20/12/10

Ιστορικές στιγμές για την περιοχή: Το προσχέδιο της Διακήρυξης Ίδρυσης του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν

İşte DTK'nın 'Özerk Kürdistan' taslağı!


Το Συνέδριο Δημοκρατικής Αυτονομίας της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK), που συνήλθε σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ, προετοίμασε και ενέκρινε το "Προσχέδιο του Μοντέλου Δημοκρατικής Αυτονομίας του Κουρδιστάν", που θεωρείται από τους Κούρδους το πιο σημαντικό βήμα της κίνησής τους. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο πιο σημαντικός στόχος του Προσχεδίου είναι η "Οικοδόμηση του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν".
Στο Προσχέδιο αναφέρεται ότι:
"Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Αυτόνομου Κουρδιστάν  (Demokratik Özerk Kürdistan Toplum Kongresi), θα ενσωματωθεί στις πολιτικές της κοινής πατρίδας, στέλνοντας τους δικούς της εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν έχει τη δική του σημαία και τα δικά του σύμβολα που το εκφράζουν και το εκπροσωπούν".
Στο Προσχέδιο αναφέρεται ότι η Αυτονομία θα οικοδομηθεί σε οκτώ τομείς-βάσεις.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ντίτσλε (Dicle Haber Ajansı), το μοντέλο της αυτονομίας θα στηριχτεί στους εξής τομείς:

Η Τουρκία και το Κουρδιστάν θα είναι η κοινή πατρίδα
“Στη Δημοκρατική Αυτονομία η πολιτική οργάνωση θα αρχίσει από την ίδια την κοινωνία, σε βάση δημοκρατικής συνομοσπονδίας, με τις κοινότητες-δημογεροντίες των χωριών, τις δημοτικές συνελεύσεις των κωμοπόλεων και των επαρχιών και τις δημοτικές συνελεύσεις των πόλεων, φθάνοντας μέχρι την εκπροσώπηση της κοινωνίας στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας.
Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Αυτόνομου Κουρδιστάν θα ενσωματωθεί στις πολιτικές της κοινής πατρίδας, στέλνοντας τους δικούς της εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν έχει τη δική του σημαία και τα δικά του σύμβολα που το εκφράζουν και το εκπροσωπούν.
Επί πλέον, στα πλαίσια της δημοκρατικής αυτονομίας, οι διάφορες εθνότητες και ταυτότητες θα χρησιμοποιούν τα δικά τους σύμβολα. Υπό την έννοια αυτή,  η δημοκρατική αυτονομία είναι η βούληση του κουρδικού λαού να ζήσει μέσα σε μια δημοκραιτκή Τουρκία. Δηλαδή, εκφράζει το πολιτικό καθεστώς του κουρδικού λαού. Οι κοινότητες-δημογεροντίες στα χωριά και οι δημοτικές συνελεύσεις των πόλεων, είναι δημοκρατικοί θεσμοί του συστήματος δημοκρατικής αυτονομίας.   Όλες οι κοινωνικές μερίδες, με πρώτες τις γυναίκες και τη νεολαία, θα οργανωθούν σε συνελεύσεις από τις πιο μικρές κοινωνίες, όπως επιβάλλει η δημοκρατική λειτουργία του συστήματος και το ήθος και η ηθική μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Βλέπουμε την Τουρκία και το Κουρδιστάν ως κοινή μας πατρίδα. Το νομικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Αυτονομίας, θα πρέπει να έχει τις κατάληλλες προβλέψεις για την αμοιβαία νομιμοποίηση των σχετικών άρθρων του νέου συντάγματος που θα πρέπει να ψηφιστεί στην Τουρκία, ενώ πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες νομικές προβλέψεις για την αναγνώρισή του από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυτοάμυνα είναι πράξη αντίσταση
ς
“Η αυτοάμυνα είναι η πολιτική ασφάλειας μιας ηθικής, έντιμης και πολιτικοποιημένης κοινωνίας. Η αυτοάμυνα δεν θα πρέπει να περιορίζεται ως έννοια στην άμυνα που σχετίζεται με την ύπαρξη ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για έννοια που είναι ταυτισμένη με την προστασία της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των εθνικών ομάδων, με την πολιτικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό του λαού και της κοινωνίας. Πραγματική αυτοάμυνα νοείται μόνον όταν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία. Και την καλύτερη αυτοάμυνα την παρέχει-εξασφαλίζει μια οργανωμένη κοινωνία. Η αυτοάμυνα είναι απαραίτητη για την επιβίωση της κάθε κοινωνίας. Οι Κούρδοι ανέπτυξαν πάντα την αυτοάμυνα στις κοινωνίες τους, γι' αυτό κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας έχοντας αντιμετωπίσει τόσες επιθέσεις από τότε που κατέφθασαν στην περιοχή μας οι εισβολείς.
Η αυτοάμυνα, που θα γίνει αποδεκτή στα πλαίσια της Δημοκρατικής Αυτονομίας μας, θα πρέπει οργανωθεί έτσι ούτως ώστε να απαντά στις ανάγκες εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, δεν θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των στρατιωτικών και θα πρέπει θεσμικά να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των δημοκρατικών οργάνων μας.
Όλοι οι λαοί και οι ομάδες που ζουν στις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τις γειτονιές και τα χωριά, θα πρέπει να είναι οργανωμένες και συνειδητοποιημένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φασιστική, οπισθοδρομική και γενοκτονική επίθεση. Αυτό θα γίνεται μέσα στα πλαίσια της αυτοάμυνας της κοινωνίας και θα εκφράζει την κοινωνική αντίσταση σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Η αυτοάμυνα είναι ένα δικαίωμα που αναγωνρίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και από τον ΟΗΕ.
Θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα υφιστάμενα εμπόδια και η κουρδική γλώσσα να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
Στο Δηοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν, τα κουρδικά θα είναι η επίσημη γλώσσα, μαζί με τα τουρκικά, ενώ όλες οι γλώσσες που μιλιούνται στην περιοχή μας (ασσυριακά, χαλδαϊκά, αραβικά, αρμενικά κλπ), και όλες οι διάλεκτοι, θα πρέπει να τεθού υπό την προστασία του συντάγματος και να εξασφαλίζεται η διδασκαλία και η πρόοδός τους στις βαθμίδες της εκαπίδευσης και στην κοινωνία.
Τα κουρδικά θα πρέπει να είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες και θα πρέπει να επανέλθουν σε επίσημη χρήση όλα τα παλία τοπωνύμια και οι παλιές ονομασίες των πόλεων και των χωριών.
Πηγή: Ραντικάλ

17 σχόλια:

  1. κ. Καλεντερίδη,

    Πρέπει να χαιρόμαστε γι' αυτές τις εξελίξεις; Ή μήπως να ανησυχούμε ότι θα δωθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, για να δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη;

    Πείτε μας σας παρακαλούμε, τίμια και χωρίς πολλά λόγια: είναι ασφαλής η Θράκη; Το Αγαίο, στην ακεραιότητά του;

    Με τιμή,

    Ένας παλιός αναγνώστης...που δεν γράφει πια, γιατί σκεπάζανε ανέκαθεν πολύ σκληρά σχόλια τις απόψεις του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε παλιέ φίλε
    μια Τουρκία που δεν μπορεί να μαζέψει το σπίτι της, δεν μπορεί να ασκήσει πολιτικές διαμελισμού άλλων χωρών.
    Μας έχουν φοβίσει και μας έχουν καταντήσει έναν λαό που τρέμει τις πολιτικές της Τουρκίας.
    Μια Τουρκία, με 150-200 Κούρδους και Αλεβίτες βουλευτές στο Κοινοβούλιό της, φίλους της Ελλάδος και της Κύπρου, πώς μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα;
    Μας φόβισαν και μας έκαναν να αισθανόμαστε ντροπή, παραδίδοντας τον Οτζαλάν στους διώκτες τους, οι αχρείοι πολιτικοί μας.
    Να σηκώσουμε και πάλι το ηθικό μας ανάστημα και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ skal

    Μέχρι τότε, πράξεις αντιπερισπασμού δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν.

    Ας είμαστε σε εγρήγορση με κοινό σύνθημα το "ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ".

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία είναι τελειωμένη !!!
    Ούτε επιστράτευση δεν μπορεί να κάνει τώρα...
    Φανταστείτε σε μια γενική επιστράτευση να δώσει όπλα σε όλους ακόμα και στους Κούρδους...
    Εάν δεν κάνει γενική και καλέσει επιλεκτικά, φοβούμενη και τον ίσκιο της, ο ...μέγας και ένδοξος τούρκικος στρατός θα είναι μικρότερος από τον ελληνικό που λόγω της ομοιογένειάς μας μπορούμε να καλέσουμε όλο τον κόσμο από άκρου εις άκρον του Ελληνισμού !!!

    Και μη ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με αυτά που λένε για ανθηρή οικονομία τους, το μπαμ δεν θα αργήσει.
    Οι "κύριοι με τα μπλέ" ξεσκονίζουν τα λίγα τούρκικα που είχαν μάθει την προηγούμενη φορά που είχαν πάει εκεί...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλο !πολυ καλο!τελικα ο ερντογαν αργησε!(δεν προκαμε)χα χα χα
    ΖΗΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζίμη, μην πανηγυρίζεις γιατί, με μεγάλη ντροπή για την κατάντια μας, νομίζω ότι, αν είχαμε επιστράτευση, δεν θα έπρεπε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα θησαύριζαν τα τσάρτερ Αθήνα-Λονδίνο...

    Έχουμε ΠΟΛΥ δουλειά να κάνουμε εσωτερικά για να μπορούμε να σηκώσουμε πάλι ψηλά το κεφάλι, ανεξαρτήτως του τί θα κάνει ο κάθε τρελός που μας περιτριγυρίζει.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αδέλφια
    στην πολιτική δε υπάρχει εφησυχασμός ούτε μια στιγμή.
    Κανένας πανηγυρισμός, κανένας εφησυχασμός.
    Απλά, οι στιγμές είναι όντως ιστορικές.
    Ένας λαός απελευθερώνεται από ένα φασιστικό καθεστώς και από έναν λαό που μας ξεκλήρισε εμάς τους χριστιανούς της Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφαρμόζεται πλήρως το Δόγμα Νταβούτογλου!!!
    Χα,χα!
    Τελικά έπαθαν αυτό που προσπαθούν να μας κάνουν στην Θράκη! Αυτονομία με το γάντι, δικά μας σύμβολα, σημαίες, γλώσσα, τοπωνύμια κλπ και στέλνουμε και αντιπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση!
    Σε αυτή την φάση. Γιατί στην επόμενη φάση σίγουρα θα υπάρξει Τουρκική αντίδραση. Αποκλείεται η Τουρκία να δεχθεί εδαφική απόσχιση του Κουρδιστάν χωρίς να ρίξει μια σφαίρα για την τιμή των όπλων και για την κοινή της γνώμη.
    Τελικά όμως θα γίνει το Κουρδιστάν αυτόνομο με την παρέμβαση-μεσολάβηση όλων, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
    Για εμάς τα πράγματα μπορούν να είναι είτε πολύ αίσια, είτε καταστροφικά και θα εξαρτηθεί από την θέση που θα έχουμε πάρει απέναντι στα πράγματα, υποτίθεται πριν όλα αυτά γίνουν τετελεσμένα, γιατί μετά θα είναι αργά όταν η Τουρκία θα έχει ησυχάσει στα νώτα από το Κουρδιστάν και ταπεινωμένη θα κοιτάζει εκδικητικά προς Αιγαίο και Θράκη μεριά να πάρει από εκεί κομμάτι, όπως ανάφερε προηγούμενος σχολιαστής.
    Ζήτω το Αυτόνομο Κουρδιστάν, αλλά ας κοιτάζουμε συμμαχία και προς Ρωσία μεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το "φίλους της Ελλάδας και της Κύπρου" να πω την αλήθεια κ.Καλεντερίδη δεν με πείθει...όχι ότι ισχυρίζομαι το αντίθετο αλλά δεν υπάρχει και καμία ένδειξη για το αν ισχύει!άλλωστε και ιστορικά να το δούμε οι Κούρδοι δεν μας φέρθηκαν και τόσο καλά και με την παραμικρή εξαγγελία της Τουρκίας τρέχαν μ'αυτή...σε πιθανή συμφωνία μια ισλαμικής Τουρκίας σε αυτονομία του "μιλλιέτ" τους τότε πως είμαστε σίγουροι ότι δεν θα 'ναι τα πιο πιστά,τα πιο ευγνωμονόντα στηρίγματά της;
    Και πριν βγουν πάλι οι διάφοροι απίθανοι εδώ μέσα να πω ότι δεν ισχυρίζομαι ούτε το αντίθετο!απλά ο προβληματισμός αυτό υπάρχει!
    Μια λύση είναι να κινηθούμε από τώρα προς κάποια κατεύθυνση συμφέρουσα...αλλά δεν συνεπάγεται κυβέρνηση Τζέφρυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαφάιρ
    επίτρεψέ με να ξέρω ότι επί είκοσι χρόνια οι Κούρδοι ήταν συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Ελληνισμό.
    Αυτοί που δεν ήταν συνεπείς, στην κρίσιμη στιγμή, μάλλον εμείς ήμασταν.
    Εν πάση περιπτώσει, η συνάρτηση δεν βγαίνε αλλιώς.
    Κούρδοι-Αρμένιοι-Σύριοι-Αλεβίτες-Έλληνες-Βούλγαροι, όλοι μαζί όχι για να κάνουμε κακό στους Τούρκους, αλλά για να προστατευθούμε από την τουρκική βαρβαρότητα και να δικαιωθούμε για όσα μας έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Η Τουρκία και το Κουρδιστάν θα είναι η κοινή πατρίδα»


    Αυτό δεν μου κάθετε και πολύ καλά. Δεν το νομίζω, γιατί άλλα σκέφτονται οι «μεγάλοι». Ο χειμώνας έφτασε και μέχρι να τελειώσει οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όπως έχουμε ξαναγράψει.


    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ούτε οι Σύριοι φαίνεται να νιώθουν και πολύ την σημασία της τουρκικής βαρβαρότητας τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συνταγή είναι κλασσική. Πρώτα αναγνώριση ότι υπάρχουμε. Μετά κάποια μορφή αυτονομίας. Και τέλος (με κάποια αιτία ή αφορμή) ανεξαρτητοποίηση και ένωση με το ιρακινό Κουρδιστάν. Έπεται Ιράν και Συρία. Και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, γι αυτό το τελευταίο διάστημα Τουρκία, Ιράν και Συρία έχουν τα σούξου - μούξου μεταξύ τους.

    Το θέμα είναι σ' αυτή τη φάση πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Μπορεί να αντιδράσει συντεταγμένα, ο Ερντογάν μαζί με τους Κεμαλιστές; Παίζει κανένα πραξικόπημα και κήρυξη στρατιωτικού νόμου; Ίσως εσωτερικά οι συγκυρίες να το ευνοούν, με την έννοια ότι οι ισλαμιστές τα κάνανε θάλασσα και κινδυνεύει η Τουρκία, άρα περνάει ο στρατός της Τουρκίας φρουρός κλπ.

    Τα πράγματα παίρνουν μια άγρια ομορφιά και δυνητικά η κατάσταση μας ευνοεί, αρκεί οι εδώ εντολοδόχοι να το παίξουν σωστά. Θα μπορέσουν να αντιδράσουν ψύχραιμα και υπολογισμένα ή θα συνεχίσουν να είναι ψωφοδεείς; Έχει επίσης ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει τόσο η Αμερική όσο και η Ρωσσία. Το παιχνίδι ανοίγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eλπιζω να δω συντομα την μερα που η Τουρκια θα γνωρισει "στο πετσι της" την μοιρα της Πολωνο-Λιθουανικης ηγεμονιας στο τελευταιο τεταρτο του 18ου αιωνα (αλλεπαλληλοι διαμελισμοι) Το αξιζει αλλωστε και με το παραπανω...
    "Γιατι ποιος δεν εχει υποφερει απο την δυναμη σας;" ( ενας "ελλασων προφητης" αναφερομενος στην πτωση της Ασσυριας το 712 π.χ. ,Παλαια Διαθηκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να προσέξουμε γιατί η εξέλιξη μου μυρίζει αντιπερισπασμό από τους κεμαλιστές με κατάληψη ελληνικού νησιού, συσπείρωση του εσωτερικού τους και το αιγαίο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει πρώτοι να αναγνωρίσουμε το Κουρδιστάν για να έχουμε την υποστήριξη τους αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν, έχουμε και λέμε :
    - Ανακήρυξη Ανεξάρτητου Κουρδιστάν και διαμελισμός της Τουρκίας.
    - Η Τουρκική ελίτ, συγκεντρώνεται στα παράλια και στην Κωνσταντινούπολη, όπου άλλωστε είναι και το μεγελύτερο μέρος της παραγωγικής της βάσης.
    - Η απομένουσα Τουρκία, λόγω της σημαντικής ελλάτωσης της ισχύος της, συμφωνεί με την Ελλάδα στην συνεκμετάλευση του Αιγαίου, υπό τους όρους που θα της τεθούν από την Ελλάδα.
    - Απόσχιση της Ανατολικής Θράκης και ένωσή της με την Δυτική, εκτός απο ένα μικρό βόρειο τμήμα που θα περιέλθει στην Βουλγαρία. Η Ανδριανούπολή πάντως θα είναι δική μας.
    - Αρχίζουν οι διαδικασίες, γιά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Πόντου.
    Αποτέλεσμα :
    - Τρία Ελληνικά κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Πόντος)
    - Εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.
    - Οικονομική και πολιτική κυριαρχία, επί του απομείνατος Τουρκικού κράτους, δεδομένου ότι, οι Τούρκοι, θα προτιμήσουν την κολεγιά μαζί μας (πολιτισμική συγγένεια), παρά αυτήν των παραδόπιστων Δυτικών.

    Όλο αυτό, ακούγεται πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.