6/1/11

Ερζερούμ 1921... Ερζερούμ 2011: Σαν σε νεοναζιστική συνάντηση στο Άουσβιτς...

 
Διηγείται ο πατέρας της μάνας μου, Γιάννης Πεϊμανίδης (1898-1968).
Ερζερούμ. Τάγματα εργασίας (βλέπε θανάτου) του Τουρκικού στρατού:
" Σο Ερζερούμ εδέβασαμε τη κόλασης τα βάσανα. Κάθαν ημέραν βάσανα, κάθαν ημέραν πόνεα και πολλά λείμψανα. Τ' ιφτεάρεα εδούλευαν κι ένοιγαν ταφία.... Όσοι επόρεσαν και έφυγαν κρυφά, εγομώθαν σα ρασία κιάν' και εγλύτωσαν το θάνατον, αμα οι Τούρκ' εγένταν ανήμερα θερία. Ερούζ'ναν σα Ρωμαίικα τα χωρία κιάν', εταλάνευαν τ' οσπίτεα και εράευαν να ευρήκ'νε κρυμμέντς κατσάκηδες. Εσκότωναν αγούρτς, ατίμαζαν γυναίκ΄ς και κορίτσεα. Επαίρναν ήνταν καλόν εύρηκαν, εδούναν φωτίαν και έκαιγαν τ΄οσπίτεα.
  Ήντσαν 'κι επήεν σο Τουρκικόν στρατόν και σα εξορίας σο Ερζερούμ και αλλού, 'κι επορεί να εγροικά ντο έτον τ΄"Αμελέ Ταπουρού"...
 

Νεοελληνική μετάφραση:

" Στό Ερζερούμ τραβήξαμε τα βάσανα της κόλασης. Κάθε μέρα βάσανα, κάθε μέρα πόνοι και πολλά λείψανα. Τα φτυάρια δούλευαν και άνοιγαν τάφους....Όσοι μπόρεσαν κι έφυγαν κρυφά, τρέξαν στα βουνά και γλύτωσαν το θάνατο, αλλά οι Τούρκοι γίνονταν ανήμερα θεριά. Επέδραμαν στα Ελληνικά χωριά, ανακάτωναν τα σπίτια κι έψαχναν να βρούν κρυμμένους φυγάδες. Σκότωναν τα αγόρια και ατίμαζαν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Έπαιρναν ότι καλό εύρισκαν, έβαζαν φωτιά και έκαιγαν τα σπίτια.
  Όποιος δεν πήγε στον Τουρκικό στρατό και στις εξορίες στο Ερζερούμ και αλλού, δεν μπορεί να καταλάβει τι ήταν τα "Αμελέ Ταπουρού" ("Τάγματα Εργασίας)...

Αν δεν ξέρετε που πάτε, κύριε Παπανδρέου, είστε ασυγχώρητος... Σας πληροφορώ ότι πρόκειται για νεοναζιστική συγκέντρωση στο Άουσβιτς..
Αν πάλι ξέρετε που πάτε, τότε είστε δυό φορές ασυγχώρητος...
Είθε
ο αχός απ' το ποτάμι του αίματος των πεθαμένων να μην σας αφήσει ούτε στιγμή ήσυχους να κάνετε το συνέδριό σας στο Ερζερούμ...
Γιώργος Πολυχρονίδης

25 σχόλια:

  1. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΣΑ ΚΑΝΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΡΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!! ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΚΑΛΑ! ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΓΑΠ δεν κινδυνεύει. Έτσι κι αλλοιώς στα "Αμελέ Ταπουρού" έστελναν τους Έλληνες (και όχι τα παιδιά από τη Μιννεσότα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα του δώσω μία ευκαιρία να επανορθώσει αν στην επιστροφή οδικώς επισκεφτεί τα ελληνόφωνα χωριά και πόλεις του Πόντου και ανάψει κερί στην Παναγίαν Σουμελά...!! Κάντο ρε Παπανδρέου αν έχεις @ρχιδι@..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Skal παλικάρι μου, να σε χαίρετε η μανούλα σου, τι σχέση έχει το Ερζερούμ, με το Άουσβιτς και τους νεοναζί? Δεν παρατάς τις σιωνιστικές μπούρδες και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις σου, μήπως και ανεβάσεις καμιά καλή είδηση. Άντε παλικάρι μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε προβοκάτορα 6 Ιανουαρίου 2011 12:47 μ.μ.
    Το πας φιρί φιρί να ακούσεις αυτό που έλεγε ο Πανούσης για τον Νταλάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκαλ
    Όταν δεν σε βρίζουνε και δεν σε υποσκάπτουνε, σε επαινούνε, όταν δεν σε επαινούνε, σε γλύφουνε.
    Αυτή είναι η φάρα τους.
    Μαθημένοι από κούνια.
    Από το σχόλιο του προβοκάτορα 6 Ιανουαρίου 2011 12:47 μ.μ. μπορεί λογικά να ερμηνευτεί και η άρνηση των "Γάλλων" στην Αρμενική γενοκτονία.




    Σήμερα τα Φώτα.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


    Μιχάλης Στέργος
    Άγιος Νικόλας
    ΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Skal βάλε ένα τόνο ποιότητας στις απαντήσεις, μην ακούς Πανούση, κάνω εμετό και σταμάτα απαξιωτικές σαβούρες τύπου προβοκάτορα
    Ανώνυμος 12.47

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην ταράζεστε που πάει το παιντι στο Ερζερούμ. Τσιμπούκ τσογλάν θέλουνε οι αγάδες στη σύσκεψη. Δεν είναι βρισιά το τσιμπούκ τσογλάν. Είναι το μικρό αγόρι που άναβε τα κάρβουνα στους αργιλέδες στα καφενεία της Ανατολής. Μη παρεξηγηθούμε δηλαδή. Για χαρτζηλίκι πηγαίνει να βγάλει, να βοηθήσει το γιουνανιστάν. Όχι από εθνικό ευεργέτη να τον βγάλουμε και ενδοτικό. Και πού' σαι 12:47; Θα πας κι εσύ μαζί ως βοηθός σερβιτόρου; Κατάλληλο σε κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαλλον εχει δικιο ο προβοκατορισκος
    6 Ιανουαρίου 2011 12:47 μ.μ.
    με το σχολιο του.
    Τι δουλεια εχει η Βιομηχανια τους Ψεμματος με την απ' τους Τουρκους Γενοκτονια του Ελληνισμου;

    @ 6 Ιανουαρίου 2011 1:30 μ.μ. συνεχιζεις να λερωνεις με τα εμμεσματα σου προβοκατορισκε ε;


    Ουϊσκυ/Φασολαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προς 12:47 στα @@ μας αν κάνεις εμετό η όχι. Ο προβοκάτορας απαξιώνεται ανάλογα την προβοκάτσια του (αν περάσει η όχι) και σε αυτό το μπλογκ δε περνάνε.
    Στην "καλύτερη" περίπτωση δεν είσαι προβοκάτορας αλλά ηλίθιος αν δε καταλαβαίνεις οτι τα "Αμελέ Ταπουρού" ήταν το πατρόν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαξαν οι Ναζί για τους Εβραίους τους τσιγγάνους τους ομοφυλόφιλους αλλά ακόμη και τους πνευματικά ανάπηρους, τους κομμουνιστές και τους αιχμαλώτους πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αδέλφια μην δίνετε λόγο σε εκείνους που κατ' επάγγελμα αποπροσανατολίζουν την κύρια έννοια των αναρτήσεων. Το κύριο θέμα είναι το γεγονός ότι το Ερζερούμ αποτέλεσε τόπο εξορίας και εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης, της νατολής και της Κωνσταντινούπολης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος πρέπει να αποτίσει δημόσια φόρο τιμής σε εκείνους που χάθηκαν άδικα.
    Αυτή είναι η ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε 12:47, έχεις την καλοσύνη να μας πεις ποιες ήταν οι διαφορές μεταξύ των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία και στα τάγματα εργασίας στο Ερζερούμ?
    θα είχε πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και μετά τα βάζουμε με τον ΜΙΤζη... Έχει ο μπαξές άπειρα άνθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τάλως
    θεωρώ ιεροσυλία τη διεξαγωγή αλλότριων συζητήσεων ενώ το θέμα είναι ο άδικος χαμός δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στο Ερζερούμ.
    Το τί έγινε στο Άουσβιτς να συζητηθεί σε ανάρτηση που θα αφορά στο θέμα.
    Το θέμα μας εδώ είναι το τί έγινε στο Ερζερούμ και συγκεκριμένα αφορά μαρτυρία ανθρώπου που επέζησε της τραγωδίας.
    Λίγος σεβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ Skal και οι υπόλοιποι γιατί τόσα νεύρα για κάποιον που δημοκρατικά μας λέει την άποψή του για το θέμα; Εάν δεν βλέπει καμιά σχέση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δικαίωμά του. Εάν δεν θέλει να δει το φως του και πάλι δικαίωμά του.
    Το να αγνοείς τον patsavur νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση. Οι περισσότεροι εδώ μέσα δόξα τον Θεό από ότι έχω καταλάβει και κρίση έχουν και σωστά μυαλά κυκλοφορούν. Η σιωπή είναι η κατάλληλη απάντηση.
    Πάντως θέλω να κάνω την παρατήρησή μου και θα ήθελα να σε παρακαλέσω σε οποιαδήποτε ανάρτηση κάνεις που έχει σχέση με παλαιές Ελληνικές πόλεις στην γειτόνισσα , βάζε δίπλα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ. Νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε Ελληνικές πόλεις με το όνομά τους που κάποτε μεγαλούργησαν, έτσι για την Ιστορία.
    Ίσως μας διαβάζουν και νέοι και πρέπει να μάθουν και κάποια πραγματική ιστορία , ξέχωρα από το βιβλίο της Ιστορία τους. Ξέρω ότι θα το κάνεις και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Τελειώνοντας έχω υποσχεθεί εδώ μέσα ότι του Αη-Γιάννη θα αρχίσει η κατρακύλα της γειτόνισσας και δεν το ξεχνώ. Οι «δορυφόροι μου» είναι πανέτοιμοι μέχρι αύριο το βράδυ να μου το ανακοινώσουν και να σας το ανταποδώσω.
    Αφήστε το παιδί να πάει στην ΘΕΟΔΟΣΟΥΠΟΛΗ , εντεταλμένο είναι. Το παιχνίδι έχει παραχοντρύνει και όλοι το γνωρίζουν.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ερζερούμ 1921... Ερζερούμ 2011: Σαν σε νεοναζιστική συνάντηση στο Άουσβιτς...


    Ο τίτλος τα λέει όλα.

    (ΥΣ.η νεοελληνική μετάφραση,απόδοση θα λέγαμε καλύτερα,μάλλον περιττεύει,το κείμενο είναι πλήρως κατανοητό κι από μη ομιλούντες την ποντιακή διάλεκτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να σε ρωτησω κατι μουστακια γιατι δεν ζητουσες και απο τον τουρκο-κουμπαρο Καραμανλη να πραξει το ιδιο;
    Βαλε την ταμπελα του εμμισθου της ΝΔ ρεεεεε μπροστα στο μαγαζι κομματοσκυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

    Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ - GEORGE HORTON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απόσπασμα επιστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρός τήν Κοινωνία των Εθνών, η οποία εστάλλει στίς 13 Νοεμβρίου 1921:

    "Όσον δήποτε βαρύς και αν υπήρξεν ο τουρκικός ζυγός δια μέσου των αιώνων ουδέποτε οι Χριστιανοί της Τουρκίας εξετέθησαν εις μεγαλειτέρας καταστροφάς, ειμή υπό το επαναστατικόν καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ. Οι Τούρκοι της σήμερον προσπαθούσι να πραγματοποιήσωσι δια των ερημώσεων, σφαγών και βιαίων εξισλαμίσεων το εθνικιστικόν των πρόγραμμα, το οποίον δεν κατώρθωσαν να φέρουν εις πέρας οι πρόγονοί των κατά τον 16ον αιώνα.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον επεθύμει να δώση επακριβή εικόνα της καταστάσεως εν τη χώρα, αι Κεμαλικαί όμως αρχαί, πλήξασαι τους διαφόρους κατά τόπους θρησκευτικούς αρχηγούς των Ελληνικών Κοινοτήτων εν Μικρά Ασία απεξένωσαν τούτο πάσης επικοινωνίας μετ' αυτών. Εν τούτοις πληροφορίαι άλλων αξιόπιστων πηγών επιτρέπουν να σχηματίση τις ιδέαν των φοβερών Τουρκικών θηριωδιών εναντίον των Ελλήνων και εις αυτά τα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία του εσωτερικού. Ούτω:

    Εις τας επισκοπάς του Πόντου και τας επισκοπάς της Αγκύρας, της Καισαρείας, του Ικονίου, της Ηλιουπόλεως, της Πισσιδείας και της Φιλαδελφείας πάντες οι Έλληνες από 15 μέχρις 70 ετών εξετοπίσθησαν εις Βαν Βιτλίς, Διαρβεκήρ, Ερζερούμ και Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ και μάλιστα υπό περιστάσεις, αι οποίαι επέφερον τον θάνατον εις τους περισσοτέρους εξ αυτών.

    Περί τα τέλη του παρελθόντος Ιουνίου και αρχάς Ιουλίου καραβάνια Ελλήνων, εξορισθέντων κατά χιλιάδας απεδεκατίσθησαν υπό των συνοδών των. Χιλιάδες εξ αυτών εφονεύθησαν πλησίον του Κοβάκ, εις το Τσιουμπούς Χαν, εις Τσακαλή επί του όρους Μαμούρ Δάγ...
    "





    Γενοκτονία στήν Μικρά Ασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε 6 Ιανουαρίου 2011 10:03 μ.μ., διάβασε τί γράφω στο άρθρο Ιθάκη ή Σούσα

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_9115.html

    Εμείς, που έχουμε ακόμα μπροστά μας την αποτρόπαια εικόνα της κατάθεσης στεφάνου του κ. Γιώργου Παπανδρέου στον τάφο του σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ -εξ ίσου αποτρόπαια είναι και η εικόνα του Κ. Καραμανλή να πράττει το ίδιο- ζητούμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να επισκεφθεί το Άσκαλε του Ερζερούμ, τόπο εξορίας-εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και έδρα ταγμάτων εξορίας και να αποτίσει φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, που χάθηκαν απροστάτευτοι από την Ελλάδα.

    Το ποιος είναι κομματόσκυλο, φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οτι οι ναζι εχουν εμπευστει απο τον Κεμαλ και τους νεοτουρκους ειναι σιγουρο (και ευκολα αποδειξειμο) τωρα τι ελπιζουμε οτι "μπορει" να κερδισουμε ως χωρα αυτο ειλικρινα δεν μπορω να το καταλαβω... τι μπορει να χασουμε ομως δεν μου ειναι δυσκολο να το αντιληφθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.