι ανελέητοι ποτέ δεν θα σταματήσουν τοις θεραπίες με τα ΣΟΚ.

    http://vimeo.com/17571031

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να θυμάστε μια ρήση του Κοσμά Αιτωλού "τα μεγάλα κακά εις την ανθρωπότητα θα έρθουν από τους διαβασμένους, Ο λαός μας τους διαβασμένους, τους ονόμαζε πολύξερους, ενώ τους μορφωμένους, γνωστικούς".

    Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ της Ελλάδας θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σας, λέγουν την αλήθεια αρκεί να ξέρεις να την ανακαλύπτεις ενεργοποιώντας την κριτική σου σκέψη

    Σκεφτείτε ότι αυτά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ φιλοξενούν ονόματα όπως λ.χ. του Λυγερού, του Κοτζιά, του Δελαστίκ, του Αμπατζή, της Αδάμ,του Κωνσταντακόπουλου, του Κώστα Βενιζέλου.

    Το ότι στην ανάλυση σας δεν λαμβάνετε υπόψη τα Ιστολόγια ίσως να είναι τυχαία ίσως όχι.Δεν έχω αριθμούς να σας πω πόσοι Έλληνες ενημερώνονται απο αυτά, ούτε καμιά μελέτη που να αποδεικνύει τεκμηριωμένα την δυναμική τους και την ποιοτική διάσταση τους. Ξέρω μόνο τούτο, "το ταξίδι της είδησης" όπως το λέγω απλά, το ότι Ιστολόγιο δεν σημαίνει σκαρφαλωμένος σε κλαρί και να γκαρίζω, το ότι ιστολόγιο σημαίνει μαζεύω ότι καλύτερο, που υπάρχει,απο όπου αυτό μπορεί να συλλέγει και το παραδίδω στον αναγνώστη, στον διάλογο, στην κριτική, έτσι απλά εμπλουτίζεται μία σκέψη.

    Τέλος μιας και αναφέρεστε ειδικών ακαδημαϊκών και συνεργατών- μελών να σας θυμίσω πώς ότι γράφετε και λέτε πρέπει να είναι κατανοητό απο το λαό για να γίνει "κτήμα εις αεί" απο το κοινωνικό σύνολο και να μην απευθύνεται σε μια μειοψηφία.Μα θυμάστε ακόμα πως όπως λέγει ο Βασίλης Μαρκεζίνης πολλοί απο αυτούς είναι "στρατευμένοι" άρα μέσα απο την αντίθεση προκύπτει η σύνθεση αξιοποιείστε κάθε πηγή λοιπόν.

    Είστε μια ελπιδοφόρα κίνηση, είστε το νέο και το νέο είναι καταδικασμένο να ανατρέψει το παλιό. Παραδίδετε σε σάς η σκυτάλη, μόνος σας αντίπαλος ο χρόνος και η φθορά του, έχετε όλα τα εχέγγυα να επιτύχετε.

    Απο ότι θα είδατε ο λόγος μου είναι φτωχός δεν είμαι ειδήμων, απλά την μικρή μου ταπεινή άποψη κατέθεσα σε μια γλώσσα που έμαθα να μιλώ για να με καταλαβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Στη σημερινή εποχή, δυστυχώς, ο πολίτης στην Ελλάδα . . .»

    Ποιός πολίτης; Ποιά Ελλάδα;

    Γιατί φοβάστε την αλήθεια; Πως θα φτιάξουμε την κατάσταση αν φοβόμαστε την αλήθεια;

    Πολίτες τέλος! Όλοι είμαστε πειθήνιοι υπήκοοι, όχι πολίτες. Θα θέλαμε διακαώς να είμαστε πολίτες, αλλά είμαστε πειθήνιοι υπήκοοι.

    Και η Ελλάδα; Όχι και Ελλάδα. Ένα αφγανο-πακιστανο-κουρδικο-ιρακινο-τουρκικό Ελλαδιστάν μας την έχουν κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας γραφτούν αυτοί που πήραν ιθαγένεια πρόσφατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.