1/1/11

ΔΙΟΛΚΟΣ ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ



Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.



Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.


Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

4 σχόλια:

  1. Τέλειο, πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξ ού και το "μ..νι σέρνει καράβι" που αν θυμάμαι καλά ήταν στο ιστολόγιο.Καλή μας Χρονιά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Πολλά μεγάλα έργα δεν γίνονται, γιατί δεν αποτολμούνται. Ελάχιστα ξεκινούν που μένουν ανολοκλήρωτα. Έτσι, πολυτιμότερα συστατικά αναδεικνύονται το όραμα ενός ανήσυχου και η απόφαση πραγμάτωσης ενός τολμηρού. Αν συμπίπτουν σ’ έναν άνθρωπο τον καθιστούν μεγάλο. Βεβαίως, απαιτούνται οικονομικοί πόροι και ανάλογη τεχνική γνώση ενώ συμπληρώνεται με την «εμπορική» αξιοποίηση διάθεσής του. Την έλλειψη σύμπτωσης των αναγκαίων προϋποθέσεων καλύπτει η καλλιεργημένη δυνατότητα συνεργασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.