25/1/11

Ξαφνική υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας για το Καστελόριζο – Η πρεσβεία τους στην Αθήνα απέ­στειλε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 στο υπουργείο Εξωτερικών έγγραφο που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Του Αλέξανδρου Τάρκα (Εκδότης του Περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία”)
Έγγραφη αναγνώριση των ΗΠΑ για τα όρια της υφαλοκρηπίδας στο Κα­στελόριζο, δηλαδή στη θαλάσσια πε­ριοχή που κατεξοχήν αμφισβητείται την τρέχουσα περίοδο από την Τουρκία δι­αθέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Καστελόριζο αποτελούσε, τους τελευ­ταίους μήνες, ένα από τα κυριότερα θέμα­τα των αδιαφανών συζητήσεων των πρω­θυπουργών Γ. Παπανδρέου και Ρ. Ερντογάν, καθώς η πλήρης κατοχύρωση της υφαλο­κρηπίδας του συγκεκριμένου νησιού ανοί­γει τον δρόμο για την ένωση των αποκλει­στικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου και για την εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, η οποία από την εποχή του «Βυθίσατε το Χόρα» το 1976 και την κρίση του Μαρτίου του 1987 τηρούσε ουδετερότητα για την υφαλοκρηπίδα, απο­κτά βαρύνουσα σημασία εν όψει των τελι­κών αποφάσεων του πρωθυπουργού για τον διάλογο με την Αγκυρα, αλλά και εν όψει της πιθανής επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον στην Αθή­να σε δύο εβδομάδες.
Στο Καστελόριζο
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας απέ­στειλε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών με την οποία επιβεβαιώνει, με τον πιο κατηγο­ρηματικό τρόπο, τις ελληνικές θέσεις για το ανατολικό όριο της υφαλοκρηπίδας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου. Η επίδοση του επίσημου διπλωματικού εγ­γράφου ήταν το επιστέγασμα των, επί δίμη­νο, «τριγωνικών» υπηρεσιακών συνεννοήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς, των στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας και των προϊσταμένων τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου, όταν το ειδικό ωκεανο­γραφικό σκάφος «Ναυτίλος» θα εγκαινία­ζε τριμηνιαίο κύκλο ερευνών στην ανατολι­κή Μεσόγειο. Το «Ναυτίλος» (R/V Nautilus) χρηματοδοτείται και χρησιμοποιείται από τους αμερικανικούς φορείς Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO), κα­θώς και από το Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ (URI). Πέρα από την αμιγώς επιστημο­νική εργασία, τα συμπεράσματα του «Ναυτί­λου» μελετώνται και από το ειδικό συμβούλιο της νέας Σύμβασης για τη θάλασσα των Ηνωμένων Εθνών. Σε πρώτη φάση, είτε λό­γω άγνοιας είτε λόγω εσκεμμένης υποβάθ­μισης των πολιτικών ζητημάτων Ελλάδας-Τουμκίας, η αμερικανική πλευρά ενημέρω­σε ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει έρευνα νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια από την ΕΧΑΕΘ, τη διυπουργική «Επιτροπή Χορή­γησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης». Τα μέ­λη της ΕΧΑΕΘ εξέτασαν με ιδιαίτερη προσο­χή το ζήτημα όχι μόνον λόγω της σημασίας του Καστελόριζου, αλλά και επειδή δημοσι­εύματα του 2006 επέκριναν τον επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του «Ναυ­τίλου» δρα Ρ. Μπάλαρντ, ωκεανογράφο και απόστρατο του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμι­σε προς την αμερικανική πρεσβεία ότι δεν θα επέτρεπε στο «Ναυτίλος» να διενεργήσει έρευνες χωρίς την άδεια των ελληνικών αρ­χών, καθώς το προτεινόμενο σχέδιο περιε­λάμβανε και περιοχές της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας. Γι’ αυτό τον λόγο η Αθήνα αξίωσε τη μετατόπιση των ερευνών ανατολικά, δηλαδή σε περιοχές μέσα στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Προς τον σκοπό αυτό, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών προσδιόρισαν, με τις συγκεκρι­μένες γεωγραφικές συντεταγμένες, το ανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησαν το ερευνητικό σκάφος να κι­νηθεί δυτικότερα από τη νοητή γραμμή του ορίου. Πραγματικά, λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική πρεσβεία αποδέχθηκε τις ελ­ληνικές απόψεις με την αναγραφή των συ­ντεταγμένων, όπως και του όλου ιστορικού των εκατέρωθεν απόψεων, στη σημαντική ρηματική διακοίνωση.
Η ατολμία των κυβερνήσεων.
Με εξαίρεση -πάλι καλά- τους επίσημους χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της επίσημης κατάθεσης των ορίων της υφαλοκρηπίδας και των ορίων των χωρικών υδάτων μας στον ΟΗΕ, όπως ορίζει η Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασ­σας. Κατά καιρούς μάλιστα, διάφοροι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εξωτερι­κών άφηναν να διαρρεύσει ότι «δεν θα πέσουμε στην τουρκική παγίδα (!) της οριοθέτη­σης», παραδεχόμενοι προφανώς ότι δεν είχαν το θάρρος αντιμετώπισης της Αγκυρας. Εκτός από το πρόσφατο ανέλπιστο δώρο της ρηματικής διακοίνωσης των ΗΠΑ (με­τά τη γνωστοποίηση των γεωγραφικών συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών), η κυβέρνηση Κα­ραμανλή είχε κάνει ένα παρόμοιο «μισό βήμα».
Τον Νοέμβριο του 2008, όταν το νορ­βηγικό ερευνητικό σκάφος «M/V Ostervold» πραγματοποιούσε μελέτες στο Καστελό­ριζο βάσει τουρκικής άδειας, η ελληνική πλευρά απέστειλε στην κυβέρνηση του Οσλο έγγραφο με τη γνωστοποίηση των ορίων της υφαλοκρηπίδας. Σε εκείνο το έγγραφο αναγράφονταν οι γεωγραφικές συντεταγμένες πέντε σημείων που καθορίζουντη γραμ­μή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας από το νοτιοανατολικό άκρο των χωρικών υδά­των του Καστελόριζου.

Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΕΛ.3 (24.01.2011) 
Geopolitics & Daily News

26 σχόλια:

  1. "Ξαφνικη" υποστηριξη ΓΑΠ σε προσεχεις εκλογες.
    θα οριοθετηθει η ΑΟΖ οταν τα Αμερικανα θα εχουν παρει με σφραγιδα και βουλα τον ελεγχο των κοιτασματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=GIiFGMYpLUc&feature=related
    Jesus vs terminator

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=4Vjsf1pVkiU&feature=related
    Jesus Will Survive

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=FrXwSf67q1U&feature=related
    We will rock you...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως απλά είναι μιά ακόμα σφαλιάρα του Εβραικού λόμπυ πρός τους Τούρκους?

    Πάντως καλό είναι, Ο Τζέφρυ είναι έτσι αναγκασμένος να υποστηρίξει την επίσημη θέση της πατρίδας του!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά μην τρελαθούμε.
    Αν είναι έτσι τα πράγματα, καλοδεχούμενη η βοήθεια απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιος πολιτικός κι αν την καρπούται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την Σύμβαση του Montego Bay, 1982, για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας ορίζονται τα 12 ν.μ. ως θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και δημιουργείται ο όρος ΑΟΖ.
    Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση αυτή.

    Τώρα που η Τουρκία άρχισε να παίρνει άλλον δρόμο, εκείνον του βαθέως Ισλάμ, οι ΗΠΑ "θυμήθηκαν" ότι η Ελλάδα έχει ... κάποια δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δειτε τη μεγαλυτερη εικονα. ο ΓΑΠ ακυρωσε τους Ρωσους στην Αλεξανδρουπολη και προωθησε ταχυστα την προς δυτικων συμφερωντων ενεργειακη παροχη της Ευρωπης μεσω Εβραιων. κινηση ματ των αμερικανων, τους συμφερει να μας στηρηξουν εκει.Δε με ξαφνιαζει η πολυπλευρη στρατηγικη συμαχια που πανε να συναψουν οι ρωσσοι με τους τουρκους.μπαινουμε σε βαθεια νερα.. καλο ειναι να προσπαθησουμε τουλαχιστον να επιπλευσουμε γιατι απο τισ σφαλιαρες που 8α πεφτουν δεξια και αριστερα μπορει να αρπαξουμε και μεις καμια ξοφαλτση

    ΟδυΣΣεαΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λες τα αμερικανακια αυριο να μας ζητησουν και συγγνωμη για τα ιμια? 15 χρονια μετα να μας πουν ειχατε δικιο?
    οτι τους συμφερει..

    dealex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Bίβα Ισραήλ!

    Οι άνθρωποι δέν χάνουν τόν καιρό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ¨εχει αρχισει εδω και καιρο η αντιστροφη μέτρηση για το μόρφωμα που προκάλεσε ΤΕΣΕΡΙΣ γενοκτονιες!!!!
    Απλά με τους πολιτικούς που την κυβερνάνε επιταχύνουν την διαδικασία...έχουμε να δουμε πολλά λιγο υπομονή!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το αστείο είναι που μερικοί είχαν (και έχουν) περί πολλού τον Νταβούτογλου...
    Αλλά έπρεπε να έλθουν οι αμερικάνοι να μας πουν ποιό είναι το εθνικό μας συμφέρον.
    "Ανεξάρτητη χώρα" με "Δημοκρατία" σου λέει μετά !!!
    ΟΥΣΤ ρε γιωργο/αντωνο/κωστάκηδες που μας κάνατε καφενείο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βιαστικοί και ευκολόπιστοι. Περιμένετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΙΛ

    Καλησπέρα σε όλους σας,
    Ελπίζω όσοι είχαν διάβαση αυτά που έγραφα πριν λίγο καιρό..να καταλαβαίνουν πόσο δίκιο είχα.Σε λίγο καιρό θα επιβεβαιωθώ πλήρως.Τα ξαναλέμε σύντομα.

    ΥΓ
    Να προσέχεται πάντα τι διαβάζεται/διαβάζουμε.Ένα άρθρο όταν γράφεται έχει πάντα κάποια σκοπιμότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό που έχει πεί και ο Γέροντας Παίσιος, για τα 12 ναυτικά μίλια, μόνο έτσι θα τα κάναμε, με υποστήριξη κάποιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο λογος τους συμβολαιο?δε νομιζω.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε, λέτε να υπάρχει φως στο τούνελ..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προτιμώ τα αμερικανά πάρα οποιαδήποτε παραχώρηση η συμβιβασμό με τα μογγόλια. Έχω πει σε προηγούμενο σχόλιο ότι δεν υπάρχει λόγος να μοιραστούν την πίτα τους με τα μογγόλια οι αμερικανοί και ευρωπαίοι το αντίθετο αν τους ευνοήσουν θα τους έρθει μπούμερανγκ για τον απλούστερο λόγο ότι όσο ποιο οικονομικά ισχυρή γίνετε η Τουρκία τόσο μεγαλύτερο πονοκέφαλο θα τους δημιουργεί στην περιοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εάν έχει γίνει το deal με τις "σωστές" εταιρείες (όπως είχε κάνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος), τότε παίζει το ενδεχόμενο να ισχύει η υποστήριξη. Έχει γίνει το deal; Εάν ναι, μήπως έχει ειδικό νόημα η συζήτηση που έγινε στη βουλή (και για την ΑΟΖ συμφώνησαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ΗΠΑ έχουν σταματήσει να είναι υπερδύναμη. Η ανεργία αυξάνεται κατά 500.000 ανθρώπους το μήνα. Ο πληθωρισμός αυξάνεται γιατί κόβουν χρήμα. Ο προϋπολογισμός για το στρατό ενώ φαίνεται ότι αυξάνεται, στην πραγματικότητα μειώνεται λόγο πληθωρισμού.

    Τα στοιχεία για την οικονομία τους «μαγειρεύονται».
    Τα στοιχεία για την οικονομία λένε μία ιστορία και οι αυξήσεις της τιμής των F-35, η ισοτιμία γεν-δολαρίου και ο αριθμός των ανθρώπων σε συσσίτια, λένε μία άλλη ιστορία.

    Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην ελλάδα. Πόσοι είναι οι πραγματικά άνεργοι; Πόσο μειώθηκε η κατανάλωση;

    Αυτά βλέπει η Τουρκία και κάνει ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανεξάρτητα του κατά πόσο το δημοσίευμα είναι ακριβές ή όχι στοιχηματίζω ότι οι αμερικανοί θα κάνουν στροφή προς Ελλάδα παράλληλα με το Ισραήλ. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι ηρακλειδείς των Τούρκων που στην Καθημερινή και στο Βημα έγραψαν κατά του διεθνούς δικαίου και κατά των ελληνικών συμφερόντων. Τι θα κάνει τώρ το Ελιαμέπ; Προβλέπω: Θα του πουν και θα κάνει στροφή ....
    Και ο Γεωργάκης μας, ίσως, αν καταφέρει να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του ...
    Λαπαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αμάν Τζίμη, τι έγινε; Μας τρυπήσανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ¨εχει αρχισει εδω και καιρο η αντιστροφη μέτρηση για το μόρφωμα που προκάλεσε ΤΕΣΕΡΙΣ (μόνον?) γενοκτονιες!!!!

    και συνεχίζει στην Παλαιστίνη, Το ιδιωτικό τραπεζιτικό σύστημα με τα ιδιοτελή του χρηματοοικονομικά ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ, ΑΥΤΏΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΑΝ το Ισραήλ και το εξόπλισαν με πυρηνικά όπλα.

    Τώρα που το χρηματοοικονομικό τους βασίλειο χάνεται, κάνουν τις τελευταίες αποσπασματικές κινήσεις σαν αυτόν που πνίγεται, και πιάνει στην απελπισία του τα μαλλιά των άλλων,
    κι όπως το είπαι κι ο Ομπάμα (σήμερα/χθές) στους Ρεπουμπλικάνους "..να επενδύσουν και να καινοτομήσουν ώστε οι ΗΠΑ να αρθούν στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία..". "..Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου».."

    Σε λίγο θα κράξουν "Το βασίλειο μου για ένα άλογο" κι όταν ο βασιλιάς την κάνει με κάνα δυο τόνους χρυσάφι για νάχει διέξοδο η ματαιοδοξία του, ο κάθε μαλάκας υποτελής υποκόμης του θα τρέχει να βρει τρύπα να κρυφτεί.

    Η Τουρκία έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά γι αυτό που κάνει, Κούρδοι και Ισραηλινοί ξέρουν που έχουν αλλήλους.

    Το Ισραήλ είναι ένα επιβαλλόμενο εξωσωματικό μέρος που δεν το γουστάρει ο οργανισμός.

    Κι είναι κρίμα για τα ανά τον κόσμο θύματα των πιστών, της προσδοκίας μιας αιρετικής πίστης, για μια ζωή στη "χώρα της επαγγελίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.