29/1/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 29ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 26-1-2011

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

23 χρόνια πέρασαν από την 29 Ιανουαρίου 1988, όταν η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης είπε ¨ΟΧΙ¨ στις καταπιέσεις, στις αδικίες και στις διακρίσεις. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, 23 χρόνια πριν σαν σήμερα, κραύγασε ενάντια στις πρακτικές της αντιδημοκρατικής καταπίεσης, και ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο την λαχτάρα της για μια ανθρώπινη ζωή. Ο Άρειος Πάγος με το σκεπτικό πως ¨Στη Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι¨, έκλεισε τα ιστορικά μας σωματεία καθώς στο όνομα τους είχαν την λέξη ¨Τουρκικός¨, κορυφώνοντας έτσι την πολιτική καταπίεσης και εκφοβισμού της οποίας θύμα ήταν ο λαός μας, φτάνοντας έτσι στο σημείο να είναι αδίκημα ακόμη και να ανασάνει η μειονότητα.

Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης στις 29 Ιανουαρίου του 1988 βρίσκοντας την πίστη και τη θέληση να υψώσει τη φωνή του απέναντι σε αντιδημοκρατικές και καταπιεστικές πρακτικές, είπε ένα ¨ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ¨ σε αυτές τις άδικες εφαρμογές και κραύγασε σε όλον τον κόσμο.¨ Η 29 Ιανουαρίου 1988, ημέρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Αντίστασης¨ είναι ημέρα που η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης στήριξε τα δικαιώματα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια της, είναι η μέρα που ο μειονοτικός φώναξε με όλη του τη δύναμη την επιθυμία του, πως στην χώρα όπου για αιώνες ζει, θέλει να συνεχίσει να ζει μια ανθρώπινη ζωή

21 χρόνια πέρασαν από το πογκρόμ της 29 Ιανουαρίου του 1990, τότε που οι αδικίες που γίνονταν στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τράπηκαν σε βία και σε ευρείες επιθέσεις σε βάρος της μειονότητας. Στις 29 Ιανουαρίου 1990 οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης υπέστησαν σχεδιασμένες πρακτικές βίας, αντιμετωπίστηκαν σαν ¨εχθροί¨, και υπήρξαν γεγονότα που δεν πρέπει να υπάρχουν σε μια χώρα που διοικείται με δημοκρατία. Παρά το ότι πέρασαν 21 χρόνια από την 29η Ιανουαρίου του 1990, ακόμα δεν βγήκε στην επιφάνεια με ποιο σκεπτικό, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες έγιναν οι επιθέσεις στην Τουρκική Κοινότητα. Το κράτος εξακολουθεί να οφείλει μια συγγνώμη στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης για το πογκρόμ της 29ης Ιανουαρίου 1990. Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε πως 21 χρόνια μετά, ακόμη δεν αποζημιώθηκαν τα μέλη της μειονότητας για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους, από τις επιθέσεις και το πλιάτσικο.

Τα εγγυημένα από διεθνείς και διμερείς συνθήκες δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που κατά τις ημέρες της 29ης Ιανουαρίου εξανέστησαν έναντι των αδικιών, σήμερα εν έτει 2011 ακόμη δεν τους αποδίδονται.23 χρόνια μετά από εκείνη την μέρα που η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης κραύγασε σε όλο τον κόσμο την εθνική της ταυτότητα, ακόμα η εθνική της ταυτότητα και ο πολιτισμός απορρίπτονται. Για μια ακόμη φορά συγχαίρουμε τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης για τον ένδοξο αγώνα που έχει υπογράψει, και μνημονεύουμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη όλους τους ομοεθνείς μας που δεν είναι ανάμεσα μας και ξεχύθηκαν τότε στους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΜΕΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (http://tourkikanea.gr/2011/01/28/dk/)

*To κείμενο δημοσιεύεται χωρίς να έχει υποστεί καμιά επεξεργασία.
**
Στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται η ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Τα μέλη της είναι ελεύθερα να δηλώσουν την εθνοτική τους καταγωγή (τουρκική, πομακική ή αθιγγανική), να μιλούν τις γλώσσες τους, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό από το ελληνικό κράτος είναι η προσπάθεια καθιέρωσης μιας μοναδικής εθνοτικής ταυτότητας για ολόκληρη την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με σκοπό να ενταχθούν Πομάκοι και Αθίγγανοι σε μια πλασματική τουρκική ταυτότητα

2 σχόλια:

  1. άντε στη Τουρκία λοιπόν,να γνωρίσετε ...τη δημοκρατία και την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο και αν δεν ειναι θρασσος!
    Φιλε μωαμεθανε και συμπατριωτη μου,αν θεωρεις τον εαυτο σου τουρκο,προςτο παρων το κρατος σου ειναι,μετα τον Ευρο!Αφησε κατα μερος την πλαστογραφημενη σου ιστορια για προγκρομ και τετοια,γιατι γεννοκτονια εκαναν οι προπατορες σου και ο Χιτλερ!Και αν εμαθες κατι δημοκρατικο στην χωρα που λεγεται Ελλας,πηγαινε μια για παντα στην πατριδα σου και αναφερε σε κατι συμπατριωτες σου,που λεγονται Κουρδοι,για τα δικαιωματα που κοπτεσε!
    Ενας Ξανθιωτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.