31/12/10

Διαψεύδει η Τουρκία ότι συμφώνησε να ανοίξει με την ΕΕ τα λιμάνια στα κυπριακά πλοία

Αντάλλαγμα η προώθηση της ένταξης

Το ζήτημα των λιμανιών απασχολεί την ΕΕ για χρόνια (φωτ.αρχείου)
Το ζήτημα των λιμανιών απασχολεί την ΕΕ για χρόνια (φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αγκυρα, Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε πληροφορίες τηλεοπτικού σταθμού ότι η Άγκυρα συμφώνησε με την ΕΕ να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία ώστε να προωθηθεί η διαδικασία της ένταξής της στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV είχε μεταδώσει πως η συμφωνία, η οποία φέρεται να προβλέπει αρχικά το άνοιγμα ενός λιμανιού στην Κωνσταντινούπολη ή στη Σμύρνη για τα κυπριακά πλοία, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον την αποδεχόταν η κυπριακή κυβέρνηση.
Αν δεν προέκυπτε πρόβλημα, σταδιακά θα άνοιγαν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Σε αντάλλαγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άνοιγε άλλα 14 κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία που αυτή τη στιγμή έχει μπλοκάρει η Κύπρος και η Γαλλία ενώ θα επιτρέπονταν υπό περιορισμούς πτήσεις τσάρτερ προς αεροδρόμιο στα κατεχόμενα.
Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 13 από τα 33 κεφάλαια, τα περισσότερα ήσσονος σημασίας.
Το NTV δεν διευκρίνιζε την πηγή της πληροφορίας.
«Δεν υπάρχει συμφωνία όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις. Υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοιες ειδήσεις», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Κάθε προεδρία της ΕΕ βρίσκει το θέμα των λιμανιών στο γραφείο της όταν αναλαμβάνει καθήκοντα και μπορεί να συζητήσει πώς να επιλύσει αυτό το πρόβλημα με την Επιτροπή, με χώρες μέλη ή με εμάς. Όμως δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Οι προϋποθέσεις [που θέτει η Τουρκία] για αυτό το ζήτημα είναι γνωστές», δήλωσε από την πλευρά του ο βασικός συνομιλητής της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς.
Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο ασκούσε την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβει η Ουγγαρία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

5 σχόλια:

  1. Αν η Τουρκία ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, τότε αναγνωρίζει de facto την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να αποσύρει τον στρατό κατοχής.

    Επειδή η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρει τον στρατό κατοχής από την Κύπρο, τουλάχιστον ειρηνικά, δεν θα αναγνωρίσει και ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα όμως εκ των ων ου άνευ για μπει στην ΕΕ.

    Ελπίζει σε μία λύση τύπου Αννάν, ώστε και τον σκύλο να έχει χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη αμα τα ανοιξει τι θα γινει? Ειναι αυτο ανταλλαγμα για να προχωρησει η ενταξη των μογγολων στον πολιτισμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν ακόμη φιλελληνες στον δυτικό κόσμο που λατρεύουν την Ελλάδα. Είναι αυτοί που έχουν φωτιστεί με το φως της αρχαίας Ελλάδας. Το κακό είναι ότι μόλις επισκεφτούν και έρθουν σε επαφή με τους νεο-Ελληνες τα χάνουν. Εχω παρατηρήσει ότι
    πολλοί Ελληνες βάζουν αυτούς τους φιλέλληνες στην ίδια μοίρα και στο ίδιο επίπεδο με τον κάθε λαθρομετανάστη και τους φέροντε το ίδιο. Μέγα λάθος. Απομακρύνουμε τους λίγους φίλους μας που υπερασπίζουν την Ελλάδα στις χώρες τους.
    Το άλλο που δεν υπολογίζουμε είναι ότι οι Ελληνες του εξωτερικού είναι πολύ πατριώτες. Πολλοί από αυτούς μεγαλουργούν και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις ξένες χώρες. Και αυτούς τους απομακρύνουμε ενώ είναι το μεγαλύτερο ατού μας στην παγκόσμια σκηνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαββα τι ειναι αυτο? τυχαια το ειδα....
    http://www.giritturk.com/index.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα τα ανοιξη και θα πει και ενα τργουδι (φαλτσο) Διαφορετικα αν κθυστερηση πολυ η Τουρκια το ερωτημα θα ειναι αν το Κουρδισταν θα θελει να ανοιξει τα λιμανια του στην Κυπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.